Имало ли е БГ държава преди 681?

HaRRo

Active Member
Спорим със един приятел тука, пък той е от по-старите и знае само това каквото пише във учебниците останали от комунизма.
И е много надъхан даже за пари се хванахме на бас :)

Аз мисля че е имало държава преди Аспарух, но немога да намеря някакви доказателства, да му покажа, wikipedia не е много update-нат.

Той вика че са били само някви племена дет се лутали насам натам.
Па аз мисля че във кавказ, украйна и по-към азиа, е имало стара велика българия, даже се съм гледал по TV-то(но немога да го намеря сега) че са спирали хуните от азия да навлязат в европа, и град Волгар (може да греша) е бил най големия в тогавашния свят, че и китайската стена е построена заради българите.

ако някой намери някакво линкче за доказателство, знам че има тука специалисти :)
 
От: Имало ли е БГ държава преди 681?

Печелиш баса, твоя човек, ако не е чувал за Велика България и Кубрат значи не си познава историята. И още нещо мита, че българите са били малко племе лутали се насам натам е уборено и доказано, че са били високо развит народ с големи и богати градове. Не случайно Никифор изпраща 120 хилядна редовна византийска армия, половината, от която по море. Едва ли великата източна имерия би се занимавала с малко племе, чергари, както ги наричаха комунистите.
Поздрави и дължиш една бира :D
 
От: Имало ли е БГ държава преди 681?

niks ще каже със сигурнос, само трябва да дойде :)

Иначе според мен около 681 се образувало нещо като държава, точна година не може да се даде...
иначе прочети за Ста̀ра Велѝка Бълга̀рия

726px-Map_of_Old_Great_Bulgaria.svg.png


ist3.gif


http://bulgarien.web.officelive.com/History.aspx
http://samoistina.com/batbaian.htm

Или въпроса ти е на това място дали е имало?

Абсолютно задължително е всеки който се чувства българин да познава поне малко историята.

Потърсете в замунда - БТВ Документите: Българите
има малко филмчета на тази тема
 
От: Имало ли е БГ държава преди 681?

В гимназията учителката ни по история направо ни скри шапката. Учебник не се купуваше, по нейни думи българската история там е по стари данни и до голяма степен засегната от комунизма. Когато човек седнеше да я слуша му падаше ченето, какви битки и как градове сме имали. Българите са имали най-силната конница в света по простата причина, че първи са открили (това за краката, не си спомням името сори :d )
 
От: Имало ли е БГ държава преди 681?

Да.Имали сме държава, но тя е била малко сбирщаиин.Кубрат обединява племената, и създава Стара Велика България.
Години след това, когато той умира, неговите синове (Баян,Кдтраж,Кубер,Аспарух[мисля, че така бяха]) разделят народа.
Баян като най-голям остава във Стара Велика България, със част от българите.
Другите 3ма братя тръгват във 3 те посоки на света, заедно със останалата част от родовете.
Куберовите българи ако не се лъжа се заселват във земите на днешна Македония.
Аспаруховите, първо отвъд реките на Дунава, след това навлизат във днешните територии до река Искър.
За Котраговите българи не си спомням добре, но мисля, че отиваха към днешна Армения.
Има и сведения за още български племена и народи.

По-късно ако имам време, ще ви разкажа още интересни неща за нашите прародители.
За славяните и българите, за Аспарух и Славун, за хазарите и още друго неща.


Преди време попаднах на една снимка :1-7_ranni_preselenia_bulgar.jpg
 
От: Имало ли е БГ държава преди 681?

Доколкото си спомням(нали съм бил там:)) хазарите опожаряват дървената Фанагория,Кубрат рита камбаната,след което челядта му хваща гората.Единият по Апенините ги претопяват,другия си бие камшиците южно от Дунав:),третия някъде по Азия и колкото са там още братя...По скоро са бягали като бездомни кучета кой на къде свари,отколкото целенасочено да са търсили нова земя да основат държава..Аспарух просто е извадил късмет,че Византия,чието владение е била тогава тази земя не е обърнала сериозно внимание на ''неканените гости''.Води се,че ние уж сме им наследници,но тези мангали(Кубратовото племе) за мен не са днешните българи.Българите са си 100 % славяни.А и тогава славяните,които са били местните племена по това време са били болшинство.
 
От: Имало ли е БГ държава преди 681?

@fena01 Някъде четох, че разделението се е случило, защото се е налагало да се случи, по този начин останалите българи ще забавят нашествениците. Сбирщина ми звучи тъпо като определени за българската държавата. Има доказателства, че българи са се заселвали на балканите далеч преди 681. И тук по-удачно е да цитирам Баба Ванга : "Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и бел град ..."
 
От: Имало ли е БГ държава преди 681?

Потърсете в замунда - БТВ Документите: Българите
има малко филмчета на тази тема

Аз я гледах тази поредица на времето има интересни работи.

http://www.vbox7.com/play:303d4a45&start=190

ПС: Сритали сме задниците на Чингиз Хан и синовете му. :D
Крепостта най-ме кефи ама е във втората част:

http://www.vbox7.com/play:ea950358
 
Последно редактирано:
Re: От: Имало ли е БГ държава преди 681?

Или въпроса ти е на това място дали е имало?
няма значение къде, само да е преди 681 и да е държава, а не племена :)

намерени са много български предмети във украйна русия, смята се че има толкоз много български градове, че в близките няколко века неможе да се разкопаят всичките :) също са били най-голямото племе в онова време със най големиа град, би трябвало и е логично да е имало и държава :)

мерси за ресурсите на всички, направо цялата тема ще му постна на моя човек, да се насере, че много линкове, неща ..
You have given out too much Reputation in the last 24 hours, try again later.
 
От: Имало ли е БГ държава преди 681?

Е те колегита са изписали Стара Велика България - има сведения за още по стара държава, но има и уникаленни сведения че български племена са дали и 1вия календар, ама е много много не доказана теория.

Виж на Стефан Цанев книгата Български хроники" - том І (2137 г. пр. Хр - 1453 г. сл. Хр.), 2006 г. Книгата е белетристично произведение.
 
Българите са си 100 % славяни.

Не, че съм много образован, ама с това не мога да се съглася. От нас по-големи мелези едва ли има в Европа.
От историк знам, че първите българи са били ниски, мургави и набити.
Славяните са заварени тук и не виждам как може да се твърди, че те са истинските българи.
 
От: Re: Имало ли е БГ държава преди 681?

От историк знам, че първите българи са били ниски, мургави и набити.

Не ми се вярва да сме били дребни, мургави и прегърбени както го изкарват историци, въпреки, че е възможно. Още не е ясно от къде точно сме се пръкнали и това за мен са само догадки. :)
 
От: Имало ли е БГ държава преди 681?





АЛБУГА-БУЛГАР 808-755 пр. н. е.СИН НА БУРМА-Управлявал 33 години и династията му получила прозвището “САРМАТИ”. Според българските предания, след неговата смърт Тангра превърнал душата му в крилат змиевиден дракон (барадж) и му заповядал да покровителства земите на българите.

БУРДЖАН-683-633 пр. н. е.СИН НА ТУХЧА-Победил кимерийците. Направил опит да възстанови българското господ-ство на територията на бившата Самарска (Шумерска) държава.

АСПАРИК-558-530 пр. н. е.
Роден е в 580 г. пр. н. е. и е известен и под името АСТИАГ. Воювал сре-щу персийкия цар Кир. В една от битките Кир го пленил. Аспарик го предупре-дил за пророчеството, според което, ако го убие, той също ще умре. Цар Кир оба-че убил кан Аспарик. В същата година цар Кир умрял, като паднал от коня. Два-мата владетели са родени, управлявали и умрели в едни и същи години. Жена на Аспарик е масагетската принцеса Тамар-Бика, известна в историографията под името ТАМАРИС.


МОСХА-494-488пр. н. е.СИН НА КУНДУЗ
Воювал срещу Персия. За своите чести нападения срещу Тимер капа (Железните врати) получил прозвището “Тимер”. Неговата жена е Симбир-Бика, дъщеря на вожда на племето на Ширак. Майката на Симбир-Бика е била от рода Шан.

АСКАЛ-488-486 пр. н. е.СИН НА КУНДУЗ
След смъртта на неговия брат Мосха, той се оженил за вдовицата Сим-бир-Бика. Умрял след пир в чест на гръцките посланици. Разпространил се слух, че го е отровил третият брат Алвар, който похитил Симбир-Бика, и наскоро след това бил убит от мълния на брега на река Днестър.

БОРИС-486-475 пр. н. е.СИН НА КОЛИН- БРАТА НА КУНДУЗ Роден в 530 г. пр. н. е.

БОЯР-ІV в.пр.н.е.
Извършил нашествие в Македония и разгромил столицата Бал Бал (Пела), но при завръщането, в един проход отрядът на неговия брат Етей попаднал в за-сада и Етей загинал. Преди похода Етей сънувал алп Вълк, който му казал : “Ако отидеш в този поход, ще загинеш, но българите ще получат голяма придобивка. Ако не отидеш, ще останеш жив и ще живееш дълго, но българите ще претърпят поражение. Етей тръгнал в поход, за да победи неговия народ. В памет на това геройство, българите нарекли този планински проход “Кам”.

ЕТЕЙ, АТ, АТИ-380-339 пр. н. е.ПОТОМЪК НА УФА
Внук на Кам-Етей. Не повярвал на предсказанието на кама (шамана), че ще загине като дядо си, ако нападне владенията на Балбала (Македония). Загинал в 339г. в бой с цар Балиду Балбалам (Филип Македонски). В памет на неговото геройство (а също и геройството на дядо му) българите дали на Склан (българ-ската държава) второ име Атил, а самият Балиду оженил син на Етей, Баламир, за своята приемна дъщеря Уран-Бика.

БАЛАМИР-339-320 пр. н. е.СИН НА ЕТЕЙ
Помогнал на Александър Македонски да покори Персия. (В историята на Квинт Курций Руф е отразен с името Балакър, което вероятно означава Българ).

АЛБУГА СЪГЕРКАН-339-310 пр. н. е.-БРАТ И СЪУПРАВИТЕЛ НА БАЛАМИР
Разбил войските на Александър Македонски в 331 г. пр. н.е. заради нару-шение на условията за мир с Идел.

ТАРГИЗ-320-314 пр. н. е.СИН НА БАЛАМИР И УРАН-БИКА
Баща му го нарекал Таргиз в чест на разгрома на персийския цар Таргиз (Дарий ІІІ). Потушил вътрешни вълнения в държавата и след шест години управ-ление доброволно се отказал от властта. Умрял на възраст 120 години (в 236 г. пр. н. е.)

КАШАН-СИН НА КАНДЖАЛ
Потомък на Сигеркан. Неговата майка е кашанска (масагетска) принцеса. В младостта си извършил поход на изток до река Хин (Инд) в Западна Индия. На запад разгромил и подчинил даките, а на юг - Кавказ и Мала Азия. Превзел Ми-дан (Азербейджан), Аряк (Армения), Барджил (Персия) и подчинил държавата на селевкидите…Някои смятат, че той е съставил кашанското писмо…

КУБАН-СИН НА КАШАН
Владетел, който създал редица поеми и песни, отразяващи историята на българите. От тях Кул Гали е запазил следните негови думи: ”…Иджик събрал под своята власт седем племена. Благодарение на това създал един народ бълга-ри. Таргиз заставил всички да мислят за запазване на единството, за запазване на властта. Кашан разширил териториите от Седемречието (Бактрия) до Сула (Ду-нав). Те предприели тези действия по внушението на Тангра - Аз, Кубан, съм по-томък на Иджик, Таргиз и Кашан. Аз моля Тангра да ме вразумява както моите предци.

АЛАН-140-107 пр. н. е.ВНУК НА КУБАН
След 6 години разпокъсаност отново обединил държавната власт. По вре-ме на сватбата дъщеря му Уз-Бика, край брега на река Кубан, пируващите били неочаквано нападнати от войски на Бершуда (Боспорското царство), които плени-ли малолетния син на Алан, Сакмар (Саумак). От това се разразила дългогодишна война между Идел и Бершуда. В тази война българските войски в началото огла-вявал Келбир, а след това Балак, синът на Келбир и Уз-Бика. Бершудците били разбити

САРИЧИН-107-65 пр. н. е.СИН НА БАЛАК И ВНУК НА АЛАН
В неговото царстване Бершуд (Боспорското царство) попаднало под власта на Римската империя Саричин водил първите сражения с римляните.




КОТРАГ-65-21пр. н.е.СИН НА САРИЧИН
Роден е в годината на присъединяването на Бершуд (Боспорското царст-во) към Римската империя и затова неговият баща му дал името Бершуд. За вой-ната с Рим той наел на българска служба племето катраги. Разгромил много рим-ски градове в северното Причерноморие.

БАРИН-46-106 от н.е.СИН НА КУМУК
Мечтаел да отмъсти на Дарбазан (Понтийското царство) за смъртта на своя прадядо Саумак. По съвет на своя тъст – бек Шан, той обсадил Кряшен (Херсон) и оттеглил обсадата само след като му предали скулптората на Тама – бершудския пълководец, пленил неговия прадядо Саумак. Барин отрязал от скулптората главата и я хвърлил в яма до гроба на Саумак. След това предприел поход към Дарбазан и го разгромил.


АРТАН-?-150 от н. е.СИН НА КУБАР
Известен е и под имената Таш-Баш или Ер-Таш. Неговото управление било жестоко и разбойническо, поради което хората го намразили. Той забранил търговията с Кашан (Средна Азия: Хорезм, Согдина, Бактрия, Уйгурия, Хоросан). Въобще притеснявал търговците. Загинал в 150-та година в дуел с Агарджа, който се състоял по настояване на неговата сестра Бояр-Киз и много български тархани, недоволни от управлението на Артан. След неговата гибел, сестра му се омъжила за Агарджа и той бил провъзгласен за български владетел, а синът му Шада Банат заминал с част от своите хора в Кавказ.

КАН БОРИС-СИН НА АГАРДЖА И БОЯР-КИЗ 180-192 от н.е.


КАН БАРАК -СИН НА БОРИС 211-217 от н.е.

КАН БАРАНДЖАР -СИН НА КАН БАРАК 249-251 от н.е.
Кан Баранджар, заедно с наетите на българска служба котраги в 251г. раз-бил войските на император Деций. Самият император паднал убит в този бой. След това войските на кан Баранджар разграбили римските владения на Черно море и с щурм взели Дарбазан заради неплащане на данък.

КАН БАЛАМБЕР -363-378 от н.е. 361-363 от н.е.
Според българските летописи кан Баламбер от рода Дуло е извес-тен и под следните имена - БОЛЮМАР-ШЕК, ШЕК-АЛП и БАЛАМИР. Той има хунски произход. Нает е на българска служба от сина на кан Ал-тиш, Кама Батир Маджар, който отговарял за западната част от държавата. Оженил се за неговата дъщеря Туран-Бика, която в началото не го харес-вала заради ясно изразената монголоидност в лицето му. Българите-сарма-ти имали подчертано европеиден облик. Кан Баламбер извършил важни обществени и държавни реформи.
Преместил столицата от река Атил (Волга) на река Бури-Чай (Дон). Столицата е наименована Кара–Балин (днешния Киев). Сключил съюзен дого-вор с хуните. Разбил готите, които били против сключения договор с хуни-те, и ги принудил да бягат към Констатинопол.

КАН АЛП-БИЙ -СИН НА КАН БАЛАМБЕР 364- 379 от н.е.
Алп-Бий извършил първия си военен поход с войски, състоящи се от българи и техни съюзници масагети и хуни. Като преследвал разбитите готи, той се натъкнал на войските на император Валент. Решителното сражение станало в 378 г. при Адрианопол, който българите наричали Кан-Дере. Войските на император Валент били разбити, а самият император се опитал да избяга, но при обсадата на двореца му хуните го подпалили и изгорили. В пепелищата на неговия дворец Алп-Бий намерил император-ската му корона, която отнесъл в столицата на българите и я подарил на своя баща кан Баламбер. В същата година кан Баламбер умрял и бил погребан в близкия хълм, където му издигнали висок паметник с форма на тризъбец. Кан Алп-Бий поел неговата държавна отговорност, като в чест на победата си над император Валент, той е наименован “кан Дере” и “Арбат” (българското наименование на планината Родопи, в близост до която е станало сражението в 378 г.). В съвременната историография той е представен като хунски вожд под името Донат.


КАН КАРАТОН -СИН НА КАН АЛП-БИЙ З95 Г. 402-414 от н.е.
Кан Каратон е най-голямият син на Алп-Бий. Роден е в 380 година. Притежавал огромна физическа сила и в столицата кан Дере (сега Киев) организирал състезания по борба. При неговото управление велик тархан (глава на правителството) е бил неговият брат, Муенчак, баща на кан Бледа и кан Атила. В съвременната историография той е представен като хунски вожд под името Харатон, а брат му Муенчак е представен под името Мундзук.


КАН УРУС-РУЖА БУРГАС-414-434 от н.е.
Син на Алп-Бий и масагетска принцеса от рода Урус-Ружа, росо-мони. Наименован е на мястото “Бургас”, където Алп-Бий се е намирал в 378 година при похода си срещу император Валент. Управлявал 20 години. Умрял на мястото на дунавския град, който получил неговото име Урус Бургас (сегашния град Русе). В съвременната историография той е представен като хунски вожд с име Роа (Роас).


КАН АТИЛА -СИН НА БРАТА НА КАН КАРАТОН 379- 451г. от н.е

На кан Атила от рода Дуло, кан Каратон е негов чичо. Баща му, бра-тът на кан Каратон, Муенчак е бил глава на правителството. Муенчак, ос-вен двамата синове - Бледа и Атила, имал и дъщеря. Тази българска принцеса омъжили за вожда на франките. Този варварин и езичник обаче я отровил.

При сключени договори с Източната и Западната Римска империя за ненамеса в този морален проблем, кан Атила атакувал варварите фран-ки. Нелоялното отношение на Източната и Западната Римска империя го принудило да стане “БИЧ БОЖИЙ”

Кан Ирник (463-489 г).–син на Атила, установява се в пределите на Бесарабия и основава свое владение под името България- приема преселени от изток сармати от хазарски и алански произход и ги обявява за Българи

Кан Масгут (489-505г. от н.е.), син на кан Ирник и внук на кан Атила от рода Дуло, воювал срещу император Анастасий и в 492 г. завзел Вардарска Македония, а на река Дунав построил укрепения град Бичин (Видин).

Кан Реан (Татра-Банат, Мундо) (505-520г.), син на кан Масгут, раз-громил Византия, която била принудена да му плаща огромен данък и му отстъпила голяма част от Балканския полуостров.

Кан Котраг (Забер кан) (531-563г.) ”...с много войска премина Ду-нава, стъпи в пределите на империята (Византия), като раздели своите пълчища на три, повели на двата отдела да опустошат Гърция, а той сам със 7000 човека подстъпи под Константинопол…

Кан Боян, Сандилх, 535-590г., син на кан Реан от род Дуло)..Боян, приемникът на Забер кан, като премина през реката Сава в Далмация с 12000 човека… порази римската войска, над която командваше Тиберий и принуди императора Юстин ІІ (565-578) да му плаща всяка година 80000 жълтици данък…”.

Банат,505-520 г./, внук на кан Масгут /489-505 г./, правнук на кан Ирник /463-489 г./ сина на Кан Атила, в памет на предците променил наименованието на столицата на Българската държава – БАЩУ, сега Киев.

Кан Аскал (563-569) син на Кан Боян.Приел за военните сражения срещу Константинопол като федеративни съюзници, освен Аварите и Улучите=Славяните /северни обитатели на Българската държава/. Аварите проявили ревност и били жестоки спрямо тях. След неуспешната атака на Константинопол, кан Аскал защитил новите съюзници - Улучите от Аварите и 200 хиляди от тях ги върнал в родните им места като им осигурил държавна служба и привилегии /окраинци-украинци/.

Кан Албури (593-602) син на Кан Аскал. В 602 г. при неясни остоятелства умира кан Албури. Неговите синове, Кубрат и Шамбат, са все още непълнолетни за да поемат държавната отговорност и в продължение на три години държавата на българите се управлява от вуйчо им Юрган Телес от род Кюнгарт. Вината за смъртта на кан Албури е приписана на аварите. Съ-юзническият договор между българите и аварите срещу Византия е пре-кратен. Разбирайки заплахата от страна на българите, аварите се изтеглят на запад в Панония.

Кан Кубрат (605-665)
След поемането на държавната отговорност, нарежда на брат си Шамбат да подготви войски, с които да разбие аварите. Шамбат покорява както аварите, така и съседните им племена и създава в централна Европа самостоятелна държава Дулоба, която управлява в продължение на 33 години. В нея са включени сегашни-те територии на Полша, Чехия, Словакия,Унгария, Австрия и Югославия.

Моралното основание на Шамбат да създаде и брани тази огромна държава в централна Европа е уважението към паметта на предците: кан Баланбер (363-37, кан Арбат (378-402), кан Каратон (402-414), кан Урус Бургас (414-434), кан Бледа (434-445), кан АТИЛА (434-453)… кан Масгут, кан Реан… кан Котраг, кан Боян…дядо му кан Аскал (563-593) и баща му Албури, всички от род Дуло. Затова, той нарекъл своята държава “ДУЛОБА”. Съставът на тази държава е разноплеменнен - българи, авари, славяни и др.


“Старопланинските българи после смъртта Атилова съставиха тутакси едно велико и силно царство и Атиловите наследници не са друго освен българските царе Боян,Заберкан, Кубрат, Крум и прочие”

Георги Стойков Раковски
===============================================

Подробна информация в книгата на Боно Шкодров - Писменните знаци на Българите ,има я на Славейков и в най-големите книжарници, купете си е безценна е.

Не четете учебниците по история те са написани под диктовката от Руски Хазари-Евреи, тези които бяха в основата на разпадането на Кубратова България

 
Последно редактирано:
От: Имало ли е БГ държава преди 681?

Не, че съм много образован, но това са пълни глупости. Нито българите са "славяни" (всъщност термин измислен доста късно и част от пропагандата на панславянската геополитическа доктрина и по-скоро показващ езикова, а не етническа принадлежност), нито българите са ниски, мургави и набити - любимата малоумна теза на комунистическите историци. Нито аз съм дребен, нисък и мургав, нито стотиците хиляди българи, които съм срещал са такива. А гените не могат да се изпарят. Т.нар. славяни пък въобще не са обитавали нашите земи, нещо което категорично се подкрепя от липсата на археологически находки от тях. А и не е лошо, щом твърдите, че сме славяни да се запознаете с антропологическите изследвания правени в тази област, които категорично доказват, че не сме такива. Другата глупава теза, която показва, че абсолютно нищо не знаеш за своя народ е изказването, че сме мелези. Ако познаваше поне малко отношенията между хората в патриархалното селско българско семейство, щеше да знаеш, че българките са имали силно чувство за чест и често или са убивали незаконните деца или самите те са предпочитали смъртта след обезчестяването. Самите българи са били силно консервативни хора, които не са си давали ей така дъщерите, за разлика от днешните, които са склонни да дадат дъщеря си на първия срещнат.

Общо взето има три основни хипотези за произхода на народа ни:

- че сме били монголоиди, които са се претопили в славянското море - пълна глупост, отхвърлена след 89-та година.
- че сме индо-ирански народ идващ от Азия
- че сме наследници на племена живеещи от пантивека на тази територия и които сборно историците са наричали траки - това е автохотнната теория за произхода ни.
 
От: Re: Имало ли е БГ държава преди 681?

Не, че съм много образован, ама с това не мога да се съглася. От нас по-големи мелези едва ли има в Европа.
От историк знам, че първите българи са били ниски, мургави и набити.
Славяните са заварени тук и не виждам как може да се твърди, че те са истинските българи.
Който ти е казал тази глупост не е историк. Прегледай картини от 7-8 век, на които са изографисани български царе, аз не виждам нищо различно от нормален, снажен красив мъж. Че сме мелези също не съм съгласен, генетиците отдавна са доказали доминиращия ген във вените ни, не е по различен от този на германците например. Следователно ? Оставям за теб нататък. За бога учете си историята, много е жалко хора в 21-век да говорят такива глупости
 
Като е НЕясна и базирана на повече догадки и по-малко факти, как?
Отвсякъде ни заливат с информация, а ние приемаме тази, която е изгодна за самите нас. Предпочитам да бъда реалист...
 
От: Re: Имало ли е БГ държава преди 681?

Славяните са заварени тук и не виждам как може да се твърди, че те са истинските българи.
А кои са бе Кирев?Шепата азиатски мангали(30-на к) ли са българите.Това за мелезите е ясно.То ако става на въпрос в сравнение с разни французи,холандци и тн. сме супер чиста раса.Говорим за 7 век,тук е било бъкано от славяни и тези манговци на коне са били претопени за има няма 2 века.
 
От: Имало ли е БГ държава преди 681?

Кои са фактите? Да не би ти да си нисък, кривокрак и мургав? По-скоро приемаш някаква хипотеза, която ни е набивана в главите от комунистическата историография. Помисли пак дали сме мелези, ако искаш мога и да ти покажа с примери отношението на българките (от фолклора ни) към смесването. За бога, хората не са искали да си дадат дъщерите на българи от съседни села, ти говориш, че десетки народи са се смесвали ей така без нищо. Това да не ти е тюрлу-гювеча на САЩ? :)
 

Горе