10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

toretic

Member
Здравейте, събрал съм почти 7 000 лева, до Януари ще имам 10 000. Искам тогава да ги инвестирам в нещо.
Можете ли да споделите съвети.
Освен тези пари, мога да давам допълнително по 750-1000 лева на месец за реклама, така, че в тях не трябва да се включва реклама.
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Инвестирай ги в бъдещето си купи си билет и си бий камшика на някъде - не ставай поредният мъченик който иска да прави офлайн бизнес в БГ
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Викаш ако имаше 10к веднага ще си биеш камшика на по-добро, място?!

Заминаването е най-лесното, но е доста трудна реализцаитята. Не си мислитете отиваш някъде и веднага ставаш любимеца, винаги ще си пришълеца, тези глупости за глобализацията не важат винаги ще си чужденец. А и работата ще е яко физическа, ако нямаш кетап за прилагане на умствените ти способности, но такива високклалифицирани работници, на запад имат силно отявлена конкурнеция и ще ти трябва блестящя препоръка от тук.

Ами в какво можеш вложиш 10к - най-важното в знание, после има редица неща където можеш да вложиш натрупаното знание от капиталови пазари, през бизнес в реаления сектор и онлайна.

Каква възвращамост чакаш е по-важния въпрос, ако чакаш 4-5% слагай в банка ако искаш по-висок купувай фин. активи, но трябва много знания, а ако искаш бизнес офлайн - гони нишата там където живееш и не на последно място в селскостопанското има доста ляб - жокер заложи на биото + това там има редица програми и субсиидии. Ако имаш интерес по нещо от избраните пиши на ЛС.
 
Последно редактирано:
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Има няколко подобни теми от преди година - изводът в повечето е че с 10к не може да се усмихнеш - от тогава чашата става все по празна въпреки розовите очила на някои
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

За сериозно начинание са наникъде.... уви
Наскоро регистрирах фирма. ООД с 10 лв капитал. Излиза ти около 1500 лв само формалностите. Като сложиш наем + депозит + комисионна на агенцията, сцезнаха още 2 000. Оборудване - 2 000 (ако ще е търговийка), заплата, данъци осигуровки 1000 / служител и докато се обърнеш - няма вече пари за стока....
депресиращо е....
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Чудя се за Англия, имам приятели които ме викат там, уеб асистент, 20-25к паунда на година... с моите 1100 лева заплата на месец в бг... иначе и тук съм роб, само дето шефовете ми са германци, не са англичани.
Иначе фирма има, баща ми си има собствена фирма и мога да го използвам.
Иска ми се нещо онлайн, не офлайн, чудя се много, ама много за игри, браузер игри. Едно приятелче преди време ми разправяше как за 5000 лева си прави игра, след което 1500 лева месечни печалби, като дава 50% за реклама и около 300 лева за хостинг. Това са си 450 лева месечна печалба при инвестиция от 5000 лева, но има много големи играчи там, не мога да се класирам изобщо. До момента са ми били най-успешни печалбите от смс-чета, чудя се дали да не се развивам натам, но какви сайтовете трябват за това? Имам две-три идейки, но както и да смятам, инвестицията е по-голяма от печалбата.
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Е Ако е One man firm .... само на 420 ще се осигурява.

Тео не знам защо така яко дерачка при вас в Русе:
Миналата година с моя приятел направихме ООД 100 лв. стартов капитал и 500 кинта на адвокатата оправи всичко. 100-те лева в банката временна сметка, излиза удостоверението от Агенцията по вписването после закрваима сметка и правим нова и толкова. 1 счетоводителка по 50 кинта на месец счет. услуги щото нямаме доста работа като сложиш 108 кинта осигуровки на 420 лв към 160 на месец + наем, отделно ако закупи веществения капитал под лизинг може да има повече обортни средства, всичко е според зависито, какво иска аз реинвестирам в фин. активи (акции, облигации и др. фин. инструменти, затова съм учил това правя, не казвам че е най-доброто но ....)


П.С. Работи това което разбираш и развивай там бизнеса, щом е СМС-те значи търси някоя ниша. Не знам но за големи проекти като немексия тези 10к за никъде няма ти стигнат, Алетрнатива е продаваш идеята за външно финансиране като предлагаш дялово участие или процент от печалбите, отделно има и банка. Зависи коя цена искаш да платиш за финансирането, но ти трябва супер стегнат и добре изработен бизнес план
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Колко струва да се направи сайт като немексия?
от 0 до 1.0?
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Преди кризата подобен проект 100к сега към 50-60к момчето, което прави проучването и си говорихме за това ми спомена тези цифри, но това го обсъждахме преди месеци така че може да не са актуални вече.

Ама не ме слушай мен де слушай батко ти мантаман бии си камшика, че тука и розовоите очила вече не помагали, той затова е тъмни/черни ама не ми се издребянва в символики :D
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Просто включих едни подробности като касов апарат, четец, елементарно РС, бумащините, регистрациите навсякъде и така...
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Аз мислих за регистрация а ти си говорил за стартовия капитал, сори ;)
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Няма голяма разлика дали работиш за БГ или не-БГ работодател. И в двата случая си на заплата. И каталясваш щом заплата спре (няпуснеш, гонят те и прочие). Въпроса е къде ще получаваш повече отнесено към разходите за живот (постоянно нарастваща величина) и съобразено с вероятността да те изхвърлят или да ти писне. Живота в чужбина не е за всеки и не е лесен. Не че в бг е, но все пак до някъде ти е познат и си му свикнал. Там трябва тепърва да го опознаваш и да свикваш (ако можеш).

Идеалният вариянт е да печелиш в чужбина и да харчих в бг. Ако го постигнеш няма голямо значение къде живеешеш.

Как? Интернет!

Мисли в тази посока - работи за някой като фреелансер. Работи това което ти доставя удоволствие. Заделяи пари за черни дни. Но основното е да градиш репутация и контакти. И да си вдигаш нивото. Постепенно се прехвърли да работиш същото но за себе си. Или за друг, но важното е на наемер работници на които то да си им шеф. Тогава ще превключиш от бачкане към управление на изнес който познаваш и владееш. И ти е приятен.

Целта е да си мобилен и гъвкав.

Ако си на заплата е за цял живот. Винаги можеш да си на заплата. Малка или голяма - все тая.

Опитай се стигнеш до момента когато друг ще бачка за теб. Тогава печалбата ти ще зависи от това колко хора бачкат за теб (колко ти е капацитета да управляваш разрастващ се бизнес). Наемаш повече и печелиш повече, а работиш по-малко.

Не е лесно. Но си заслужава да се опита.

Когато парите станат повече се насочи към инвестиране във финансови активи. Но не го прави преди да си готов да загубиш много. (ако имаш машина за пари това не е проблем).
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Търговията е нещо,което тук много се подценява...Потърси нещо,което смяташ,че можеш да продадеш за повече,но имай търпение.Когато разполагаш с пари винаги излизат оферти,от които можеш да се възползваш ;)
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Да печелиш в чужбина и да харчиш в БГ беше оферта до преди 6 години - сега вече е по добре да печелиш в чужбина и да харчиш в чужбина и в БГ да наминаваш възможно по рядко.
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Мога да ти предложа моя инвестиционен акаунт. Изплащаме около 15-20% от инвестицията месечно. Повечето ни инвеститори са предприемачи, занимаващи се с рискови инвестции, и тези проценти за съжаление не им стигат, но...процентите зависят от депозита!!!
Възможно е и да инвестираш в ценни метали като среброто. Златото е прекалено скъпо и малките инвеститори се пренасочват към среброто, което неминуемо води и до повишаване на цената. Не е задължително да регистрираш фирми, да правиш бизнес проекти, оценки на риска и куп глупости, които накрая ще доведат до 90 % стопяване на текущия ти капитал. Просто инвестирай в нещо, което има смисъл и възвръщаемостта е бърза или в такова, че възвръщаемостта е бавна, но сигурна. Бизнесът е някъде по средата.
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Дай да ги рискуваме , да цъкаме покер може за седмица да натрупаме 100 бона .. заслужава си риска :D
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Специално за чичко ви Мантаман,

Мой приятел е пред дилема да отива да бачка в УСА под стажанска програма за 1 година, или да бъде в екипа на ново създаден ИТ аутсорсин клон.

Та в УСА ще взима по 10 долара на час в ИТ компания и като се направят всички сметки му се пада нетно по 800 долара за 1година 9600 долара от който трябва да избие 4к и нещо долара ( всякакви разходи по визи, самолети, транспорти и печалба за Бг фирмата, която го праща) и остават едни 5к долара като се прибере. В БГ оферта е 800 лв стартово сметките си правете. Та ако идеш и бачкаш по 25-30долара на час което е невероятно за за USA и си харчиш кинтите в БГ не знам, но това е американската мечта на 75% от амариканците на дали ще ви огрее и вас .... Да ще кажете това е да се върнеш и да си стажант ами ок Ако останеш в УСА около 35% директвно ви финтират от брутото, после ток вода наем храна дрехи изплащане на кредити то май не ви останаха пари за кеф, там е як труд, а в УК е още по голям стандрта. Оферта е още в сила и винаги ще е, печелиш на вън харчиш тук. Затова и казах инвестирай в знание, идеии ще дойдат от само себе си.

А иначе за инвест. сметка кефи ме яко - 100% не носите отговорност за капитала и давате 15-20% от евентуалната печеливша възвращамост останлите 80% са за вас, направо перфектно :D А това че златото е скъпо и капиталите ще идат в сребро е много интерсно, ама няма да искам обосновка след като risk aversion-a на играчите се засилва и отключват капитали към капиталовите пазари, бъдещ хедж в сребро е оферта, ама ниски доходи не знам колко ще са стабилни. We shall see :)
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Та в УСА ще взима по 10 долара на час в ИТ компания и като се направят всички сметки му се пада нетно по 800 долара за 1година 9600 долара от който трябва да избие 4к и нещо долара ( всякакви разходи по визи, самолети, транспорти и печалба за Бг фирмата, която го праща) и остават едни 5к долара като се прибере. В БГ оферта е 800 лв стартово сметките си правете. Та ако идеш и бачкаш по 25-30долара на час което е невероятно за за USA и си харчиш кинтите в БГ не знам, но това е американската мечта на 75% от амариканците на дали ще ви огрее и вас .... Да ще кажете това е да се върнеш и да си стажант ами ок Ако останеш в УСА около 35% директвно ви финтират от брутото, после ток вода наем храна дрехи изплащане на кредити то май не ви останаха пари за кеф, там е як труд, а в УК е още по голям стандрта. Оферта е още в сила и винаги ще е, печелиш на вън харчиш тук. Затова и казах инвестирай в знание, идеии ще дойдат от само себе си.

Ако може я обясни по подробно защо при 10 $ на час за месеца ти остават 800 $. Не казвам че сметките ти са грешни просто ми е любопитно.Високи данъци , наеми ли ? или малко работни часове иначе при 12 часов работен ден малко са 800$
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Е то сам си си отговорил като виждам.

10 долара на час по 40 часова работна седмица по 4 седмици 1600 долара от тях приспадаш около 200 за данъци 400 наем и комунуални услуги и моя човек вика 200 още за храна което е доста малко ама е решил да мине тънко с дееп фрозъни неща той е фен само на пица и сандвичи и реално само това яде така че може да мине, и после още някви пари като дадеш за социален живот още към едни 150 - 200 долара заминват но като се върне в БГ има опция си върне данъците, абе грубите сметки излизат 800 чисто.

А иначе яко ги режат в данъците колкото повече взимаш толкова повече даваш за средната заплата на УСА която е 40к на година 35% ти се приспадат за данъци като дадеш кинти за ипотеката/наема, ток, вода, тв нет и тн като си плащаш сметките по колата и дадеш пари за бензина и храната почти имаш някви кинти. Имам приятелка бачка счетовдителка в Джоджия средната заплата е 33к на година казва ми просто ако искаш си позволиш начина на живот който се приема за стандртен ти трбяват кредити просто инак не можеш, чувстваш се аутсайдер и си до там - тя има студенски и потребителски кредити и най-якото им е спрещ ли да бачкаш ти спират и социалните програми не е като при нас да можеш се самоосигуряваш имало някви врътки ама. ....

Че така де не си мислете, че на запад вас чакат и чувалите с парите - факт е че в УСА е улеснене бизнеса до краен предел от бюркация и всякви администравини глупости - опцията ти е или бачкаш в своя фирма или те роботизират да бачкаш за друга тука не говоря за фаст фудове, който точно за 1 час вече си станал бургер специалист а говоря като цял ставаш от сън 1-2 часа караш до работата яко бач после 1-2 вкъщи и само плащаш сметки да държи високия стандрт лъжеш се че си богат като живееш на кредити и кефа ти е 1 път в седмица излезеш или направиш барбекю и да идеш на църква живот а, това кафенца и всяки подобни чудесии спокойно можеш ги врежеш в него ден иначе всико на крак старбукс бог да го богослови викат :D
 
От: 10 000 лева, в какво да ги инвестирам?

Някъде да видя да написах да се върне след година - Ако някой мисли да отиде да бачка 6 месеца и да се връща по добре да не тръгва за 6 месеца може да събера пари за кола втора употреба и се връща на изходяща позиция.
Не виждам смисъл човек да се връща да харчи в БГ защото тук вече всичко е по скъпо - само парите които би дал за билети да се прибереш и върнеш са достатъчни да купиш пакет олинклузив до някоя далеч по приятна дестинация.
И за съжаление нещата ще стават още по зле - така че ако ви се седи тук наблягайте на онлайн бизнес с чуждестранна насоченост, ако не колкото по бързо изчезнете толкова по добре защото ГЕРБ ще доминира поне и в следващото правителство, а след това ще сме на ниво 97
 

Горе