Луксозна брошурка по пощата брой ли се за offline spam?

Frik

Active Member
Здравейте!
Възнамерявам да пусна в продажба един нов продукт и тъй като е съвсем нов и е слабо познат в обществото се налага да го популяризирам.
Имам списък с 500 потенциални клиента с техните offline адреси. Възнамерявам да изготвя малко по луксозна брошурка, която да представя продукта и да я изпратя в плик по пощата на всеки един клиент от въпросния списъка.

Въпроса ми е това брой ли се за СПАМ и би ли могло да доведе до някакви юридически драми? (Ако "Да", как бих могъл да ги избегна?)

Благодаря предварително!
 
Когато ти струва пари не се брои спам... може да пращаш... казус за офертите изпратени по факс в уса...

друг е върпоса че може да ти се ядосат от среща (спецялно за факса) и да ти пратят празен лист 100 пъти става бързо и разкаваше играта на старите факсове с термохартия на ролка... отнов не е забранено объркали са се като са ти пратили отговора на офертата... сега с черен лист може да се направи да им изхаби матилото :)


няма проблеми да им пратиш историята я за факса разказх защото ми се стори интересна :)
 
Не съм се занимавал, но лично мнение. Брошурките на Практикер, които получаваш броят ли се за спам - НЕ! По-добре отдели повече време и мини им пъхни ръчно по една брошурка в пощите (без плик, без нищо) отколкото да ги адресираш до тях. Повече време ще отнеме, но ето според мен реакциите на масата:

При варианта, който аз ти казах - "Я, някаква нова оферта. Я да погледнем... Брей, аз се занимавам с това, може да го пробвам."
При варианта с лично адресиране - "Бе къв' е тоя навлек?! Откъде ми е взел името и адреса?! Къв' е да ми пробутва боклуците си..."

За боклуците с извинение, но така би реагирала масата. Далеч съм от мисълта, че ще предложиш боклук.

Аз лично не тача хората, които са ми взели информацията и ме бомбардират с оферти. Било то по телефон, поща и т.н. В над 80% от случаите подобни оферти заминават директно в кофата.
 
Не съм сигурен, но мисля, че принципа е едни и същ - когато не е по твое желание, си е спам. Когато си го поискал - си е чисто мейлване на офлайн пощата ти, както му викаме ние уебмастърите. :)

ама ти стабилно трупаш мнения братле :p така ти пада експерноста :p:beer: ... НЕ е спам :) като ти струва пари може да пишеш на който си искаш колко си искаш.... и не е спам а негово право е да ти плюе на парите и да го изсипе във кофата...
 
От: Re: Луксозна брошурка по пощата брой ли се за offline spam?

При варианта, който аз ти казах - "Я, някаква нова оферта. Я да погледнем... Брей, аз се занимавам с това, може да го пробвам."
При варианта с лично адресиране - "Бе къв' е тоя навлек?! Откъде ми е взел името и адреса?! Къв' е да ми пробутва боклуците си..."

Не знам защо (явно съм различен), но аз пък реагирам по обратния начин... всички бошурки и визитки поглеждам за какво са и ги изхвърлям директно... Като се замисля обаче никога не съм получавал поименна брошура в плик и не знам как бих реагирал...

Основния ми проблем е, че няма как да обясня от къде имам информацията за тях...
 
от търговския регистър или дакси я имаш или от бизнес каталог... който си си купил...

като писмо мисля че повече хора ще го реагират да го отворят... като диртектния маркетинг като е персонален работи по добре... (писмо за който точно трябва) мениджър / управител

на запад дават много пари за бази със лиидове за да им пращат сейлс летъри персонално брандирани
 
Re: От: Re: Луксозна брошурка по пощата брой ли се за offline spam?

Не знам защо (явно съм различен), но аз пък реагирам по обратния начин... всички бошурки и визитки поглеждам за какво са и ги изхвърлям директно... Като се замисля обаче никога не съм получавал поименна брошура в плик и не знам как бих реагирал...

Основния ми проблем е, че няма как да обясня от къде имам информацията за тях...

Занимавал съм се с търговия доста време. Работих като търговски представител и точно тази аудитория ми е ясна. Аз вярвам, че всички тук сме над масата, но какво от това. Казвам ти как би възприел реално човек една такава брошура и как според мен би подобрил конверсията си.

Ако твоят таргет е точно средностатистическият човек, то би реагирал по начина, който ти описах.

Ако пък е интелигентен човек той би се замислил:

Първо - браво на пича, евала, че адресира лично до мен.
Второ - впоследствие ще се запита откъде му имаш личните данни и тогава може да стане опасно за теб. Не е законно доколкото знам събирането на лични данни без предварително подписан договор с позволение от лицето те да се съхраняват при теб.
 
Не е спам, ако си свикнал да ти прилива пощата, за мен лично всяко нежелано е. Аз го отварям прочитам го и в коша, както правя реално и със спама. А когато е нещо банално от рода на "Търся жилище във Вашия район" грам не му обръщам внимание, просто в кофата. То и реалния спам не ми струва пари, ама си го получавам. Знам, че определението е ясно и просто - търговско съобщение, подтиквайки те към действие, което не си пожелал си е спам. Може да се отнася само за дигиталната поща по принцип.

http://en.wikipedia.org/wiki/Email_spam

За друга дефиниция не знам, наистина. :) Поне си мисля, че отговаря и на "нежелано" и на "търговско предложение". :) Но, може кулайс да е прав. Не струва пари, даже баба си пали камината с тях. :)
 
ами ти си купуваш каталог с данните им например голдън пейджес те там даже са дали пари да си оставят данните (офлайн)
Е как, ти не знаеш ли, че Goglen Pages си партнират с Google, те така се макретират при селс коловете. :)
 
Re: От: Re: Луксозна брошурка по пощата брой ли се за offline spam?

Искам само да спомена това, че го наблюдавам при всички пощенски кутии. Не мисля, че е тагретирано, но и да е, пак е нежелано и търговско. Като цяло е практика, което може и да не го водят спам. Иначе ако беше доста хора можеха да се оплакват от тях в КЗП. ;)
 
имеил спама е безплатен затова към него са толкова строги условията... акоти струваше по 65 цента на мейл и като пратиш на 1 000 000 и олекнеш с 650 000 който да прибере държавата... тогава щеше сигурно да е разрешено :) а повечето спамъри повтрят три - пет пъти на ден ... та такам със забраните

при офлайн мейла може да поискаш оптаут и след него не може да ти пращат .. но няма забрана за първоначално изпращане...
http://en.wikipedia.org/wiki/Advertising_mail
освен това може да съчетаеш брошурата с някоя сметка :)

@ Блинки а това от което го пиша е от книжката за директнен маейл маркетинг дето я имахме еднов време като копие само :) с черните корици ако си я спомняш :)

само си поднових знанията с вики :)
 
Е то реално при онлайн спама пак не си избран на произволен принцип. Просто минава вихрушката с листовки и ти си един от "късметлийте." Ако има заигравка може да се води някакъв вид маркетинг. Пример за това са идиотите по стълбовете, които лепят брошури и листовки. Това струва пари. Но определено повече пари струва на общината да ги премахва. А братле, как така не струва спама. Всеки като ми е говорил - купува листи, наема сървъри, IP-та. Все нещо струва. Поправи ме, ако съм в грешка. :)

Явно се губи тънката линия къде е спам и къде не е. Ама добра тема се получи. С теб повече трябва да събеседваме. Стигнахме до момента да си пишем тук., по темите. :)

Искам да кажа кога според мен (не твърдя, че съм прав) не е спам:

1. Когато съм го поискал
2. Когато е точно отправено към мен - оферта (поименна)
3. Когато съм попаднал в таргет група (да речем ... компютърджии)

Не мога да се сетя за други. Обаче се споменава "junk mail", което в онлайна си филтрира и не достига инбокса. Тук се размиват 2те неща. В едното е ОК, в другото си е просто филтрация и леко предпазване на мейл потребителя. Свикнал съм да имаме една политика за възприемане. Но явно стандартите се различават. ;)
 
имам на предвид дъжавата да прибира пари от спама :) през някой от операторите си и ще стане законен :) по 65 стотинки на писмо от спамър :)

легално е да пращаш офлайн... някой може да се отпише само след като е получил веднъж... а е джунк защото заминава в кофата обикновенно...

но НЕ е нелегално като им пращаш първоначално :) а за БГ отговора е ДА разрешено е колкото си искаш единствено се забранено да има подвеждаща информация в брошурата



иначе живота малко ни блъска насам натам в последно време затова стигнахме до това да си пишем тук :)

пп търсих материали по темата на български

http://www.novavizia.com/5163.html
 
От: Луксозна брошурка по пощата брой ли се за offline spam?

Принципно не би трябвало да се разглежда като юридическо нарушение. Не е СПАМ също по смисъла на определението за СПАМ - просто сме свикнали да употребяваме абревиатурата за досадните непоискани съобщения. Законът за електронната търговия се отнася единствено за търговски предложения по електронен път.
По-важен за вас е въпросът доколко ще е ефективена тази ваша кампания. Ако просто пуснете предложението си до пощенския адрес на потенциалните ви клиенти, все едно сте ги хвърлили в собственото си кошче за смет. Ефект - нула!
По-правилният вариант е да отделите време и да откриете и телефони на съответните лица, ако не разполагате с тях все още. Да разговаряте с тях и да получите съгласието им да изпратите брошурата си. Много малко хора биха ви отказали. И вече не е непоискано търговско предложение! На тези, които не желаят, просто не изпращате. Така знаете точно колко брошури да си подготвите (спестявате си разходите за останалите) или намирате начин да допълните списъка си до 500 потенциални клиента. След разговора с вас те вече ще очакват вашата информация. Тук губите от това, че ще разпространявате по пощата - докато ги получат, може и да са ви забравили вече. Помислете дали нямате възможност да ги доставите лично или с куриер.
Другият канал, по който губите, е секретарката-филтър (ако не става въпрос за клиенти - физически лица, разбира се). Намерете начин да разберете кой точно е човекът, от когото зависи да вземе решението да бъде ваш клиент или не. Адресирайте писмата си персонално до отговорния фактор. И много важно - не забравяйте да позвъните след определен, кратък период от време, за да се уверите, че предложението ви е получено.
Желая ви успех!
 
Успяха или поне леко намекнаха, че SMS-ите също попадат в тази графа - нежелано търговско съобщение, но операторите излязоха от ситуацията като дадоха или имаха една точка в договора, даже не си спомням вече, в която се казваше, че приемаш да получаваш съобщения от тях, в които да те уведомяват за някои неща около компанията. Но каквото и да е, пак си получаваш мейла за игра от трето лице. :) Няма проблем в това.

А относно мейлите, не говорим за легално и нелегално. А кое е спам и кое не. :) За подвеждащата информация е ясно. Преди няколко години заведоха дело срещу сайт, с необновенна информация, на която се казваше, че продукта държи челно място в бранша. А реално е било така. И в рамките на 2-3 дни, в които не са реагирали редакторите, се намери някой от конкурентите да заведе дело за подвеждаща информация. Тук съм повече от съгласен с теб. :)

П.П: Нали? Живота ни е сдухал. :) Утре кафе!
 
аз си го чета от любопитство и после в плика за подпалки :)

инче без спам а после на омв даваш 3 -5 лева за подпалки за камина :)

с личното адресиране и пробиването през филтри е най правилно (единствено по голям ефект може да имаш ако го носиш лично и искаш среща) :)

за повече ефект облечен като продукта :D...
 

Горе