Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Как ще реагирате в подобна ситуация?

  • Ще му тегля майната

    Votes: 2 15.4%
  • Ще се държа възможно най-културно за да е доволен

    Votes: 1 7.7%
  • Изобщо няма да отговарям

    Votes: 10 76.9%

  • Общо гласове
    13

ktomov

Premium
Здравейте. ме знам как да почна да обяснявам, защото все още не мога да спра да се смея, но все пак ...

Та, преди една седмици ми писа новорегистриран член на форума с желание да му се извършат корекции по даден негов уебсайт. За съжаление бях прекалено зает и нямах абсолютно никакво свободно време за да мога да поема каквато и да е било работа, дори и такава за 10 минути. Разговора беше приятен и културен, за това и го насочих да си пусне тема във форума за да може някой колега евентуално да му свърши желаните задачи, а ако евентуално не намери човек да ми пише след седмица, т.е. Вторник-Сряда тази седмица. Е случи се :)

Тук започва забавната част!

Както си му е в реда на нещата, отговорих на последното му съобщение, когато сметнах, че имам възможност - т.е. когато мога. Поисках информация за сайт, желание корекции и прочие - неща, които съм ги искал от много потребители в публични теми и съответно не са съжалявали. Та, отговора беше следният

Тук да ти обяснявам не мисля , че е разумно и ще изгубим маса време така. Ако нямаш против - да се намерим в скайп и там ще ти обясня всичко. Ако не, здраве да е :)

Съответно обясних, че имам против. Защото искам комуникацията да се води във форума. Точният ми цитат
Имам против. Предпочитам комуникацията да е тук. Ако това е проблем за теб - окей, ти си решаваш

Отговорът на въпросният клиент:
Ако бяхме в 90-те и даняма нормален бърз нет и месинджъри за комуникация в реално време - да, но сега е някак ...

И съответно моят:
Именно за това не би трябвало да представлява проблем. Аз лично получавам известие на телефона всеки път, когато някой ми пише ЛС във форума. Та .. по начина по който овърташ, дори ме отказа да продължавам комуникация дори и под формата на съобщения тук.

И последното съобщение преди да прекъснем комуникация:
Аз не Увъртам нищо , а ти предложих бърза и лесна комуникация , в реално време! А дали си се отказал ми е все тая, такива като теб с лопата да ги ринеш, грешката ми обаче явно е , че храних илюзии, че ТУК ще попадна на точен човек А ти явно не си от точните хора, защото , ако е вярно , че получаваш по телефона известия като получиш лично съобщение, щеше да ми отговориш преди около 24 часа, когато ти писах снощи А за мен най-важното е дали човека, на ойто ще платя да ми извърши поръчка е точен, коректен и бърз! Е, разбрах те ти какъв си Вторият ми критериий е дали е грамотен човека..е, и в това се Убедих за теб А сега си помисли кой кого е отказал
Хубава вечер

Та. Стана ми хем смешно, хем интересно. Колеги дължим ли обяснение на клиентите си? В случая - клиенти, чиито проекти дори не сме поели все още, а още по-пряко в случая - нямах и време да го направя, така че въобще не ме интересуваше. Странно ми е, че човек към който дори не съм поел каквато и да е било отговорност, някак се опитва да ми държи сметка за времето, което съм отделил/не съм отделил. Също така ми е странно, защо толкова много всеки желае да извършва комуникацията си в скайп? Аз лично го избягвам за бизнес, освен ако не разговарям с хора на които наистина имам доверие, в противен случай "редакцията" на съобщенията върши перфектна работа. За това и комуникацията ми с по-голямата част от клиентите се извършва посредством имейл съобщения, но днешният случай ме накара да повдигна тази тема. Интересно ми е вашето мнение, ако може да го споделите - анкетата не е публична :)

П.П. Признавам си, допуснах една правописна грешка, на 4 бири съм. Явно заради това съм неграмотен. Що се отнася до цитатите на въпросният "клиент" - където няма точка, значи има ;), явно това му е бизнес стила на човека :)
 
Последно редактирано:
Не знам защо сте водили разговора. Това изречение:

Имам против. Предпочитам комуникацията да е тук. Ако това е проблем за теб - окей, ти си решаваш

Трябваше да бъде:

Имам против. Предпочитам комуникацията да е тук. Ако това е проблем за теб - няма как да работим заедно.

И разговора да приключи там.
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Преди като работех като дизайнер всички комуникации ми бяха чрез скайп защото нито клиента знае точно какво иска нито аз не знам какво му е в главата.
Под тази форма на бърз чат взаимно нахвърляме идеи и се образува една обща. Ако това беше тук на лични съобщения щеше да се проточи с много време.
Казвам му час кога съм свободен за разговор та дори и по телефона отделях време ако работата е спешна и парите са достатъчни за спешен случай.
По принцип в твоят случай и "клиента" е прав и ти си прав. Парите и проекта вече играят важна роля колко време ще отделиш на него за разяснения и за проекта като цяло но не сте стигнали до това уточнение. Аз лично се съобразявах с исканията на нови клиенти но ако си стигнал до това ниво до което имаш достатъчно от всичко имаш право да определяш ти правилата както е в случаят. :beer:

@Fozzy утре трябва да ходим на църква да се молим времето да е хубаво.. голяма каръщина :lol:
 
Re: От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

@Fozzy утре трябва да ходим на църква да се молим времето да е хубаво.. голяма каръщина :lol:

Между трети и седми съм на линия. Звънни тогава ако имаш мерак :)

П.С.: Сори, Томов, последен офтопик от мен.
 
Re: От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите


Много ти благодаря за изказаното мнение, но тук е малко по-различен казуса. Въпросният клиент отказва да даде дори и един вид briefing, което автоматично приключва последвали контакти. Интересното в случая ми беше, дали позволявате на клиентите ви да ви държат сметка едва ли не. Също така ми е интересно дали с всеки писал ви, от форума преминавате на контакти в скайп?

Аз лично съм доста мнителен и отбягвам новорегистрираните, поне докато не ми направят някакво впечатление, каквото и да е то. Явно съм прекалено параноичен, но избягвам системи, които позволяват промяна на разговора (съобщенията), по какъвто и да е начин. Точно за това и комуникацията тук ми е удобна, но явно не за всички е така

Между трети и седми съм на линия. Звънни тогава ако имаш мерак :)

П.С.: Сори, Томов, последен офтопик от мен.

Предвид какви клиенти ми се появиха в последно време, май изобщо не е офтопик, а онтопик. Ще имам нужда от църква :Д
 
аз затова добавих на форума Bitmessage защото виждам потенциал + праивъси :)


а скайпа си го рутрирам през прокси когато го пускам от време на време на време (ама това е несигурно) щото забелязах че като ми е изключено проксито се кънектва локално демек не е добре а не дава че няма връзка с проксит...
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Специално за твоя случай е било рано за скайп комуникация, въпреки че функциите изтриване и блокиране на потребител вършат идеална работа, но зависи за какво използваш скайп. В крайна сметка в подобни ситуации ти решаваш, а щом нещо в първоначалната комуникация не ти е направило добро впечатление, то просто отказваш. Или искаш да комуникираш с даден човек или не. Просто е.

Аз предпочитам мейл или скайп. По-удобно ми е. Случвало се е в 3 сутринта хора, с които работя да ме питат имам ли свободно време да поема някаква задача. А, щом съм в скайп значи време се намира. Те предимно скайп контактите са ми вид служебни де, рядко го ползвам за нещо друго. Мейлите също са ми удобни - и там всичко е прибрано и организирано. Тези дни категорично реших да ползвам личните само по изключение. Не че имам нещо против тях, но станаха многооо и ме хващат бесните, когато искам да намеря нещо важно или някой контакт и никога нищо не намирам. Един ден влезнах във форума и реших да правя папки, но пак съобщенията са няколко страници и тази организация не ми помага особено. Когато реших да правя още папки нещо ме чукна по главата, че тотално съм изперкала, щом влизам във форум да си организирам кореспонденцията, в която така или иначе никога нищо не намирам и само губя време, и си казах "Край, дотук беше". Та, така, чист егоизъм - удобството и бързината преди всичко.

Не мога да избера нито един отговор в анкетата. Моят подход липсва.
 
Последно редактирано:
Така. Виждам, че темата се отклонява от реалният ми въпрос, най-вероятно не го и зададох правилно в самата тема.

Тук става дума за новорегистриран потребител на форума (да се чете Юни), с брой мнения приблизително 10.

Аз също използвам скайп за контакти с хората с които работя, мнозина от форума могат да потвърдят, че отговарям при първа възможност, а и върша заданието което имат .. често дори само за обещание за бира :). Темата беше друга из основа - напълно непознат за мен, за форума, а и за който и да е било човек. Аз ли съм параноик? Струва ми се по-добре да има запис на кореспонденция на 3rd party service, както в случая се явява форума, от колкото един скайп чат, защото всички знаем колко лесно се манипулира.

Не става дума за прайвъси в случая, не става дума за етика, а за "зашиване на гащите" (тук май администрацията ще ми се разсърди, че ги взимам като страна в евентуален бъдещ проблем), но все пак всички сме част от форума, а както знаем доста хора се се опарили от измамници.
 
От: Re: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Тук става дума за новорегистриран потребител на форума (да се чете Юни), с брой мнения приблизително 10.

Няма какво да се чудиш, потребителя нов или стар не е подходил професионално и това си личи от коментарите му. В случая е нов, който явно не знае какво иска, няма коректно отношение, така че си в правото си да си мнителен. :beer: Имаше една тема с черен списък, която беше много полезна.
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

ами ти си човек на свободна практика , което означава, че сам си избираш с кой да работиш.. по каквито критерии си пожелаеш
ако нещо не ти харесва в клиента - отказваш. точка по въпроса ..
това му е хубавото на това че си на свободна практика - можеш да си избираш клиентите с които да работиш ;)
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Изобщо не си длъжен на никого с нищо. Той е на зор, и те търси да му свършиш някаква работа. Вероятно си е помислил, че ще започнеш едва ли не да го боготвориш, да му се кланяш и да му благодариш всяка минута.
Ти си решаваш дали да поемеш ангажимента, дали да откажеш, как ще комуникираш. Той само трябва да изпълнява това, което ти му кажеш, ако иска да му поемеш поръчката. Щом е дошъл при теб - значи е решил, че ти си знаещия и можещия, този, който може да реши неговия проблем.
От тук нататък какво той иска не е от значение, ако не направи това, което ти желаеш и да те запознае с поръчката, проблема по начин, по който ти желаеш, може да откажеш.
Вече е друг въпрос, на моментно настроение дали веднага ще го разкараш или ще му гледаш сеира :)

Обикновено след това такива хора след като ги разкараш превключват в режим "нападение" и почват да обиждат, да оплюват навсякъде колко си бил лош, колко не разбираш, как си нямаш и понятие от работата, и то само защото не си поел тяхната поръчка и ти не си решил проблема им. Като че ли светът ще свърши с тях. Те не разбират, че са от многото и са заменяеми, ти си този, който разбира нещата и не е лесно да те замени човек, и всъщност ти си в позицията да избираш с кой клиент да работиш а не обратното. Клиента си мисли, че избира кой да му реши проблема, обаче какво става ако избраният от него не се съгласи да работи? :)
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Начи ако разделим темата на два въпроса:

1. Като фрилансър може ли/трябва ли да ползвам скайп или само нещо външно със следи
2. От кой момент нататък имам поет ангажимент към клиентите и дължа някакви обяснения

Скайп - аз си ползвам скайпа заради бързината, историята честно казано е важна ама то ако клиента реши да не ми плати и да ме кунди и мейли да имам все тая. Предпочитам мейли, системата във форумите е много тромава като почнеш да търсиш нещо, а и мейлите си ги пазя на едно място независимо от кой форум ми идат клиенти. ама за скайпа просто изцяло ти си решаваш. аз имах един амбреаж не стига искаше спешно, не стига искаше да виси в сайта и да ми се мотае докат работя ами искаше и да имаме онлайн връзка в скайпа. Ама не ква да е - да сме си говорели!!!! Да, онлайн начи аз съм щял да "бутна туй онуй" той шседи и ше гледа и аз ще му обяснявам де съм и кво правя, че ако имало нещо дет не го кефи да го оправяме в движение. Е, оправих го - лявата лента и да си търси мераклия за задушевни разговори

Ангажимент - твърд ангажимент е поет след плащане на аванс, до тогава в общия случай са договорки, уточнявания и т.н. Аз водя разговори с няколко души, един като плати неговия проект става приоритет и останалите ако не мога да ги поема или ще се наложи да изчакат ила д аси дирят друг фрилансър. Всеки случай си е отделен и опира до етика и елементарна култура с кого как да се държиш тъй че формула няма. Но конкретно в цитирания разговор - кви обяснения кви пет лева? Ние още се уговаряме за първа среща тя вече ми държи сметка що не съм изфърлил боклука? аре у лево - читавия фрилансър е претрупан с работа, клиенти бол. парите им на сички са еднакви, койт не го кефи - те му пхп.нет, те му форуми да ори да чете да се образова
 
От: От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Е е на вчера един пиздер ми пратил пет реда "искам нов сайт дрън дрън с функционалности на тоя" еми хубаво, разходих се скивах "тоя" сайт и гледам некъф уордпрес с таблици с футболни прогнози. ок, питам аз - тва чудо ся ти ли ще го попълваш, ще го крадем ли от някъде, с плъгини ли аз ли ще пиша скрапера и т.н бая детайли. Оно ми се светка "аз като избера човек ще му обесня точно, ти дай оферта" Е КАК ДА ТИ ДАМ ОФЕРТА БЕ МУЛЬО КАТ НЕ ЗНАМ КВО Щ ЕПРАВЯ да не продавам краставици, че да искаш три кила и да питаш за отстъпка.

има и много читави клиенти, с които ти е кеф да работиш ама има и такива тиквеници дето се чудиш ква е таз самородна 24 каратова тъпота
 
Re: От: От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

има и много читави клиенти, с които ти е кеф да работиш ама има и такива тиквеници дето се чудиш ква е таз самородна 24 каратова тъпота

Работил съм с много хора от форума и за да бъда честен съм останал очарован от тях. Това да се чете, че работата е била двустранна - и аз съм работил за някои, и други са работили за мен. Винаги ми е било удоволствие да работя с определени хора от тук, просто защото знаят какво искат - едно резюме на желанията и всичко е ток. В рамките на 5 реда разбирам какво трябва да свърша. С някои обаче е мъчение. Явно всичко зависи от това на какъв човек попаднеш :)
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

.....аз имах един амбреаж не стига искаше спешно, не стига искаше да виси в сайта и да ми се мотае докат работя ами искаше и да имаме онлайн връзка в скайпа. Ама не ква да е - да сме си говорели!!!! ...

Тва с видео разговорите ми е напълно непонятно, то така не се работи, виж от време на време да драскаш по нещо да, но чак пък видео връзка, все едно си в офис - не можеш да се храниш, да си пускаш музика, да си гледаш спорт и да се кефиш и ред такива забавления. Обаче има хора, които не разбират и които са използвали скайп само за видео разговори. Другата група са такива дето само си чешат езиците - тези, които никога не млъкват и ти иде да им удариш едно кроше.

Всеки сам си преценява как да процедира с изперкали клиенти, най-добре да бегаш много надалече. Щом предлагаш коректност и професионално отношение, а не го получаваш хич да не ти пука.
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Тва с видео разговорите ми е напълно непонятно, то така не се работи, виж от време на време да драскаш по нещо да, но чак пък видео връзка, все едно си в офис - не можеш да се храниш, да си пускаш музика, да си гледаш спорт и да се кефиш и ред такива забавления. Обаче има хора, които не разбират и които са използвали скайп само за видео разговори. Другата група са такива дето само си чешат езиците - тези, които никога не млъкват и ти иде да им удариш едно кроше.

Всеки сам си преценява как да процедира с изперкали клиенти, най-добре да бегаш много надалече. Щом предлагаш коректност и професионално отношение, а не го получаваш хич да не ти пука.

ма как шси говорим бе, начи аз му ровя из базата данни или му чегъртам из темата и оня ще ми плещи глупости "там дет ти кааах шрифат ко мое го барнеш да е малко по йедар, чи ни мога гу чита". и ако осера нещо? а - да ходи да говори там с когото си иска, казвам им прави си бекъп и не ме занимавай ако искаш нещо да стане като хората
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

ма как шси говорим бе, начи аз му ровя из базата данни или му чегъртам из темата и оня ще ми плещи глупости "там дет ти кааах шрифат ко мое го барнеш да е малко по йедар, чи ни мога гу чита". и ако осера нещо? а - да ходи да говори там с когото си иска, казвам им прави си бекъп и не ме занимавай ако искаш нещо да стане като хората

Нема се плашиш, казваш им от самото начало как се работи и това е, ако не са съгласни и не искат да те оставят да си свършиш работата, опциите изтриване и блокиране вършат перфектна работа.
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Лично аз предпочитам да комуникурам през скайп, защото става многократно по-бързо, но както каза Томов, след брифинг на ЛС, за да стане ясно какво се иска. Скайпът вече за уговаряне на подробностите, а така както е поставил нещата клиента от цитатите, просто директно бих го игнорирал, защото още от първото ЛС определено лъха на проблемен клиент:)
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Този направо го отсвирвам. Наскоро водих подобен разговор с подобен индивид. Та може и да е същият. След като му казах, че няма да работя с него, взе да ми обяснява колко голям бизнесмен бил и с кои сайтове работил. Направо го блокирах.

Само малък намек да има за измама или започне да ми клинчи и го блокирам. То който е решил да прави бизнес с тебе то си личи. Като не му харесват условията - свободен пазар.
 
От: Една подранила петъчена тема с анкета за фрилансърите

Аз се чудя защо си се занимавал да се обяснявате след като не е бил съгласен да си пишете във форума?
Нали затова си фрилансер - да си избираш с кой работиш, а този индивид явно си мисли, че щом размахва пари е най-горе в йерархията :)
 

Горе