План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Blinky

Owner
Един сайт трябва да има план, който да следва с цел постигане на максимални показатели и растеж в интернет. Репортът съдържа стъпки, през който сайта ще има нужда да мине, за да достигне ръст от над 200% в трафика и респективно в продажби.

Тук са описани следните методи, който той трябва да предприеме, както и стъпка по стъпка какво е нужно да се направи:

1. SEO – (Search Engine Optimisation)
2. PPC – (Pay Per Click)
3. Gorilla Marketing (Писане и сидкусии във форму, блогове, групи)
4. Web 2.0 – (Мрежи, видео сайтове, форуми, блогове)


SEO – (Search Engine Otimisation) :


1. On-page optimisation – оптимизация на сайта:

1.1. Прибавяне на описание, на всяка страница, съдържащо думички, за които сайта ще се класира по търсачките. <meta description>.

От известно време насам, малко девелопъри не взимат под внимание този tag, тъй като търсачките сами избират думичка от съдържанието на сайта – на произволен принци. Но се слага, за да се даде на търсачките (Search Engines) текст, който да постоват под заглавието, с цел по добра подредба.

1.2. Изчистване на заглавието – Title. Взимане на бранда на магазина + няколко думички, за които онлайн магазина да излиза на съответните позиции.

1.3. Слагане на Alt Tag-ове на определени картинки. Ботовете на търсачките не могат да четат картинки, както и тези на сайта - не са наименувани (monitor-lcd.jpg). Решението е чрез това да им се подскаже какво следва от съдържанието. Малко или много ценен трафик идва и от Google Image Search, както и подобен от другите търсачки (Yahoo, MSN, AOL).

1.4. Максимален превод на всичко, което има като описания и линкове, като изключим наименованията на продуктите и някои специфични за тях разширения. Уникалния контент дава едно 70% от силата при ранкинга на сайта в органик резултатите.

2. Off-page optimisation – оптимизация извън сайта:

2.1 Трупане на линкове (връзки) към сайта:

Важно!!! Събмитването на сайта в директории върви в 3 много важни елемента (другите са допълнителна информация, специфична за всеки сайт): Title (Заглавие), Description (Описание) и URL (Уеб адрес). Изключително е важно да има някаква ротация на заглавията, които ще играят ролята на ключавата дума, за която ще казвате на бота какво да очаква като мине през линка. Смяната е препоръчителна за да се обхване по-голям диапазон от ключови думи/фрази, за който сайта се оптимизира. Ще е максимално силно ако и въпросната страница има думичката, с която е и текст линка.

a) Директории (български и чуждестранни) – това винаги ще остане метод номер едно, когато говорим за безплатни връзки. Списъци с Безплатни Директории & http://dobavi.hit.bg, Регистрация в БГ директории.

Повечето връзки са добри от 2 гледни точки: помагат за SERP (search engine ranking possision) и за вдигане на PR (Page Rank). Започва се първо с директориите сходни с тематиката на сайта – Computer Dirs: http://www.directorycritic.com/computers-directory-list.html

Забележка – сходно-тематинчните връзки винаги имат по-голяма сила.

b) Blog коментари. Това се превърна в практика от силното навлизане на Web 2.0 на нашето ежедневие. Блог коментарите са един също така успешен и безплатен метод за набиране на връзки към сайт. Тук се следва идеологията на прибавянето по директории, но елементите се различават само с един, тук има ваш коментар по дадения пост на блога. Одобренията на тези коментари е гарантирано при добри коментари. Името обикновено е линк, с който вие пак може да оптимизирате.

c) Статии (articles) – публикуване на статии по различни сайтове и article directories (директории за статии). Eто линк към тях: Article Directory List. Има 3 основни причини поради които е хубав този вид линк билдинг: заради линк от съдържание на страница, страниците на теси сайтове излизат за дълги фрази по търсачките, което означава, че има трафик по тези сайтове (таргетиран).

d) Линк размяна и/или купуване на тематични линкове. Това е най-силния вариант, който търсачките толерират добре. Линкове (връзки) от сайтове със сходна тематика (компютри / техника / IT аксесоари....и т.н), като за предпочитане е линковете да са от страници с висок PR. Така търсачките разбират, че сте с “големите играчи” в бранша и засилва позициите ви по резултатите.

2.2 Сателитни сайтове/блогове.

Оптимизацията около сайт с друг е нова иновация в SEO-то. Този процес представлява създаване на блог или/или сайт, който се пълни със съдържание и се оптимизира, както и се вкарват връзки за да е добре позициониран по търсачките, от към трафик и позиции. В приложената схема се вижда този метод, като там за целта се ползва малка мрежа от 4 сайта, явяващи се сателитни на 5-тия. Често в практиката се използват блогове на следните две платформи: blogger.com & wordpress.com. Препоръката е това да се направи със собствени оптимизирани домейни, като на се качат на хостинг и се поръчат подулнително за всеки по отделно IP-та, чрез различните IP-та ботовете (роботите/паяците) на търсачките мислят, че всеки сайт има различна локация, а това дава повече сила.

Както е логично мрежата е по-силна – повече връзки, повече съдържание и всичко води към оптимизиран e-shop.

PPC – (Pay Per Click) :

1. Google AdWords:


Отваряне на акаунт в Google AdWords - adwords.google.com. След създаването му, вътре в него има няколко метода за реклама и позициониране на рекламата. Плаща се само при клик , а в други разширени – импресии. Има 3 типа реклама:

1.1. Текстови рекламки – на показана схема горе се виждат как те се разпределят. Този вид рекламки са съставени от 3 елемента (визуално в търсачката) – Title, Description, URL и 4 (в администрацията на акаунта) - Title, Description, URL & URL към което да сочи линка. Линк тук се явява заглавието на рекламката (Title-a).

Избирането на по-горна позиция там не винаги е ключа към повече кликове, за да вземете максималното се прави комбинация от добра цена на клик (позиция) и силно/грабващо заглавие и описание.

Пример:

Ние не предлагаме ниски цени
Това което Вие ще получите е
качество, гаранции и професионализъм
www.euromall.bg

Важно е да се изберат ключови думи за които тази реклама да се появява в дясно или горе над органичните резултата. Таргетирани трафик тук зависи изцяло от подбора на такива думи.

На всяка думичка по отделно се слага BID (цена), за която се плаща само при клик. Като след определено време се оптимизира кампанията, така че да останат най-качествените думички се запазват, а другите се премахват или им се смъква BID-a, за не се дава излишен бюджет за тях.

Подбора на думите се осъществява един път от това какво сайта притежава като продукти (и се махат когато той започне да излиза на първа страница за тях – първите 5 резултата, говорейки за органичен резултат). И втори път от инструмента на системата – Keyword Suggetion Tool вътре.

Много е важно да се тръгне бавно, но сигурно, защото имало е и случай, в които при определен изхарчен бюджет не са постигнати резултати, а само генериране на голяма маса трафик.

Трябва да се знае също така, че при наличието на думичката в съдържанието (keyword list <-> site content), тя се отключва на по-нисък BID. Освен с добрия си алгоритъм при органичния резултат, Google е пренесло това и в своята система – AdWords.

След регулирането й, на кампанията, се включва и мрежата която неимоверно се оптимизира също така. Партньорската мрежа оперира със сайтове на който са разположени тези рекламки на Google – Google AdSense, като вашата реклама се появява на сайтове съдържащи думички от вас селектирани с списъка, както и може да се добавят допълнителни Web адреси – сайтове сходни по тематика.

Важно е да се насочи рекламката на дадените пазар, ако ще е за България, то да се селектира в началото на създаването или да се промени в последствие.

Пускането на няколко успоредни реклами е добър метод да позиционирате секции, отделни страници както и да се наблегне на всяка по отделно на различни предимства.

Пример: IDG.bg са с Google AdSense.

1.2. Банер рекламки – принципа е същия, но тук се използва банери, които са със стандартни размери, дадени като пример в административния панела. Използва се същия лист от ключови думички, но тук може да избираш (и е задължително) филтриране на определени сайтове, на които искаме да се позиционира банера (графиката). Както може да се избере 2 положения тук – Pay per click или импресии.

1.3. Видео рекламки – в този случай могат да се направят ревюта на продуктите и да се пуснат на принципа на банера, като екрана на самото видео е кликъбал и води до съответния продукт. Тук пак се селектират думички и позиции на подбрани тематични сайтове.

Има още някой Бг варианта, които могат да се включат в бъдеще, но само ще ги спомена – Dir.bg & EasyTrader.bg. Поради факта, че те са по-локани PPC системи, практиката е да се работи с тях при наличието на допълнителни средства (излишък), тъй като максимално таргетирания трафик идва от Google.

2. FaceBook PPC:

Отива се на Advertise намиращо се над рекламките и се прави един акаунт там с рекламка, тук може да се таргетира по по-малко направления: години, локация, пол.

Използват се няколко полета за създаването й: web адрес (URL), заглавие, графика (картинка), описание.

Тук малко съветче: много е важно локализацията, както и възрастовата таргет група. А картинката е предимно брандинг, тъй като за малък BID се генерират много импресии, но се плаща за клик.

Трафика там е таргетиран, защото всеки е потенциален клиент. Въпроса е да се стигне до максимално много с малко бюджет, и респективно генериране на продажби.

Guerrilla Marketing:

Метода е повече от полезен от към линк билдинг, така и от към трафик. Това представлява с гениална идея и малко бюджет (обикновено никакъв) да се генерира трафик. Пример за това са експертни коментари по IT форуми и блогове, социални мрежи и други IT общества. Както се нарича BUZZ. Като се оставя винаги линк (връзка) към ресурса – сайта. Във форумите е прието това да е в подписа на профила. Повече инфо: Guerrilla Marketing | Gorilla Marketing

internet-marketing.png


Web 2.0 – (Мрежи, видео сайтове, форуми, блогове):

1. Youtube.com – Създаване на профил и публикуване на видео материали, като ресурса да е сайта, слага се в описанието на видеото. Идеално за ревюта на продукти, които се прадват на сайта. Идеално и като тук да се извлича код с който може да се присъства в други Web 2.0 сайтове.
2. Vbox7.com – Същото е като горния пример. Само че тук е на локално ниво. Без функцията да се ползва код за позициониране по сайтове.
3. Svejo.net – най-голямата социална мрежа (половината е собственост на Netinfo), в която трафика може да се ориентира по категории и най-свежи новини. Метода е прост – отваря се акаунт и се постват новини, линкове с видея, линкове към вътрешни страници – регуларно.
4. Ping.bg – същия принцип като при горния случай – социална прежа, но от по-малък калибър и трафик.
5. Predpriemach.net – Същото – отваряне на акаунт и правене поставяне на линкове.
6. Metacafe.com – голям портал за видеа, наподобяващ YouTube. Принципа е същия.
7. Facebook – голяма социална мрежа, в която има различни по интерес хора, но едно е общото между тях – имат компютри. Създаване на група или фен страница, според спецификата и целта на кампанията. При групата се създава общност, която да шуми около идеята на сайта и целта му, при фен страница – по-комерсиална (дава възможността да се позиционират продукти и да се дават информации за тях). От PR гледна точка, това е много подходящо средство за трафик и популяризация, по-малко за директни продажби.
8. IT Forums – сходни по тематика на сайта форуми, където се пише често и се набляга на мнения – експертни. В по-големите ще има най-голям смисъл от профили. IDG, Kaldata…
9. IT blogs – писане на коментари, както и свързване със собственика на блога, за да се публикуват статии и ревюта в сферата в която оперира сайта, един път като магазин, друг път като експерт в областта на материята – продуктите.

Гореспоменатите методи гарантират растеж на трафика от рода на 200-300%, респективно на продажбите в рамките на 3-4 месеца.

Ще се радвам на ваши коментари.

Успехи.


:|
 
Последно редактирано от модератор:
От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Чудесна,изчистена и приятна за четене статиика.Всяко newbie като мен трябва да я прочете задължително.
 
Re: От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Чудесна,изчистена и приятна за четене статиика.Всяко newbie като мен трябва да я прочете задължително.

Да, може някой неща малко да са се променили, но като цяло това е бесика. ;)
 
От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Поздрави за статията! Хареса ми стила - чисто, без много ала-бала. Изисква ниско ниво на познаване на метерията и за това е достъпна.
Блинки, хванал си музата. Възползвай се и пускай още такива радващи и полезни статии!
 
От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Точно като по поръчка за мене е тая статийка. Възможно най-кратко, но максимално изчерпателно. Много благодаря, отбелязвам си я за препрочитане.
 
Re: От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Точно като по поръчка за мене е тая статийка. Възможно най-кратко, но максимално изчерпателно. Много благодаря, отбелязвам си я за препрочитане.

Благодарско. Ще се радвам да зададеш някой друг въпрос, възникнал след прочитането и. Скоро ще има и други такива статии. Тук и в ЕН секцията. ;)
 
От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Пропуснал си да напишеш това което правиш с тази статия :) - много дълги и много полезни статии, които да предизвикват дискусия и съответно допълнително съдържание, да карат хората да споделят статиите и да коментират фактите в тях. Според мен личната ангажираност към статията, или публикацията е важна. Хубавата статия извиква желания у този, който я чете да каже мнението си по въпроса да я сподели с приятел, на който ще му бъде полезна, да я закачи в предпочитани и да я препрочете.

Това е по първата част. Относно цялостната стратегия мисля, че е важно и за пари да поговорим.

Принципно си мисля, че е много важно да е ясна и концепцията с парите, които ще носи и как ще се случва процеса. За да не съм голословен трябва да продавате скъпи продукти в определени ниши, за да можете да се наложите на пазара.
 
От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Ако мога да си позволя да добавя към Onpage Optimisation - мобилна версия или responsive design (Google препоръчва второто). Имайки предвид факта, че все повече хора ползват мобилни устройства, хубаво е самият сайт да може да изглежда добре и на малки екрани.

П.С. @Blinky - много добре написано - стегнато и ясно. Притеснява ме само едно - On-page оптимизацията включва доста повече неща, нарочно ли не си ги споменал? Или ще има отделна тема за това?
 
От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

И на мен ми харесва написаното, но все повече ми се струва, че подобни "сео тактики" са безсмислени, поне за първата година от създаването на даден сайт/блог/форум или каквото и да е. Гугъл много бързо хваща спама и можете повече да си навредите, отколкото да си помогнете. А и вече алгоритмите се менят толкова често, че човек не може да ги хване :)
 
В момента SEO-то не е това, което беше, но горното няма да навреди, ако се прави умно. Постнах статията, защото вярвам, че ако не изглежда спам и в същото време дадената статия от съответните сайтове има много разглеждания, споделяния и добре се позиционира в търсачките, ще повлияе добре на всяко SEO.

@paps, да, добра добавка към написаното. ;) Определено Google вече взима това в предвид. Много по-лесно му е при мобилното търсене да позиционира сайтове, които отговарят на задължителните условия на мобилните устройства - от дизайн, до натоварване на устройството, но то вече има такива телефони, които слагат в малкия си джоб някой настолни компютри и лаптопи. ;)

Има още някой неща от към on page, но нарочно не са включени, тъй като си е по-обемисто като тема. Имайки тези основните, после може да се надгражда. Статията исках да е малко по-компактна и ясна, а няма как да стане, ако се включат неща като локал сърча, автор, шер бутони, хубави URL адреси, правилна структура, логична подредба на линковете и менютата, сайт мап и какво ли още не.

Ще се радвам да допълвате, ако нещо малко е допринесло за вашите добри позиции. Всяка информация е важна за тук.
 
От: Re: От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Благодарско. Ще се радвам да зададеш някой друг въпрос, възникнал след прочитането и. Скоро ще има и други такива статии. Тук и в ЕН секцията. ;)

Да, аз питах и в още една тема - относно добавянето в директории, как може да проверяваме кои от тях си заслужават и кои да избягваме?
 
Re: От: Re: От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Да, аз питах и в още една тема - относно добавянето в директории, как може да проверяваме кои от тях си заслужават и кои да избягваме?

В момента големите си заслужават. ;) И тези, които много държат на качеството. Едно време в една директория можеше да видиш както някакви спам сайтове, така и качествени на големи медии и корпорации. Естествено, това не събори големите, тъй като те си имат ресурса да "заличат" некачествените линкове "разреждайки" ги с много от тръстед и авторитетни сайтове.

Няма да е лошо да си в директории като DMoz, Yahoo, a1webdirectory.org и някой големи, които са се утвърдили. Иначе спам директориите си личат от километри и не мисля, че тях трябва да ги коментираме. Дори и преди последните ъпдейти се видеха лош линк съсед. :)

Избягват се предимно този тип директории. И keywords спаминга в анкора също няма да е лошо да се избягва. Бранд, домейн, име, и после някакви разновидности. :)
 
От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Горе долу ми се поизясни, благодаря. Тоест на око си преценяме, без да трябва да гледаме някакви pr статистики на сайта от някъде или нещо такова. Иначе питах за българските директории, но ако правилно съм разбрал другото и сам ще се оправя.
 
Може да гледаш PR, authority, и всичко около сайта - хистори, линкове. Но на бързо тъй като не е нужно да отнема много време. Но като цяло качествените си личат от далеч. ;)

За бг, има си определени. ;) Но не залагай на тях много много. Почни от нещо по-силно - тематични сайтове, блогове и форуми. ;)
 
От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Аз мисля че под Onpage Optimisation трябва да се има в предвид и Angularjs за правене на SPA все пак това е инструмент на google и те казват че поне 5, 6 год това ще е начина за правене на сайтове за тях. Сигурно ще го имат в предвид и за подобро позициониране на страниците ако е правено с тяхните тулове.
 
От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Благодарности за тази тема!
 
Re: От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Благодарности за тази тема!

Моля, моля, дано се допълни и от други. Но щом сме се хванали с он пайжда, ще спомена и това сайтът да се отваря за определено техническо време. По този начин бота не се тормози при кролирането му и реално го добавя като + при класирането ви. Важно е да можеш да оптимизираш картинките, кода и най-важното - да няма грешки. ;) Най-добрите сайтове са обикновено олекотените, с изчистен код, лесна навигация и бърз достъп до всяка една точка на сайта, както и "карта", с която да насочат правилно бота. ;)
 
От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Blinky Били казал от къде да прочета или да науча повече за оптимизация на картинките.
Please
 
Re: От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Blinky Били казал от къде да прочета или да науча повече за оптимизация на картинките.
Please

Виж тези три теми:

http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=35020

http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=51747

http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=22267

Мисля, че ще ти бъдат от полза. Има няколко неща, който трябва да се направят и се води оптимизирано. И тук уникалността и споделянето й са важни. ;)
 

Горе