Бъдещето е код - програмистите от форума ще се включат ли?

mr_nikolov

Active Member
Колеги вчера видях една интересна инициатива - некомерсиална, целта е професионалисти да отидат в училищата и да разкажат, в рамките на 1 учебен час или повече, за работата, защо трябва да стават програмисти децата и т.н. :) По принцип малко не ме кефи идеята да се приказват само суперлативи, но реално никой не те задължава да говориш точно определено нещо и никой не те следи.

Сайтът на инициативата е FutureIsCode. Можете да прочетете по-подробно за какво иде реч там. Ще обясня с няколко стъпки каква е идеята:
  • Регистрирате се и си потвърждавате профила
  • Избирате си в кое училище искате да отидете и се свързвате с лицето за контакт, като телефонния ви номер ще е видим само за него
  • Уговаряте се по някакъв начин и правите събитие или го потвърждавате (тук точно не разбрах как става) в сайта за да се популяризира един вид
  • Отивате и си говорите за каквото си искате свързано с програмирането

Аз лично съм в размисъл, обмислям да отида в гимназията, която завърших. Моята идея е да направя една презентация пред по-широка аудитория за около 30 минути с общи приказки за професията пътя които аз съм минал до този момент, добрите, лошите страни ... и после да говоря само с тези, които се интересуват (тъй като съм сигурен, че ще дойдат доста хора просто ей така) за по-конкретни неща.

Ако някои от колегите мисли да се включи нека пише и да сподели за какво мисли да говори :)
 
От: Бъдещето е код - програмистите от форума ще се включат ли?

името на сайта - на англ.
домейна е регистриран от чужд регистратор
сайта е хостнат в чужбина

пълни боклуци...
защо ти трябва да ставаш част от това нещо, ако имаш желание да говориш пред учениците от твоята гимназия?
 
От: Бъдещето е код - програмистите от форума ще се включат ли?

Аз работя в българска фирма и цялата документация и спецификация на проектите ни са на английски. Не е смятам че домейна и хостинга са фактор, от гледната точка на краен потребител сайтът зарежда бързо мен не ме късае как го правят.

Пак казвам не е комерсиална платформата дали ще го оповестите там или не си е ваш избор, просто е удобно защото може да видите с какво са писали училищата, че разполагат данни за контакти и т.н.
 
От: Бъдещето е код - програмистите от форума ще се включат ли?

Инициатива, организирана от Дигиталната национална коалиция и посланика на Europe Code Week за България,

уж е Europe Code Week, а турчоляка се е включил само с азиатската си част :cry: еврогейски толерастки ценности

Не е смятам че домейна и хостинга са фактор

естествено, че са фактор. Ако мотивират един милион ученици да се занимават с ИТ, те къде ще работят?
ако ползват български компании поне за най-елементарните неща за които се заплаща (хост и домейн), ще подкрепят фирмите бъдещи работодатели на същите тези ученици които ще мотивират
:cry:
 
От: От: Бъдещето е код - програмистите от форума ще се включат ли?

Много интересна инициатива. Харесва ми, дано повече хора се включат
 
@nortrant, бате, това е интернет. Може да си навсякъде по света. Какво значение дали е БГ или не? Нещо не схванах идеята ти. И само за протокола, повече чуждестранни IT фирми влизат в подобни проекти от Бг такива. Може да видиш на сайта им.

На мен ми допада инициативата. Всичко, което прави IT бранша популярен и го тика още в развитието му за мен е винаги добре дошло. :)
 
Добрите програмисти обикновено са nerds, не са най-добрият избор за хора, които да говорят пред деца и да ги вдъхновяват :wink:
По-добре с това да се заемат хора от PR средите.
 
От: Re: Бъдещето е код - програмистите от форума ще се включат ли?

Добрите програмисти обикновено са nerds, не са най-добрият избор за хора, които да говорят пред деца и да ги вдъхновяват :wink:
По-добре с това да се заемат хора от PR средите.

Според мен ще бъде най-добре да отидат junior-и при децата (какъвто съм и аз) защото мисля, че съм по-близко до тях от колкото един senior developer с 10 години стаж примерно, най-малкото защото съм завършил гимназия по-късно от него и съм по-млад. Тук най-вероятно някой ще се включи да каже как можеш да почнеш да програмираш на 40 и на 41 пак да си junior - да така е. Ама си мисля, че за учениците е по-важно някой да им каже как се минава краткия път от проектите вкъщи до започването на първата работа защото според мен той е най-труден, ако започнеш веднъж работа в IT сферата формулата за развитие и успех е елементарна "много труд + много учене", по-трудното е да убедиш някого, че ти дето нямаш никакъв стаж, си по-подходящ за тази позиция от всички останали кандидати с опит.
 
Най-добре е да отиде някой, който е добър в говоренето пред хора. Ако ти си такъв - не му мисли, отивай :)
 
От: Re: Бъдещето е код - програмистите от форума ще се включат ли?

Какво значение дали е БГ или не?
Абсолютно никакво значение :shock: утре милионите мотивирани от тях ще идат да слугуват на чуждите кампании правили си ПР с тази инициатива.
Ако преди 3-4 години (т.е. сега) те са били подкрепили (българските компании), може би щяха да осигурят поне още едно работно място за някой от мотивираните. Уви, трябва да ползваме чужди регистратори и езици (не азбука) за да лижем гъзовете на чуждите компании които ще ни станат спонсори.

За съжаление това се случва в абсолютно всички сфери, но в тази (ИТ) може да се оправдаваме с това, че е глобална и затова ползваме нещо чуждо което има и български аналог.
комплексарска работа..

И само за протокола, повече чуждестранни IT фирми влизат в подобни проекти от Бг такива.
Имат пари за PR, включват се :) какво има да се чудиш?
 

Горе