Админстратор на лични данни?

webstil

Well-Known Member
Бавна ли е процедурата, и какво се изисква като документация? Става въпрос само за имена и адреси евентуално.
Мисля, че става за около месец.
 
Препоръчвам да ползваш агенция, не се занимаваш с нищо, само изпращаш документите които агенцията ти изготвя и до две седмици си готов. 60 лв. мисля че беше таксата за изработка на документите, самото удостоверение е безплатно. За да не правя реклама, ако решиш ще ти изпратя на ЛС името на фирмата с която аз работих.
 
Става за минути.
Ако имаш електронен подпис е напълно безплатно.
Ако нямаш - 6 лв. за нотариус, и още 2 лв. за препоръчано писмо.
Чети тук, ако се затрудниш - питай.
Може да звъниш и на лелките в София, обясняват бавно и търпеливо.
 
Задължително е да имаш регистрация дори само да имаш сключен договор със служител.

Но, иначе става бързо и не ти трябва никакви агенции. Или счетито да ти го направи срещу 50 лева, ако не ти се занимава да се разходиш до тях. Вече са на Цариградско, до техпарка...
 
Благодаря много на всички за полезните съвети. И аз четох в сайта им, но реших да питам тук, понеже знам че има хора, които са го правили вече.
А реално проверяват ли нещо по самата дейност на фирмата? Как се съхраняват данните или нещо подобно и едва тогава да те регистрират. Или просто трябва да си попълня формулярите с електронен подпис в системата им и после си чакам?
 
Благодаря много на всички за полезните съвети. И аз четох в сайта им, но реших да питам тук, понеже знам че има хора, които са го правили вече.
А реално проверяват ли нещо по самата дейност на фирмата? Как се съхраняват данните или нещо подобно и едва тогава да те регистрират. Или просто трябва да си попълня формулярите с електронен подпис в системата им и после си чакам?
Попълваш и чакаш да ти излезе регистрацията, обикновено до 2-3 дни е готова.
Ако се забави повече, звъни и питай какво става, може да си сгрешил нещо.
Като попълваш, някъде имаше поле, в което пишеш, че си приел някаква собствена Наредба, Заповед или както искаш го кръсти.
Това ти е документа, в който си описал как защитаваш личните данни. Не ти го искат при регистрацията, само трябва да му напишеш името и датата, на която си го приел.
Задължително пиши дата преди да си взимал лични данни на когото и да било.
Аз последно регистрирах преди няколко месеца едно СНЦ. Писах Наредба № 1 от ....... 2016 г. - беше няколко дни, след като излезе съдебното решение.
Сайта на КЗЛД горе-долу бива, ще се ориентираш лесно.
 
На времето - когато излезе тази шушмотевина, за един ден направих 34 регистрации. По 20 кинта на калпак. :cool:
 
  • Like
Реакции: Anly
На времето - когато излезе тази шушмотевина, за един ден направих 34 регистрации. По 20 кинта на калпак. :cool:
Предпочитам да платя някаква поносима сума и да зная че всичко е ок и ще се случи в нормални срокове, вместо да губя време в бюрокрация, гишета и чиновници.
20лв. ми звучат супер поносимо.
 
Интересно ми е, ако някога ти дойдат на проверка какви документи ти искат относно администрирането на лични данни? Щото в самата наредба там, където се подписва са изписани доста неща относно това как се съхраняват и прочие...
 
А понеже сега разбирам, че е трябвало да се регистрирам по-рано, дали ще е проблем?
По-добре късно, отколкото никога или по-добре да не подавам документи? :D
 
Интересно ми е, ако някога ти дойдат на проверка какви документи ти искат относно администрирането на лични данни? Щото в самата наредба там, където се подписва са изписани доста неща относно това как се съхраняват и прочие...

Абсолютно си важи всичкото, което имат като изисквания, не е шега.

Да кажа за собствения си опит с тази Комисия и чудния им сайт :)
Всъщност, без да си кривя душата, сайтът им предлага една от най-изчерпателните информации от всички държавни институции. Има отговори, и то подробни, на всевъзможни въпроси, които човек може да си зададе. Но не на всички :)

С един приятел в мразовита зимна сутрин се изтипосахме в кабинета (разбирай - пред гишето) на КЗЛД. И двамата с новорегистрирани фирми, и двамата си имаме счетоводители и адвокати.

Момичето, след като хвърли поглед на формулярите ни, вдигна учудено вежди: "Много странно, много странно... Знаете ли, тук при мен има супер рядко посещения за подаване на формулярите офлайн. Но все идват разни фирми с онлайн дейности. Направо не мога да се начудя - как точно те не подават формулярите онлайн, имаме всички създадени удобства за това!"

Приятелят ми й размаха електронния си подпис и й разказа историята ни. Когато попълвахме формулярите, 2 адвоката и 2 счетоводителя казаха различни неща за различните графииии... Тоест, 4 мнения. Споделихме това с експертите, те се позасмяха, рекоха "Най-добре звъннете на телефоните им, много са любезни и отговарят подробно." Така и направихме, но пак - всеки от нас поотделно. Казусите ни бяха еднакви, почти съвсем еднакви, но ние не събирахме само имена и мейли от потребителите си, а и допълнителни данни. Притесняваше ни това, че някои експерти съветвахме да пишем неща, които минимализираха действията ни, съответно - бяхме на границата да излъжем. А други пък съветваха да впишем неща, които твърде увеличаваха отговорността ни.... това са графите със свободен текст - малко са, но са достатъчно неясни, за какво се отнасят, поне в нашия случай.

Аз като звъннах в КЗЛД, един сънен младеж ме наруга "Кой е тоя счетоводител, който ви е казал, че по телефона помагаме с попълването, няма такова нещо!", а приятелят ми случил на служителка, която се пооплела от казуса ни и в края на краищата, отказала конкретно да отговори, давала вариации за попълване "или-или".

И затова - казваме - мила госпожице, ние отделихме да загубим половин ден, открихме ви мнооого трудно, но сме тук - за да ни кажете от извора как да попълним нашите чаршафчета :) Тя се засмя, покани ни да седнем, при нея беше топло, а тя - мила, макар че компютърът й беше доста стар, от ония, тракащите при зареждане, а Уиндоуса й беше 97, но нали знаете - хората правят бизнеса, не активите. Полечка-полечка, съвсем идивидуално тя самата ни попълни декларациите в онлайн вариант като за всяко нещо ни задаваше въпроси и даваше съответно разяснения, защо според нея ще пише това или онова.

Поуката и препоръката от баснята ми е: отидете на място при това момиче, дано да е същото. Ще загубите половин ден (само!), но накрая ще поискате да пиете кафе с нея :) Дано да работи все още там, ааа - говоря за София, да не объркам някого :)
 
Няма такова нещо и няма как да ви предлагат онлайн услуга за подаване на документи и регистрация без да има кой да ви отговри на въпросите по телефон. Просто не сте случили на човека по телефона, но и бързо сте се отказали.

Аз лично си подадох документите онлайн, имаше известни трудности, но в рамките на приемливото. Преди това няколко пъти се свързах с различни хора от отдела им за обслужване на клиенти и в различни дни, отговориха ми на много въпроси и то в конкретика. Питала съм ги точка, по- точка и ми обяснсиха, след като уточних за какво точно става дума веднага ме напътсваха какво конкретно да напиша.

За тези, които се чудят нещата седят по следния начин: Или си плащаш някаква сума за регистрация и не се занимаваш или си го правиш сам като спестяваш тези пари, но отделяш 2- 3 дена или няколко часа. Имайте предвид, че на по- късен етап, ако се нуждае този регистър от актуализация, някаква промяна или добавяне на нов, най- вероятно пак ще сте изправени пред същата дилема.

На мен лично ми казаха, че инструкцията която се изисква си е за мен, за хората които ще боравят с данните и за евентуалните проверяващи. За нея ще ви трябва и книга за инструктаж, която трябва да си купите и там се подписва, че лицето е запознато с инструкцията и т.н.
 

Горе