Какво мислите за Исторически парк?

Гледам и в инвестора има тема - https://forum.investor.bg/forum/недвижими-имоти-ипотечни-кредити-адсиц/3272178-какво-мислите-за-инвестиция-в-исторически-парк

@Attacker не сме само ние, които ги мислим така нещата.
Спрямо по старите потребители:
Много рисково като бизнес начинание. .... За колко време ще ги избият? Че и за дивидент говори. Мъка!
за да се случи този проект зад нето трябва да застане някой инвеститор със сериозни възможности, име и управленски капацитет.... направо с мажоритарен дял. да си заложи парите, че да го добута докрай. иначе пича дето обеснява не бих си поверил средствата на него...ако че има потенциал идеята.
 
Последно редактирано:
@Attacker ако четеш коментарите ще разбереш доста неща, едни от които е че И.М. се прави яко на ударен.

Въпрос: Ама парка ли е издал тези облигации! При лихвени проценти в диапазона 20-40%, при положение, че българските ДЦК са с лихва за този матуритед под 1%. Или инвестицията е рискова или дружеството се източва. Освен това ако облигациите са конвертирани в акции, тогава вече общия брой акции не е 1 000 000 а е станал по-голям. Абе като цяло аз имам доста неясноти около това дружество...

Отговор на Г.Д. - Изплатени са облигации за около 1 млн., а тези, които са обърнати в акции, са при 70 лева за акция.
На въпроса как се е увеличил капиталът, магия. До април месец

Отговор на И.М. - Добри разсъждения. Първо да попитам ДЦК в какво ги инвестираха и как ще ги изплатят?

Човекът констатира, че при ДЦК има няколко %, а при парка е 20-40% и казва че или е рисково или се източват тези пари. А И.М. "компетентно" прави елементарна манипулация - щом ДЦК са сигурни, то видиш ли те в какво инвестират и как ще върнат. Щом те го правят и ние го правим - само, че И.М. забравя, че си говорим за лихви от над 20%, по спомен в пика на кризата Гърция имаше под 20% лихва за шорт търм облигациите си. Точно лихвения диференциал прави един проект малко или много рисков. Аз нямам спомен за 2.5 години БГ да сме плащали 20+% лихва - ако беше така И.М. би бил прав, но уви.
Мнение не може да се счита за база на взимане на каквото и да е инвестиционно решение свързано с покупка-продажба на ЦК!
 

Прикачени файлове

  • 2018-04-13_20-41-46.jpg
    2018-04-13_20-41-46.jpg
    181.2 KB · Преглеждания: 219
Последно редактирано:
Става все по-интересно. :) Да, И. М. се опитва да лавира и избягва въпроса, но нека все пак видим цялата му теза по този въпрос. Според мен тази висока лихва е дадена за целите на консултантите на Together (дали за лична изгода, дали за привличане на клиенти). Изобщо Исторически парк и Together са изключително взаимосвързани - нещо, което ми се иска да не беше така.

Относно конвертирането на облигации в акции без увеличение на капитала - отново опираме до това, каква е ролята на адвоката и по какъв начин се оформят покупките на акции. Странна работа.
 
Става все по-интересно. :) Да, И. М. се опитва да лавира и избягва въпроса, но нека все пак видим цялата му теза по този въпрос. Според мен тази висока лихва е дадена за целите на консултантите на Together (дали за лична изгода, дали за привличане на клиенти). Изобщо Исторически парк и Together са изключително взаимосвързани - нещо, което ми се иска да не беше така.

Относно конвертирането на облигации в акции без увеличение на капитала - отново опираме до това, каква е ролята на адвоката и по какъв начин се оформят покупките на акции. Странна работа.
100% ще има увеличение на капитал при конверитрането, просто трябва чакаме ГФО-то ... ако парка беше публично дружество, то на всяко тримесечие щяхме да имаме данни, както и ако имаше сериозни проблеми в капитала щяхме да знаем на следващия ден, но нали борсите са само за престиж :)
 
@Attacker гледай как се пре-селва 5 години преди приключване на строежа :D
https://i.imgur.com/xO1k6oa.jpg

Толкова ли не вървят новите акции, че вече на "ограничена серия" карти на
"преференциални цени" почнаха да се пускат, като разбира се информацията се дава само на лично :D
 
Последно редактирано:
@Attacker гледай как се пре-селва 5 години преди приключване на строежа :D
https://i.imgur.com/xO1k6oa.jpg

Толкова ли не вървят новите акции, че вече на "ограничена серия" карти на
"преференциални цени" почнаха да се пускат, като разбира се информацията се дава само на лично :D

По груба сметка от продажбата на 350К акции ще съберат около 50 милиона лева, така че някакси трябва да наваксат. :) Към момента остават само 100К акции за продажба.

Ако не се лъжа, паркът ще бъде отворен за туроператори в края на 2018 и за други посетители в началото на 2019, макар че сигурно тогава няма да е готов целият парк, а само определени сегменти. Така че до година-две ще можем да видим първите резултати от оперативната дейност на Исторически парк.
 
@blackout8, разбира се, че не е тайна. :) В последното YouTube видео за Исторически парк И. М. казва, че остават 100К акции. Знаем, че предишните цени на акциите са 100 лева и 140 лева на акция (на които цени са продали 250К акции), а след НГ ще стане 180 лева. Значи ако са продали 100-150К акции на 100 лева, 100-150К на 140 лева и останалите 100К ги продадат на 180, това прави около 45-50 милиона лева общо. :)

П.П. Между другото, в това последно видео говори и за облигациите, гледай след 44-тата минута. :)

 
@Attacker Интересно, ако са успели да шитнат толкова акции, то спокойно може да ги ливърдижне с нов кредит/облигация и след Х време да си кешаутне с 100 пъти+ инвестицията си - добре е да има хора да купуват стотици + пъти надути акции :D

За облигациите е много "красиво" обяснение, много ми е рисковано, за това друг ми плати сметката. Само където забравя да спомена факта, че земята е средно 1/5 от стойността на облигацията - спрямо 2016 ГФО имат 192к в земя, т.е. земята е купена през 2016, а още при 1-вата облигация, която се издава e от 2014, с която спокойно са могли да купят земята не 2016 :D

Каква е бизнес/финансовата логиката, да плащаш година + по 40% лихва и да купиш 5 пъти по евтина земя от облигацията ти :D
 
Последно редактирано:
Здравейте,
Аз лично съм от шараните, които обмислят инвестиция в парка, но не съм взел решение още. Чета коментарите тук, предимно критични и съм благодарен за полезната информация. Чел съм бизнес плана на проекта, бил съм на мястото на строежа, посетих и пилотния им проект "Неолитно селище". Срещал съм се два пъти с Ивелин Михайлов. Ще споделя тук това, което съм разбрал, както и впечатленията си. Нямам за цел нито да промотирам, нито да оплювам парка. Нямам претенция да съм инвестиционен експерт, доста от понятията по-горе не ми говорят много и ще се радвам да прочета мнения, особено критинчи.
Стойността на парка е 100 милиона лева. По план трябват 50 милиона за стартиране на първи етап на проекта, набрани от инвеститори и още 50 милиона, които ще влязат като печалба за първите пет години и ще бъдат реинвестирани в изграждането на останалите етапи от парка. От тези 50 милиона лева за първоначално стартиране, Ивелин Михайлов осигурява малка част - 2-5%. Останалото ще бъде от дребни акционери. Тоест за 35% от акциите инвеститорите ще осигурят 95-98% от необходимите средства. От Ивелин Михайлов е идеята, екипа, връзките. Вече всеки си преценява дали това го устройва.
Акциите според мен са надценени. Прогнозите за ръст между 3 и 6 пъти са доста оптимистични. В бизнес плана е взет предвид сегашния туристопоток в България и предварителни договори с туроператори. Очакват се около 600 000 туристи годишно и печалба от около 25 милиона годишно след петата година. Това са 25 лв. на акция. Не мисля, такава акция ще струва повече от 200-250 лв. при настояща цена 140. Ивелин говори за 2-3 милиона туристи годишно, но за да се случи това трябва много стабилен маркетинг на парка в чужбина и туристи, които да посещават страната ни специално заради атракциона. Не е невъзможно, хората посещават определени дестинации за далеч по безинтересни обекти, но трябва много добър маркетинг, за да се случи това. Тогава вече може да се говори за ръст на акциите 3-4 пъти.
На въпроса защо не са листнати на борсата - според мен отговорът е очевиден. Борсата няма да оцени акциите на 140-180 лв. бройката. А с директно предлагане разчитат най-вече на търговските си умения. Просто с извънборсово предлагане ще съберат повече пари по-лесно.
Тогедър е фирмата, която продава акциите. И Тогедър, и Исторически парк са на Ивелин Михайлов. Ивелин си продава акциите от парка през инвестиционния си брокер. В това няма нищо лошо, стига клиентът да е наясно, че са свързани фирми и Тогедър в случая са търговци, а не финансови консултанти. Но той ясно заявява, че стои и зад двете дружества, така че не виждам проблем.
Защо не е намерил голям инвеститор? Сещам се за няколко вероятни причини. Първата е, че трудно голям инвеститор би се навил да осигури всички пари срещу 35%. А и ставаш зависим. Втората е, че Ивелин преследва популярност. Голям брой "последователи" си е доста сериозен капитал, ако знаеш как да го използваш. Третата е, че може би наистина му пука и за обикновените хора и предпочита да сподели печалбата си с тях, вместо с някой мастит бизнесмен.
Паркът ще се изгражда от фирма Трежър. Профилът ѝ е изработката на сувенири, картини, копия на исторически находки - оръжия, брони, статуи. Фирмата е на Ивелин Михайлов и по негови думи ще работи на себестойност. Може би тук идва най-големият му принос.
Облигационният заем е бил с 40% лихва през 2016, понеже паркът още нямаше земя - беше само една идея и проектът беше много рисков. В момента заемът е изкупен от фирма на Ивелин Михайлов. По негови думи, ще си вземе тези пари, когато Паркът има възможност да ги изплати.

Сега ще споделя лични впечатления по нефинансовите въпрос. И Ивелин, и екипът му правят впечатление на хора с огромен ентусиазъм и искрено вярват в проекта. Ивелин каза, че е вложил там почти всичките си пари. Говорих с мои приятели, които го познават от десет години. Действително той от 7-8 години я има тази идея и прави проучвания по въпроса. Самият Ивелин споделя за големи бизнес планове в сферата на туризма, за които ще са му необходими още инвеститори. Създава впечатление на човек, който иска да изкарва пари, носейки стойност на околните, а не лъжейки ги. Основният му бизнес - Тогедър, търговия със застраховки, е базиран най-вече на доверие. Поради това не очаквам паркът да бъде умишлено източван и дребните инвеститори лъгани. Просто той няма интерес да си съсипва репутацията. Разбира се, това са само мои впечатления, не съм му в главата.
 
Здравейте,
Аз лично съм от шараните, които обмислят инвестиция в парка, но не съм взел решение още. Чета коментарите тук, предимно критични и съм благодарен за полезната информация. Чел съм бизнес плана на проекта, бил съм на мястото на строежа, посетих и пилотния им проект "Неолитно селище". Срещал съм се два пъти с Ивелин Михайлов. Ще споделя тук това, което съм разбрал, както и впечатленията си. Нямам за цел нито да промотирам, нито да оплювам парка. Нямам претенция да съм инвестиционен експерт, доста от понятията по-горе не ми говорят много и ще се радвам да прочета мнения, особено критинчи.
Стойността на парка е 100 милиона лева. По план трябват 50 милиона за стартиране на първи етап на проекта, набрани от инвеститори и още 50 милиона, които ще влязат като печалба за първите пет години и ще бъдат реинвестирани в изграждането на останалите етапи от парка. От тези 50 милиона лева за първоначално стартиране, Ивелин Михайлов осигурява малка част - 2-5%. Останалото ще бъде от дребни акционери. Тоест за 35% от акциите инвеститорите ще осигурят 95-98% от необходимите средства. От Ивелин Михайлов е идеята, екипа, връзките. Вече всеки си преценява дали това го устройва.
Акциите според мен са надценени. Прогнозите за ръст между 3 и 6 пъти са доста оптимистични. В бизнес плана е взет предвид сегашния туристопоток в България и предварителни договори с туроператори. Очакват се около 600 000 туристи годишно и печалба от около 25 милиона годишно след петата година. Това са 25 лв. на акция. Не мисля, такава акция ще струва повече от 200-250 лв. при настояща цена 140. Ивелин говори за 2-3 милиона туристи годишно, но за да се случи това трябва много стабилен маркетинг на парка в чужбина и туристи, които да посещават страната ни специално заради атракциона. Не е невъзможно, хората посещават определени дестинации за далеч по безинтересни обекти, но трябва много добър маркетинг, за да се случи това. Тогава вече може да се говори за ръст на акциите 3-4 пъти.
На въпроса защо не са листнати на борсата - според мен отговорът е очевиден. Борсата няма да оцени акциите на 140-180 лв. бройката. А с директно предлагане разчитат най-вече на търговските си умения. Просто с извънборсово предлагане ще съберат повече пари по-лесно.
Тогедър е фирмата, която продава акциите. И Тогедър, и Исторически парк са на Ивелин Михайлов. Ивелин си продава акциите от парка през инвестиционния си брокер. В това няма нищо лошо, стига клиентът да е наясно, че са свързани фирми и Тогедър в случая са търговци, а не финансови консултанти. Но той ясно заявява, че стои и зад двете дружества, така че не виждам проблем.
Защо не е намерил голям инвеститор? Сещам се за няколко вероятни причини. Първата е, че трудно голям инвеститор би се навил да осигури всички пари срещу 35%. А и ставаш зависим. Втората е, че Ивелин преследва популярност. Голям брой "последователи" си е доста сериозен капитал, ако знаеш как да го използваш. Третата е, че може би наистина му пука и за обикновените хора и предпочита да сподели печалбата си с тях, вместо с някой мастит бизнесмен.
Паркът ще се изгражда от фирма Трежър. Профилът ѝ е изработката на сувенири, картини, копия на исторически находки - оръжия, брони, статуи. Фирмата е на Ивелин Михайлов и по негови думи ще работи на себестойност. Може би тук идва най-големият му принос.
Облигационният заем е бил с 40% лихва през 2016, понеже паркът още нямаше земя - беше само една идея и проектът беше много рисков. В момента заемът е изкупен от фирма на Ивелин Михайлов. По негови думи, ще си вземе тези пари, когато Паркът има възможност да ги изплати.

Сега ще споделя лични впечатления по нефинансовите въпрос. И Ивелин, и екипът му правят впечатление на хора с огромен ентусиазъм и искрено вярват в проекта. Ивелин каза, че е вложил там почти всичките си пари. Говорих с мои приятели, които го познават от десет години. Действително той от 7-8 години я има тази идея и прави проучвания по въпроса. Самият Ивелин споделя за големи бизнес планове в сферата на туризма, за които ще са му необходими още инвеститори. Създава впечатление на човек, който иска да изкарва пари, носейки стойност на околните, а не лъжейки ги. Основният му бизнес - Тогедър, търговия със застраховки, е базиран най-вече на доверие. Поради това не очаквам паркът да бъде умишлено източван и дребните инвеститори лъгани. Просто той няма интерес да си съсипва репутацията. Разбира се, това са само мои впечатления, не съм му в главата.

Здравей,
Щом си благодарен за критичната информация, нека да ти дадем още такава :)
Колко страници е бизнес планът? Какво ти е мнението за неолитното селище? За тези, които не са ходили справка тук:

Не е много добре да се мислиш за шаран и да инвестираш в каквото и да е инвестиционен проект след като, имаш и пропуски в различните термини и понятия. Ноооо
Сега как го мислиш, един проект да бъде на половината завършен и да приема изключително много туристи, които да финансират строежа на 2-рата част - т.е. как си го виждаш да отидеш в Дисниленд, който е на половина готов и след това, да ходиш всяка година докато блъскат, шумят, строят и т.н. и т.н. - най-малкото ще загрози цялата естетика.

Сега идва най-важният въпрос, защо някой да дава 2-5% от капитала(спрямо твоите думи), а останалите да платят масрафа, след като И.М. дава само идея, екип и връзки. Дай да работим на стойността, която дава?
Той дава идеята, чудесно, но архитекти, инженери, проектанти, дизайнери, геодезисти, сторители и т.н. - я материализират, т.е. стойността идва от вънка.
Екип, освен екип по продажби на акции, то всичко друго е външна услуга.
Връзки, чудно ми е какви връзки има човек от бранша на продажба със застраховки, но да кажем, че има, но и други имат :)
Относно цената на акциите, след като нямаш пазар, те могат си ги дават каквото искат - но след малко ще приложим елементарни сметки, но има по-важни неща преди тях.
По план очакват 600к туристи, много любопитно как ще го направят този номер след като Златни Пясъци събира за 2016 малко под 650к туриста, а при Св. Св. Константин и Елена малко под 120к :) Масово туриста си каца на летището, взимат го и по хотелите на all inclusive, от там насетне най-много да отиде до някой от моловете или да си накупи дранкулки по някоя от плажните ивици.
За да изкара 25 милки печалба, трябва да даде една камара финансови данни и спрямо кой сценарии ги прави тези 25 милки - оптимистичен, реален, оптимален или негативен.

Идва ред на простата сметка за да намерим ликвидационна стойност на проекта, при изключителна бърза ликвидност (за жалост НИ нямат толкова бърза, но да приемем, че парка има) - ако има 1 милион акции собственост на И.М. и ко, и 350к на дребни акции, то това е 1 милион акции при 50 милки инвестиция - това прави средна цена от 50 лева за акция, някак си трябва сериозно да убеждаваш хора да ти дадат 180 лв за акция, след като ликвидационната ѝ стойност е 50 лева :D

Защо не е намерил голям инвеститор? Защо Албена АД или някой друг играч от сорта не го прави? Мислиш, ли че някой голям строител не може го направи? Или някой голям играч от друг бизнес? Не се ли сещаш, че някой АДСИЦ не може го направи? Софарма Имоти не може ли :) Вместо да си купува акциите чичо Оги, може налее някой друг милион в подобен проект.

Пак ти казвам, всеки голям може да го направи, стига проекта да е надежден. Но никой инвеститор няма се надъха да инвестира в проект, в който той ще изплати 20 пъти повече капитал(спрямо думите ти), за само 1/3 от собствеността :)

Явно не си чел какво е писал @Attacker - Облигационният заем е от 2014, а земята се купува 2016. Това, което го говорим И.М. за облигацията е противоречиво(разбира се, ако си прав, че го е казал) - хем казва много рисково е, не исках да продавам мои лични активи, за това емитирахме облигация, но видиш ли сега ще изкупи цялата облигация, но как? Ще си лични продава активи, които му носят доход, но активи, които не искаше да дава по рано - ако рефинансира облигация с по 40%, посредство нови акционери, то вече има резон ... но това е за сметка на акционерите.

Последен въпрос - не те ли притеснява, финансов консултант, да ти продава неговият си проект, като най-най-най - защото агресивно всички стажанти, консултанти и ко. пускат тонове клипчета именно за това. Отделно само промотират заст. компании, с които работят и си взимат комисионни.

Ти при тенденциозен или независим финансов консултант искаш да отидеш?
 
Последно редактирано:
blackout8, благодаря ти за мнението. Наистина го оценявам и ще взема аргументите ти предвид преди крайното финансово решение. Ще отговоря на коментарите ти на база на информацията, която имам. Целта ми не е да налагам мнение, а да обсъдим различни сценарии и гледни точки, което да ми помогне да си създам ясна картинка.
Бизнес планът е 200 страници. Мога да го пратя на всеки, който поиска. В Неолитно селище ходих лятото. Много ми хареса на мен поне, честно казано. За да не изпадам в капана на предубеждението, взех двама приятели, без изобщо да им споменавам, че отивам там с идеята да събера информация за инвестиция. И на тях много им хареса, изкарахме си супер.
За строежа - разбира се, че туристите няма да се разхждат сред строителни материали и мазилка. Довършителнтие работи ще се извършват зимата. В парка са пет различни, сравнително независими модула.
Това за "шарана" го казах малко с ирония - не съм експерт, но имам някаква обща култура. Все пак винаги е по-добре човек да подходи с идеята, че знае малко, за да научи нещо ново. Затова и търся критични мнения във форума.
За стойността, която носи Ивелин - грубият строеж го правят външни фирми наистина. Той използва вързките си в района, за да осигури строителни материали на много по-ниска цена. Само за пример - купиха камъните от стари порутени къщи в района, вместо от каменна кариера, което сваля цената много. Обаче дизайна, довършителните работи, изработката на репликите, статуите - тези неща ги прави Трежър, фирмата на Ивелин на себестойност. Нинов, един от собствениците на Трежър, е популярен скулптур. За продажбата на продукта на туристи - Ивелин и хората му със сигурност са добри търговци, надявам се не само на акции.
В 100-те милиона има и бюджет за маркетинг. Отделно там може и да се работи с туроператорите на процент. За туристите, не са само Златните - Слънчев бряг е огромен ресурс. Далеч не са само алкохолни туристи. Ясно, че едва ли някой ще се помъкне сам от хотела, тук говорим за работа с тур операторите. Работил съм в туризма и често се правят екскурзии от Северното до Южното черноморие и обратно. Отделно обектът се вижда от Магистрала Хемус, по която минават голям брой чужденци. И от там ще има посетители според мен.
В по-дългосрочен план - местата за исторически туризъм от античността и ранното средновековие са Сирия, Турция, Египет, България и Гърция. От тези държави в момента оставание ние е гърците. По политически причини. А все повече нараства интересът към туризъм в Европа на индийци и китайци. Ще има и за Западна, ще има и за нас. Но това, да кажем, не е от днес за утре.
Паркът има 10 милиона туристи годишен капацитет. 400-600к е песимистичен сценарий.
С аргументите ти за стойността на акциите и борсата съм съгласен. Даже 37 лв. на акция е оптимистично. Ако работата се прецака, не очаквам нищо. Земя за няколко милиона и купища камъни и статуи. Най-много да ликвидираме с по една бира.
Относно големите инвеститори според мен си има логично обяснение - те си имат работещ бизнес модел и правят това, в което са добри. На мен да ми дадеш не 50 а 500 милиона пак няма да знам как да направя такъв парк. Ще ги вложа в нещо, от което разбирам. Няма да си отделя години от живота да разработвам нов бизнес модел, ако имам вече работещ такъв.
За облигациите - до скоро беше много рисково, чак тази година вкараха земята в регулация и взеха разрешителни за строеж.
Относно "консултантите" - не приемам Тогедър за консултанти, а за търговци. Това им е работата. Иначе ходих и при независим консултант - Стойне Василев от smartmoney.bg. Според неговите думи е малко вероятно проектът да е умишлена измама, но както ти каза, всеки измамник гледа да вдъхва доверие. И според него проектът е доста рисков и много зависи как ще се маркетира.
 
@Red_General Ок, сложи линк към планa, ще е интересен за много хора.
Относно 5-те години, докато не е завършено, не може да се надяват на сериозен паричен поток, така че ми е изключително любопитно да разбера, как проектират финансово годините на пред ... а и няколко месеца ще е пас от посетители.
Колко е средния приход на 1 посетител спрямо планът и колко е LTV стойността на посетителя?
Относно връзките, да купиш камъни от порутени къщи и да спестиш 1 лв по-малко от близката каменна кариера ... не е го виждам като огромна стойност.
Относно Трежър, нали И.М. едва ли не е вкарал всичко в парка, ако компанията бачка на себестойност - то кой ще финансира разликата? Така поема огромен риск, да влоши финансовото състояние на 2-рата си компания, а от там като единствен контрагент на парка, то и целия парк.

Да случайни и блуждаещи туристи ще се намерят, но за нещо по сериозно си говорим за огромен сейлс форс със стабилен маркетингов бюджет. За китайците, тези злосторници, които искат да купят проекта .... е много лонг търм.

То и И.М. не знае как се прави този парк не случайно всичко е външно, така че и ти по същия начин. Но би ли търсил друг да ти плати сметката на парка, докато ти запазиш пълен контрол. Ти инвестираш 1 милион, други ти финансират проекат и цената става 100 милиона - т.е. 100 пъти печалба, за 99 пъти по-малко риск :D Яко асиметричен риск към печалбата. Сам казваш 37 лв дори е много, а той иска 180 лв и то на проект, който още не е завършен :) не говори добре.

Никой не е казал, че това е измама, това, което казваме е, че няма грам инвестиционна логика да направиш 100 пъти по-богат първоначалния акционер, да му платиш сметката, да поемеш риска и за знак на добра воля, да контролираш 1/3 от това, което той контролира :)

Просто много умело, фино и агресивно продават по патриотичната струнна, т.е. продават ти емоция. Ти сам казваш 37 лева е оптимистично, но ти сам казваш, че се колебаеш да вложиш пари на при 140-180 лв на акция - това като логично решение ли ти се вижда?

Мнение не може да се счита за база на взимане на каквото и да е инвестиционно решение свързано с покупка-продажба на ЦК!
 
Последно редактирано:
@Red_General дай да направим проста сметка.

Дисниленд Париж е разположен на 20 квадратни километра и има 13.4 милииона посетители това са 670 хиляди посетителя на 1 кв километър или по 67 хиляди посетителя на всеки 100 декара или по 670 човека на всеки декар - за прости сметки.

А при парка си говорим за 130 декара - http://www.chernomore.bg/varna/2017-07-11/istoricheski-park-na-130-dekara-pravyat-kray-varna-snimki Ти ми говориш, че ще правят по 1-2 милиона посетителя на година, като 400 хиляди е минимума.

Какво излиза:
При 1 милион посетители си говорим за 7 692 посетителя на 1 декар, при 2 милки е ясно по 2, но какво става при негативен план от 400 хилки.
При 400 хиляди посетителя на година това прави 3 076 посетителя на 1 декар.

След като всеки по света и у нас е чувал за Дисниленд и той прави скромните 670 човек на 1 декар, то как световно неизвестен парк ще прави в най-негативен план по 4 пъти повече посетителя спрямо Дисниленд?
 
Това е бизнес планът:
..............................................................
Билетът за парка е планирано да бъде 35 лв. Отделно вече колкото атракциони си вземе. Аз в Неолитно селище дадох 5 лв. за билет и изхарчих още 30. Не мисля, че ще е проблем да се съберат повече от туристите. Човек на кино или кръчма да иде, изгърмява по 50. Това каква е ползата спрямо риска за Ивелин не виждам какво ме вълнува. Реално той влага почти всичките си пари там + много усилия и време. Но да, неговата възвращаемост ще е несравнимо по-висока от моята. Повече мисля риск-възвращаемост от моя гледна точка. Наистина 3-6 пъти покачване на акциите е доста оптимистичен сценарии. В по-вероятния случай ще е двойно да речем, което не е много за пет години. Малко вероятно ми се струва проектът да се провали изцяло. В света няма подобни исторически атракциони до момента. А биха били интересни.
Сравнението с декарите не мисля, че е удачно. Не смятаме тон пшеница на декър. В Дисни тези 20 хиляди квадратни километра включват и хотелска и ресторантска част, не само атракциона. Паркът няма да е Дисни, но идеята не е да остане световно неизвестен. Зависи от маркетинга.

Относно личния ми инвестиционен профил - в момента имам висока толерантност към риск - добре платена перспективна работа, сравнително млад съм - 31, нямам деца. Дори да сгреша, мога да коригирам грешката. Целта ми е да натрупам капитал бързо и затова търся рискови проекти с висока възвращаемост. Ако инвестирам в по-консервативни инструменти като взаимно фондове или дори по-рисковите индекси, ще съм финансово независим след 30 години - в предпенсионна възраст. Ако не в парка, ще търся друг рисков вариант с потенциално висока доходност. Но например в криптовалутите не вярвам - не ги разбирам добре и нямам идея на къде ще тръгнат. Малко по-добре ми се струват от рулетка.
 
Последно редактирано:
Запиши си пак час при Стойнето, да ти обясни дали е добре да инвестираш в проекти където вътрешния човек ще вземе 100 пъти своята инвестиция, след като друг му върши работа, но най-вече ти плащаш да се върши тази работа.
Знам, че не сравняваме сравними неща, но тук си говорим за негативен сценарии, който е нереален вкаран в контекст спрямо друг парк и мерим изключително негативен план и пак 1:4 да го бие .... В планът има сходни замъци/дворци/паркове с чиста туристическа част и пак прави сравнения, защото и те с тях се сравняват.

Нека Стойнето ти обясни дали е валидно да вкараш в проект, който е 4 пъти счетоводната стойност на бизнеса и кои са тези бизнеси, които го правят - жокер не са капиталоемките :)

Колко пари кеш мислиш да вкараш в проект, който е изключително рисков, който има мениджмънт, чийто принципи са нека аз да имам най-голямата печалба, но нека друг да ми плати риска и нека аз да взема лъвския пай?
Надявам се да имаш доста заделени пари на страна, след като ще влизаш в такава инвестиция, която ще ти носи евентуално по 14,87% на година?
 
Последно редактирано:
Имам следния въпрос и се надявам някой да успее да ми обясни как работят нещата. Купувам си акции от Анатоли Савов - адвоката на парка. Предполагам, че ще трябва да преведа парите на него. По какъв начин парите ще влязат в самия парк?
 
Имам следния въпрос и се надявам някой да успее да ми обясни как работят нещата. Купувам си акции от Анатоли Савов - адвоката на парка. Предполагам, че ще трябва да преведа парите на него. По какъв начин парите ще влязат в самия парк?
Сигурен ли си, че това е актуален бизнес план и чел ли си го?
 
Последно редактирано:

Горе