Предлагам: Анкета във връзка с конкурсите

Да се въведе ли минимален праг за нагардата в конкурсите за лого дизайн и не само?

  • Да и той да е не по-малко от 100 лв.

    Votes: 17 30.4%
  • Да не по-малко от 150 лв.

    Votes: 8 14.3%
  • Не, по-добре да не се организират кокурси, ако ще се въвежда праг

    Votes: 10 17.9%
  • Друго

    Votes: 5 8.9%
  • Всичко да остане както си е

    Votes: 16 28.6%

  • Общо гласове
    56
Абе пичове, ще кажете че насила ви кара някой да участвате в конкурси за 50 лв. Ми просто ги подминете. Който не смята, че това е достатъчна отплата за труда му подминава, някой стажант, начинаещ и т.н ще му го направи за 50 лв, колко ще е качествено и т.н това е друга тема и вече си е проблем на автора, а не ваш.

Вие хем искате сигурна награда, хем искате да е висока, хема да имате работа. В началото се почна с това, че не ставали хубави конкурси, ама всъщност си личи, че проблема ви е за пари.

Повечето писали тук сте супер добри, не вярвам да сте останали без работа и то добре платена.

Който иска качество ще ви намери и ще му свършите работа за цената която смятате за редно.

Който му се струват ниски цените по тия конкурси, не е останал гладен.

Точно опит за картел е това. Налагане на високи цени.

Търсенето определя цената. Качеството също. Другото е нелоялно.

Ако ви се струва ниска цената, просто не участвате, не разбирам какъв е проблема. Т.е го разбирам ама не сте прави и не го признавате.
 
@DreamDevise то остана и миските да си направят картел "под 5 бона не може да обевявате конкурс", няма такъв вариант :)

А сега сериозно, оставете нещата както са си защото така е правилно, пазарната икономика ще си каже думата и нещата сами ще си дойдат на мястото.
В противен случай ще има МНОГО конкурси с награден фонд 300 лева завършили с купища предложения, без победител и покрит организатор.
 
Абсолютно съм съгласен с kamentk. Опита за картел си личи и в отговорите на анкетата - има ли отговор за това да си останат нещата както са ?
Ами ако имам нужда от аматьорско лого, за аматьорски проект ? Пак ли трябва да броя пачки на професионалисти ?
А ако някой начинаещ иска да започне, как ще се мери с вас ? Освен да предложи по-ниска цена, какво друго му остава ?

Ако толкова искате да участвате, публикувайте си логото в такиа конкурси, но напишете цената, която искате. Ако автора се съгласи ще ви я плати. Problem solved.
 
....Опита за картел си личи и в отговорите на анкетата - има ли отговор за това да си останат нещата както са ?....

Какви картели какви 5 лв?
Как звучи "КАРТЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ", смешно нали:D?
Затова е точка "други", но хайде ще добавя и всичко да остане както си е с опция да си сменяш вота.
 
Какви картели какви 5 лв?
Как звучи "КАРТЕЛ НА ДИЗАЙНЕРИТЕ", смешно нали:D?
Затова е точка "други", но хайде ще добавя и всичко да остане както си е с опция да си сменяш вота.
Картелът е споразумение и/или съгласувана практика между две или повече предприятия – конкуренти на съответния пазар, насочени към ограничаване на конкуренцията чрез определяне на цени или ценови условия за покупка или продажба
Какво правите слагайки минимална сума от 100 лв за конкурс ?
 
Svetliooo Картел има когато имаш ограничен избор и това позволява на група от хора да се споразумеят за предлаганата стока услуга, в случая избори колкото щеш:
влизаш във Fiver и поръчваш на инджикитаец, влизаш в 99designs и правиш конкурс - 100 човека ти правят 50 дизайна и избираш на воля, е ще се изръсиш поне няколко сторачки, ама няма начин пазрна икономика, наемаш си дизайнер и му даваш колкото се разберете...
 
Последно редактирано:
Хаха, егати алчните дизайнери сме, искаме да ви измъкнем с 50лв горница и да ви сринем малкия бизнес с този непосилен разход от 100лв. и да ви караме да ни "броите пачки". :D:D Пабло Ескобар ряпа да яде.

Може би трябва да се замислите, че не спорим колко един дизайнер трябва да вземе за лого и не се "наговаряме". Става въпрос за конкурсите, където печели 1 от 10. Но няма значение, преди мислех да пускам същата тема, после се сетих, че всеки има свобода да експлоатира някого или да бъде експлоатиран, така че каквото и да кажете, ще сте си прави :)

За мен няма проблем да си пуснеш конкурс без награда, за некомерсиална цел, имаше някакъв конкурс за open-source проект. Само че повечето конкурси са за търговски фирми, строителни фирми, онлайн магазини, и е тъжно, че "инвестицията" в бранда им е по-малка от сметката в дискотеката вечерта, след като вземат заплата. :)
 
Аз мисля че трябва да има прйвът част от форума да се кандидатства в нея със сериозен проект който си създал и сериозните хора да си общуват а децата да се учат тук .Някой от тях събират месеци от закуската за тези 50 лв . Но пък 50 лв. обидно за доста от дизайнерите, как ще се мотивира този човек с 50 лв . Деца да знаете, България ще се оправи когато всички ИТ нинжи се научат и имат възможност да си платят софтуера .
 
Чакайте сега. Вашето даже не е картел, вашето което искате да наложите е картел с “държавна” (форумна) подкрепа. Все едно държавата да реши да подпомогне един производител на био продукти и да каже от утре всички домати ще се продават по 5 лв килото, защото моите са хубави и няма как да ги продавам на 1 лв, като съседния производител който пръска с какво ли не и сее някакви ГМО сортове и има 5 пъти повече добив, ама вкуса е като на мокър кашон.


Вие като отидете на пазара от пластмасовите домати от левче ли купувате или от хубавите от 5? Ако имаш възможност ще си купиш от хубавите от 5. Ако нямаш, ще си вземеш от едно.

Хората с възможност отиват и купуват от 5 лв. При тези от един има опашки и чудесия.

Същото е и с дизайн услугите. Качественото си е качествено, евтиното евтино.

Всеки взима това което иска/може да си позволи.

Не сте ли имали клиенти които да ви кажат, че има някой който ще им го направи евтино и да искат и вие да им смъкнете цената и да ги върнете, след това да дойдат при вас обратно и да се окаже, че тоя с евтиното не се е оправил.

Щото на мене ми се случва често.

Не разбирам какъв ви е проблема с евтините конкурси. Ако ви се струва малка сумата, просто не участвате. Никой няма да ви експлоатира тогава.
 
@dreambench Не мисля че някой в тази тема подценява труда, който влагате и качеството на услугите, които предлагате. Аз лично не подценявам отделеното време за свършването на подобна задача.
Проблемът тук е налагането на минимално заплащане.
Вече две страници и никой не ми е отговорил на въпрос - Имам някакъв смотан сайт, за който не ме е грижа особено, или стартиращ сайт, за който нямам ресурси в момента. Съответно си търся нещо тънко и съм напълно ОК с това да получа и не толкова добро лого. Защо да не мога аз да си пусна един конкурс за 50 лв за моят смотан сайт ?
Вторият въпрос - как в такъв случай новите дизайнери ще прохождат ?
Хайде преди да се правите на много умни, отговорете на тези въпроси.

@Websolut В такъв случай в България няма картел на горивата, защото аз мога да заредя от Сърбия. Няма картел на операторите, защото мога да говоря в роуминг. Избори колкото щеш. Отвори уикипедия, мястото от където копирах дефиницията, и виж какво значи и го сравни с това, което искаш да направите тук.
Също така защо се опитвате да сравнявате специализирани сайтове с този ? Да изброявам ли разликите между този и fiver & 99design ? Чувствам се тъп дори само като пиша, че са различни, представям си как се чувствате вие като дори го мислите за реално сравнение.

И отново - 2 страници никой не обяснява това: Какъв е проблемът да не кандидатствате по конкурси, които не ви изнасят ?

ЕДИТ:
Пример от преди 2-3 месеца. Идва един пич и иска онлайн магазин за авточасти с вложен филтър до безкрайност. Твърди, че горницата му е 7000. И какво трябваше да направя, да стисна зъби и да му го направя за толкова ли ? Или да отворя тема и да се оплаквам колко малко дава ? Не ! Казах му че сумата, която дава е смешна и ако иска нещо сериозно да извади 5 цифрена сума.
 
В противен случай ще има МНОГО конкурси с награден фонд 300 лева завършили с купища предложения, без победител и покрит организатор.

Реалният проблем е точно това. Крайно време е да вкараме правила за гарантиране на наградите! За мен надпреварата с някои от колегите е много по-интересна от евентуалната печалба. Ако те не участват в евтините конкурси и аз не виждам причина да участвам. Но да пуснем десетки предложения и авторът на темата да се изниже... Според мен парите трябва да се превеждат още при обявяването на конкурса, а дизайнерите да гарантират брой участия.
 
Светльооо в БГ има картел на горивата да, за да заредиш от Сърбия трябва да отидеш до там, което ако нямаш път и не зреждаш тонове е безмислено, тоест има условия които предразполагат към това да ни го набиват, за операторите това с роуминга нема как да стане освен, ако не купиш карта на чужд оператор.
Добре знам какво е картел не е нужно да гледам дефиниции, трябва да мислиш малко извън дефинициите.

Сайтовете които споменах са алтернативен избор, без да е необходимо да правиш нищо специално, след като имаш избор нама картел, няма усливия да има картел, а да не говорим, че не става въпрос за нещо от жизнено важно значение.

Всъшност за горивата имаш избор, забравих за Марешки, но пак примерно аз трябва да ходя до Люлин, което не ми е много изгодно, но ако съм от Люлин съм картелно независим:D
 
Това се решава лесно с 2 награди - една сигурна, и една ако наистина си харесаш лого и мислиш да го ползваш.
Или най-добрият вариант е минимален праг за награда xxx лева + тя става сигурна, ако xx брой участници вземат участие публично в конкурса. Не съм дизайнер, но погледнато отстрани ми изглежда като оптимален вариант. Също придружен с достатъчно дълъг срок.
 
@Svetliooo Защо си мислиш че във форума няма качествени дизайнери като тамушните? Половината дизайнери тук работят и там. В специализирания сайт минимумът за организиране на лого конкурс е $300. Тук не става въпрос и за половината на тези 300 а лого концепциите по-нищо не отстъпват, влез и разгледай конкурсите там. От 50-100 предложени концепции добрите се броят на пръстите на едната ръка.
Ти като искаш 5 цифрена сума и ние не искаме да работим без пари, но тука някакви дребни предприемаченца се мъчат да хващат с трици маймуни. Не може за малък ремонт на една кола да искаш 4 цифрена сума, пък да даваш за лого на фирмата си колкото цената на един болт, просто не може колкото да ви се иска.
Не е задължително да се пускат конкурси като не ви отърва.
Не е задължително и да участваме в недоразумения, така че аз за себе си знам. Дано проумеят и другите.
Виж логото на Бритиш петролиум, за колко пари го оценяш? Не е нищо особено но струва 211 млн. долара. o_O Сега по-какъв начин са ги превъртели тези пари само те си знаят.
 
Последно редактирано:
@Svetliooo Защо си мислиш че във форума няма качествени дизайнери като тамушните? Половината дизайнери тук работят и там. В специализирания сайт минимумът за организиране на лого конкурс е $300. Тук не става въпрос и за половината на тези 300 а лого концепциите по-нищо не отстъпват, влез и разгледай конкурсите там. От 50-100 предложени концепции добрите се броят на пръстите на едната ръка.
Ти като искаш 5 цифрена сума и ние не искаме да работим без пари, но тука някакви дребни предприемаченца се мъчат да хващат с трици маймуни. Не може за малък ремонт на една кола да искаш 4 цифрена сума, пък да даваш за лого на фирмата си колкото цената на един болт, просто не може колкото да ви се иска.
Не е задължително да се пускат конкурси като не ви отърва.
Не е задължително и да участваме в недоразумения, така че аз за себе си знам. Дано проумеят и другите.
Виж логото на Бритиш петролиум, за колко пари го оценяш? Не е нищо особено но струва 211 млн. долара. o_O
И пак сравняваш специализиран сайт с този ...
А работата по онзи сайт, който споменах, е няколко месеца, а не няколко часа.

Помислих, че търсите истинска дискусия тук и за това се включих. А то се оказало просто чесане на езици. Извинявам се че ми изгубихте времето.
 
И пак сравняваш специализиран сайт с този ...
А работата по онзи сайт, който споменах, е няколко месеца, а не няколко часа.
Помислих, че търсите истинска дискусия тук и за това се включих. А то се оказало просто чесане на езици. Извинявам се че ми изгубихте времето.
Като не искаш да правим сравнение, пусни един конкурс там за $300 и тука един за $100 и виж къде ще ти направят по-професионални и хубави лога. Тука даже и презентация и визитки ще ти направят.
Никой не претендира за 5 цифрени лога.
И защо си мислиш, че логото е по-маловажно от сайта? Сайтове и дизайни се сменят често, но логото много рядко се сменя или се прави редизайн.
Логото продава, сайта е една необходима функционалност.
И тука си чешат пръстите не езиците.
Който иска евтинa картинка, дизайнери бол, гледам има хора по 30лв. на парче ги правят.
 
Последно редактирано:
@DreamDevise Аз вече започвам да си мисля, че си трол и не пишеш сериозно нещата.
Виж трите въпроса, които съм задал преди 2-3 мнения и отговори на тях, преди да продължим дискусията.
 
@DreamDevise Аз вече започвам да си мисля, че си трол и не пишеш сериозно нещата.
Виж трите въпроса, които съм задал преди 2-3 мнения и отговори на тях, преди да продължим дискусията.
Кой е трола не знам, с вашите глупости за картели.
Виж предпоследното ми мнение #38, последният ред отговаря и на 2-та ти въпроса.
Аз приключих с коментарите, каквото и да изберат колегите ще ги уважа, както казах по-нагоре аз не държа да се налага праг на конкурсите, пък и много рядко участвам. А да се породи дискусия и дизайнерите да си преценят какво да правят.
 

Горе