Предлагам: Анкета във връзка с конкурсите

Да се въведе ли минимален праг за нагардата в конкурсите за лого дизайн и не само?

  • Да и той да е не по-малко от 100 лв.

    Votes: 17 30.4%
  • Да не по-малко от 150 лв.

    Votes: 8 14.3%
  • Не, по-добре да не се организират кокурси, ако ще се въвежда праг

    Votes: 10 17.9%
  • Друго

    Votes: 5 8.9%
  • Всичко да остане както си е

    Votes: 16 28.6%

  • Общо гласове
    56
Не гласувах. Не съм дизайнер. Участвам, когато имам мерак и да се отърся малко от кодене. И от уважение към професионалните дизайнери тук, ще се въздържам от последващи участия. :)

В никакъв случай обаче не бих се доверила на прохождащ девелопър за направата на сайт. Затова предпочитам да се усъвършенствам постоянно в тази насока. А трудът не е за подценяване. Разбира се, изработката на лого не може да се сравнява с коденето или оптимизирането на системата. Но лицето на един бранд трябва да вдъхва усещане за респект и ценност. Какъвто е респектът към дизайнерите, такъв ще е и към бранда.

По-удачно би било да се организират конкурси с нисък бюджет за "непрофесионален" сайт и с реален бюджет за ценители. :)
 
Гласувах с "друго".

Личното ми мнение е, че от хората , взимащи участие в тези конкурси има сигурно един или двама, които изобщо знаят какво правят. Останалите са дизайнери, но не точно.
Масово нещата, които съм видял да се предлагат са на меко казано абсурдно ниво, пълни със шрифтове, които няма как да бъдат лицензирани за маркетингова кампания, или пък напълно непечатаеми на визитки, или по други материали с подобен размер. Минимални печатаеми дебелени на линии и други елементи са, явно, абсолютно неясна територия. Останал съм с впечатление, че почти никой няма идея какво е предпечат. За повечето предлагани лога, например, клиента трябва да си плати още толкова на печатницата за да могат да изпечатат това, което дизайнера е направил. Имат ли снимките поне 180ppi за билборд, в какъв цветови профил е изготвен файла и тн. В темите за билборди клиента се обърква и пише 2х3 метра, вместо 3х2, и се появяват дизайни , които наистина са 2х3... А там, където дизайнера поне веднъж преди това е правил билборд и поне се е сетил, че 2х3 стандартен борд няма, файлът често е подготвен така, че един стандартен капак на билборд от 20см. скрива част от буква или друг важен елемент от дизайна.

Самите дизайни няма да коментирам, защото това е субективно. Обаче едно от правилата в правенето на билборд е да може да го прочете и запомни този, който прелита през него с 50-60 или повече км/ч. Вижте последния конкурс за лого + билборд и го минете през тази цедка.

Моето мнение е,че конкурстите са си както трябва за момента. В масовия случай нивото не предполага никакви минимални цени. Надявам се с това да не обидя някого и никой да не го приема лично, понеже не визирам никого.
Предполагам, че от тука нататъка ще съм малко "персона нон грата", ама въпреки, че отдавна не се занимавам с тея неща съм изкарал 7 години в рекламата и няма как да не споделя какво куца.

ПС. Според мен тези неща вредят на имиджа на форума. Несериозно е. Както и масово позволените теми в които някой пита къде да си хоства незаконния линкинг сайт, как да не си плати данъците и тн. Всичко друго е, ама не и "предприемачество".
 
Последно редактирано:
@Victor R Прав си, тези, които знаят какво правят рядко ще влязат в евтин конкурс. Друга част от проблема е липса на информираност. Мисля, че преди да се организира един конкурс, трябва да се отдели 1ч и да се попрочете за изисквания относно лого или друг тип дизайн, отнася се за клиенти и за нови дизайнери. Буквално вторият линк в едно търсене за "изисквания за лого" покрива 90% от редовните издънки.

И пак, хващат се в най-шареното и неизползваемо лого, и не лого - клип арт. Качествени предложения се подминават ей така, щото не са готини. Да не казвам какво съм виждал от рекламни агенции, особено ако е в по-малък град (вероятно и голяма част от тези в големите), ситуацията е страшна. Шарения до шия, по 5-6 различни шрифта (не преувеличавам), неща от сорта на word-artа на MS Word. А парите, които искат за тези "творения" хич не са малко.
 
Да аз не съм виждал конкурс тук с хубаво представени изисквания с малки изключения разбира се, за да има такива трябва може би да има някаква форма която да се попълва, в повечето случай са от рода на: "нямам изисквания към визията оставям всичко на вашата фантазия, сайта е в демо версия, цветовете не са задължителни" - нещо от този род.
Каква информация е това?- на практика никаква, така че какво да се чете внимателно - нищо, налага се да се задават въпроси на автора, който в повечето случай отговаря уклончиво и че няма ясна визия, в интернет няма достатъчно инфо за фирмата и се налага да се импровизира.

Що се отнася за прага тук не говорим за някакъв праг 300лв да кажем, а за минимален праг, който аз мога да го нарека "праг уважение" към трудът на 10 тина човека - толкова горе долу взимат участие, но както и да е това за това колко да бъде е спорно.

Аз съм съгласен до някъде с това за предпечата, което на практика си е цял друг раздел, цяла друга специалност да го наречем.
За 50 лв конкурс просто вектор е добре според мен, то затова са цени от 300 и нагоре в който пакет е включено всичко - дизайн, типография и предпечатна подготовка.

Конкурс за "лого + билборд"? - аз не си спомням последния, повечето конкурси са само за лога, но както и да е може да съм го забравил, ясно е за каво иде реч - предпечат, предпечат, предпечат.

Мисля, че "детайлна дисекция" на конкурсите не е нужна, но какво пък давайте да "разчленим" темат до край.
 
Последно редактирано:

Горе