Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Аз пък ще ти кажа и че не си прав, и че точно големите вериги отнеха хляба на малките и средните бизнеси най-безобразно и че бизнеса който цитирах си е бил добър бизнес 20 години, дали тази 1 година е индикация, че не струват? Или строителите, които фалираха, и те не струват? Според мен истината е такава, че малкия бизнес се влияе много от странични фактори и затова се получава така.
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Както казах не съм за големите вериги и това че същите дистрибутори им лижат все още задниците и ги тъпчат със стока без пари... а нас ни цедят в брой ако искаме да фанем процентче за да можем да сме с цени под Метро... и то на продукти на дребно.

Но точно тези които 20 години са имали позиции и сега са си стъпили на ината и не мръдват сантиметър да се развият и да се ориентират пазарно. Не сме при Бай Тошо хляб да дават на 1 място. За това сега една позната да реве. Еми тя няма грам логистика и дистрибуторска мрежа тя се затваря все повече. Еми лидер е била сега е никой не ѝ е виновна държавата. Сега всичко и се вижда скъпо сметта и висока етикетите и скъпи и се свива все повече.
Това имах предвид в предния пост.
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

А, затова съм съгласен, ама и мене ме бие кризата, а пък аз съм доста иновативен и не съм 100% убеден, че само качествените остават и че кризата е един вид пречистване. Ясно това с касовите е такава безмерна простотия, че няма повече накъде, обаче това, което очаквам е да отложат още...редовния им номер, щото като гледам още не са си взели касови хиляди фирми.
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Микроинвест е компанията с най-изгоден софтуер в България
Пък за мен Микроинвест е мръсна дума!
Не знам как е сега, но хич и не ща да знам. Парих се от "изгодния" софтуер, при това два пъти. Все си траех тук, щото касовите апарати, фирми и дедесета отдавна загърбих. Простотията, квалификацията на данъчните служители, държавния рекет (по времето на правителството на Жан Виденов имаше неофициална "сводка" да не се връща данъчен кредит!), държавното "регулиране", насочено единствено към създаване на ситуации да се налагат глоби, безумията в здравната "реформа", съсипване на образованието, далаверите в земеделието и какво ли още не!
Та по въпроса за софтуера. Уиндоус 95 вече бе навлязъл в България. Имах нов компютър, работещ под 95. Реших да изоставя старата 286-ица и ДОСовската складова програма, подарена ми от приятел и работеща перфектно. Огледах обявите и се спрях на по-горната фирма. Маркетинга им бе правилен - продаваха на модули. Бяха си осигурили златен медал от Пловдивския панаир, щото на другите панаири не вървяха тези номера. Броих 50 долара за складовия модул, инсталирах. Красота! Захванах се да попълвам артикули и се започнаха проблемите. Текстовите полета бяха лесни. Но числовите си имаха собствени мнения за това какво да правят. Криво-ляво въведох 20-ина артикула и реших да разиграя продажби. Тогава имах към 1200 артикула и реших да пробвам с малко. Не работеше добре. Ама никак! Телефонни разговори, ходене с дискетата до Павлово, преинсталиране... Тъй и не тръгна работата. Върнах се на ДОС програмата. Дойде деноминацията. Попадна ми оферта, че срещу още 11 долара ще получа последната версия на складовия софтуер плюс модул за деноминация. Хайде пак до Павлово, с дискетката. И стана още по-голямо мазало.
Стока за 1700 лв ми я деноминира по три различни начина - на 1,70, на 1,33, на 1 лева (последното без десетична запетая) Бях упорит (вече два пъти платил), заредих малко артикули с деноминирани цени, и започнах "продажби". При 20 налични броя от артикул, след три продажби по 7 (седем) броя (нарочно третия път заложих повече от възможното), ми оставаха на склад още трийсет и няколко броя.
Та така за изгодния софтуер със златен медал!

ПС
Пропуснах да добавя, че касов апарат имах две години преди крайния срок. Настроен и попълнен от мен. Работещ. Техника само ми подписа където трябваше и ми взе два долара за бензина.
Когато дойде време за смяна на КА, предпочетох да го прибера в кашон. И с това приключих с касовите апарати. Не съм сключвал договор за сервизно обслужване. За мен сервизно обслужване означава, ако имам проблем, да отида да го отстранят и да си платя. Но само ако имам проблем.
 
Последно редактирано:
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

защо мамка му трябва замерване на светлината в магазин ???
За да могат да глобяват, рекетират и държат под напрежение.
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Абе вие заебете светлина, трудова медицина е най-голямия Паразит и съеврметно един от най-облужаните лобита не на толквоа голямо ниво
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

За годините които говориш наистина не мога нищо да кажа тогава по мои сметки съм писал в тетрадка с малки квадратчета...
Но сега за мен са супер сериозна фирма и явно са изчистили доста бъгове от онези времена
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Да трудовата медицина също са егати пиявиците...реално каква трудова медицина да правиш на 3ма човека в магазин...да не говорим, че трябва до всяко нещо дето се нарича техника по изискване да има инструкция за ползване :), бахти дебилите.
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Е как се пълнят парите в хазната, само с такива дебилщини, като няма акъл за по иновативни подходи
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Всичко е много жалко, много...
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Напоследък сериозно се замислям за минималистичен дизайн на бизнес процеса...
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

На Микроинвест софта в момента им е ОК проблема им е в комуникацията - винаги когато ми се е налагало да звънна на техните телефони за контакт удряш гредата.
Винаги съм се чудил защо такава голяма фирма икономисва от контактите с клиентите си - случвало ми се е редовно по над един час никой да не вдига.

Мирчев в статията има доста верни неща освен номера на наредбата - това че не ти харесват на гледната точка е отделен въпрос - Ти самият ги добута до 10% - което ще рече 100 милиона - Та да си дойдем на думата последно за теб тия 100 милиона какво са - обир ли са държавна помощ или сума от която всеки от вашият бранш ще вземе процент.

Също така искаш ли да се обзаложим че касовите апарати ще бъдат отменени до 2г. поради някакви "технически" причини а реалната причина ще е че та са нанесли повече вреди от колкото ползи за икономиката на държавата.

Танипо днес ходих да се подстригвам - Фризьорката българка от 12г. работи тук в най големият местен МОЛ на главната улица - заговорихме се за касови апарати и тя ми разправя че за 12 години нито веднъж не са и идвали на проверка от данъчни от ХЕИ или каквато и да е институция която може да те санкционира.
Преди е работила в БГ и вика всеки ден на опашка - данъчни инспекция по труда ХЕИ пожарна и какво ли още не.

Докато кардинално не се промени манталитета на държавата няма да се оправим - докато управляващите не разберат че от дребният бизнес не трябва да събират данъци ще тънеме в мизерия.
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Да бе човек, знам как е, нали съм живял в 5 различни държави...примерно в Германия идват, пишат предписания, помагат ти да ги спазиш..тука точат лиги за подкупи и комисионни от глоби...само трябва да им видиш мазните физиономии дето мислят че са те хванали натясно ( повечето хорица са хванати наистина, ние сме изключение заради по-широкия поглед на нещата, способностите ни и алтернативите ). Защо например трябва да има фирми за трудова медицина, не може ли всички тия бумаги да са качени на сайта на инспекцията по труда, да си попълниш един формуляр и да ти изплюва готовите документи за твоят тип бизнес, които само да сведеш на знанието на работниците и да подпишеш....и после им се обаждаш идват задължително на проверка и виждат дали си се справил с изискванията и дават съвети, вече ако не спазиш в срок - глоба, да направят един мейл абонамент и като има нови разпоредби да получаваш мейл и смс на човешки език обяснено какво искат...аз със моите знания и умения мога да направя такава система сам за има няма 2-3 месеца....
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

бе аз последния път като се сблъсках с това животно трудова медицина си мисля си направя такава фирма, ама като знам че там всичко е заето от протежета на големите малко трудно ще стане :D просто това е чисто паразидно изчадие, да смуче и облага малцина, най-ми бе смешно като за 10кв искаха 15 лампи лумисцентни дето вътре ако се сложеха става баня и 3 климатика вечерта да бачкаха нямаше падне темп. под 30 градуса
 
От: От: От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Не настоявам някой да ми вярва, аз просто изразих мнение. :) Силни и компетентни форумни писачи, разбира се има много! :)

г-н Мирчев,

като ПР на Микроинвест, очевидно сте запознат с информация трудно достъпна за обикновените хора, но също так сте си просто един ПР.
Мнението Ви изобщо не е безпристрастното - очевидно то не може да бъде такова, от поста който заемате.
като се има предвид че Дейзи ще поеме поне 1/3 от 300 000 (100 000) касови апарата, то не ми обяснявайте, как са продали 30
хил. на Apple store ... в което се съмнявам ... да не говорим, че познавайки такъв тип сделки, на сравнително малка компания с гигант - 100% съм уверен че просто са им ги "подарили" :)


Има и в други държави. По спомен: Гърция и Грузия, а сега се планира и в Украйна. Не защитавам никой и съм убеден, че това няма да е провал, още повече като знам мащабите на триене на фискални памети в България...

Предполагам че Гърция и Грузия са сериозен пример как държавата е овладяла проблема с касовите апарати и скритите данъци :)) страхотен пример, благодаря :)


Относно разходите съм съгласен. В някои държави се субсидира покупката на фискално устройство. По отношение на "малката група стопански субекти" - от нея могат да бъдат изключени производителите на софтуер. Те нямат кой знае какви ползи от промените - само в частта ползващи системи с фискален принтер, но бъдете убедени, че приходите от обновяване на софтуера не са нищо особено като суми...

е тук и аз съм съгласен

поне държавата трябваше да поеме таксите на мобилните оператори, които никак не са малки ... средно 5 лв на месец т.е. 60 на година за касов апарат x 300 000 = 18 милиона !!! мисля че г-н Красимир Стефанов щеше да се замисли малко. а тези 18 млн. са на година !!!
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Тази равносметка е само в главите на някакви служители от НАП и обяснението е съвсем друго, но всеки го представя както си иска. По-голямата част от този милиард, който НАП приписва на свързването на касовите апарати с тях всъщност е от повишението на цените. Сами си направете сметка - на 01.01.2011 дизелът струваше 2.15 лв. а в края на 2011 г. - 2.70. Това си е към 30%. Подобна е пропорцията и при другите горива. Да не казваме, че и част от другите стоки са поскъпнали.
Подобни твърдения от служителите на НАП говорят само за едностранно тълкуване на някакви факти, без да са отчетени всички фактори.
 
От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Провалът винаги е съпровождан от фанфари, Мирчев. Не видях нищо за 20%ната безработица
 
От: Re: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Сега след всичко изприказвано ето и първата равносметка от директното свързване на касовите апарати с НАП: Връзката с данъчните вкара 1 млрд. в хазната

Някак си тая новина не предизвиква в мен чувство за радост и ликуване. И 100 милиарда да приберат, ние простосмъртните няма да усетим ... положително де. Ще усетим увеличението на цените, които "сивите" търговци ще направят след като ги дебнат от НАП.
Парите ще си потънат в бездънния държавен джоб и това е.
 
Re: От: Новите Касови Апарати - ОБИР за 1млрд.

Провалът винаги е съпровождан от фанфари, Мирчев. Не видях нищо за 20%ната безработица

Темата не е за безработицата и линкът, който съм дал е точно по темата. Всеки може да си го тълкува както прецени. Причината да го постна, бе помията, която се изля по процеса на подмяна на касовите апарати. Въпреки наличието и на лобизъм от страна на някои производители и сервизни организации и не особената чистоплътност на процеса, идеята бе добра и резултатът от нея е по-добър от очакванията... И най-важното: това е правилна стъпка, която бе организирана сравнително добре.
 

Горе