Бавен сайт - причини?

ankali

Member
Здравейте,
четох доста информация по въпроса Защо сайтът ми е бавен? Собственик съм на този онлайн магазин. Поради не известни за мен причини сайтът е бавен, но според различни инструменти в Интернет той е доста бърз. Например инструментът на Г показва това за сайта. 91/100 е прекрасен резултат, но когато започна да се "разхождам" по сайта отнема няколко секунди за да зареди каквото и да е.
Мисля, че проблемът в голяма степен идва от самия темплейт, въпреки че е лицензиран и беше топ продаван в Themeforest.

Ако някой има идея защо сайтът е бавен много ще се радвам да сподели и да даде препоръки.
Поздрави
 
От: Бавен сайт - причини?

Разликата идва от това, че ти цъкаш в back-end-а, т.е. административния панел, а инструментите тестват front-end-а, т.е. каталожната част.
 
Да, готовитте системи са малко тежки, но разбираемо, при положение, че имаш фунционалност и база данни. Но ако не искаш да ти пози - намери някой разбирач да ти оптимизира сайтчето (Joomla си е доста тежка систем), както и виж дали няма да се подобри, ако минеш на някой по-силен хостинг план или оптимизираш нещо по сървъра. ;)

Бек-една е тежък, а фронта - зависи вече какво представлява. Но и хоста играе роля, да си знаеш. ;)
 
От: Бавен сайт - причини?

Оптимизирай (олекоти) изображенията тук (.JPG) и там (.PNG).
Изнеси css стиловете от хедъра в отделен css/style.css файл, за да не товариш излишно уеб страниците.
 
От: От: Бавен сайт - причини?

Оптимизирай (олекоти) изображенията тук (.JPG) и там (.PNG).
Изнеси css стиловете от хедъра в отделен css/style.css файл, за да не товариш излишно уеб страниците.
Напълно споделям мнението на Петя. Супер безсмислено е да имаш подобен пасаж от стилове вътре в HTML-а. Изнеси ги. Така стиловете веднъж кеширани, няма да се зареждат при всяко отваряне на страница или при рефрешване.
 
От: Бавен сайт - причини?

Съобразих се със съветите ви, също така използвах някой от препоръките в gtmetrix. Най-интересното е, че с цел оптимизация на сайта си закупих ПРО версия на JCH - плъгин за Joomla който върши някои страхотни неща с цел оптимицацията на скороста на сайта. Плъгинът предлага следноте опции в основната си част:
Combine CSS Files
Combine JavaScript Files
GZip JavaScript and CSS
Minify CSS
Minify javascript
Minify HTML
Defer javascript

Когата ги активираш всички тези опции Google web speed tool-ът отчита 91/100 бързина на сайта. Спазени са много от правила за "оптимизиран сайт". Но какво е в действителност: сайтът е бавен, някъде 4-5 секунди за страница.

Когато изключих този плъгин обаче, чувствително сайтът се забърза, чакането за страница 1,5 - 2,5 секунди. Тук обаче се получи парадокс, инструментите за отчитане на бързината на сайта отчитат, че сайтът е бавен, но в действителност аз самия усещам по-бързата реакция.

В крайна сметка с цел баланс и може би да задоволя собственото си его (че според някакви си инструменти вкл. Google web speed tool-ът) сайтът е прилично бърз, реших да настроя финно този плъгин. Просто му забраних да комбинира CSS и JS файловете.
В момента сайтът изглежда прилично бърз както според инструментите за скорост, така и според моето усещане за прилична бързина на сайт.
Ако имате 4-5 свободни минути можете да погледнете сайтът от тук и да споделите някакъв feedback за скороста, както и ако имате някакви препоръки.
Благодаря на всички за ползотворните коментари до сега!
 
От: Бавен сайт - причини?

Лично при мен се зарежда значително по-бързо. Явно мерките, които си приложил имат ефект.
 
Re: От: Бавен сайт - причини?

Лично при мен се зарежда значително по-бързо. Явно мерките, които си приложил имат ефект.

И при мен. Как ти се държи сега хоста? Някакви промени след оптимизацията на сайта.
 
От: Бавен сайт - причини?

Аз мисля, че всичко, което зарежда над 1 секунда е пълна боза..... Хвани си програмист или читава фирмичка и няма да имаш проблеми. Съветвам те това, защото колкото повече се бавиш = толкова по скъпо ще ти излезе после. А рано или късно, ако бизнеса ти е успешен, ще минеш към варианта къстъм система.....
 

Горе