petya77

Well-Known Member
Печеленето на пари е изнамиране на правилната рецепта.
Допълнителен доход от писане, а защо не и постоянен?

Кратко ръководство за начинаещи ↓↓↓

Съдържание:
1. Пари от писане. Ръководство за начинаещи.
2. Стратегия за писане в Интернет. Технически правила.
3. Писане по поръчка. Как да пишем за клиенти.
4. Намиране на клиенти. Как и къде?
5. Заключение.

pari-ot-pisane-small.png


Книжката е актуализирана на 26-ти февруари 2016 г. Онези от вас, които са я публикували в Интернет с изтеглен и качен файл, могат да я изтеглят повторно и да заменят старата версия с новата. Ако просто сте посочили директен линк към PDF файла на книгата (без изтегляне), не е нужно действие от ваша страна. Корицата също можете да я използвате свободно. :)

Нова "драстична" актуализация на 24-ти ноември 2018 г.
 

Прикачени файлове

  • 8649435m.png
    8649435m.png
    186.8 KB · Преглеждания: 409
Последно редактирано:
От: Пари от писане | Безплатна е-книжка

Прочетох книжката на един дъх. Много полезна. Написана е свежо и само с няколко правописни грешки.
Благодаря, че я сподели с нас!
 
От: Пари от писане | Безплатна е-книжка

Кратка и полезна :) Благодаря!
А относно броя на думите - няма нужда да се използват специални туулове, защото Word показва техния брой отдолу в дясно :)
 
От: Пари от писане | Безплатна е-книжка

Реп и от мен, браво за старанието.
 
От: Пари от писане | Безплатна е-книжка

Благодаря на всички! Не очаквах подобен интерес.

Броячът на думи споменавам, тъй като не всеки създава текстов файл във word - възможно е да се използва и txt файл, често си складирам чернови, които обработвам след време в google документи. Въпрос на предпочитания.

@I71: Относно правописните грешки - ще ги поправя, въпреки старанието ми и препрочитането, явно не съм безгрешна ;) Благодаря.

Радвам се, че намирате книжката за полезна.
 
От: Пари от писане | Безплатна е-книжка

Идеята да се добавят/дават предложения е идеална - може да се постигне по-пълноценно ръководство. Като цяло ми допада кратко, ясно и информативно съдържание.
 
От: Пари от писане | Безплатна е-книжка

На първо четене се сещам, че може да се увеличи ръководството като се дадат ценни напътствия за копирайтърите как да оптимизират времето си за писане. Това е голям проблем, с който се сблъсква всеки начинаещ в сферата. От личен опит мога да кажа, че когато започнах (преди повече от 8 години) да пиша статии си мислех, че всичко е ок и редом с писането мога да си пия биричката, да се мотая вкъщи, да си хойкам по дискотеки и прочие. И да това беше точно така до един момент, в който намерих хайде да ги наречем "постоянни потребители" на услугата. Те ставаха все по изискателни а заради това, че не бях свиканл на интензивна работа скоро получих и първите остри критики, които разбира се приех като позитивни. Започнах да правя графици и да мисля върху това, което правя не като Freelance ами като за обикновенна работа.

И като говорим за поведение това е следващата точка, която може да се засегне относно копирайтърите. Аз също правя поръчки за статии и винаги ми е смешно някой сладур или сладурана като започне да ми говори на ти в скайпа и на бате, батенце, браточка и прочие. Не че имам против и аз говоря така в ежедневието но никога с клиенти просто е признак на неуважение освен, в случаите когато има предварителна уговорка на тона.
Може да се добавят също и някои похвати при изграждането на самия контент като например условности отново за тона на самата статия, начините на подредба и какво ли още не. Но това се сещам в момента.
 
От: Пари от писане | Безплатна е-книжка

Ето я и репутацията която пазя от толкова време, идва при Теб.

Полезна информация !

Поздрави.
 
От: Пари от писане | Безплатна е-книжка

На първо четене се сещам, че може да се увеличи ръководството като се дадат ценни напътствия за копирайтърите как да оптимизират времето си за писане. Това е голям проблем, с който се сблъсква всеки начинаещ в сферата.

Абсолютно си прав - проблем, който е общ, но и индивидуален. Затова вместо да го включа, поместих връзка към блога: "Борбата на един копирайтър фрийлансър", препоръчителна за начинаещите. Естествено, дори и за напреднали ще има нещо ново - винаги може да се извади поука от споделени опити.

Преди 4 години знаех единствено да изписвам думичките в полето на Гугъл и да чета, това, което ми хванеше окото (краткият анонс при резултатите от търсене). Съответно отварях страничката, прехвърлях информацията, търсех "надомна работа в интернет" и попадах на всевъзможни оферти. Но една, единствена ми допадна и вдъхна доверие - така попаднах на уважавана от мен личност, която ме посвети не само в писането, но и в популяризацията на изписаните от мен статии. Обучението бе изцяло дистанционно, чрез поредица от кореспонденции. Препрочитах ги внимателно, експериментирах по всевъзможни начини (поствах в blogger.com). И хубавото от това мое допълнително занимание бе, че заплащането се извършваше периодично всеки месец - X % от приходите от гугъл рекламите, с които бяха заредени блоговете.

Проблем с времето нямах първоначално, тъй като тепърва свиквах в новата държава и бях решена твърдо да реализирам приходи от интернет. Трудна беше адаптацията от смяната на местоположението и психическата нагласа - 8 г. гурбетчийски занаят ме бяха променили коренно, но всяко начинание с времето си. Пишех почти година и същевременно започнах работа сред обществото. Тогава за мен настъпи труден етап за разпределяне на времето и задачите. Докато работех навън, непрекъснато се раздвоявах с мислите си за новите теми, които трябваше да подготвя вечер и постна рано сутрин, да нахвърля по социалките в рамките на 1 час. Хрумна ми да си нося бележник в работата и да си набелязвам точки с кратки параграфи към предварително подбраните от предната вечер теми.

Така си съкратих времето, че след работния ден просто доразвивах параграфите. Препрочитах и редактирах, запазвах публикацията като чернова в blogger. На сутринта актуализирах постовете и ги събмитвах ръчно от отметките на туул бара в набелязаните бг. социалки.

Същевременно опитах и с pts сайтовете - близо половин година се залъгвах с тях, докато не осъзнах, че има по-полезни занимания като създаването на собствен сайт, развиване и оптимизиране. Тук се запалих яко и един ден се изтипосах наивно с първата си смешна тема в predpriemach.com, за което съм благодарна, защото се поучих от грешките си и критиките на колегите. ;)

Общо взето при всеки начинаещ копирайтър работата е сходна и индивидуална същевременно - писане и разпределяне на времето. Моята препоръка е да се носи винаги бележник - всяка мисъл и идея по набелязана тема са ценни. По-лесно се доразвиват статиите по-този начин. И когато се препрочитат, нека да е през очите на обикновен читател - така ще се открие същинската част на текста - съдържанието. Интересно, интригуващо и завладяващо. И още по-удачно е да се пишат предварително теми (с познания и интерес) с цел продажба. ;)
 
От: Пари от писане | Безплатна е-книжка

Портфолиото можете да изработите в един от по-лесните варианти:
1. Word файл - текстов документ, който можете да прикрепите в е-
мейл, да предложите чрез скайп, във форуми.
2. Безплатен блог в blogger.com - за целта вижте този блог:
Копирайтър.

Моята идея е по-добра. За целите на едно портфолио, публикуваш статии в елитни директории, в които съдържанието се чете и одобрява от native speakers. Така спестяваш времето на много хора, които не са на ти със съответния език, да ти преглеждаш статиите в търсене на стилистични или граматически грешки.
Освен това, по този начин казваш на евентуалния клиент, "Съмнявай се колкото искаш - аз знам какво мога." :)
 
От: Пари от писане | Безплатна е-книжка

@harkon - тарикатски ход. Подсети ме за ontoplist.com - нож с три остриета - добавяне на сайтове/блогове, включване и шерване (автоматично) на rss фийдове, публикуване на статии.
 

Горе