"Безусловен Базов Доход"

От: "Безусловен Базов Доход"

Още нещо ми е интересно! Това къде го видя в природата?

Природните принципи винаги работят, затова вероятността един механизъм, какъвто е ББД, да не работи е изключително малка. Защото е сътворен по Природен принцип. Природата не греши!

До колкото ми е известно, само при хората има принцип гламавите да хранят хайманите. В природата оцелява, както знаем от Дарвин, само най-приспособимия. При насекомите има нещо подобно, но и там, след като си свършат работата търтеите са аут. При висшите животни не е така. Гледах филм за горили, всичко е за алфа-мъжкаря, за другите ако остане. С две думи - див капитализъм. Е, това е крайно нехуманно, но природно решение.

п.с. Другото решение е да сте евреи, тях Бог ги храни 40г. в пустинята с мана и птички, без да работят.
 
От: "Безусловен Базов Доход"

Манта, добре си го писал - точно това и с теб говорихме на ЛС, но има едни проблем в цялата врътка и ти го писах, в тези модели всички вкупом плащаме чрез обезценнка на парите ни и пак се случва преразпределянето. А при фисклания номер и прогресивността пак има преразпределяне. Няма как от къде се вземат пари и всички да са доволни и щастливи, в повечето случаи да не казвам в абсолютно всички, знаеш кой го отнася :)

Вискярски, аз и това казвам инвестиране - това преминва през тотална съдебна реформа, дори и това което мисля е създаването и на частни съдебни системи! И другото, което е създаване на частни затоври, като се финансират чрез труда на затворниците - ще покриват всички оперативни разходи + неква част и за тях сами (работниците)!
 
От: "Безусловен Базов Доход"

Като някой ми заговори за частен съд и частен затвор ми идва да се смея до пръсване. Нали идеята е съдът да гарантира следване на закона, а не интересите на някой си частен инвеститор, който спокойно може да вкарва зад решетките всеки неудобен. Ако има печалба от робския... т.е. затворническия труд, това направо води до изгода от максимално препълнени затвори. Сигурен съм, че това не си го писал сериозно, защото е мега идиотско.
 
От: "Безусловен Базов Доход"

Като някой ми заговори за частен съд и частен затвор ми идва да се смея до пръсване. Нали идеята е съдът да гарантира следване на закона, а не интересите на някой си частен инвеститор, който спокойно може да вкарва зад решетките всеки неудобен. Ако има печалба от робския... т.е. затворническия труд, това направо води до изгода от максимално препълнени затвори. Сигурен съм, че това не си го писал сериозно, защото е мега идиотско.

Айде бе :)
То всичко е приложимо и в държавните съдилища. С тънкия момент, като има и конкурнеция на съдилищата всички ще са по обществен стандарт и норми ще видим дали е толкова смешно. А пък за затвора и издържката, може се измисли всякаква.

Нали не мислиш че частен съд, само прокурори и съдии ще има дето ги купуваш от раз, адвокатите де ги забрави :) Адвокатите ще избират с клиентите си къде и как да се съдят с прокурорите или др. адвокати. Идеята на съда ще е еднква норма и стандарт, но сто пъти по ефективност от дръжавното и накрая да не забравя съдебно жури. И всичко маса прозрачност - записване и свободно качаване - няма тук закрити врати и чудесии!

Влезе ли мангал у вас, окраде ли те куките дадът ли докателстава и неуспорими ли са, да видим да ще минава някой със 100 условни присъди!
 
От: "Безусловен Базов Доход"

Прекалено много си се увлякал в теориите, че всичко трябва да е частно и че свободният пазар можеш да реши всеки проблем (вероятно и този с глобалното затопляне).
Това, че ни трябва работеща съдебна система е ясно. За разлика от много коментиращи тук аз съм се ровил в законите в търсене на отговор на въпроса "Защо системата не работи?". Отговорът е прост. Не, не съдиите, прокурорите и разследващите трябва да се оправят, 'щото били лоши. Самата система е направена така, че да не работи. Под "системата" имам предвид законите. Те само звучат хубаво, но в много случаи няма установен ред за много контролни процедури. Прокурори и съдии не носят никаква отговорност за нанесени от тях щети на граждани по време на работа. Те по подобие на депутатите се ползват с имунитет. Разследващият, който би трябвало само да събира доказателства и да даде становище какво точно се е случило, се оказва подчинен на едната страна по делото (прокуратурата), а уж имало състезателно начало с равен старт. В досъдебна фаза обвиняемите и/или тормозените от прокуратурата и следствието нямат почти никакви средства за защита. Няма начин да поискаш делото ти да отиде на съд и така може да те мотаят с години. За много от нарушенията на съд, прокуратура и следствие няма процедура за установяване, а където има, често няма предвиден ред за получаване на обезщетение или за търсене на някаква дисциплинарна или наказателна отговорност. След като си се жалвал няма как да накараш делото да отиде към съда дори да си събрал всички нужни доказателства сам. Ако прокуратурата я мързи да се занимава, то ти каквито и доказателства за престъпление да имаш, няма как да получиш право на справедлив съд (всъщност, не получаваш никакъв).
Нашият съд напомня на един интересен диалог от сериалът "Напълно непознати". В него Балки описва затворът в Мипус (забутано място някъде си). Не цитирам точно, а по памет.
Балки: Затворът представлява очертан кръг около затворника (т.е. без решетки).
Лари: Какво пречи на затворника да избяга?
Балки: Незаконно е.
 
От: "Безусловен Базов Доход"

По принцип идеята затворниците да работят е добра. Това се случва и в момента, даже и в нашата* държава. Този труд в никакъв случай не трябва да е на държавна заплата (този филм сме го гледали), трябва задължително заплатата да я плаща частна фирма.

Идеята, че затворниците не трябва да работят, защото ограничаването на правото им на труд е тяхно наказание, е абсурдна. По-добре да работят за да не бъдат в тежест за обществото. Доста е спорно дали ролята на затвора трябва да бъде да наказва. Според много хуманисти, ролята на затвора трябва да е съвсем друга - да помогне на тези хора да намерят начин да живеят без да вършат престъпления, престъпниците да се превъзпитат, да им се даде възможност да си изкарват прехраната с честен труд (като им се помогне да се образоват), а не чрез престъпления. Както писах по-горе, много по-евтино е да помогнеш на някой да не бъде престъпник, отколкото после да се харчат луди пари за полиция, съд, прокуратура, затвори...

Също така би било в духа на хуманизма да се премахнат всички престъпления без пострадал от законодателството. Както и да се премахнат забраните, които водят до повече щети от дейностите, които забраняват. Все пак законът не бива да се превръща в самоцел, трябва и малко здрав разум.

* "Наша" в смисъл, че е наш господар, а ние - нейни роби; да не си помисли някой, че "наша" значи "собственост на хората".
 
От: "Безусловен Базов Доход"

Ако има печалба от робския... т.е. затворническия труд, това направо води до изгода от максимално препълнени затвори. Сигурен съм, че това не си го писал сериозно, защото е мега идиотско.
Голяма част от кучетата водачи за слепи хора във Великобритания се извършва от затворници. Печалбата е за слепите и за държавата - затворника има ежедневно занимание, което носи полза за обществото.
И аз съм сигурен, че "робския" не си го написал сериозно... ;)
 
От: "Безусловен Базов Доход"

Бях сигурен, че ще ми пишеш точно това - ок нека тотално се реформира система, както и ти добре го каза проблема е системата, както и другата държавната система - създадение са именно да са неефективни и се облагодетества. Ако се промени и стане ефективна ок и всички са довлни, няма проблем за мен.

Но виж и другата страна на неща, разбира се всичко е хипотетично:

Един град, решава на доброволен и свободен начин да си направи частен съд, хайде в случая няма променямае нищо в устои и нормите на съдебната система. Създава се съда лицензира се от ВСС, по нормите и стандрите за етика се работи - има съдия, защитници прокурори и жури - всички влизат в процеса и накрая се решава виновен или не. Само дето тук градското мнение ще е за силна ефективност и съблюдава кое как е - когато са събирали хората са решили да отмият престъпността като се създаде ефектност. В този случай всичко е както и сега, само дето съда ще се издържа от разноските по делото. Самите хора ще имат стимул да търсят възмездието по този начин, когато има вярва с тази система - а няма как да няма когато хората са я създали.
Другия пример е на свободата - пак се създават регионални и местни съдилища със обществени норми и стандарти от там където се живее - всеки направи съзнателно нещо си търси последствия - просто защото се наранява индивидуалността а и от там обществения идеал.

Разбра се много е крайно но е решение.
В момента по текущите закони и правни съдебни норми може се създадът такива частни инститцуии и да ги спазват - закони са ок, проблема е в съблюдаването им.

Както има частни адвокати, така има държавни, както има държавни съдии така ще има и частни, както прокурорите от държавни стават после частни защитници - всеки има свободата и накрая има съдебно жури. Къде е стимула ли - много просто в момента в съдилищата има дела от години. По този начин, ще се прехвърлят в частниците хората ще получват по бързо възмездието или не - не забравяй и двете страни защитници и прокурори имат стимул да са най-ефективни. Отделно дръжавата може пренасочи ресурс от държаните към частници, защото там ще има по малко работа. Накря ще се създаде стимул и за държавните да станат по ефективни. Краен резултат ще има ефективност в съдебната система.
Това не може ли се случи в БГ!?!

Другото за затворите, викаш има стимули да ги вкарват? Е как като има стимули и за двете страни ги защитават или преследват. А ако влезнат какво става, ще бъдат ок експлоатирани - спор няма това е затвор там няма свобода. Но какво ще има, Дисциплиниращ ефект и ще се мисли да пак ще им кеф да влизат там?! Нали присъдите ще бъдат спрямо текущите от кодексите, няма как вечно ги държиш и експлоатираш. В крайна сметка - имаш две страни в полза - затворите и обществото, верно затворниците ще го духат, ама това им е работата. Но така затвора ще се издържа, а бизнесите ще имат достъп до евтин труд за трудоемките/интензивните производства + това ще им се отчита и процент на затворниците. А и добре за тях, от това което гледам всички се борят да работят нещо, да минава времето. Ползите са в пъти спрямо негативте. Въпроса е как ще се сформира! Не на последно място работата освобождава - в истинския смисъл не в смисъла на концлагеристите! Затворника се учи, че това което прави е по-добре от онова, което е правил. А и е много добре за неквалифицраните, ще се научат на редица умения. Е разбира се има и психично болни и извратеняци - там нищо няма помогне, но на масата ще помогне!
Или и това не може стане?!

Не се дразня нещо с теб, а изразвяам теза и становище - накрая ще стигнем до истината!
 
От: "Безусловен Базов Доход"

Това за работенето не знам защо го предлагате след като и в момента го има това. За всеки изработен час/ден (или там както го броят) им се намалява присъдата. Така никой не ги принуждава да работят, но ако искат да излязат по-скоро, трябва да са полезни за обществото. Отделно, че с излизането по работа по обекти, те могат да излязат извън затвора поне за няколко часа на ден (могат да си купуват разнообразна храна, пиене и т.н.). Аз съм работил със затворници (не съм им бил началник) и там хората са предимно кокошкари, но си има и тарикати, с които трябва да се внимава. Разговарял съм с такива и те определено имат изгода от това да работят.

Май се отклонихме от темата.
 
От: "Безусловен Базов Доход"

Някои затворници се възползват от това, че ги пускат навън да работят и може да извършат някоя престъпление. Така че трябва да се внимава. Примерно не е редно да се назначи затворник да работи като депутат. Трябва да има някакви ограничения, но не трябва и да се прекалява.
 
От: "Безусловен Базов Доход"

Както Хепи спомена, затворите не трябва да са с наказателна цел, а с образователно-възпитателна. Трябва да се направи задължително полагане на труд за затворниците. От това има много изгоди и за двете страни (държава и затворник). Първо, затворника ще се самоиздържа, което ще облегчи данъкоплатеца, второ печалбата (ако има такава) от неговия труд тряба да остава за него, като се отдържат само разходите по неговата издръжка в затвора, трето и най-важно - затворника ще научи професия. Не е тайна, че голяма част от мангалите са в затвора за кражби от глад, защото са неграмотни, без професия и каквито и да е други способности, които да го направят по някакъв начин привлекателен за работодател (дори на строеж общака трябва да знае какво е нивелир). От друга страна, по този начин затворниците искат, не искат ще полагат и мисловни усилия в процеса на работа. Ако един пандизчия лежи с години в една килия без да има какво да прави, то вероятността да получи психични отклонения и да стане асоциален тип е голяма. Не е кой знае какъв разход да се оборудват затворите с дърводелски работилници, да се набутат разни машини за металообработка и раззно друго занаятчийско оборудване.
На бул. Владимир Вазов в София знам един мебелен магазин, собственост на пандизчия българин, научил занаята в затвора и от около 10 години магазина му работи. Оцелява и в кризата, защото сам си прави мебелите и е конкурентно-способен.
 

Горе