Бизнесът буквално се влачи по-дъното

От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Точно с хранителните магазини държавата е виновна за изчезването на малките. А защо ?
Защото големите сключват доста неизгодни договори за производителите, т.е плащат по-малко, и то плащат 40-60 дни след като са получили стоката, т.е бачкат на консигнация.
А малкия магазин си плаща всичко на доставката и то на по скъпи цени.
И докато държавата торелира тия изедници като кауфланд и сие , малките магазини ще продължават да фалират.
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Чакай малко това е добре от икон., от морална гледна точка е различно - не трябва се мешат тези неща.

Държавата няма как да каже ти иди и купи от онзи производител, от онзи прекупвач от онзи доставчик само и само да не фалират редица неефективни магазини, който продават на дребно много по-скъпо от веригите.
Това не е комунизъм да сложи възбрана, това че прекупвачите и компания решава на най-ниско да продава нищо не може каже държавата, това че ако решат се сдушат и карателизират вече д-вата трябва се включи.
До тогава всяко едно вмешателство на прав. води до пагубен ефект.
Просто трябва да се пита средностат. домакинство къде оползотворява бюджета си във веригите или локалните малки магазини, където всичко е минимум 5% надценка на една и съща стока и качество. Това е чиста форма на ефективност - в единия случай на бюджет, в другия случай на разходи.

А да не говоря какъв процент по мрежите са с вносни хран. стоки.

Проблема на прав. политика е че субсидира доста и проблема е че субсидиите са неефектни - в икономиката субсидията е свързана с даване на оскъдни ресусрс(пари) за неефективни производства, бизнеси и т.н. А колкото повече една държава субсидира толкова по бедна е тя! А най-големият ни проблем е, че ние субсидираме всички замеделски/скотовъдски производители, а те ни продават над борсови цени с голям марж или изнасят всичко и пак създават изкуствен недостик на стоки и от там са високи цените. Правитеството има адски много работа по тази линия - но да не бара конкуренцията, за да няма фалити е смешно.

Щото видяхме кво стана с Кремиковци - да не фалира че ще останат на улицата дай да даваме пари до край сега и с БДЖ е същото - стотици милиони можеха да заминат за къде къде по ефективни производства - за преквалификации на работници и т.н. но не дай да ги дадем за демагогия и пропаганда! Абсолютно същото е субсидирането на живот за мангалите - никой от форума не ще да има дава пари що бе?! А пък докато те си живеят с наши пари поруагват нашите светини, поругават тези които са умрели за нас. После искаме силна икономика, ама как да стане?!

За икономиката и капитализма недопускането да се фалира и съкрати, е пагубно - защото това води до голяма загуба на оскъдни ресурси за неефектни цели!!!
 
Последно редактирано:
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

А най-големият ни проблем е, че ние субсидираме всички замеделски/скотовъдски производители, а те ни продават над борсови цени с голям марж или изнасят всичко и пак създават изкуствен недостик на стоки и от там са високи цените.
Това би ли го развил, че така поднесено не мога да го вдяна. Звучи ми доста... популистко. Да не кажа жълто. Пък ти отбираш от финанси.

В България повече от 20 години дребния и среден бизнес се е развивал въпреки държавната политика. Каквото и да е правила държавата, никога реално с нищо не е допринесла в този сектор. Едни от най-тъпите и вредни неща са ЕТ - едноличен търговец, СД - събирателно дружество, патентен данък.
Държавата през цялото време гледа да си улесни нещата да прибира някакви пари, независимо от дейност и резултати. Седи и чака на гише да и донесат някакви пари. Седи и чака на гише да глоби някого. Те с това се занимава държавата по отношение на малкия и среден бизнес.
Още в началото на 90-те години, 91-ва, ако не бъркам, Германия преведе 5 милиона марки - за подпомагане на малкия и среден бизнес. Като заяви, че веднага щом се похарчат, ще преведе още 5 милиона. И така ще превежда толкова пъти, колкото трябват. Заплатите бяха около 80-100 марки тогава. Никой не рачи да ги вкара в работа тези пари. Германците ги държаха 4 години в България и си ги взеха недоумяващи.
Никой от власт имащите никога не е смятал за полезно да направи нещо да има малък и среден бизнес. Малкия и среден бизнес са гръбнака на нормална държава. Но такива хора са независими, имат собствено мнение и не могат да бъдат манипулирани лесно. Това никоя партия в България няма да допусне да се случи.
Както съм писал и друг път, в България имаше раздвижване по времето на ИСПА, ФАР и най-вече САПАРД парите. Само че тези пари отидоха за хотели по морето, изключително скъпи коли и сметки в чужди банки - накратко и обобщено. Една малка част наистина влязоха в оборот, като конгломерата в Пещера и подобни мутренски предприятия.
Реална конкуренция няма - всеки, реално успял, е притиснат съвсем грубо с финансови и физически методи да не се разширява, защото ще стане неприемлив при редица "конкурси" и проекти.
"Конкуренцията" е между десетки и стотици фирми на малко на брой собственици.
Веригите просперират именно защото е такъв бизнес климата в България.
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Най-просто обяснявам с примерни числа, който му се търси да замества.

Ако разходите за производство на 1 тон пшеница са 250 и се продава на 300, като добавим всички останали разходи + данъци става нещо от сорта на 290 общи разходи то те са на 10 марж - обаче ако държавата субсидира по 50 лв за тон - маржа става 60. Маржа е малък щото не се инвестира в капиталови стоки, не се инвестира в подобряване на процесите и т.н и т.н демек всичко това е липса на предпримаческа мисъл - а като имаш една субсидия тя хептен те стимулира да не си ефективен. Като цяло им даваме едни пари да имат по-голям марж това неофициално, а официално за да не фалират щото толкова им е акъла.

Заради лоби, държавата почва да става социална към този сектор и им отпуска по 50 за тон - което моментално води до спад с 50 на разходи. И сега вместо да са социални и толерантни производителите те ни продават на световни борсови цени или по стокови цени по БГ борси + надценка. Демек хем им даваме да не фалират, щото толкова им е акъла, хем и те ни дерат повече кожите щото казват пазарен принцип търсене и предлагане.

Последните няколко години има голямо търсене на храни и нашите които се субсидират решават да не задоволят изцяло търсенето, а под предлог че на вън се търси много експортират цялата продукция, автоматично така се създава изкуствен недостиг на стоки, което води до повишаване на цените. И като цяло хубавата качествената стока заминава, а ние го караме на кофти качество дори и на вносни стоки, от най-ниско качество. Ей това е големия проблем.

Дано си доволен.
 
  • Like
Реакции: snux
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Идеята е че при нормален пазар, той ще се регулира сам. Но нашият не е такъв, след като има намеса от държавата той се изкривява. Погледнете само кой събира субсидии, евро фондовете и всички помощи - определени фирми, в следствие на което се изкривява пазара. Ако им се спре кранчето на тези фирми, дали биха продължили да изкривяват пазара?


ПП +реп Блеки
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Абе стига сте писали простотии, сам щял да се регулира, никога и никъде не е съществувал тоя саморегулиращ се пазар! Това е една утопия измислена, за да заробва икономически. За това всички западни държави са затънали в дългове, които още 10 поколения не могат да платят. Държавата трябва да регулира (умерено), но не в полза на олигарсите, а в полза на гражданите! Трябва да има протекционистична политика, която да пази малкия и среден местен бизнес, защото той е гръбнака на всяка една национална икономика. Много по-добре е да има малки магазинчета, които да създават работни места, отколкото два големи хипермаркета, чиято печалба да заминава в небългарски банкови сметки.
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Редрум не си прав, точно този дълг е следствие на д-вната намеса. САЩ в началото на 19в са били нищожно петно на икон. карта след 100 години стават най-мощната икономика в света. А до тогава прав. намеса е била 2-3% от БВП.
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Коя е най-мощната икономика днес?
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Гореспоменатите.
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Напротив. Цялата западна икономика е в КРИЗА. Половината държави в ЕС са на системи. САЩ има милиадри долари външен дълг. Най-бурно развиващите се икономики са смесените и по-точно Китай.
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Тогава си задай въпроса, коя страна е с най-голям ръст на производството, има още ляб да изяде докато стане и най-мощната икономика. А САЩ не милярди, а трилиони дълг има и то не няколко а десетки, ако вкараш и пасивите им към американците, ще стане сметка около 120 трилиона задлъжения + дълг.

Китайската икономика я зачекнахме в друга тема и ако не са западните мощности и нау хау-то ще видят едно разширение на икономиката през крив макарон.

Айде щото говорим за Китай, до 14-15 век Китай е била мега сила като воено така и икономически, след като императора решава че са най-великите и най-големите пускат протекционизма като политика и се затварят в себе си историята после я знаем.

П.С. Дела на Китайските прав. разходи е едва 20% от БВП а САЩ е двойно(че и отгоре ако вкараме дефицитите) - демек в Китай условията са много по чисти за бизнес от колкото САЩ. С др думи пазара е само регулиращ се повече в Китай от колкото САЩ колкото и невероятно да звучи. Колкото по малко има прав. намаса толкова по силна една икономика е. След 10-15 години се надявам Чайниците да са се изравнили с САЩ - да видим.
 
Последно редактирано:
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Абсолютно не си прав, няма да ти обяснявам защо, а само ще ти нахвърлям какво се прави в държави, които искат да имат бизнес.

В Германия ако си регистрираш фирма , държавата ти плаща по 600 eвро на месец в продължение на една година. В Австрия всяка новорегистрирана фирма се освобождава от данък за една година. В Чехия има само уведомитилен режим. Подаваш заявление в общината и информираш , че ще извършваш някаква дейност . У нас се изискват между 20-30 документа от различни инстанции, за да започнеш някакъв бизнес. И още, и още... Най малкото в повечето държави фирмите като спаднат под определени минимуми се освобождават от данъци и се подпомагат всячески, само и само да не фалират.

Тука бизнес се прави не с помощта на държавата, а въпреки държавата.

Абсолютно си прав! Обиколил съм половината от Европа и то не соц-лагерите от източния блок, а западните държави в които е развит капитализма, и действително отпускат помощи за подпомагане на малкия и средния бизнес. А тук какво се прави ? Мачкат и тъпчат-тъпчат-тъпчат малкия и средния бизнес до като го ликвидират напълно. Налагат високи данъци, нови касови апарати щото били "много модерни" като тези касови апарати си ги заплащаш от джоба си, налагат ти рестрикции... На рибарите касови апарати. Абе аланковци малоумни дека ще носи касовия апарат рибаря, у морето увит в мрежите или в кофата при рибата та да не го вали дъжда... Деба и тъпите им управници :mad::mad::mad: В Италия, Гърция - морски държави където е развито рибарството няма такива простоти, нито в Сицилия, нито в Норвегия или Дания които са едни от най скъпите държави в Европа с най скъпите данъци - рибар с касов апарат. И всичко това се прави съвсем съзнателно и умишлено. Особено за рибарите - целта им е да сринат рибарските селища, и да застроят крайбрежните зони с имоти на олигарсите. Терените на рибарските селища са апетитни :wink: Това е цялата работа. Така ще принудят хората да се откажат от лодките си и да опустеят рибарските селища и да ги налапат земите. Българиноооо събуди се че е време.:!:
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Абсолютно не си прав, няма да ти обяснявам защо, а само ще ти нахвърлям какво се прави в държави, които искат да имат бизнес.

В Германия ако си регистрираш фирма , държавата ти плаща по 600 eвро на месец в продължение на една година. В Австрия всяка новорегистрирана фирма се освобождава от данък за една година. В Чехия има само уведомитилен режим. Подаваш заявление в общината и информираш , че ще извършваш някаква дейност . У нас се изискват между 20-30 документа от различни инстанции, за да започнеш някакъв бизнес. И още, и още... Най малкото в повечето държави фирмите като спаднат под определени минимуми се освобождават от данъци и се подпомагат всячески, само и само да не фалират.

Тука бизнес се прави не с помощта на държавата, а въпреки държавата.

Любимото ми с тези такси и документи е, че аз ако искам да отворя кафене с 5-10 места ще платя същите такси и ще ми се изискват същите документи и разрешителни като на съседа с ресторанта или бара с 500-600 места......
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

http://www.investor.bg/ikonomika-i-...irat-cena-ot-2-leva-za-kilogram-hliab,141698/

Точно това което си говорим, то и коментара под темата е красноречив.

Блеки, селянин (зърнопроизводител) като ти каже добър ден гледай къде е слънцето. Това са пълни глупости, които се говорят абсолютно всяка година. Целта е ясна. Абсолютно всяка година има суша, много валежи или нещо друго.
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Най-просто обяснявам с примерни числа, който му се търси да замества.

Ако разходите за производство на 1 тон пшеница са 250 и се продава на 300, като добавим всички останали разходи + данъци става нещо от сорта на 290 общи разходи то те са на 10 марж - обаче ако държавата субсидира по 50 лв за тон - маржа става 60. Маржа е малък щото не се инвестира в капиталови стоки, не се инвестира в подобряване на процесите и т.н и т.н демек всичко това е липса на предпримаческа мисъл - а като имаш една субсидия тя хептен те стимулира да не си ефективен. Като цяло им даваме едни пари да имат по-голям марж това неофициално, а официално за да не фалират щото толкова им е акъла.

Заради лоби, държавата почва да става социална към този сектор и им отпуска по 50 за тон - което моментално води до спад с 50 на разходи. И сега вместо да са социални и толерантни производителите те ни продават на световни борсови цени или по стокови цени по БГ борси + надценка. Демек хем им даваме да не фалират, щото толкова им е акъла, хем и те ни дерат повече кожите щото казват пазарен принцип търсене и предлагане.

Последните няколко години има голямо търсене на храни и нашите които се субсидират решават да не задоволят изцяло търсенето, а под предлог че на вън се търси много експортират цялата продукция, автоматично така се създава изкуствен недостиг на стоки, което води до повишаване на цените. И като цяло хубавата качествената стока заминава, а ние го караме на кофти качество дори и на вносни стоки, от най-ниско качество. Ей това е големия проблем.

Дано си доволен.
Да, за хлебната пшеница нещата са подобни от години. Понеже бе писал
всички замеделски/скотовъдски производители
.
Как да получаваш пари, за да не произвеждаш земеделска продукция, научих от "Параграф 22". Май субсидиите са измислени от щатите.
Негов специалитет беше люцерната и за него бе много изгодно да не отглежда люцерна. Държавата му плащаше добре за всеки бушел непроизведена люцерна. Колкото повече люцерна не произвеждаше, толкова повече пари му даваше държавата; и той разходваше всеки петак, спечелен без труд, за да купува още земя и да увеличава количеството непроизведена люцерна. Бащата на Майор Майор работеше без почивка, за да не произвежда люцерна. През дългите зимни вечери той си седеше вкъщи и не кърпеше хамути; изскачаше от леглото си, щом пукнеше пладне, само за да се увери, че никаква домакинска работа не е свършена. Влагаше мъдро парите си в земя и скоро вече не отглеждаше повече люцерна, отколкото който и да е друг фермер в окръга. Съседите се обръщаха към него за съвет по всякакви въпроси, тъй като той бе спечелил много пари и следователно беше мъдър човек.

Само че, нещата с хлебната пшеница аз ги виждам като събитие чисто пазарно.
От повече от десетилетие, още преди да дойдат субсидиите, качествената хлебна пшеница се изнася. А се внася пшеница с ниско качество. Ако аз произвеждам нещо, което мога да продам за сто лева, и мога да внеса същото нещо, но с по-ниско качество, за 80-60... лева, трябва да съм пишман бизнесмен, за да не го направя. Масовото търсене в България е за ефтини неща. Колко хора ги интересува качествения хляб, че да го плащат. За две стотинки разлика в цената на хляба се ходи през два квартала, в третия, за да се купи по-ефтино.
Това за 50 лв на тон субсидия не го знаех - съвсем прилично, да не кажа щедро! Ако има кой да ми даде 20% субсидия на домата и останалите зеленаши, ще си купя и аз Ламборджини! :|
С цените на хляба се спекулира открай време. Винаги ми е било странно картелното споразумение, в което участваше и държавата, цената на хляба да се формулира по правилото 1х2х2 - от цената на килограм зърно цената на брашното да е умножена по две, а цената на хляба да е умножена по още две. Де е пазарната идея, де е Киро на кирия.
Вместо да махнат ДДС и акциз от нафтата за земеделски нужди, те се занимават да преливат от пусто в празно. В Германия, съм чел, че се продават два вида нафта на бензиностанциите. За обикновени нужди и за земеделски нужди. Тази за земеделието е индикирана. И е на много по-ниска цена. Можеш да си сипеш от нея в бавареца с дизелов мотор, но дупе да ти е яко, ако те хванат!
Със субсидиите също яко се спекулира в общественото пространство! Този получил 200 хиляди лева, онзи милион и нещо! Ами ЕС дава субсидия за единица обработвана площ. Който обработва 10 дка, ще вземе 150 лв, примерно. Който обработва 10 000 дка, ще вземе 150 хиляди лева. Естествено. Но не! Тук се фокусира върху сумите, но не и какво има зад тях, какво се върши с тях! А в същото време, който скатал за себе си няколко милиона от фондовете или държавата, се определя от съда, ако стигне до съд, като невинен!!!


Офффф, много писане днес, много контент! Блинки трябва да ми подари за Коледа някоя готина и качествена клавиатура! 8)
Стига да не ми изтрие мнението... :confused:
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Биааро, ясно ми е, че идеята е по пропаганден принцип Х да се облагат - нищо пазарно няма във високите цени, дори и на световните цени бих ти развил теза но тя е пряко свързана с УС парична политикиа, но става дебело и не ми се занимва.

Вискяр, айде аз от Куул ще искам също клавиатура :D
Давам реален случай:

Мой познат работи в Прокредт банк - в последните години са се специализирали в селскостопанското кредитиране. От една страна защото там няма свиване на производство, от друга имат яко субсидиране хем от ЕС/БГ хем от Европейската банка за развитие и от още няколко банкови линии.

Та какъв е случая точно преди няколко месеца като правиха лудата стачка едрите зрънчовци ми обеснва как за 1 седмица с няколко такива субекти се занимава. Говорими за един типичен случай. Човек с около 1к декара пшеница по линията на еврофондовете и субсидиите на тази база отива за кредит от банката. Всичко точно ясно всички доволни, е да ама в този ден човека идва и недоволен що? Щото Дянков каза че ще намали субсидията, поне ЕС му я намалва, обаче банката нея бърка това. И онзи скача на банката че виновна, пича е кредитен инспектор - вижда му фин. отчет за последните няколко месеца и кво да види, хваща се главата.
От отпуснатия му кредити, земеделеца да си купи среден клас си купил най-скъия Ню Холанд многофункционален трактор, отделно си купил най-скъпото оборудване пак от Ню Холанд и Ламбрджини. В последствие се разбира че 1/5 от парите са отишли в лични нужди ядене пиене, жени, деца семейство кеф, а нищо не отива за облагородяване на земята - за наливане на кап. инвестиции - пръскачки, подобряване на условията на култивиране и т.н и т.н. И къв е извода ще питат хората, ами прост е всичко взима харчи и не инвестира и при проблем реве, а като хората кажат високи цени - нямало проблем щото са пазарни цените.

С една дума субсидията е нещо пагубно за една страна, защото изначале субсидията е даване на пари за неефектвни дейности - всеки дава справка примерно германия и компания как давали субсидии - така е дават но процента на субсидията там и спрямо БГ е в пъти по-малка. Затова и стандарта на живот е висок, няма как да не се работи и произвежда и да се харчи само, и това да доведе до разтеж.
 
Последно редактирано:
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

В Албания фирма се открива за 30 минути на цена само едно евро, а скоро то ще може да се прави през интернет, каза Бериша

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5228111

Кога ще ги стигнем, Албанците?

:oops:
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5228111

Кога ще ги стигнем, Албанците?

:oops:


Отвратително .... кога ще ги стигнем албанците по-дяволите.... До там я докарахме. Нека сега пак да си поговорим за макро икономика.

Ами това:

Бериша посочи, че Албания не е изпадала в рецесия...
 
От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното

Прясно, прясно инфо по темата. Директно от световната банка, не от нашите тиквочи.

В годишната класация Doing Business 2013 страната е на шейсет и шесто място.

От началото на годината в България е станало по-трудно да се започне бизнес спрямо 2011. Най-сериозно са били затруднени инвеститорите в сферата на строителството, при присъединяването на нови мощности към електропреносната мрежа или да се плащат данъци и такси, отбелязва Световната банка в годишната си класация Doing Business 2013.

Следващото ще го болдна, специално за тези, които си мислят, че случващото се тук е следствие на някакви глобални неща, кризи и тн. булшити.

От разбивката по различни критерии се вижда, че най-големият спад е при започването на бизнес - от 48-о на 57-о място.

Класацията е спрямо останалите държави, които са под същите въздействия като България. Някои от тях са в тежка дългова криза, която при нас липсва.

Нека пак някой да ми каже, че ГРОБ не цели да загроби българите!

Всъщност сме изпаднали по всички възможни показатели: http://bgonair.bg/bg/news/economy/r...vi_po_trudno_biznes_otchita_svetovnata_banka/
 

Горе