Бунт в Сопот: Ученици щурмуват ВМЗ

От: Бунт в Сопот: Ученици щурмуват ВМЗ

Според мен, след като оръжейното производство не е печелившо, то завода трябва да се преструктурира в нещо друго, което да носи печалба. И това май трябваше да се направи много отдавна. Защото ако тези 3200 човека, които работят във ВМЗ останат изведнъж без работа, в региона ще стане страшно. И без друго в двете общини Карлово и Сопот безработицата е висока и няма много шансове за реализация, не ми се мисли какво ще стане, ако изведнъж безработните се увеличат с още 3000 човека.
 
От: Бунт в Сопот: Ученици щурмуват ВМЗ

Не било печелившо - СМЕХ! Това е най-печелившата индустрия бе хора! Действа се по старата позната схема - държавните предприятия се фалират умишлено и след това се приватизират на безценица. След като се приватизират се разпродава имуществото им и по този начин се освобождава пазарната ниша. Въобще не става въпрос за никакви свободни пазари и прочее измислици. Тоя дето ги пише тия неща не е наясно с реалността.

Гледах видео от протестите на малките, направо се депресирах....много тъжно, цяла България трябва да ги подкрепи!
 
От: Бунт в Сопот: Ученици щурмуват ВМЗ

Това дали предприятието е държавно или частно е все тая. По държавните ни закони като Кодекс на труда, Колективен трудов договор и прочие е записано изрично колко трябва да се бави една заплата, как се процедира с осигуровките на хората, както се казва Права и Задължения на работодател и работник. Има колективен адвокат за КНСБ, както и частни. 1000 човека завеждат дело поотделно и осъждат предприятието. То се ще не ще, ще си намери парите от разпродажба или от държавна финансова инжекция и оттам следва същото като сега - неясното бъдеще, но една идея по-добро (с пари за възнаграждения).
 
От: От: Бунт в Сопот: Ученици щурмуват ВМЗ

1000 човека завеждат дело поотделно и осъждат предприятието.
...и никога не си взимат парите, защото задълженията за заплати са на последно място по приоритет. Преди тях чакат всички останали кредитори, а когато предприятието е затънало в дългове обикновено цялото му имущество е под запор и дори да се продаде няма да стигне и една стотинка до работниците.

Схемата за фалиране на държавни предприятия е ясна, но има и друг момент. Мениджмънтът на едно такова предприятие няма никаква мотивация да си върши добре работата, защото каквото и да прави все ще взима едни и същи мизерни заплати. Дори кокаин да се произвеждаше във въпросното предприятие, пак щяха да го докарат до фалит. Затова се прави приватизация, за да попадне бизнесът в ръцете на хора, които имат интерес да го управляват добре. Съществува риск да се разпродаде всичко за скрап и да се ликвидира веднага щом изтекат ограниченият по приватизационния договор, но това е неизбежна възможност.
 
От: Бунт в Сопот: Ученици щурмуват ВМЗ

И в Казанлък и околността има военно-промишлен завод, в който работят 6-7 хиляди работници, които имат заплати по 200 лв за декември, защото от няколко месеца се разпускат с дни неплатен отпуск, а в същото време започват процедура за строеж на нова административна сграда.
 

Горе