България подписа за забрана на торентите

monefff

Well-Known Member
Тегленето на филми и музика ще стане престъпление, равносилно на фалшифицирането на маркови стоки. И ще бъде наказвано тежко - дори с конфискация на имущество.

Интернет доставчиците пък ще бъдат отговорни за незаконните действия на потребителите си. Те ще трябва да предоставят достъп до личните данни на “пиратите” на носителите на правата.

Това е само част от законодателните действия, който трябва да предприеме България. Причината - в четвъртък посланикът ни в Япония Любомир Тодоров сложи подписа си под международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Решението за това е взето от Министерския съвет. Кабинетът е гледал текстовете от АСТА на две заседания. Финалната позиция е в взета на 11 януари т.г.

Според АСТА държавите, ратифицирали документа, трябва да ограничат разпространението “на програми или уреди, които заобикалят защитата за копиране на дисковете с програми, филми или музика”. Това на практика означава забрана на торентите, с които се споделят файлове, торент сайтовете, както и мултимедийните плеъри.

Споразумението срещу фалшификациите е подписано от общо 21 страни от ЕС. Преди това е парафирано и от САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария. Пет държави от ЕС все още не са се присъединили: Кипър, Германия, Естония, Холандия и Словакия.

АСТА обаче предизвика бурни протести в почти всички държави. В Полша миналата седмица на улицата излязоха 10 000 души. Американският Конгрес се отказа миналата седмица от приемането на два закона срещу интернет пиратството SOPA и PIPA.

А докладчикът на европейския парламент за ACTA Кадер Ариф подаде оставката си. В изявлението си той отрича целия процес, довел до подписване на споразумението. Според него това е станало непрозрачно, без включване на гражданското общество в обсъжданията и без в текста му да бъдат включени исканията на Европейския парламент. “Споразумението ACTA е проблематично по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност на доставчиците на интернет достъп и възможностите за производство на генерични лекарства”, пише в мотивите за оттеглянето си Раиф. Накрая заключава: “Аз няма да взема участие в този маскарад.”

Въпреки че споразумението е подписано от страните в ЕС, процедурата продължава в Европейския парламент. Няколко организации за електронна свобода започнаха да събират подписи за протестна петиция до Европейския парламент. До вчера само две от тях www.accessnow.org и www.avaaz.org/бяха събрали над 1 млн. подписа.

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
Блогърите скочиха

Родните блогъри бяха едни от първите, които алармираха за станалото. Представяме ви мненията на двама от тях:

“ ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на “кражба” в интернет. ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика. ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации” - пише Боян Юруков, интернет активист и блогър. http://yurukov.net

Емил А. Георгиев, юрист http://delibertate.info публикува следното: “Какво означава ACTA за потребителите на интернет:

- ACTA игнорира развитието на глобалната мрежа и свързаната с него консумация на съдържание;

- ACTA ще конфронтира потребителите с допълнителна наказателна отговорност при неясни критерии;

- ACTA ще засили и без това сериозния дисбаланс между потребителите и носителите на права.”t

Източник: Trud.bg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

И ние си мислим, че живеем в 21 век, век на СВОБОДАТА..
Населението НИКОГА не е било свободно.. Всички сме едни шибани роби, на скапаните правителства!
 
От: България подписа за забрана на торентите

Накратко - да им таковам мамата.

Rip the system!

[video=youtube;9EP-XruFccs]http://www.youtube.com/watch?v=9EP-XruFccs[/video]
 
Последно редактирано:
От: България подписа за забрана на торентите

Не схващам, защо точно посланикът ни в Япония подписва подобно споразумение?
 
От: България подписа за забрана на торентите

Практиката показва, че който се е обърнал срещу потребителите - духа жестоко супата!

За да натресат отговорност на юзерите, на първо място трябва МНОГО ТОЧНО да дефинират къде аджеба е тяхното нарушение. Не могат без изрични и детайлни разпоредби в което влиза дори и обучение, да овинят който и да е за това, че е свалил нещо си от интернет при положение, че му е била предоставена 100% възможност да го направи. Освен това, потребителят не е длъжен да е образован по въпросите - кое е защитено с права и кое не.
Могат да гонят предоставящите възможност за "теглене, слушане, гледане" и тн "престъпления" (както си е и сега), но в никакъв случай не могат да търсят отговорност на потребителите. Обратното - чисто и просто навлизат дълбоко в темата за човешките права, където както казах ще издухат супата, освен ако действително не смятат "законово" да ги погазят
 
От: България подписа за забрана на торентите

еми хайде ако има някой опит да организираме протест те повечето обикновени потребители нямат си представа за какво става дума.. един протест може и да събере хора ако се организира добре .. може би и един уеб сайт срещу АСТА да се знае за какво става дума..
 
От: България подписа за забрана на торентите

Много е мътно това споразумение и е нетипично като идеи за цялостната политика на Европа. Ако мине, ще е голямо чудо, но вече нищо не ме учудва.
 
От: България подписа за забрана на торентите

Спешно трябва да се построят затвори за половината население на България :D
 
От: България подписа за забрана на торентите

Вярно е маскарад! Къде може да се види оригиналният текс на тази чудесийка?

На практика не могат да търсят отговорност и от доставчиците на интернет услуги, защото те също биха нарушили човешките права, следейки действията на потребителите си. Реално, за да следят и филтрират достъпа на юзерите, те трябва и да имат съответните права, както знаем добре притежавани единствено от съответните оторизирани органи. Тоест вече не можем да говорим за частни фирми и въобще за конкуренция, продукт, услуга. Тоест пак са нарушени правата на потребителите.

"Разпространителите на нелегално съдържание" - също. Излиза, че всеки един собственик на сайт, блог или с каквото и да е присъствие в нета, дори и с форумен пост... трябва да премине специализирано обучение в разпознаване на легалното съдържание, маркировката му за правна защита, източниците имащи право на разпространение, условията... конкретните детайли за използване и какво ли не :D (кой ще издава лицензиите ахахаха)

Една умрела снимка може да бъде причина за нарушение..., но и причина за злоупотреба и съответно корупция...за човешките права вече казахме :)
хаха какво правиме когато сложиме някакво смотано клипче в блога си, което с нищо не показва че е защитено ?? Не може ли авторът му (собственика с правата) в последствие да злоупотреби... точно в стил "пусни балъка напред и после го придърпай" :)
 
От: България подписа за забрана на торентите

Тегленето на филми и музика ще стане престъпление, равносилно на фалшифицирането на маркови стоки. И ще бъде наказвано тежко - дори с конфискация на имущество.

Вече ще е луд и този, който яде баницата така ли излиза?

Яворчо ще се спука да имитира дейност 7 млн. престъпници ще има за гонене. Направо идеално прахосване на парите на бг данъкоплатеца ще стане.
 
От: България подписа за забрана на торентите

Паулу Коелю: Пирати по света, обединявайте се и пиратствайте всичко, което някога съм написал!*

Моето мнение за S.O.P.A

Блогът на Паулу Коелю, 20 януари 2012 г.

В края на 50-те и 60-те години на миналия век в несъществуващия вече Съветски съюз много книги, критикуващи политическата система, се разпространяват на циклостил. Авторите им не получават нито стотинка от продажбите. Точно обратното, те са преследвани, оплювани в официалната преса и изпращани на заточение в Сибир. И все пак те продължават да пишат.

И защо? Защото имат нужда да изразят чувствата си. От проповеди до политически манифести, литературата позволява на идеите да пътешестват и дори да променят света.

Нямам нищо против хората да печелят от книгите си – аз самият така си изкарвам хляба.

Но погледнете какво се случва в момента. Stop Online Piracy Act (S.O.P.A) може и да разруши интернет. Ето това е ИСТИНСКАТА ОПАСНОСТ, при това не само за американците, но и за всички нас, защото ако бъде приет, този закон ще засегне цялата планета.

И какво мисля аз за това?

Като автор би трябвало да защитавам „интелектуалната собственост“. Но няма.

Пирати по света, обединявайте се и пиратствайте всичко, което някога съм написал!

Добрите стари дни, когато всяка идея си имаше собственик, си отидоха завинаги.

Първо, защото всички използват отново и отново все същите четири теми: любовна история между двама души, любовен триъгълник, борба за власт и истории за пътешествия.

И второ, защото всички писатели искат това, което пишат, да бъде прочетено – дали във вестник, блог, листовка или на някоя стена.

Колкото по-често чуваме някоя песен по радиото, толкова по-страстно искаме да си купим диска. Същото е с литературата.

Колкото повече хора пиратстват някоя книга, толкова по-добре. Ако харесат началото, на следващия ден ще си купят цялата книга, защото няма нищо по-уморително от четенето на огромни текстове от екрана на компютъра.

1. Някои хора ще кажат: Достатъчно богат си, за да разрешиш разпространяването на книгите си безплатно

Това е вярно. Богат съм. Но желанието да забогатея ли ме подтикна към писането? Не. Семейството и учителите ми постоянно повтаряха, че в писането нямам бъдеще. Въпреки това започнах да пиша и продължих да пиша, защото това ми носеше удоволствие и придаваше смисъл на съществуването ми. Ако целта ми бяха парите, щях да спра още преди години, за да си спестя сблъсъка с неизменно негативните коментари.

2. Издателският бизнес ще каже: Хората на изкуството не могат да оцелеят, ако не им се плаща.

През 1999 г., когато за първи път бях публикуван в Русия (тиражът беше 3000 копия), страната страдаше от жестока липса на хартия. Случайно открих „пиратско“ издание на „Алхимикът“ и го публикувах в интернет страницата си.

Година по-късно, когато кризата приключи, продадох 10 хиляди копия от печатното издание. До 2002 г. продажбите бяха достигнали 1 милион, а днес вече надхвърлят 12 милиона.

Когато пътешествах из Русия с влак, срещнах няколко души, които ми казаха, че първоначално са открили книгата ми именно чрез „пиратското“ издание, публикувано на сайта ми. Днес поддържам сайта „Изпиратствай Коелю“, където споделям връзки към всички мои книги, които могат да се намерят в P2P сайтове.

И продажбите ми продължават да растат - близо 140 милиона копия са продадени по цял свят.

Ако изядете един портокал, трябва да се върнете до магазина, за да си купите друг. В този случай плащането на място има смисъл. Когато става дума за произведение на изкуството, вие не си купувате просто хартия, мастило, четка за рисуване, платно или ноти, а идеята, родена от комбинирането на тези продукти.

Пиратството може да послужи като повод за запознанство с работата на артиста. Ако харесвате нейните или неговите идеи, ще поискате да ги имате в дома си – една добра идея няма нужда от защита.

Всичко останало е алчност или невежество.

* Заглавието е на редакцията

източник
блогът на П.Коелю
 
От: България подписа за забрана на торентите

Евалата Тео това направо кърти
 
От: България подписа за забрана на торентите

Нем' да стане, споко ;] Ако това стане, вече всички ще скочат и ще има кръв :} Това всъщност би било много удобен случай да се отървем от големите и техния "Нов световен ред" . В такива ситуации се вижда как хората, които си мислят, че всички са овце, накрая свършват в калта със счупени вратове :Р
 
От: България подписа за забрана на торентите

Вече се подписах там ,някакъв на български език където да се обявни всичко на българина където ще разберат точно и ясно.
 
От: България подписа за забрана на торентите

Актуален списък на всички български евро депутати и техните електронни пощи. Нека да ги залеем с информация за ACTA и да ги информираме за нашите желания като техни избиратели.

Списъкът е съставен от информацията на тази страница: http://www.europarl.europa.eu/meps/...lGroup=&bodyType=ALL&bodyValue=&type=&filter=

Те са нашите представители в Евро парламента и могат да изразят нашите желания като гласуват против ACTA.


Слави Бинев
[email protected]

Филиз Хакъева ХЮСМЕНОВА
[email protected]

Станимир ИЛЧЕВ
[email protected]

Илияна Малинова ЙОТОВА
[email protected]

Илиaна ИВAНОВА
[email protected]

Ивайло КАЛФИН
[email protected]

Метин КАЗАК
[email protected]

Евгени КИРИЛОВ
[email protected]

Андрей КОВАЧЕВ
[email protected]

Светослав Христов МАЛИНОВ
няма поща

Мария НЕДЕЛЧЕВА
[email protected]

Надежда НЕЙНСКИ (Надежда Михайлова)
[email protected]

Владко Тодоров ПАНАЙОТОВ
[email protected]

Антония ПЪРВАНОВА
[email protected]

Димитър СТОЯНОВ
[email protected]

Емил СТОЯНОВ
[email protected]

Владимир УРУЧЕВ
[email protected]

Кристиан ВИГЕНИН
[email protected]
 
От: България подписа за забрана на торентите

Еми то не можели с някакъв скрипт да ги оспамим една здраво :Д

И после те съдят за спам :D

Хммм доста ми е мътно, трябва яко се обединим иначе дет вика колегата по-горе затоврите тесни ще са
 

Горе