Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Работодателят определя правилата на играта, работникът кандидатства за работното място и с това си кандидатсване ги приема. Ако работодателя злоупотребява с правомощията си, спрямо работника, то самия работник може да потърси правата си по съдебен ред:)
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Проблема има и друг аспект, почти никой работодател никога и за миг не е посещавал някакви курсове за мениджъри да кажем. А доста често, в някоя голяма фирма някой с подмазване като стигне до мениджърска позиция, става "олеле майко" спрямо по-ниските позиции тип "пролетарят", като всекидневно ще им показва "кой е шефа", без да има каквото и отношение към производство и бизнес стратегия.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Работниците и работодателите имат еднаква нужда един от друг. Заплатата не е социална помощ или проява на благотворителност, а изпълнение на задължение по договор. Работодателят ако можеше сам да си свърши работата нямаше да наема работници. Когато играе човешки фактор голямо значение има работният морал. Ако работникът получава кофти заплата, а вижда как собственика на фирмата тъкмо си е купил чисто нова, скъпа кола, работният морал пада на 0. Работникът като види как в съседната фирма дават 13-та заплата, а той не получава нищо подобно работният морал става отрицателен и нежеланието да даваш всичко от себе си се превръща в амбиция да прецакаш шефа по всички възможни начини. Как точно ще върви работата в една фирма, ако в нея работят немотивирани хора, които се чувстват недооценени, докато шефът им тъне в лукс? 13-тата заплата е инвестиция в човешкия потенциал на фирмата и ако от даването й нямаше полза никой нямаше да дава 13-ти заплати, коледни бонуси и др. подобни.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Тодоров на повечето работодатели не им се и налага да посещават курсове защото предприемаческият нюх трябва да ти е в кръвта и не се учи по рабфаговете - Доста от най богатите на запад даже на са си довършили образованието. За сметка на милионите с диплома дето им бачкат щото са много умни.

Работниците получават това за което са се пазарили и никой не им е длъжен да им дава бонуси които ги няма в договора им. Ако мислят че им е малка заплатата да не са почвали във въпросната фирма. Ако мислят че са надобрели много и не са дооценени да си намерят друга фирма.

На работниците очите са се в колите на шефовете обаче - сутрин идват в 8 и си тръгват в 5 а събота и неделя си барат макарите и не ги интересува че работодателите в повечето случаи докато стигнат до скъпите коли не спят по нощите - че си залагт къщите и ако начинанието пропадне остават на улицата - Тех тия неща не ги интересуват те просто ще отидат в следващата фирма и пак ще гледат в чуждата паница.

Също така колкото по им угаждаш толкова повече ти си качват на главата - То си е до манталитет хората които не са доволни от това което получават и повече да получават пак са недоволни

Пак ви казвам който мисли че е много умен да си отвори фирма и да ме покани по нова година да ми покаже как раздава 15-та заплата
 
@mantaman, много си прав. За жалост е рядкост някои от бг бизнесмените да има това в кръвта си. Влез за няколко дни в някоя по-обикновена бг фирма и виж. На едни им куца мениджмънта, на други логичното планиране, на трети "общият поглед над пазара", на четвърти управлението на хора и екипи и така.

Другото, което е не съм съгласен с това, че каквото се договориш, такова ще получиш. Обикновено се случва да получаваш повече задължения и работа, отколкото повече бонуси на база резултати и най-вече спазени обещания - често в "след 6-тия месец (изпитателния срок) ще вдигнем заплатата ви", да не говоря, че понятия като овъртайм и допълнителна квалификация не присъстват като елементи в повечето средни и малки бг бизнеси. Ще се радвам да греша, но по мои наблюдения не е така. Дори нещо повече, сега използват 'кризата" за някои си техни становища, които са яко необосновани, гледайки годишните обороти на база година за година.

И да, очите на работниците са в колите и коврите на скапаните работодатели поради една основна причина - заплатата им не мърда, обясняват им, че нещата не вървят, а в същото време за други (коврите) вървят, и още много други. Това е основателно само и единствено когато работника е съвестен, можещ и наистина си заслужава повишение. За мрънкачите, тях не ги обсъждаме. Абе хора, разгледайте всичко, използвайки нормалната ситуация - с две думи - фирата върви, всички са доволни, но въпреки всичко балканския манталитет не може да се изкорени от тези хора. Някои чуждестранни фирми за това идва тук, не толкова заради кадърните кадри, които са рядкост, а за да ги правят тия тънкажни и педераски изпълнения. Казали са му от хедкуотъра да държи персонал на еди кви си пари, да дава малки заплати и да се разпределят повече задължения върху хората, на които не им е работа и това е. Не знам точно къде живеете, но се съмнявам да не сте чували за нещо подобно като практика. Щеше да е добре, ако е единичен случай, но не е. :)

Да, знам бизнеси, в които едните спят, другите (по-малката част) работят и в доста случаи отмятат тяхната работа, но тук е греда заради управлението. Не ми се вярва някой да позволи на някой да му се качи на главата без да иска или ей така.

Има два примера във фирма А дават коледен бонус от 100 лева, докато във фирма Б - една заплата и половина. И двете фирми вървят. Айде сега да ми каже каква точно е причината, защото от към бизнес логика не виждам. Още един пример наскоро, който чух в средата на световната хостинг индустрията - единият провайдър дава добри заплати, инвестира в хора и техника, другата - набира яко в реклама, ниско качество (много кенселирани акаунти от потребителите), ниски заплати. И двете са на едно ниво и големина. Има си фирми и фирми. Само да кажа, че и двете фирми имат бг управляващи. ;) Така, че минаването тънко си ида от хората, не от бизнес моделът. И то минаването тънко за нещо качествено, което в повече случаи не се получава. Поне не води до добри резултати.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Големия проблем е че педалите си мислят че дават големи заплати, и хората ги е страх да мранкат защото кретена може да ги ритне. Колкото до увеличението на заплатата след 6 месеца - това е мит, след като мине този период се започва с едно вадене на от 10 кладенеца вода как работника е зле, че не заслужава и това което взема и т.н. Този опит го имам от 4-5 фирми в които съм работил и в случая с бг собственик и в случая с немски собственик и в случая с американски собственик. Истината е една изродите се възполват на макс и това е, докато на някого не му писне и не им пръсне тъпите тикви след като си подаде молбата за напускане.
 
Често се случва точно такива фирми да имат някакво мега огромен човеко-поток, което грам не говори добре за всичко, случващо се там. Горе-долу, колкото и кофти за звучи, каквото се уговориш в началото като заплата, това ще си остане за неопределен период от време. И всяко повишение, което си изискваш (на база повече работа, отговорности и придобити компетенции, докарани клиенти, видими резултати) се отбива доста "управленчески". Виждал съм го в пълна сила. А ако е прасе, може да се случи и нещо много грозно, като да свика една оперативка и публично да се подиграе с работника пред колегите му, разказвайки как е протекъл разговора, пречупен през неговата си призма. И на това съм ставал свидетел, за мое щастие не бях аз обекта. Но беше доста неудобно. Та всякакви грозотии могат да се видят по бг фирмите. И това реално не е видяно в никоя книжка, просто болния мозък си го ражда и нещастното му същество го изпълнява.

И дори в началото на някои интервюта се почва един дълъг разговор, в които се обяснява колко много работа и отговорности има длъжността, за която кандидатства човека. След това, следва крайния въпрос или един от последните "Какво възнаграждение очаквате?", и когато кандидата каже нещо, което според него заслужава, изслушвайки цялата пумия на т.нар. HR-и и шефове отдел, им се дръпва фекалчете, защото за тях вие ще взимате пари малко над това, което са си представяли, необръщайки внимание върху всичко, което са изсипали като задължения. Не говорим за космически заплати, нито за някой с много претенции и нулева ефективност.
 
Това са някакви много бета отношения от това, на което аз съм бил свидетел. Как си се струва орязване на бонусите, след недостигане на невъзможен таргет и одържане на пари от заплатата, защото след ревизия билпсвали лаптоп и телефон от витрината. Как по дяволите изчезват лаптоп и телефон в магазин от 30 кв. м.? Има адски много лайнарщини, които мениджмънта е длъжен да причини на хората, защото така му е наредено. Да не говорим, че едно 90% от бг фирмите нямат никаква идея какво е това вътрешни обучения и курсове за развитие. А да не говорим, че тим билдинга представлява една порно вечеринка, която в много случаи е от зле по-зле. Абе голяма част са хомота, и няма кой да ме обеди, че не са. :)

Изпитвам ужас като знам с какъв мениджъмнт ще се слъскам, ако тръгна някъде на работя. Някакви люхмани-мишки, които ако нещо се издъни или някой от отдела му, той се крие зад него, а когао отдела изпъкне с нещо добро и резултатите са повече от добри, обвинява за всичко себе си, няма такова нещо като екип при него, нищо, е зависи единствено и само от него. И в много случаи е в път по-компетентен от него. Едно време всеки направил нововъведение или някаква иновация, която носи бенефити на фирмата се е поощрявала с награди, повишение, бонуси. Сега всеки управляващ си го преписва на него, а човека зад иновацията остава в сянка. Педалска история.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Тодоров на повечето работодатели не им се и налага да посещават курсове защото предприемаческият нюх трябва да ти е в кръвта и не се учи по рабфаговете - Доста от най богатите на запад даже на са си довършили образованието. За сметка на милионите с диплома дето им бачкат щото са много умни.

Работниците получават това за което са се пазарили и никой не им е длъжен да им дава бонуси които ги няма в договора им. Ако мислят че им е малка заплатата да не са почвали във въпросната фирма. Ако мислят че са надобрели много и не са дооценени да си намерят друга фирма.

На работниците очите са се в колите на шефовете обаче - сутрин идват в 8 и си тръгват в 5 а събота и неделя си барат макарите и не ги интересува че работодателите в повечето случаи докато стигнат до скъпите коли не спят по нощите - че си залагт къщите и ако начинанието пропадне остават на улицата - Тех тия неща не ги интересуват те просто ще отидат в следващата фирма и пак ще гледат в чуждата паница.

Също така колкото по им угаждаш толкова повече ти си качват на главата - То си е до манталитет хората които не са доволни от това което получават и повече да получават пак са недоволни

Пак ви казвам който мисли че е много умен да си отвори фирма и да ме покани по нова година да ми покаже как раздава 15-та заплата
Здравей,
предполагам че това е било адресирано към мен и бих отговорил така:
Чудесно е написано и би предизвикало много положителни емоции в аудитория от 1 ви курс на някой колеж за предприемачи...
Но...когато въпросните кандидат мениджъри захапят материала, ще разберат че становището е много погрешно, че именно подобно мислене би довело до разпад на фирмата...
Защо ли?
Защото тези твърдения предполагат "война" между класови и социални сфери, което е пагубно за всеки бизнес.
Дори и да приемем че има толкова гениален предприемач, който по някакъв начин прави от водата вино, и то страхотно вино, то тази стока трябва да се бутилира от някой, да се презентира на потребителите, да се кара до клиентите, някой трябва да взема поръчките...
Всички предприемачи учат, не е вярно че някакъв самороден талант се е пръкнал и видиш ли превзел света, тези дето се цитират че са без образование, всъщност са 1-2 ма и въобще не е показател, всеки предприемач и мениджър учи че ЕКИПЪТ е най-важното нещо в една организация/фирма, а екипът се сформира на базата на колектив и възможности, не на война и разнопоставеност между "Шефа" и "бачкаторите".
Когато има екип, така нареченият предприемач трябва да ги мотивира и да ги води към набелязаните цели, създавайки атмосфера на работа и мотивираност.
Добрият мениджър има уважението на всички работници и към всички работници, длъжен е след като е направил екип, да види индивидуалните възможности на всеки един индивид и да го канализира в правилната посока. Тук в България в почти 80% от фирмите нямат уважение към кадрите си, което всъщност е неуважение към самият себе си де, но повечето не осъзнават че добре обучени кадри са "злато".
Аз лично познавам много добри мениджъри, единият е чужденец и трябва да ви кажа че работниците изпитват такова уважение към него, че биха работили и извънредно, стига само да каже, но пък и той изпитва подобни уважения към екипа си и човека ако си купи кола, яхта или каквото пожелае, винаги го показва че го дължи на екипа си, а те му се радват като все едно е тяхна...
Та такива ми ти работи, никаква война, просто екипност, не да изкараш някой лев и веднага да си помислиш че имаш толкова акъл, че не може да те заговаря някаква си чистачка дето като излезнеш по коридора трябва да се крие, за да не ти разваля гледката.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Има два неоспорими факта, наред с другите.
1. Българите по принцип си мърморим и винаги се чувстваме недооценени
Каквото и да стане, винаги ние сме прецакани, нещо не ни е наред и т.н. А реално погледнато, от бившият соц блок ние сме сигурно светлинни години назад, при условие, че единственото, което ни липсва в ЕС е близост то "големите" (това е дълга тема, който е бил примерно в Чехия, Полша и е говорил с местни, ще разбере какво значение да има да си го Германия например). Имаме хубава земя, хубаво месторазположение, но всичко е прецакано. И за това сме си виновни ние. Да, деца печелят медали от олимпиади, но това са толкова малък процент от населението, че не е истина. Голяма част от другите са си мързели, свикнали или възпитани от комунистически родители, свикнали да крадат или да ползват наготово неща.
Интервюто за работа е да се "продадеш" на максимална цена. После да очакваш бонуси и т.н. - не винаги става. В UK първоначалното договаряне е най-важно, защото после процентите увеличение на същата позиция са няколко процента. Ако те повишат - супер, променят ти и заплатата. Иначе - това е положението.

2. Всеки собственик (или собственици) искат да печелят. Затова и има бизнес. В каква степен искат да го правят и до колкото гледат как става това е вече разликата. Има доста материал по темата за това как shareholder тип корпорации гледат само цената на акциите, без да се интересуват от хората и как да вдигат цената си. Мисля Dell точно затова се върна като частна компания, защото shareholder-рите искаха някакви невъзможни неща да направят с компанията, за да може в краткосрочен план да се оправят акциите и да ги продават. В БГ, за повечето приоритета е Q7,Х6, коври и салфетки за 1000лв. "На запад" приоритета е да направят така, че да печелят повече. За да може, когато се оттеглят активно от бизнеса да си отидат на яхтата и да не се занимават с глупости.

За протокола - работил съм в БГ екплотационна компания, където за голяма част от хората Youtube & Facebook са най-големият приоритет, а работата е "ми за толкова ми плащат, толкова ще работя" и после всичко изостава. Като се добави некадърен млад меринджей картинката става прекрасна. И нещата тръгват логично по една спирала, която няма дъно. Непрекъснато мърморене и недоволство как не се плаща, как се експлоатира, но не се прави нищо за да се промени това.
Работил съм и за голяма корпорация, която съкрати 3к души глобално, за да може да вдигнат акциите малко преди годишното изплащане с цел shareholder-ите да са доволни. СЕО-то и няко ит другите С** позиции (CFO,CTO и другите му трибуквени С-та) си продадоха акции за по няколко милиона и изобщо не им дреме, че хората са на улицата. Това си е бизнес все пак. Както е казал Сталин - смъртта на един човек е трагедия. Смъртта на милиони е статистика. Фирмите не идват в БГ заради красивите ни сини очи, а за да правят пари.

Ако ще продължа кариерното си развитие в БГ също имам известно притеснение на какъв мениджър ще попадна. За мен това е позиция, която е отговорност, а не само парична и властова облага за работещият. Това, което съм виждал, дори някои да не е подготвен за такава позиция го обучават ако решат да го повишат. Да не говорим, че повечето инжинери от IT-то, поне тези които пишат из Hackernews, не са съгласни да се прави от инжинер мениджър директно, просто защото не всеки може да я върши тази работа. Има и много хора там с истории как се отказват от мениджърски позиции, защото разбират каква отворност е. Имам и такъв приятел - беше инжинер, направиха го мениджър, след няколко месеца се премести, защото искаше да е инжинер, не да се занимава с документи. В БГ ако кажеш, че ще правиш някои мениждър, това ще е най-щастливият ден за него, защото заради комплексите и т.1 ще е друго като "управлява" хора. А това, че ще е накадърен за позицията - няма значение. Как после да вървят нещата ?

Едит: подкрепям мнението на E.Ivanov, лично за мен добра оценка на нещата :)
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Момчета при Пазарната икономика всичко опира до търсенето и предлагането - Ако можеш да намериш хора да работят добре и дългосрочно за 500лв на месец е престъпление спрямо успеха на фирмата да им даваш по 1000лв - не очаквам да ме разберете но тия неща ще ги осъзнаете когато ви дойдат до главата.

Ето ви пример - Повечето ми работници съм ги взел (откраднал) от фирми в които са получавали по около 500лв - Аз им давам им по около 1000лв защото съм преценил че за да ми ги откраднат - трябва да им дадат поне над 1200лв което в БГ условията клони към нула.

Да мога да им давам и по 1500лв заплата, но не го правя защото ще намаля конкурентноспособността на фирмата като повишавам производствените разходи и при една флуктация на пазара като тази в момента с пропадането на еврото и скока на франка можеш да потънеш.

И на финала само да ви кажа че всичките тези работници които ги взех от другите фирми като цяло бяха доволни от фирмите си бяха работили по над 5 години, но това не им попречи да им бият шута при първото по добро предложение - Така че не виждам основание да се правя на майка Тереза след като никой от работниците няма и да се замисли да напусне ако някой му даде по добри условия.
 
Re: От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Кой е казал, че трябва да дадеш 1500 лева за тази позиция. Самата идея, че си ги придърпал на 1000 лева е ОК. Доволен човек на 500 лева...значи имало чудеса. ;) Случайно да се хранят те и семействата им с благата дума. :)
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Ниидс няма значение каква заплата получават - колкото и да получават работниците са убедени че трябва да получат по още една заплата за великден и една за коледа - нова година.

И като не ги получат ходят та реват как шефа им карал хубава кола а не им е раздал мангизи на калпак и даже имам чуството че колкото по голяма заплата получават толкова повече реват.
 
Re: От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Ниидс няма значение каква заплата получават - колкото и да получават работниците са убедени че трябва да получат по още една заплата за великден и една за коледа - нова година.

И като не ги получат ходят та реват как шефа им карал хубава кола а не им е раздал мангизи на калпак и даже имам чуството че колкото по голяма заплата получават толкова повече реват.

Това не е точно така. Когато получават пари, с които да водят нормален живот (и са еквивалентни на самата работа, които извършват), респект, място за изява и развитие, както и спокойствие, само изрод би му се сторило нечестно.;)

Айде, айде, сякаш не си ги виждал селяните със скъпите коли и малките пишоци. Ако някой мисли, че получава голяма заплата пусни го да се пробва другаде, и ако му я дадат, може и да е прав. Но в повечето случаи, ако заплатата му е ОК,няма как да ревене, гледайки какво се случва около него. Не знам дали знаеш, но хората си следят заплатите в техния сектор. Виждал съм мои приятели да се преквалифицират, защото техния занаят тук и по света има един максимум в заплащането и явно не е задоволителен. ;)
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

абсолютно съм съгласен с колегата mantaman
Бил съм и от двете страни и като работник и като работодател.
Всеки работи за пари - и работника и работодателя. Аз като правя фирма не я правя за да правя работниците си милионери и живота им да е изпълнен с радост и безгрижие. Правя я за да изкарвам пари за мен. Ако исках да дарявам обич и здраве щях да направя фондация. Освен това не виждам причина да давам по-висока заплата от най-високата за тази позиция в бранша. Ако някой знае такава причина да я каже. Но се е случвало да предлагам на работник да вземе % от фирмата и да мине на процент, той помисли, помисли и като видя че току виж заплатата му може да падне, сам се отказа.
Все пак поговорката че пари не се изкарват с работа не се е появила случайно и незнам защо някои работници с по 2-3-4 години стаж си мислят че работодателя им е длъжен. Фирми много
 
Добре казано колега. Всички са за пари. Няма начин. Но тук взимаме примери от действителни ситуации, които вече бяха описани. Не става дума за някой нормален от тук, а точно за обратното, което в повечето случаи е повече от нормално.

Едно е твоето мислене, друго е неговата му балканска крайност. Не се чувствайте лично засегнати или не се препознавайте в примерите, но имайте поне в предвид до къде не трябва да се стига.
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Ниидс вадиме случки от живота но всяка си е за нея си и не може да се правят капитални изводи.

Има калпави работници с високи претенции има и калпави шефове с още по големи претенции.

Истината е че първо при започване на работата всеки работник би трябвало да получи подробна трудова характеристика и подробен разчет на това как му се формира заплатата и ако тези договорености не се спазват да си търси правата по съдебен път или просто да напусне и да си намери по добра фирма.

Не всичко може да бъде описано и се получават недоразумения - Тогава се налага да се правят и компромиси ако не могат да направят взаимен компромис всеки да си хваща пътя.
 
Re: От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Истината е че първо при започване на работата всеки работник би трябвало да получи подробна трудова характеристика и подробен разчет на това как му се формира заплатата и ако тези договорености не се спазват да си търси правата по съдебен път или просто да напусне и да си намери по добра фирма.

Не знам точно коя държава и органи визираш, но тук няма да ти се случат нещата какво е по учебник. В много случаи всичко работи против теб и най-вече това, че работодателя мисли "Че не ти се занимава" , и си позволява някакви гадости. По взаимно, по не знам си какво, само и само да е отгоре мършляка.

Сам знаеш, че такова животно като овъртайм и служебни задължения по договор няма. Поне не при прасетата, които са си такива винаги. Не казвам за всички, но общата картинка не е много цветка като цяло. Важно е да им върви ерекцията (дори и със синьото хапче), защото иначе голяма набутвация, ако си взел на коврата черен джип, а в същото време не ти става. :) Тогава друг опрашва. :)

Най ме кефеше един пич, който си изля душата във фейса. Беше нещо против шеа си ридаеше. Как шефа му вика, намаля му заплатата, терикатее, купувайки скъпи палта и бижута на натоканите си жени, пък той ги таковал, защото на никой не обичало да му смърди на дърто....беше брутален, но запали едно малко пожарче в очите ми. :) Доста силно беше - "Ти ме кълни, давай ми малка заплата, унижавай ме, ама аз ти го връщам в пъти". :) Може и да е някакъв люзър, живеещ си в своя паралерен свят, но не изглеждаше (от профиината снимка) като човек който има мозък да измисли нещо толкова добре подредено като сюжет. :)
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

Виж сега, за заплатата се договаря, освен ако не е квалифициран труд и има минимална цена на труда
Мене най ме е яд ако работодател спести осигуровки от този договорен труд
Защото ти намалява социалния праг и правото за кредит, а в западните страни и правото за социални и медицински осигуровки
 
От: Българският работодател - мишкар, лай#@$, цървул, пе&!*

mantaman толкова ясно го е казал - който си мисли, че е много умен, кадърен и работлив и от него ще излезне прекрасен предприемач и мениджър - едно ЕООД с 2 лева капитал и да се доказва. Това би трябвало да приключи темата.
 

Горе