Български пощи пуска на франчайз бизнеса си

Еконт вече нямат спиране. Вчера в офиса им имаше 30-на човека опашка. Това в 18.30. Инат 3 офиса на кв. км в квартала.
 
Еконт вече нямат спиране. Вчера в офиса им имаше 30-на човека опашка. Това в 18.30. Инат 3 офиса на кв. км в квартала.
Не съди по хората в офисите по време на декемврийските празници. И аз се подлъгах, но е доста по-редичко през другите месеци. Виж как ще е Януари и Февруари. А, ако решим да правим обща статистки - взимаме всичките месеци в годината и усредняваме. :) Защото например лятото е доста слабо, влизал съм в офис на Еконт и съм бил веднага поет от персонала им. Иначе съм съгласен, че Еконт водят доста убедително в тази насока. И според мен трудно някой би ги изместил.
 
Интересно. Напоследък в нашия клон забелязвам няколко по- млади и разтропани момичета дано са тръгнали към подобрение.
До сега беше някакъв ужас, но предполагам че има разлика между пратки с Български пощи и пратки с EMS Bulpost. От вторите нямам впечатление, за първите е някакъв среднощен кошмар, особено частта с ППП.
Относно Еконта- в нашия офис от ноември е така. Със сигурност ще утихне малко стихията, но миналите години чак такова чудо не е било. Едновременно с това офиса на Спиди, който е залепен до еконтския си седи празен...
 
Не съди по хората в офисите по време на декемврийските празници. И аз се подлъгах, но е доста по-редичко през другите месеци. Виж как ще е Януари и Февруари. А, ако решим да правим обща статистки - взимаме всичките месеци в годината и усредняваме. :) Защото например лятото е доста слабо, влизал съм в офис на Еконт и съм бил веднага поет от персонала им. Иначе съм съгласен, че Еконт водят доста убедително в тази насока. И според мен трудно някой би ги изместил.
Ужас, утре имам пратка с Еконт... Добре, че съм от по-малък град, но все пак и тука едно 10 човека няма да мръднат, вече 2ри или 3ти път ще ходя, все си има този месец. Относно пощите, малко ме съмнява да процъфти, особено след като Еконт оперира и извън БГ, но все пак хората ми носят боклуците, които купувам от алиекспрес, така че няма да ги отписвам все още. :D
 
Български пощи трябва да си пооправят заплатите, това, което видях е просто много ниско. Някой се чудят, защо нямало млади хора там, еми освен в малък град, където разходите са по-ниски, айде да има някой, но в големите градове просто, с тия заплати е много мизерно. Незнам защо са толкова ниски.
 
Не забравяйте, че пощите са едно от малкото държавни дружества на постоянна печалба. Значи не са съвсем обречени.

Пощата до нас винаги е пълна с хора, еконта също. В пощата работят 4 гишета, в еконта 2. Пощата търси да наеме хора, но заплатите са ниски и няма мераклии. Част от пощальоните са трудоустроени, което дава възможност да се намират кадри. Еконта не търси хора, там търсят печалба и се чака много, защото няма кой да обслужва хората. Пощите ако се намери кой да ги реформира още малко могат да предложат много конкурентна услуга. Отделно по малките градове където няма еконт, пощите са единствената алтернатива. Не ги отписвайте.
 
Тези пощи имат ли странични услуги, в смисъл в Костенец дори тока можеш да платиш, има си и такова гише, а пък си има отделен офис на ЧЕЗ на съвсем друго място в града, което ме озадачава. Тези печалби явно ги крадат сериозно, след като сградата на пощата при нас ще се разпадне скоро. Трябва твърда ръка и поне да се възползват я от някоя евро програма, я от финансиране на някоя банка, след като са на печалба не виждам проблем да получат и да станат някоя идея по-конкурентни и т.н, иначе ще се запътят към небитието за съжаление.
 
Отделно по малките градове където няма еконт, пощите са единствената алтернатива. Не ги отписвайте.

В действителност не е за подценяване това- почти всяко селце си има пощенски клон, ако предложат и някоя услуга в + освен доставка на пратка, ще е добре.
Очевидно потребителите в БГ предпочитат доставка "До Офис на куриер", предвид пълните офиси на Еконт. Не е само заради цената, просто в офис отиваш да си вземеш пратката когато ти е удобно и не се връзваш да чакаш куриера. До тук освен Еконт, само Спиди работи в насока за изграждане на повече офиси, но е "средна хубост" при последните- офисите все още не са толкова много и цената към търговците с договори не е особено конкурентна.
Така, че още един куриер с вече изградена мрежа с Офиси би бил полезен, според мен.
 
Факт е, че Български пощи имат адски много потенциал. Спомням си във времената без epay и paypal, и Еконт нямаха опция за пращане на пари, се редях като гламав по гишетата им, за да правя пари - за дизайн, за статии, за линкове. Няма да го забравя това. Също така се плащаше всичко там - ток, вода, телефон (стационарните към БТК) и какво сега....рязко им умря всичко. В момента не знам даже за какво се ползват, освен за раздаване на пенсии, тук таме някое писмо или колет и май до тук се изчерпва всичко. Ако имат желание и добър мениджмънт, Български пощи могат много лесно да си върнат позициите, както и да подобрят някой на този пазар. Имат развита мрежа от офиса, което е много голямо предимство, биват разпознаваеми, все още държат горната възрастова граница при при някои куриерски услуги. Но вижте как пазара и иновирането не търпят компании, които не реагират на промените. Идеален пример са за учебник по мениджмънт. ;)
 
Банко, ти май от чужбина не поръчваш. От китай и европа всичко идва през пощите. Едва ли не печелят и стотинка от това. А за времената за които говориш, тези поръчки бяха тотално изключение. Сега с еБей и Алиекспрес можеш да си купиш всичко от китайците.
 
Е как ще не поръчвам. Половината ми подаръци са от там. :) Аз правя врътка през UK-ския Amazon & Ebay, като ползвам тамошния шипинг + услугите на ggbg.bg, или Еконт, ако имат локал офис. Сори, но колкото и по-тънки да са с некви стотинки, не мисля да им се доверявам. Преди време ми загубиха някакви неща, отваряха пратки, имам кофти опит с БГ пощи.
 
Български пощи засега предлагат най-евтините цени за пратки от България в чужбина (без да броя балканските страни). Което не е толкова техен плюс, колкото недостатък на останалите куриери.
 

Горе