Взстановяване на Българските села

Трудно биха покрили нуждите на едно домакинство с вода валежите в България.

Точно за това се чудя и аз. В момента е почти невъзможно да си създадеш самодостатъчност с вода и ток. При валеж 20 л/кв.м може да събераш в идеалния случай около 1500 л с покрив 100 кв.м на къща това са груби сметки де. Да поливаш ли, да се къпеш ли не е ясно :)
ако разчиташ САМО на един източник да
Соларните панели са най-голямата простотия, даже не можеш да си избиеш парите. Кладенецът е друго, при мен на вилата още докато го източвам и се вижда как се пълни, номера е да уцелиш къде е водата. Подпочвени води бол, даже и през лятото.

Селото е куца дестинация, вилната зона се търси най-много.
не съм съгласен за панелите, зависи от много неща и кое как се направи. Водата се нацелва. Селото не е куцо, вилната зона какво и е по-различното, град ли е или неопределено селище, нещо като село ама без постоянни жители. Все тая де, всеки мисли каквото и както си поиска и не е забранено :) Повечето вилни зони са именно продължение на селото, локация без постоянни жители с разредени къщи и няма животни някой да гледа.

Физическите лица - собственици или ползватели на недвижим имот, разположен в границите на населените места и селищните образувания, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб.м на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води, както и в случаите на ползване на индивидуални системи за отопление и/или охлаждане с обща инсталирана мощност до 50 kW, използващи като първичен енергиен източник енергията на сухите зони в земните недра и на подземните води с температура до 20 °С, с изключение на минералните води (чл.43, ал.2).

Освен това си задължен да регистрираш сондажа или кладенеца. А преди това ти трябва и разрешение да си сондираш или копаш в собствения двор...
Зависи, освен ако не си е бил там сондажа / кладенеца, но иначе да. Но не е скъпо и трудно начинание. Бих казал, че прекарване на ВИК на място което няма е много по-голямата заигравка, предимно разходка, документи, чак тогава такси.

Момчета живял съм и на село и на града, наясно съм с предимствата и минусите. Всеки зибира как да живее, може да се живее на село, зависи кой какво и как. Имате избор, никой не ви задължава. А особено и не разбирам пък ако сте против, защо трябва да убеждавате други в своите убеждения или пък да изтъквате негативи. Всяко нещо си носи със себе си своето. Предимствата са градина, собствена храна, по-чиста, възможнсот да си пусна децата в двора, а не да ги извеждам като кучета за по 2 часа на парка, защото докато се върнем преоблечем и ала бала минава оше време па домашни задължения и до там, супер смешна физическа активмнпост и т.н. Все тая, всеки решава сам за себе си. Възможни са много неща, бол с технологии с които да намалите разхода си, зависи кое как се ползва. АКо се ползва по стандарт ( плащам си идват и праят ) не е евтино и не се връща достатъчно бързо. Ако знаеш кое и как е мнооого друга бира, ако искаш да се научиш борейки се с проблема е трета бира, но те учи на другата бира как се пие и т.н. ;)

Мани да хванеш гората, мани и Нова тв, мани телевизията :hankey: :D

Зимата без генератор да зарежда акумулаторите за 1-2 часа на ден не излиза аритметиката. Може би ако си до река и си направиш водна турбина....
Бате имаш Въздух, ако имаш вода бонус, трето солар. Всичко може да се комбинира, плюс има и една непопулярна възможност за БГ, но в други страни е популярна и предпочитана.
Колкото до предаването - Това е едно от малкото им хубави и смислени предавания, които не ги гледам наживо а на запис, тоест другата част от телевизията я пропускам.

Горе