Връщане на капаро

Buscape

Active Member
Имам едни клиенти, които са леко мутрогени и имат лоша слава, че правят въртели при плащане. По принцип мисля да ги отсвиря защото нямам нерви да се занимавам с тарикати. Обаче въпросът ми е принципен.

Как мога да се застраховам чрез капаро след като чета във интернет, че ако продавачът, в случая аз, не изпълни задълженията си по договора дължи връщане на капарото в двоен размер? Стига да са дотатъчно нагли винаги могат да се заядат, че не съм го направил както сме се договорили и по този начин ще трябва да се разнасяме по съдилища и да доказваме кой, какво и на кого го дължи.

Има ли някакви прости начини, чрез които да си "вържа гащите" дори в тежки случаи като с мутрогените?

Благодаря!
 
От: Връщане на капаро

в случая аз, не изпълни задълженията си по договора дължи връщане на капарото в двоен размер
За пръв път чувам такова нещо.
Въпроса е не какво си чел че се прави, защото няма задължителна практика. Въпроса е какво се договорите в договора. Избягвай да работиш без такъв като от чума.

edit: ся обърнах внимание на някакъв продавач. За продажби ли говориш? Дори и в този случай няма никакви дабъл връщания.
 
Последно редактирано:
От: Връщане на капаро

Очевидно трябва да се внимава много с договорите. И очевидно капарото само по себе си не е гаранция за нищо.
 
От: Връщане на капаро

Очевидно трябва да се внимава много с договорите. И очевидно капарото само по себе си не е гаранция за нищо.
Капарото никога не е било гаранция за каквото и да де. Може да ти гарантира предимство пред тези без, но като цяло не дава пълното право за каквото и да е друго. Примерно при капаро в заведение, ти по някакъв начин гарантирташ, че ще дойдеш и капарото, което си оставил е причина да ти се запазят места. Така...но ако не се вяснеш, от заведението ще ти пуснат масата на други, защото по тяхната логика капарото ти не е това, което на практика масата може да им генерира, като печалба.

Друг пример е когато капарираш продукт и се върнеш да му кажеш на продавача, че си намерил по-тънко. Той няма да ти върне капарота, по неговата логика, защото е поръчал с негови средства това. А дали ще успее да го пордаде на някой е отделен въпрос. Но е поел риска и иска да му се плати за това. Отделен е въпроса, че трябва да го има в наличност, като нормалните хора.

Много примери има, но истината е, че капаро не съм чувал да се връща. Единствено, ако условитя на сделката не за сменени. В пръвия случай, сте говорили за маса за 10 души, а те са запзаили за 5, в последствие. А във втория - цвета не е този, който искате Вие. А това за двойно връшане на капарото сефте го чувам и аз. :)

Ако има такова нещо, препоръчително е да се запише и документира това - подпис от двете страни ще гарантира това. Но подпис върху нещо, на което са споменати интересите и на двете страни. Аз лично последния път, като оставях капаро беше за едно сако и ми бе дадена бележка, на която бе номера на продукта, размера, модела и това какво ще му правят като корекции. Естествено и цента на продукта, както и това каква сума е оставена. Тук не е нужно 100 хиляди закони да се четат и усмислят, логичното мислене пак ще свърши работа. ;)
 
От: Връщане на капаро

Сключвайте договори. Накрай ги да ти се подпишат на хартия и да снимат/сканират договора (ако нямаш възможност за електронен подпис или да се срещнете лично). Ако пък много се притесняваш може да ги накараш да посетят нотариус и да ти пратят договора по куриер :)
 
От: Връщане на капаро

Благодаря за отговорите! Определено ще трябва да си изпипам договорите, в които има предплащане.

Blinky, и аз не бях чувал за връщане на капаро, обаче кратка справка в интернет показва, че има и такова нещо.
 
От: Връщане на капаро

Blinky, и аз не бях чувал за връщане на капаро, обаче кратка справка в интернет показва, че има и такова нещо.
Еми възможно е, то по договаряне всичко е възможно. Аз в моята практика не съм имал подобно нещо. За това го отбелязвам. Стандарано капарото е вид гаранция от купувача към търговеца. При нарушаване на първоначалните условия, по които е тръгнала сделката - вече зависи кой ще я наруши и се преценява дали ще се върне капарото - при нарушение от страна на търговеца или не - при такова от купувача. Не съм виждал връщане, защото в повечето случаи търговеца изпълнява неговите условия, това е и естеството на бизнеса му все пак.
 
От: Връщане на капаро

Проблемът е, че без изрично договоряне по въпроса се връща двойно капаро защото така било по закон. Макар, че не успях да открия текста в ЗЗД.
То е ясно, че ще си изпълня задължението по договора. Но опитът ми показва, че колкото по-мастити бизнесмени са клиентите ми толкова повече "изсмукани от пръстите" проблеми почват да се появяват. Ако решат да се правят на интересни могат да кажат, че просто не им харесва как се е получило и точка по въпроса. Всичко е много относително - вкусове разни.

Имаше един дето му трябваха 24 часа за да ми каже точно какво не му харесва. Така и не се обади повече. Нито ми каза какъв е проблема.
 
От: Връщане на капаро

Даването на капаро става по силата на договора, които страните сключват, като размерът на капарото е също предмет на догооваряне. За да поискат връщане на капарото трябва неизпълнението на договора ( на клаузи от договора или на целия договор) да се дължи на изпълнителя - изисква се негова вина за неизпълнението. Така се пише и в договора - при виновно и умишлено неизпълнение от страна на изпълнителя....Ако неизпълнението се дължи на причини, независещи от изпълнителя, капарото не се връща.
 
От: Връщане на капаро

А ако има изпълнение, но е некачествено според поръчителя?
 
От: Връщане на капаро

да, още нещо - задължително подпишете договор и го забери нотариално - така ще се подсигуриш. Освен това има начини за разплащане по банков път, като те внесат по твоя сметка парите и прии изпълнение ги освободят да ги изтеглиш. Мисля, че беше с банков акредитив - но не съм сигурна. Така те не могат да теглят парите обратно. Но капарото си го вземи и искай писмено да декларират, че са ти го дали и защо - утре да не кажат, че са ти дали заем и им го дължиш.
 
От: Връщане на капаро

В договора се уточнява всичко - за колко време, какво значи добре свършена работа, какво те очакват да получат...до най - малки подробности + кога договорът ще се счита зле изпълнен, какви неустойки се дължат - ако поръчителите могат да ползват част от изпълненото, те могат да изискват връщане, респективно да платят част от уговореното, но задължително дължат плащане. В противен случай, те ще се облагодетелстват неоснователно, което е недопустимо по закон.
 
От: Връщане на капаро

завери нотариално - извинявай. не забери - завери. всичко е въпрос на договорка. описваш всичко най - детайлно - наприемр - за изпълнение се счита 1., 2... По точка 1. - ако стане така и така, следва...с най - обикновени думи, в разказвателен стил дори, но подробно - за всякакви ситуации, които се сетиш. Ако те не платят до, или забавят, или или...+ ако не ти предоставят навреме информация или съдействие, което да доведе до забавяне, ако те са допринесли с тези и тези действия или бездействия до неизпълнението...
 
От: Връщане на капаро

Благодаря за изчерпателния отговор kpan!

Мисля, че така както го описваш има риск направо да ги откажа :) Представям си как ще реагират мутрите, ако им предложа мой договор със подробни клаузи и после ги помъкна при нотариус. Акредитиви, заверки... То става все едно ще продавам апартамент :)

Но очевидно при големи суми точно това е начина.
 
От: Връщане на капаро

Еми братле, нашите договори са между 20 и 30 страници с клиенти и вътре има неща дето на нормален човек могат да му посърнат косите. С едни от последните ни клиенти седмица и половина обсъждахме само договора и се "пазаряхме" за промени. В крайна сметка само едно дребно нещо отпадна, всичко друго остана (а останалите си бяха сериозните неща). В цялата ни практика само 3 договора сме едитвали и то много малко. Но така е, ако искат. Аз като ида в Мтел или при интернет доставчика ми, и там договора е 30 страници и пише сякви мизерии. И е само ако искам

Благодаря за изчерпателния отговор kpan!
Мисля, че така както го описваш има риск направо да ги откажа :)
Но очевидно при големи суми точно това е начина.
 
От: Връщане на капаро

radev, истина е, че досега приходите ми са били основно от интернет и всичко е ставало по електронен път. Реални договори с клиенти от БГ съм правил рядко и то за малки суми - под 500 лв.

Хич не съм наясно с порядките в реалния бизнес в БГ. Явно трябва да влезна в час :) Ще подходя сериозно и ще се консултирам с юрист!

Благодаря за отговора!
 
От: Връщане на капаро

Договорите, които не са на хартия са си реални. Няма закон, който да задължава страните по договора да го пишат на хартия или да го подписват с електронен подпис. Обаче после ако има спор не може да се реши, защото съдът няма да се занимава с неподписани договори. И може да стане така, че който изкара повече свидетели в негова ползва - той печели. И до затвор за лъжесвидетелстване може да се стигне. Защото според съда или някой казва истината или не. Среден вариант няма. Ако двете страни твърдят противоположни неща, то поне едната страна лъже и следва да се тикне в затвора за лъжесвидетелстване.

Например ти казваш в съда: случи се едикакво си. Обаче се намират свидетели, които лъжат: не, случи се съвсем друго. И в този случай следва да те тикнат в затвора - без значение, че казваш истината (съдът приема, че лъжливите свидетели казват истината, защото са повече на брой).

Разбира се може и грешно да си представям нещата. Някой, който разбира от право да ме поправи.
 
От: Връщане на капаро

Няма проблем. Ако нещо се сетиш да питаш по-натам, драскай лично, ако мога ще отговоря


radev, истина е, че досега приходите ми са били основно от интернет и всичко е ставало по електронен път. Реални договори с клиенти от БГ съм правил рядко и то за малки суми - под 500 лв.

Хич не съм наясно с порядките в реалния бизнес в БГ. Явно трябва да влезна в час :) Ще подходя сериозно и ще се консултирам с юрист!

Благодаря за отговора!
 
От: Връщане на капаро

Проблемът е, че без изрично договоряне по въпроса се връща двойно капаро защото така било по закон.

И как ще се докаже пред закона тогава,че някой е получил от някой си капаро за да му ги връща двойно като няма договор?!
Това,което си чел за капарото в интернет са частни случаи,които не можеш да ги свържеш с който и да е закон,защото просто няма такъв или ме поправете.Условията по капарото се определят единствено м/у купувача и продавача/поръчителя и изпълнителя и са включени в договора.Ако някоя от двете страни е на зор,договора,барабар с всичките пазарлъци в него се минава през нотариус за да се''вържат гащите''.
На мен един-единствен път ми се е налагало да взимам капаро,чрез нотариус като изпълнител,но условията бяха описани в договора.
 

Горе