Въпрос за Данък върху доходите на физически лица

Ще видим като се направи нещо реално, за момента само ПР, някои им харесва, други не. Ще видим и за камъка :D

Бъди сигурен, че ако правят простотии няма да ги защитавам. Лошото е, че ако и тези не правят правилните работи, може и някой Хитлер да си докараме....
 
За да се изпълнят всички популистки изказвания за безплатни лекарства, образование и т.н., то все някой трябва да плати сметката, така че дупе да ни е яко
 
За да се изпълнят всички популистки изказвания за безплатни лекарства, образование и т.н., то все някой трябва да плати сметката, така че дупе да ни е яко

Ми тея нали затова ги турихме там, сметката да се плати от баце, шиши, влади и останалите корупционери, не от нас. Ама да видим....
 
Едната точка бе безплатни учебници до 12ти клас. Те към момента са безплатни почти до него клас (не помня до 8ми или 9ти включително бяха, мога да питам ако на някого му е интересно).
Безплатна детска градина - таксата сега е 50лв, с тях или без тях и без това тя е символична. Ще кажете - ама има хора, дето и на тях са им много тези пари. Да, но може да се измисли програма за семейства, при които и двамата родителя са безработни за 6 или 12 месеца детската градина да е безплатна, ако детето е в трета или четвърта група.
Безплатните лекарства...колкото и да са безплатни пак ще си ги доплащаме. Прах в очите е това.
Нека този, който предлага такива популистки мерки, насочени и обслужващи пряко малцинствата, да повиши събираемостта, да намали дяла на сивата икономика и да си ги финансира. А не за най-лесно и без да мислим - да натоварим и малкото допринасящи добре към бюджета, с което тотално да ги демотивираме да го правят. Ако толкова им е капацитета на родните управляващи (без значение партията), по-добре без тях.

Сега тече пазарлъка. Правителство ще има, защото всичките които се редят в момента онлайн да си говорят там в коалиционната стаичка знаят, че друг шанс няма да имат.
За повишаване на данъците бе БСП, тези популистки мерки по-горе пак май бяха тяхна рожба. Отдавна се чуваше, сега пак се чува и според мен е на 99% сигурно, че ще стане, особено щом оцъкления харвардски възпитаник го обяснява като напълно нормално и в реда на нещата да се случи.
Затова - дупе да ни е яко, инфлация, галопиращи цени на строителни материали, повишаване на цените на горивата, данъците и те нагоре, а покрай тях още повече ще нацъфтят цените. Докато тарикатите със заплати в плик ще им е през.... кеша.
 
Най-важното за момента е да се въведе необлагаем годишен минимум, който в момента го има само за инвалидите и е 7920 лв. годишно.
 

От НАП напомнят, че физическите лица могат да подадат декларация за доходите си по електронен път, по пощата или в офисите на Агенцията. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 3 май.

Данъчни облекчения могат да се ползват само ако лицето няма задължение към момента на подаване на декларацията. Проверка за налични задължения може да се извърши на страницата на Националната агенция по приходите.

5% отстъпка от данъка за довнасяне при деклариране на доходите онлайн може да се използва до 31 март. Друго условие за целта е плащането на задълженията също да стане по електронен път. Тази отстъпка не може да бъде по-голяма от 500 лева.

Едноличните търговци и земеделските стопани ще подават декларации от 31 март до 30 юни.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Т. е. според горната новина, човек пращал по Еконт/Спиди пратки с наложен платеж, без да е какъвто и да е търговец, ако има пращани неща за 10 000 лв. и дължи 15% данък върху тях (1500 лв.), ако ги преведе електронно на НАП до 31 март, ще може да плати само 10% от сумата, т.е. 1000 лв. нали така? По този начин ползва максимума на отстъпката от 500 лв.
 
Ами не е така. Ако дължиш 1500лв данък получаваш 5% отстъпка на сумата , която ти е данъка. В случая отстъпката ти е 75лв или 1425лв трябва да платиш .
 
От Днес имаме активен Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. (обн., ДВ, бр. 18 от 04.03.2022 г., в сила от 1.01.2022 г.), но никъде не пише нищо за необлагаем минимален годишен доход. Някой нещо?
Това не влизаше ли от 1-ви парил? Явно тогава ще го актуализират и в сайта като информация.
 
Може, но отстъпката от 5% за данъка е до края на март.
 
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes...i-pravila-za-dostavchicite-na-platejni-uslugi -

Подаване на данни от доставчици на платежни услуги към CESOP​

От 1 януари 2024 г. са в сила новите правила за събиране и отчитане на данни за трансгранични плащания свързани с електронната търговия и въвеждането на някои изисквания за доставчиците на платежни услуги
 
Последно редактирано:

Горе