Въпрос за инвестиране (дългосрочно запазване) на пари

Темата беше за заделяне на 200-300лв месечно, ти за 5 апартамента ми говориш :)

Бях отворил явно две теми, едната беше за 500 бона, другата за 200-300 лева месечно, изглежда съм постнал в грешната : - )

Относно 200-300 лева месечно, мисля идеята с физическо злато е най-добрата. Златото не е преходна стока и със сигурност след 20-30 години ще имаш каквото искаш цитирам "Крайната цел е, след 20-30 години да има някакви спестявания"

Другата идея е да вземш апартамент и да го пуснеш под наем, с тези 200-300 лева да покриваш разликата между месечната ипотека и месечния наем. Това обаче има малко повече риск - възможно е да имаш затруднения да покриеш разликата, възможно е да ти е трудно да намериш наематели, още повече ако си в някой западащ областен град - не си заслужава да се занимаваш с понижаващите се цени на НИ. В допълнение - това би сработило само ако имаш солидни доходи и можеш да си подсигуриш добър лихвен процент (ГПР повече от 2.5% е абсурд при сегашните отрицателни лихви на ЦБ) по ипотеката, което за 85% от българите е невъзможно.

Идеята с фондовете също е що-годе прилична, ще постигнеш някакви 5% възвръщаемост на година, дали ще биеш инфлацията в дългосрочен план - съмнявам се, но все пак е идея.
 

Горе