Въпрос за пощенски запис

Здравейте,
Досега не ми се е налагало да работя с пощенски запис, но вчера един клиент ми каза че можел да плати само със пощенски запис.
Та интересува ме как става цялата процедура, какви данни е нужно да му дам?
Когато клиента отиде в пощата и пусне парите до адреса ми, дават ли му някаква бележка, за да съм сигурен че ги е изпратил ?
 
От: Въпрос за пощенски запис

Нищо не му дават, искат му трите ти имена, адрес и пощенски код. Ако превода е телеграфен, става почти веднага. Ако е пощенски - парите ги имаш на следващия работен ден. В пощата срещу лична карта.
 
От: Въпрос за пощенски запис

Вижте какво намерих

Получател:
**** ******* ******* - имена
6300 Хасково, До поискване


Tъй като пощенските записи се усвояват един път в седмицата, ако желаете вашата поръчка да бъде активирана преди да получим потвърждението на плащането, моля да ни изпратите оригиналната бланка "Пощенски запис", с която сте изпратил(а) записа, заверена с печат от пощата.



======================================
Тук човека не е посочил адрес, само град и някаква функция ДО ПОИСКВАНЕ. Ако може малко информация за това ?

Другото за което питах е оригиналната бланка "Пощенски запис", с която сте изпратил(а) записа, заверена с печат от пощата.
Как клиентът ми може да се сдобие с такава бланка ?
 
От: Въпрос за пощенски запис

да отиде в пощата и те ще му кажат
дай му само град, трите ти имена и телефон(въпреки, че мисля за ненужно това)
да ги праща като телеграфен запис и след ден-два отиваш с личната карта и взимаш парите (ще ти дадат да попълваш една бланка - имена, егн, номер на лична карта, сумата, дата, подпис)
 
Последно редактирано:
От: От: Въпрос за пощенски запис

(ще ти дадат да попълваш една бланка - имена, егн, номер на лична карта, сумата, дата, подпис)

И аз мисля че пълен адрес не е нужен.
А тук имаш предвид че на него ще му дадът бланката ?
 
От: Въпрос за пощенски запис

За пощенски запис е задължително да се даде пълен адрес + пощенски код на станцията от където ще си вземаш парите.
За телеграфен става само с имената.

Пощенският запис е бележка, която пътува по ПОЩАТА - без адрес за къде е? За дядо, на село. И ако обича, пощальона да потича! :lol:
Телеграфният запис е електронен.
 
Здравей колега,

Ще ти кажа как става, тъй като преди 1-2 години беше доста практикувано от мен. А в зората на PayPal за България, си беше една много честа практика. Ето какво трябва да направиш:

1. Отиваш в най-близката поща в района ти;
2. Попълваш бележка, като трябва да имаш:
- трите имена на получателя
- градът, в който е той
- телефона за обратна връзка
- сума, която ще превеждаш
- основание, но май не беше задължително
- пощенски код на клона
3. Предаваш го в гишето;
4. Плаща се малка такса, беше преди време 2 лева;
5. Получаваш разпечатка на наредените пари;

Идват в рамките на 1-2, рядко 3 дни, като получателя отива до тамошен клон на Български пощи и с личната си карта поисква парите. Това е. Това е един от най-лесните начини, когато говорим само за плащания не минаващи през разплащателна система. Може да се сравни в това на банките, но само при определени. Банките, които взимат 4 лева такса за превод са на доста задно ниво от това. В момента, от време на време, ми се случва да използвам банков трансфер, като съм адски щастлив, че получателите използват услугите на ЦКБ, не за друго, но ако зареждаш друга сметка и ти имаш такава, не се плаща такса. Не мога да кажа същото за Райфайзен банк. И в двете имам сметки и карти, но само ЦКБ не ми искат такса. Не знам - явно си е политика.

Искам да направя разграничение - има разлика между пощенски запис и телеграфен. Телеграфният запис е по-експресен и може да се получи на същия ден, ако уцелиш правилните часове. Примерно, ако ги наредиш сутринта, следобед 100% ще да при получателя. Темата може и да е като важна, защото все още се използва от хора малко по в страни от дигиталните методи. Не се учудвайте, все пак ако някой фотограф ви праща снимки, за сайта ви, той няма да е толкова адванс като вас и да има paypal, epay, а банките при него да са пак в ограничен брой. Но ако трябва да ги нареждам от опита си с подизпълнители методите се нареждат така:

1. PayPal
2. Epay
3. Банков трансфер
4. Пощенски/телеграфен запис
5. West&Union

Като първите 2 метода са почти в еднакви %-ти, да не кажа, че и може в някой случаи да имат разменени места.

Важно: Когато правите превод, винаги носете със себе си лична карата или документ, които удостоверява, че сте вие. Шофьорската книжка също може да свърши работа.
 
Последно редактирано:
От: Въпрос за пощенски запис

А тук имаш предвид че на него ще му дадът бланката ?

ами да, ще ти дадат бланка която да попълниш и подпишеш за това, че са ти дадени парите

За пощенски запис е задължително да се даде пълен адрес + пощенски код на станцията от където ще си вземаш парите.
За телеграфен става само с имената.

Пощенския запис е бележка, която пътува по ПОЩАТА - без адрес за къде е? За дядо, на село. И ако обича пощальона да потича! :lol:
Телеграфният запис е електронен.

ок, значи е било телеграфен :rolleyes:
 
От: Въпрос за пощенски запис

А ако имаш банкова сметка е най-лесно с пощенски запис да ти преведе парите по банкова сметка - пощите предлагат тази екстра, но трябва да знаеш, че за разлика от нормалните банкови преводи тези се бавят до 1 седмица преди да пристигнат в твоята сметка
 
Може, ако е продажба на продукт да му го пратиш и с наложен платеж по пощата. Обще взето са ок, малко са по-бавни от куриерите. Задължително направи и обявена стойност. Аз за доста поръчки само веднъж съм имал издънка при тях. Издънката беше, че безобразно забавиха доставката на един продукт.
 
Re: От: Въпрос за пощенски запис

а на мен ми дават една бланка изкарана от касов апарат :)
Това е телеграфният запис и е доказателство, че си наредил парите.

@тео, знам, че са 3-4 основни неща, но другите ги дадох, ако случайно са го променили. Но те явно са го променили към добро. Не за друго, а защото ми казаха, че може след време да искат повече инфо, за да е по-сигурно всичко и да няма раминавки.
 
От: Въпрос за пощенски запис

Дано някой от „Български пощи” чете тази тема, за да види колко е непопулярна услугата им „Паричен превод” и как на хората не им е ясно как се случва всичко на практика. Как да ползваш нещо като не го разбираш?!
За времето, за което изчетох темата, парите вече щяха да са ти пристигнали.
Пощенският и телеграфният запис се различават единствено по технологията им на обработка от пощите и по срока на получаване. Разбира се, таксата на телеграфния е с някакви стотинки по-висока, ама не е за споменаване чак.
Дай на човек трите си имена, града и пощенския код и му кажи да ти пусне парите „До поискване” с телеграфен запис. Освен имената (едва ли можеш да ги сбъркаш) пощенският код е изключително важен. Това е клонът на „Български пощи”, където ще си търсиш парите. На изпращача ще му издадат разписка за сумата, която ти е пратил и за таксите, с които са го таксували. Тази разписка е за него доказателство, че ти е платил. За тебе доказателството са парите, които ще получиш. Той да ти съобщи по телефон или по какъвто начин си комуникирате, че ти ги е изпратил. Ако ти е важно, помоли го да ти сканира разписката. Ако не му се доверяваш на 100% - за да не се разхождаш излишно до пощата и да си губиш времето.
С телеграфен запис парите можеш да си получиш след около 30 минути след пускането. Пощенският пристига или на следващия, или на по-следващия ден.
Пълните си лични данни – ЕГН, адрес, ЛК и т.н. ще ги попълниш на „касовата бележка”, която ще ти дадат в пощата. Това им е разписката, че са ти изплатили парите.
 
Мисля, че са повече от наясно с това къде им се класира услугата. Но и да си кажем честно в очите, не се и опитват да я наложат. Трябва да я промотират доста добре, за да стигне до всеки, който я ползва. Пощите още ли са под ръководството на държавната? Ако е така, ще мине като обществена поръчка и пак до никъде няма да я докарат. Така, че това ще им е пазарния дял. Но и ще губят с времето и още от него.
 
От: Въпрос за пощенски запис

Дай на човек трите си имена, града и пощенския код и му кажи да ти пусне парите „До поискване” с телеграфен запис. Освен имената (едва ли можеш да ги сбъркаш).

Не е така. В моя град има човек със същите 3 имена като моите. Брат е на покойния ми дядо. Така че адресът също трябва да се знае.
 
От: Въпрос за пощенски запис

В България не е трудно да се намерят много хора със съвпадащи напълно и трите имена.
Ако се изпраща до адрес, означава, че услугата не е "До поискване". Поисква човекът, който е информиран за изпращането. Другият със същите имена не очаква тези пари и съответно няма да отиде в пощата да ги търси.
 
Прав си, аз имах подобен случай, добре че ставаше въпрос за 10 лева и от пощите ми върнаха записа, защото имената (2 в моя случай) не отговаряха на другите данни - пощенски код и град.

До поискване е когато човека отиде до съответния клон и там си поиска парите. От там идва и името.

П.П: Явно I71 е с доста опит в областта. Щях да ми дам ряпа, но вече беше пуснал една хубава тема. :)
 
От: Въпрос за пощенски запис

Това с ряпата много позитивно ли щеше да бъде?! (Току-що прочетох статията)

Грешката е моя, че не обясних по-рано. Ползвам услугата често, за последен път през миналия месец. И съм бивш пощенски служител със съответното образование.

При случая на върнатите 10 лв. е сгрешена изначално процедурата с приемането на запис само с 2 имена на получателя.

П.П. В Пощите много силно играе субективният фактор. Малко служители са с образование, много зависи кой точно ще ви обслужи и по какъв начин ще реши да ви обслужи.
 

Горе