Въпрос за смартфон

djeims

Active Member
Наложи ми се да си взема нещо с http браузър, за да мога да си рестартирам сървъра, като падне и си купих този с добри отзиви за батерия etc. Обаче съм мн недоволен от уж добрата батерия. 30-40 минути разговор на ден+5 мин браузинг я стапят и не мога да разчитам да ме изкара 2ри ден (пада сутринта). Сложил съм таск килър и няма пуснати излишни приложения през деня, Андроид 2.1.

Ако някой ползва нещо от което да е доволен с Андроид, което да кара два дни стабилно да пише отзиви и с коя версия на Андроид е.
 
Последно редактирано:
От: Въпрос за смартфон

Като цяло са им слаби батериите...
Можеш да пробваш да спираш GPS, WIFI и 3G докато не ги ползваш, но е голяма играчка.
 
От: Въпрос за смартфон

GPS-a когато не го спирах едва изкарваше и ден. Всичко е спряно и пак слаба работа. Имах преди 2 годинии една n95 караше 2 дни доволно. Мн съм разочарован нз как я мислят тая работа със зарядното в джоба да ходиш.
 
От: Въпрос за смартфон

И аз имах Nokia N95 и изкарваше и повече от 2 дни.
Сега тествам Nokia E7, но и при нея вече батерията пада за един ден.
 
От: Въпрос за смартфон

Дисплеите им са големи и харчат доста от тока, потърси дали се предлага разширена батерия за твоят модел, това е май единственото спасение.Аз съм с HTC TytN II, но пък е с Win Mobile, който вече не струва.
Поздрави,Г.Стефанов!
 
От: Въпрос за смартфон

2 дни с ръчкане и разговори държеше. Сега ме хваща яд и на обявените спецификации на тоя телефон. /3 да ги разделя и пак няма толкова време за изчакване и време за говорене. Май е по-добра оферта да си вземе човек един нетбук и да го разнася.

@galinstefanov и аз си мисля за по-голяма батерия, яркостта на дисплея е на минимум
 
От: Въпрос за смартфон

Няма смартфон с читава батерия засега ... чакаме ново поколение батерии.
 
От: Въпрос за смартфон

@varlov наистина ще трябва да се направи някаква радикална промяна в изработването на батериите, за момента наблягат на функционалността, но пък тя върви обратно пропорционално на възможностите на батерията.
 
Не е проблема в батериите, а във волтажа подаван към процесора (обикновено).
Моята история - закупих си HTC Desire HD, дисплея е огромен за мобилен телефон и съответно му трябва читава и голяма батерия. Да ама не - 1230 mAh.
Първите няколко дни, при положение, че все още се радвах на новата играчка, изобщо не ми правеше впечатление колко бързо пада батерията (телефона в голямата част от времето беше на зарядното, защото пръстите ми бяха постоянно върху него.
След това, започнах да си го ползвам нормално - 2 часа прослушване на музика, 30-40 минути клипове, стотина смса, 2 часа разговори. Резултат - 10% от батерията останали. Четох какво ли не, къде ли не се рових и най-полезните съвети бяха - руут и къстъм кернел. Не се навих да пристъпя към това, защото се очакваше ъпгрейд от 1.72 към 1.84 на рома на HTC (кернел от 2.2.*, на 2.3.3). Дочаках го - резултат още по-плачевен. wifi ми смъкваше по 5% от батерията, когато телефона не се ползваше на час.
Рутнах го и сложих Android Revolution HD, не ми допадна. След това сложих LeeDroid - е това вече се казва ром и кернел.
Сегашното състояние на телефона - ползван е 10 часа, от които имам 40 минути разговори, 2 часа дисплея е бил пуснат на 30 процента яркост, 2 часа е слушана музика и имам изписани около 60 смс-а. Резултат - все още имам 78 процента от батерията. Като според CurrentWidget, в състояние на покой телефона харчи между 3 и 7 mA.
Моя съвет към теб е:
1. Разкарай таск мениджъра. Ненужен е! Линукс ядрото се справя повече от добре със задачите и всички тези таск мениджъри не вършат никаква работа освен да затлачват телефона.
2. Сложи си CurrentWidget приложението от маркета и включи опцията за логване на изразходването на батерията. До 10 мА в състояние на покой (стенд бай (не го човъркаш)) е напълно нормално. Вади ли ти по-големи резултати - явно имаш приложение което не позволява на ядрото да премине в "идъл" състояние, което харчи допълнително процесорно време и консумира от 8 до 12 пъти повече батерия.
3. Опитвай се да избягваш пермаментното включване на wifi, gps, mobile data. Аз лично wifi го ползвам само когато трябва да смъквам прекалено големи файлове, а за мобайл дата - е предполагам не ти се налага да получаваш имейл нотификации в 6 сутринта, ще ги получиш като си станал.
3.1. За последното ползвам приложението наречено Power Scheduler, което ти позволява да настроиш график, кога някоя от трите опции е включена и кога не. Моите настройки са да се изключва дата плана в 5 часа (когато лягам) и да се включва в 12 (когато ставам) - разликата е двойна (2-3 mA когато е изключен дата плана и 6-8, когато е включен).
3.2. Отново не ползвай таск килъри, само утежняват положението.
3.3. Спри ненужните приложения да се синхронизират или ги настрой да се случва по-рядко (време, новини и т.н., при мен имат опция да се синхронизират когато приложението е отворено, така че не ми е необходимо да будят телефона на всеки час и от 2-3 mA да смучат в продължение на 3 минути по 150)

Та спазиш ли горните процедури, ще увеличиш способностите на батерията ти двойно.
В момента дори процесора ми е овърклокнат от 1 гхз на 1.336, ползвам горното, със стандартната батерия, и вместо да ме изкарва по 17 часа, както ставаше в началото, в момента изкарвам по 36 часа ++ при същата употреба.
Дано поста ми е полезен освен на теб, а и на другите потребители от форума ползващи андроид базирани телефони.

П.П. Ако не ползвате СКАЙП в дадения момент - излизайте от приложението! Това е едно от доказаните недоизпипани приложения, които не позволяват на телефона да премине в режим стенд бай и вместо стандартния 3-10 mA разход на батерия, ги държи между 60-70 mA.
 
Допълнение към горното - нужно е поне веднъж в месеца да си калибрираш батерията (да се позачисти малко файла съдържаш информация за батерията). При рутнати телефони е лесно, с приложение става за секунди. За не-рутнати се ползва следния метод (надявам се да имаш някаква нотификация като някакъв лед индикатор, както е при мен):
1. Зарежда се телефона на 100%, докато не светне лампичката (при мен са оранжева при зареждане и зелена когато телефона е напълно зареден).
2. Светне ли зелената лампичка, разкачате телефона от зарядното и го изключвате.
3. Отново поставяте кабела на зарядното и чакате докато не светне зелената лампичка (в моя случай това стана след 20 минути, което ме изненада, предвид, че не мислех едно изключване да харчи около 15% от батерията (а и не се случва де), че да отнеме толкова време за да се зареди напълно батерията).
4. Изключвате телефона от зарядното и го включвате, а след това отново го изключвате.
5. Отново го включвате на зарядното, след 5 минути ще светне отново зелената лампичка.
6. Изключвате телефона от зарядното и започвате с нормалната употреба.

Да не казвам голяма дума, но точно това ми удължи живота на батерията с едно 4 часа преди да го рутна. Т.е. от 17 на 21 часа, което за непретенциозен и сравнително малък дисплей с какъвто разполагаш ти, предполагам ще бъде в пъти по-голяма разлика от тази на моя телевизор :)
 
От: Re: Въпрос за смартфон

Ktomov, това което си написал е вярно и полезно, но питам аз имали лаптоп, който да издържи 20 часа работа на батерия, та искаме това от смартфоните? Ако когато си в интеренет батерията на смартфона издържи 3 часа си уцелил десетката, според мен е добре балансиран. Моя съвет е следния, носете си USB кабел за да го до зареждате, ако нямате такава възможност си купете зарядно за кола или соларно зарядно все ще се намери малко слънчева светлина. Батерията и в частност Lipo се зарежда до определена стойност на напрежението, ако батерията е 3.6V е препоръчително даже задължително зарядния процес да приключи при достигане на 4.1V, ако се презареди се скъсява живота и. В твоя случей батерията загрява при зареждане и достига стойността от 4.1V, и спира зареждането, когато батерията се охлади малко капацитета пада и започва до зареждане. Имайте предвид, че понякога това е рисковано и може да съкрати живота на батерията, виждал съм батерии да се надуват от презареждане.
 
Както в моя случай, така и в случая на колегата, батериите са ни литиево-йонни. Те също не търпят на презареждане, а и не е добре да се прави, за това казах, че тази процедура трябва да се прави веднъж на месеца.
Горният съвет за калибрация, дойде от съпорт отдела на HTC веднага след като 70% от закупилите телефон като моя, пропищяха от ниската издръжливост на телефона.
Проблема в случая е, че батерията по някой път не разпознава с точност големината си и процеса на зареждане прекъсва, далеч преди тя да е стигнала нейния максимум. За това и ползвам приложение като CurrentWidget, което показва както изразходването на батерията, така и количеството енергия което влиза в нея при зареждане. Не веднъж и два пъти ми се е случвало батерията да поема заряд от 140 mA в продължение на 20 минутки след като ми е светнал зеления индикатор за пълна батерия.
Що се отнася за съвета с кабела - Ибей и братята китайци правят чудеса :) Взех си две китайски батерии от по 1600 mAh на обща стойност 5 паунда, а поне при моя телефон е хубаво, че батерията е колкото една визитна картичка, така че нищо не ме спира да нося една "резерва" в джоба си, макар в последно време да не ми се е налагало да я ползвам.
 
Re: От: Re: Въпрос за смартфон

screenshot_8.jpgscreenshot_9.jpgscreenshot_10.jpg
На първата картинка се вижда състоянието на батерията. При 1230 mAh батерия и 4.3 инчов дисплей, смея да твърдя, че оставащи 65% си е повече от добър показател.
На втория се вижда използването на батерията през нощта (тогава когато не ползвах телефона)
На третия - разхода на батерията, когато станах и започнах да го човъркам.
По принцип информацията трябва да се запаметява всяка минута, НО телефона влиза в режим на "спокойствие" като по този начин процесите заспиват и се консумира по-малко количество енергия, за това и в лога ще видите разлика от 5-6 минути в периода на логване. Това е ХУБАВО.
Djeims, сложи си приложението и сложи отметката за да ти се логва състоянието на батерията, а след това не ползвай телефона в продължение на час-два. Ако видиш нещо като моето, значи нямаш проблем - телефона изразходва батерията си нормално. Забележиш ли обаче стойности като 50-60 mAh на всяка минута, то явно имаш някое приложение, което стои в бекграунд режим и не позволява на телефона да премине в състояние на покой. Също така няма да е лошо да проследиш и какъв е разхода, когато работиш с телефона. За нормално поне при мен се води от 250 до 500 mA.
След като направиш всичко от горното, може да публикуваш лога тук, а той се намира в /sdcard/currentwidget.log, така, че евентуално да измислим някакво решение на проблема ти, ако изобщо съществува такова и има нещо нередно в работата на телефона.
 
От: Въпрос за смартфон

Ktomov освен озеленяване искам да те черпя и бири вече. Хващам се да следвам инструкциите и да видя къде е проблема.
 
От: Въпрос за смартфон

пускам rep за изключително полезните постове :)
 

Горе