Въпрос към продавачи в ebay

От: Въпрос към продавачи в ebay

Aми имaм префвид някой дa обясни стъпкa по стъпкa кaк дa се продaвa изрядно. Aз нaпример съм с фирмa без ддс и личен aкaунт. Кaжи кaк дa стaртирaм?
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

За какво трябва да „раздувам“ за нещо, което самостоятелно съм бил открил и разучил (и то 2г., някои от нещата блъскане на главата по 24-72 часа САМО по един от тях)? За да бъде patched, а abusers пък да се възползват? Пък и отделно за това си има цени (#27: 2, 3). Един вид изследване и изследователска дейност. Айде, тоя път кратко ще пиша, но пак дълго ще стане. Патент не мога да извадя, но мога да си позволя да не казвам всичко най-добро до последния детайл, гънка, пъпка, бринка.

Сменяш си IP-то XX пъти, това е вярно, но device (smartphone/laptop/PC) машинарията не сменяш, устройството е ЕДНО и СЪЩО. Проблем – няма.

Ако майка му си направи акаунт, то тя ще ползва същия адрес (ако живеят заедно, адрес по ЛК), навярно и същото IP (ако са зад router 2-3 PCs). Много „ако“-та станаха, т.е. променливи. Целта е да се bypass-нат или избегнат всякакви променливи, а да се има ФИКСИРАНО едно IP perm forever за ползване на X eB1/PP1 acc, второ IP perm forever за ползванте на Y eB2/PP2 acc, etc., като същевременно данните (неограничавайки се само да IP/e-mail/names) са тотално различни и НЕеднакви, вкл. фамилиите. Да, всеки наясно, че с еднакви първи имена, че и фамилии с лопата да се ринат има в BG (и къде ли не), особено пък и в CN с техните Ping-Pong-Chang имена, но колкото по-драстично се сведе (до минимум) „рискът“, толкова по-добре. Рискът от засичане и link-ване. Защото eB/PP обичат и действат на база съществуващ риск. Нещо подобно на крeдитния рeйтинг.

eBG.bg до колкото помня беше някаква конкурентна на eP разплащателна система, която умря, поради монополът на eP практически и невъзможността за радрастване, ако това си имал предвид. Ако е било eB, то значи си имаш успех и не шмекеруваш.

…не такъв обаче имат и нови „абонати“ с акаунти, тепърва започващи да продават (супер нискорискови стоки, още от първият listing съм чел БЪЛГАРСКИ истории у групи за банани от има-няма нищо).

Относно продаването спокойно – няма такъв вариант. Всеки трябва да има едно наум, че колкото и да е „ГОЛЯМ“, дебел, як, тлъст, легитимен и с легитимна стока (лицензиран, валидиран, верифициран, сертифициран, узаконен и действащ по всички ЕС закони), това НЕ значи, че бизнесът му не може да бъде УНИЩОЖЕН, заедно с неговите профили в eB/PP (а парите замразени, е поне за 180 дни), както и възможността за chargebacks (на няколко седмици получавам, плащам си €18 fee-то си и „продължаваме напред“), както и плащания от чорени eB/PP accs (unauthorized, но вече с изпратени goods & claimed), губиш и пари, и item.

На 19 дни последно скивах eB Seller acc унищожен, имащ 42k feedbacks от 2007г. насам, 550+ followers. Друг пример – тоя го засякох на 15.05.2015 беше Unregistered banned след обяд (случайно попаднах на него). Вечерта същият ден – махнат такъв. Неведоми са пътищата алгоритмови… Е, да, ама ако за тоя с 1M+ feedbacks могат да правят „изключение“, щото сигурно им носи гарантирано по над 1M месечно от САМО eB fees (бахтън още PP fees), ако не и повече, оня „мишката“ с 42k го отрязват. Някакви с 100k+ преди време, отрязани. Дребни риби с по 10k истории в нета също е имало, никой не се церемони. И най-важното – всеки е следвал т. нар. правила, полици и споразумения.

За това, че те такъв филм за „спокойствието“ онлайн няма, колкото и бизнесът да е абсолютно мега ултра легален по всички закони у целия ЕС, с бизнес карти, бизнес сграда (ако е с офлайн бизнес и warehouses) и пр. Е, освен, ако не се достигне заветния милион fBs, явно тогава вече се има „спокойствие“, т.е. гаранция, че след банан – било грешка или не, следва unban.

…eB имат интерес от банвания, ако се продават high-risk items без да си бил верифициран, без да си имал дадени лицензи, без да си имал досега excellent selling history, както и ако има доклади от VeROed members (големите марки действат яко с trademark reports, натрупат ти се 2-3 и отлиташ, някой път от 1-вия дори). Имат, тъй като това все пак е ТЯХНАТА „площадка“ платформа и трябва да си следят items кой, какво, къде и как продава, дали му се легитимни артикулите, при PP е същата работа (имат си отделно AUP), ако не искат да има разправии с Brands (а това за тях е по-чувствителен риск, отколкото да изритат дадения потребител-seller, list-ващ артикули и печелейки от fees). При шмекералника до преди време или май все още – никой не го е еня кой, какво продава, нали за това е шмекералник – всеки може да „опърди“ другия по един или друг начин, особено и с тези куриери. В eB там „опърдяването“, т.е. изпържванията са чрез chargebacks схемите, кражбите на accs (от DBs или просто „изловени“ с въдици, ясна е EN думата) и покупката на items чрез тях, както и (по-умните или поне смятащи се за такива) – плащащи през собствените си акаунти, но ползвайки Proxy, все едно, че са „уж“ с чорени акаунти. Схеми всякакви. Losses винаги има. Целта е минимизирането им, ако това е възможно. И аз съм имал, имам, продължавам да имам, пък нали „уж“ се водя за expert. А, де?
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

Шерифе, ти освен кaто продaвaч трябвa дa зaпочнеш бизнес кaто консултaнт зa онлaйн търговия... Стрaшен си!
 
Така, значи може и без бинглиша. И да, ако решат да те баннат, могат. Затова направи си свой магазин и продавай. Или се примиряваш с риска.
След всичко казано, съвета ми остава.
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

То не, че „другата страна“ не е по-малко рискова. Действане с AdWords, кихане на кинти, оптимизации, SEO кихане, кихане за направа на самият е-магазин (на професионално, не пишман ниво), кихане за какво ли още не (payment gateways, fraud modules, etc.), и накрая в един хубав ден, ако идва domain trademark банан, ако някой brand те е надушил, че продаваш негови артикули (ако ще и оригинални с invoices да са) без негов лиценз. Тема имаше.

Един вид се получават отново едни ~15% от стойността на всичко, разпределно на месечна база за… за какво ли не, за да станат продаваеми стоките, и то пак – сайтът ще е къде назад в резултатите, месеци, може би години ще минат, докато стигне челните позиции на #1 стр. Докато друго е с един listing в eB/AMZN, ако стане продаваем и отзиви има за него, да се изчаква полека-лека в Best Match-а, от там и излизането му на първо място значително улеснявайки buyers в изборът им, е може би (поне за мен?) по-добро решение.

Пък и не на последно място, в един от регионалните eB-country-sites може да си платиш €105 и 30 дни listing-ът да виси най-горе като Top Offer (стига да си TRSP + чувствително малко дефекти). Което няма нищо общо с българския шмекералник и тамошните плащащи, тук конверсията си е по-голяма, но и конкуренцията също (и качествена най-вече), но пак зависи от мн. фактори, ниша и пр. (не всеки продукт като Top Offer може да стане продаваем, това не е гаранция за продажби!).

Принципно повечето търговци започват със сайт и след време минават към 3rd party платформи или си интегрират директно store-ът (Multi-Channel). Аз действам обратно на тази „логика“ – eB first, AMZN може би next, накрая сайт (some day).
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

Айде, навярно първи забелязани с над 100k отзива пак с (вечни) банани :shock::

ithunt (106k feedbacks) – последен отзив получен на 18.02.2014;
gogo21shop (109k feedbacks) – последен отзив получен на 30.05.2013.​

Ако при втория са долу-горе ясни причините (последните 4 стр. с отрицателни повечето, сортирам по 200 per page), при първия е неясно…
 
От: Въпрос към продавачи в ebay

На шерифа инфото е 1000000000% точно.
И аз да кажа нещо за линкването на акаунти. Tъй като се занимавам с fb и adw. Линкват по всевъзможни фактори гадовете и банват рандом и не махат банове.

За последните няколко месеца съм изгърмял над 50 adwords акаунта, правени с различни карти,симкарти,имена,ипта и кво ли не. На всякъде банват по риск факторс.
Големите играчи си имат процеси как да менажират по много акаунти фб/adw и прават много пари.

Всичко е проба грешка и reverse engineering да не те линкват.
 

Горе