Гепиха ми телефона

От: Гепиха ми телефона

Никой няма да върне добреизглеждащ смартфон

Връщал съм BB намерен до пейка в парка дето още миришеше на магазин. Много се зарадва собственика. Винаги се обажда да пием по бира когато минава през града или дойде лятото на море. А и от тогава ми е похвалил офлайн бизнеса на толкова много свои приятели, че със сигурност съм изкарал доста повече от тях.

А иначе може да не са ти го "откраднали" в буквалния смисъл. Голям телефон лесно може да изпадне от джоба и то в тресящ се хавтобус. Макар наистина, както казват по горе може да се сметне за крадец след като по никакъв начин не е възпрепятстван да го върне. Отваряш указатела и търсиш "мама", "татко" или нещо такова в последно набраните.

Пробвай първо с добро. Може да не си е мръднал пръста да намери собственика, но ако му цъфнеш пред вратата да съдейства. Не влизай каубойската още от първата среща. Ако пазиш фактура, или друг документ, че е твой покажи му и т.н. Ако се опъне кажи, че ще уведомиш полицията. Ако пак се опъне тогава вече го набийте. Само да се не престараетe, че да не стане крадеца да те търси да го върне, че да те съди :wink: Виж ако е жена вече става по сложно с боя...
 
От: Гепиха ми телефона

Вие и повечето тук грам не сте това, което давам като пример като цяло. Тук хората не само изкарват добри пари с това, с което се занимават, но и имат доста силно развита ценностна система. Въобще не мисля, че някой тук е способен на такова нещо. Ако забелязваш как не се задържат измекярите и далавераджийте тук, ще стане ясно, че не визирам хората тук. Аз съм връщал портмоне с всичките му 20 лева вътре. Преди време се случи и той ги ми ги даде. Важното му беше другото.

Хората с разум знаят, че да направиш добро е много по-добре, защото то носи доста повече ползи и перспективи. ;)

Но като цяло хората не са такива, за жалост. :(
 
От: Гепиха ми телефона

Отивай в полицията. Колкото по-бързо толкова по-добре. Утре може телефона да замине за някъде и повече да не го видиш. А адреса на онзи и да го имаш няма да е от полза ако апарата вече липсва.

Важно е да го хванеш преди да се е отървал от него. Никой не краде телефон за да си го ползва.
 
От: Гепиха ми телефона

Отиваш в най-близкото РПУ и обясни ситуацията и кажи,че знаеш адреса, носи си и документите. Поискай 1 патрул да те придружи и си вземи телефона, като го вземеш не повдигай дело, че ще береш само нерви и ядове.
 
От: Гепиха ми телефона

Очаквам информация по темата и какво е станало, дали полицията е съдействала :) Че в такъв момент най-вероятно аз сам бих действал с 2-3 ма авера под ръка, директно на адреса.
 
От: Гепиха ми телефона

Очаквам информация по темата и какво е станало, дали полицията е съдействала :) Че в такъв момент най-вероятно аз сам бих действал с 2-3 ма авера под ръка, директно на адреса.
И аз реших да действам с аверите, варианта с полицията не ми се нравеше много. Телефона е при мен. Някаква кака си го беше купила за 500 лв. В началото искаше да и върнем парите, ама като заговорих за полицията склони на бързо. Извода е инсталирайте си anti theft на телефона, да си нямате проблеми.
Поздрави и благодаря за съветите :)
 
От: Гепиха ми телефона

Споделете програми против кражби, аз лично използвам preyproject.com на лаптопите, за телефон не знам как е ...
 
От: Гепиха ми телефона

Чл. 207. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който намери чужда движима вещ и в продължение на една седмица не съобщи за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубил, се наказва с глоба от сто до триста лева.
(2) Същото наказание се налага и на този, който противозаконно присвои чужда вещ, която е попаднала у него случайно или по погрешка.

От закона не става ясно коя точно власт трябва да се уведоми.

Предложенията да се ходи без полиция и да се отнеме със заплаха са несериозни. Така вие се превръщате в престъпници.
 
От: Гепиха ми телефона

Когато купувате нещо от физическо лице е добре да го карате да подписва нотариално заверен договор, съгласно който дължи обезщетение в случай, че някой обяви същата стока за открадната, независимо дали това твърдение е вярно или не - т.е. така ще ви се плаща обезщетение за всички разходи, които правите, независимо какво решение вземе съда.

В този случай обаче, едва ли някой продавач ще се навие да продава, дори и да е сигурен, че стоката не е крадена. Защото в договора ще има клауза, че няма значение дали стоката реално е крадена, обезщетение се заплаща дори и когато някой само твърди това (без да е вярно).

Затова най-добре си купувайте стока от магазина - така сте сигурни (почти), че няма да имате подобни проблеми.
 
От: Гепиха ми телефона - откраднат телефон

Да, в такива случаи се случва да ти го върнат. Но да тръгнат да питат, да търсят, да го имат даже в предвид, рядкост голяма е.

А нямаха ли новите смартфони проследяващи? Да се знае от коя клетка е говорено последно. Аз така знам, че ги плащат джепчийте. Естествено, някой си го хакват, но до този момент се стига, ако си много опитен в тази област. Или това е само на филмите. Бях чувал, че го има като опция, за това питам. ;)

Няма такъв филм.
Има следящи програми за андроид, които през сайт ти активират ГПС и ти показват моментните координати. Също така може с същата програма да видиш на кой е звъняно последно от този телефон, да изтриеш цялата си информация, да заключиш телефона, да изпратиш съобщение на екрана "Този телефон е загубен, върнете го на 0876497897" и т.н.
Показването на координати не е удачно, защото не е с голяма точност. Да не говорим като ти покаже някой блок как ще го намериш в целия блок.

Полицаите хващат "крадците" на телефони по следната схема.
Вкарва си купувача/крадеца сим картата в телефона. Ако е на договор, при обявяване на телефона за краден и пускане за издирване при мобилните оператори, при появяване на IMEI кода на телефона в системата, изписва на каква сим карта е вкаран и кой е титуляра на сим картата. От там нататък е лесно.
Ако сим картата е предплатена (тия глупости с регистрирането на предплатените карти е само за хора които не знаят, че за под 10 лв. се продават регистрирани сим карти на всеки ъгъл) се обаждат на нея и съобщават нещо от рода "Вие спечелихте награда от еди какво си, къде да се срещнем да се видим". Тоя номер с наградата всички крадци го научиха и вече не се връзват. Телефона ако е продаден обаче, купувачите отиват на срещата и предават доброволно телефона когато разбират каква е работата.

Отскоро за да намалеят "престъпленията" се издирват телефони само когато има тежко престъпление. Идеята е да има по малко престъпления в статистиката. Въпреки това, ако имате начин да проследите телефона и дадете тези данни на полицията, те ще си "Свършат работата" за да отчетат извършена дейност (реално ако можете да им дадете адреса и при кой е, те само отиват на "съвещание" с въпросния).

При всички случаи телефона се пази като доказателство в прашни шкафове поне 2/3 години преди да ви го върнат

(всичко е вътрешна информация от познат полицай, когато ми откраднаха 3 телефона от един наглец..)
 
От: Гепиха ми телефона

Каква е файдата от намирането на телефона, ако се държи 2-3 години (предполагам, че нямаше предвид 2/3 години ("две трети години") т.е. 8 месеца).

След 3 години един смартфон е морално остарял. Ако си аморален тип това не е проблем (защото не ти пука, че телефона е морално остарял), обаче много хора не биха рискували публично да се покажат със стар телефон за да не ги обявят за бедни или аморални.

"морално остарял телефон" - Около 1 430 резултата

Въпросът за техниката е спорен. Широката маса е отрупана с какви ли не девайси[1]. Отдолу има още два кашона с подобни боклуци. Повечето са или самоделни, или остарели. Балабан настоява, че са остарели само морално, а той е аморален тип и затова не му пука. По отношение на техниката той е консерватор. Консерватор с наченки на геронтофилия. Макар иначе в живота да обича младото и крехкото… Обаче новите продукти го дразнят. Казва, че ако зависело от него, би ги направил съвсем другояче. Но иначе се оправя с всичко, каквото му дадат. Неговите джаджи до една работят. Вярно, не както е по документация, а както ги е преправил Балабан. Всъщност без него те просто отказват да вървят…

Източник: Иван Попов: Хакери на човешките души.
 
От: Гепиха ми телефона

Каква е файдата от намирането на телефона, ако се държи 2-3 години (предполагам, че нямаше предвид 2/3 години ("две трети години") т.е. 8 месеца).

След 3 години един смартфон е морално остарял. Ако си аморален тип това не е проблем (защото не ти пука, че телефона е морално остарял), обаче много хора не биха рискували публично да се покажат със стар телефон за да не ги обявят за бедни или аморални.

"морално остарял телефон" - Около 1 430 резултата



Източник: Иван Попов: Хакери на човешките души.

За съжаление точно 2 до 3 и нагоре години имах предвид. Но не е така само с телефоните. Крадени автомобили да видите по колко време стоят. Лошото е, че в процеса на разследването може и същите да изчезнат. Даже преди 4-5 месеца имаше такъв случай даваха, с краден голф 3-ка, не го дават на собственика и докато му го върнат, беше останала само каросерията. Всичко бяха окрали нашата родна милиция. Като отидоха да питат началника на РПУ-то, той си каза пред камера "Ми няма как да сложа някой да пази колата само". Как може "веществено доказателство" да се зареже в двора на РПУ и да му изчезнат частите ....
 

Горе