Групово Финансиране(crowdfunding)

julyank

Member
Здравейте, слагам темата тук защото мотото на сайт-а ни е "Време и да си помогнем взаимно"

Преди дни пуснахме страницата доста работихме да направим наистина сайт за групово финансиране в България и той да работи.
Много ще се радвам да кажете мнение и може би да си пуснете проект.

http://time4invest.com
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Първо, браво за проекта и инициативата.
Второ, не сте първия сайта за краудфъндинг у нас. Мога да изброя поне още 2-3 проекта, които в момента работят.
Трето, голям привърженик съм на този вид финансиране и не един или два път съм писал за него в сайта ми. Но лично според мен, тази концепция не е и няма да бъде успешна в България. Тъй като всички поглеждат към по-големите световни вече доказали се компании.

Но още веднъж браво. Сайтът изглежда много добре :)
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Не сме първият, но се постархме сайта да е изцяло съобразен с България.
Имаме СМС плащания и всички останали БГ оператори на плащания, работим по добавянето на още.
Всички гледат към чуждите но кой чужденец ще финансира детска площадка в БГ или Пекарна в София ?.
Наясно сме, че има проекти който са за широката публика и те е по-добре да се пуснат в големите сайтове, но има и доста локални проекти който заслужават да имат своят локален сайт.
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Не е лоша темата, за последните 5 години съм избил поне едно софийско ателие от нея по руски сайтове.

Обаче за България не я виждам да прокопса. Ще дремят суеците по заложните къщи и това ще е.
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Мен ме съмнява до колко е успешна една такава инициатива в България. Все пак на запад има доста повече англоговорящи, сайтовете са доста по-популярни и следователно по-лесно ще се намери кой да даде пари. България е малка страна, да сложите да кажем 30 проекта в сайта си, колко хора ще дарят пари и то достатъчно, за да бъде достигната целта им? Дарителски кампании за доста важни неща се рекламират по телевизиите, правят се концерти и какво ли не, и пак не се събират кой знае колко пари, какво остава за една детска площадка например?
 
Re: От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Според мен трябва да премахнете задължителната регистрация за преглед на проектите.

Да, това е добра идея, защото много ми се искаше да видя и други, освен тези на главната страница. И по категории, защото мен като IT гик ще ме привлекат само в моя отрасъл или нещо друго, наподобяващо такъв тип проект. ;)
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Доколкото виждам май за момента това не е сайт за финансиране, а за дарения. Никъде не пише срещу колко пари какво получаваш (сайтовете за групово финансиране правят точно това).

Ако искате да успеете, то направете функционалност, която я няма в kickstarter. Ето една идея: Проектите, които се предлагат в kickstarter са само завършени такива, които вече чакат парите. Защо при вашата платформа не направите някакъв начин за комуникация между потребители от различни специалности, които да организират създаването на проект, който в последствие да чака финансиране от сайта ви. В kickstarter това трудно ще стане, защото ще има хиляди специалисти от един вид, но тук в България пазарът е малък и ще е по-лесно да разглеждаш всички алтернативи.

правят се концерти и какво ли не
Това е добра също идея! Защо да не организирате аматьорски музикални групи и други подобни (примерно хумористи, илюзионисти и др) да дават представления, от които примерно 5% остават за изпълнителите. От останалите пари се покриват разходите по провеждането, а остатъка отива за финансиране на конкретен проект. Групите искат място за изява, хората искат различни забавни мероприятия, а проектите искат пари за да се развиват - всички доволни.
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Доколкото виждам май за момента това не е сайт за финансиране, а за дарения. Никъде не пише срещу колко пари какво получаваш (сайтовете за групово финансиране правят точно това).

Има я тази функция, просто проектите за реновация на площадки няма какво да предложат освен чиста и хубава площадка.
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Да направиш нещо в България, което изисква общи усилия и то да РАБОТИ е все още като онази тениска, която видях в Йерусалим навремето, на която някакви типове се превиват от смях, а надписа гласи "Мир в Близкия Изток" :D
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Ама то цялата идея е хората да си го поулязират!
Не пускаш обявата иа чакаш да капне нещо....
Напротив продължаваш да ровиш, да прокламираш да търсиш подкрепа и съмишленици.
Включваш всичко към обявата, приятели, скайп, социални мреж, блогове, форуми, малки обяви , банери, трансперанти, флаери, еванти, радио и тв реклама.
 
Да, това трябва да се рекламира чрез SEO - силен блог, който да пръска контент, социални канали, като най-вече ако си за тук - Facebook, и платените статии. Това са ти топ каналите. ;) Статиите е препоръчително да са слектирани правилно - ако проекта е за модернизиране на детска площатка - в някой сайт за майки, детски и т.н. Ако се набира капитал за вкарване на Wi-Fi в някой парт - в сайтовете на общините, бизнес портали, заради самия интерес докато си пиеш кафето на слънце да си провериш пощата и такива. ;)
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Най-големия проблем, който трябва да изчистите са регулационните пречки. В световните платформи парите се събират в PayPal сметка на самата платформа и едва след набиране на 100 % от нужното финансиране, те се превеждат на автора на проекта. Платформата естествено си удържа комисионната, най-често между 5% и 9%. При системата "всичко или нищо", ако проекта не събере парите в определения срок, парите се връщат на дарителите. PayPal удържа някаква минимална сума за тези транзакции. Ако вържете системата към PeyPal, ще се сблъскате с проблема, че все още тази система не е достигнало чак толкова силно присъствие на българския пазар. Остават банките, Epay и с sms от мобилните оператори. По българското законодателство, ако го играете посредник и вие събирате парите, то трябва да имате лиценз за финансов посредник, иначе, как ще държите парите на хората при себе си, на какво основание? Ако парите се превеждат директно на автора на проекта, изпадаме в ситуация при която за определения срок на проекта, от искани 30 000 лева автора е събрал 2 000 и следователно няма как да го реализира. Как ще върнете парите на дарителите - ще му се молите ли? Или тези 2 000 лева ще отидат за банкет на екипа НЕ СЪБРАЛ нужните пари за реализацията му?

Някой по-горе беше споменал, че не е нужна реклама на платформата, защото, потребителите сами ще популяризират проектите си. Всъщност, реклама е нужна и то много голяма. Не говоря за банери, Google или Facebook реклама. Говоря за неща, които ще изградят доверие в екипа стоящ зад платформата. Тук става въпрос за пари, макар и за малки суми. Но. все пак, защо аз да дам пари на някой през система в която не съм сигурен къде ще ми отидат парите? Ами ако авторите на проектите са познати на създателите на платформата и после си делнат парите? Разбирате ли, говоря от най-песимистична гледна точка. Мисълта ми е, че ви трябва силна общност, която да ви има доверие. Поканете блогъри да тестват системата, организирайте стартъп срещи, дайте интервюта за медиите, пресконференция ако е нужно, ПР-съобщение до медиите, някаква вирусна готина кампания. Всичко е от полза. Дори, застанете вие самите зад някоя социална кауза и се ангажирайте с набирането на необходимото финансиране. Успеха на тази кампания ще повиши неимоверно много доверието във вас!

Ако разрешите - или може би вече сте ги разрешили, не знам - проблемите с начините на финансиране и реализирате силна маркетингова кампания, което да покачи доверието във вас, то може и да имате успех. Но, освен комисионната, ако целта ви е да печелите, намерете и други начини по които да печелите от сайта, например, спонсорирани проекти, платени акаунти даващи повече възможности.

Успех!
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Има я тази функция, просто проектите за реновация на площадки няма какво да предложат освен чиста и хубава площадка.
За проектите за площадки е ясно че нямат, но за месарския магазин? Освен това другите ми идеи не ги коментира. И apokalipto е много прав със забележките си.
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Идеята ще си покаже дали ще се наложи само с времето. Браво за иницитивността. Само тая Comfortaa ако я смените, че много ми прилича на Comic Sans-a, а аз по подразбиране на сайтове с Comic Sans освен мемета и вицове, за друго не вярвам.

И си направете сайта респонсив, 2014 година е.
 
От: Групово Финансиране(crowdfunding)

Отключихме проектите както предложи колегата, решихме, че наистина е по-добре да се виждат.

Сайта не е респонсив нарочно вижда се добре през мобилни устойства а и не сме видяли до момента сайт за групово финансиране да е респонсив.
 

Горе