Да запазим България за децата - Чиста от генно модифицирани организми

YoungSupreme

Well-Known Member
Заповядайте на гражданска демонстрация под надслов:

"ЗА ЧИСТА ХРАНА, ЗА ЗДРАВА ЗЕМЯ ! БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!"
На 31 януари 2010 г., в неделя, 12.00 – 14.00 ч. .

Събиране на участниците между 12.00 и 12.30 ч. в градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, демонстрация-шествие между 12.30 и 13.10 ч. по описания маршрут и митинг на крайната точка, градинката до Народното събрание, между 13.10 и 14.00 ч.

Маршрут: Начална точка на шествието: градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Оттам шествието тръгва наляво по ул. „Шипка” и се придвижва направо до края на Докторската градина, където завива надясно по ул. „Сан Стефано”. Шествието продължава надолу по ул. „Сан Стефано” до сградата на Българската национална телевизия, където ще има кратък престой. След това шествието продължава до края на ул. „Сан Стефано” и оттам надясно по локалното платно на бул. „Цар Освободител”. Придвижва се по тротоара покрай сградата на Софийския университет до пешеходната пътека на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Шипка”. Оттам шествието пресича пешеходната пътека и завършва в градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание. На крайната точка ще се състои кратък митинг и информационна среща за генно-модифицираните организми.

ВАЖНО!!! Носете: плакати, свирки, тъпани, мегафони, артистично облекло...

Организатори: Коалиция „За Да Остане Природа в България” (www.forthenature.org) и Инициативен комитет на родители от форум „BG-MAMMA” и др.


послепис: В Австрия, Гърция и Италия ГМО са тотално забранени - да не даваме с лека ръка да си правят експерименти с нас.
 
Последно редактирано:
От: Да запазим България за децата - Чиста от генно модицирани организми

Фермер.бг също са против. Не са силни като мамите но и там са около 6000 члена.

СТАНОВИЩЕ

Относно: Предложение за изменение на закона за генетично модифицираните организми

Ние, фермерите от социалната мрежа FERMER.BG (около 6000 члена), преди приемане на поправките в Закона за генно модифицираните организми отново апелираме към институциите на Република България следното:

1. Предложените промени в закона пораждат недоверие, а не успокоение. Смятаме, че те са твърде либерални и въпреки бюрократичните пречки, не могат да защитят надеждно както биологичното, така и конвенционалното земеделие. Предложената схема за контрол на ГМО може да забави, но не и да предотврати регистрацията и разпространението им.
2. Изхождайки от фактите, смятаме съвместното съществуване на ГМО както с биоземеделието, така и с конвенционалното земеделие за невъзможно. Отстоянията са само формалност и не могат да предотвратят щетите. Реална е опасността и за биоразнообразието.
3. ГМО не могат да бъдат приоритет на българското земеделие поради натрупващите се факти за:
*Прогресиращо замърсяване на почвата с пестициди, което не позволява нормален сеитбооборот с конвенционални земеделски култури. Количеството на използваните хербициди непрекъснато нараства. Започнем ли с ГМО не може да се върнем назад за дълъг период от време.
*Емисията на неспецифични гени върху близкородствени растителни видове както културни, така и плевелни, застрашава съществуването на автентичните български сортове, плод на десетилетна селекция във водещи български институти. Променя се неблагоприятно устойчивостта на плевелите и вместо прогрес ще се предзизвика връщане към по-стари методи на земеделие. Тази опасност е налице независимо дали културите са предназначени за фураж или за биогорива.
*Натрупани са достатъчно факти за вредата от ГМО, те се увеличават и само въпрос на време е цялата истина да бъде показана.
*Отрицателните настроения към ГМО не само в българското общество, но и в световен мащаб нарастват, поради което реализацията на суровини и продукти с ГМО става несигурна. На всички международни изложения свързани с производство на хранителни стоки приоритет се дава на био храните, а не на тези с ГМО произход.
*Разпространението на ГМО от корпорациите производителки се осъществява на базата на агресивен контрол, в който са включени и площи с вторични емисии на ГМ гени. Не желаем българският земеделец да става обект на агресия и изнудване.
*Все повече земеделски страни развиват съвременно, конкурентноспособно земеделие и животновъдство не на базата на ГМО, а на биологично и екологично земеделие.
*Развитието на земеделската наука позволява в биологичното и екологичното земеделие да навлязат евтини и рентабилни продукти и технологии, които го правят дори по-рентабилно от конвенционалното.
*Производството на екологични храни и фуражи е в интерес на цялото общество и бъдещите поколения, а не на тесен кръг производители и търговци. Интереса и изискванията към тези храни нарастват в прогресия, докато този към храни с ГМО намалява също прогресивно.
*Нарастващата съпротива срещу ГМО в средите на фермерите.
*Уникалната възможност България да развие еко и био производство на храни и суровини, които може да заемат основно място в износа на страната и да имат значителен дял в нарастването на БВП. Това би дало съществено отражение и на качеството на туристическите услуги.

Настояваме:
1. Управлението на държавата с помощта на експертен съвет и участието на граждански и браншови организации, да определи приоритетите и развитието на селското стопанство.
2. Биологичното и екологично земеделие и животновъдство да влязат като основен приоритет в развитието на селското стопанство.
3. Да се използват всички законови възможности за реализиране на необходимостта: България – територия свободна от ГМО. Тази позиция да бъде активно отстоявана в ЕС.
3. Правата на земеделските производители отглеждащи конвенционални и биокултури , сортовото разнообразие и разнообразието на дивата природада, бъдат защитени като се направят промени в Закона за предотвратяване и отстраняване на екологични щети. Емисията на неспецифични гени в околната среда следствие от човешката дейност и в частност от използване на ГМО да бъде определена като замърсяване. В чл.4, ал.1, т.3 да бъде включен текста:” неспецифични гени от ГМО”, за да се задейства принципа – „замърсителят плаща”.
4. Контрола върху разпространението на ГМО да се осъществява с участието на гражданските организации, като това бъде регламентирано в закона или в подзаконовите актове.

25 януари 2010 год.

Членове на социална мрежа FERMER.BG 0878 11 11 21"
 
От: Да запазим България за децата - Чиста от генно модифицирани организми

Едва ли ще има някакъв ефект. Законите вече са платени. Депутатите няма да се съгласят да върнат обратно парите.
 
От: Да запазим България за децата - Чиста от генно модифицирани организми

Естествено, че няма - депутатите са си депутати... И аз мисля, че сякаш това правителство цели да елиминира нацията... :(
 
От: Да запазим България за децата - Чиста от генно модифицирани организми

Глупости. Целят просто да изкарат някой лев за да не се налага да работят. Като се замислиш това е мечтата на повечето хора (едни мечтаят да имат пари за да не работят, а други - да имат достатъчно пари за да си позволят да работят това, което искат).

Има и идеалисти, които спасяват човечеството от самото себе си. Ако не се вземат мерки по саботиране на икономиката икономическият растеж ще доведе до сериозна екологична катастрофа. В резултат на това планетата ще се отърве от "раковото си заболяване". Някои "спасители на човечеството" обаче не са съгласи и кроят конспиративни планове как да ограничат разрастването на човечеството - ГМО, разни отрови във водата (хлор, флуор), забрана на хранителните добавки (предвижда се витамин C да се изписва само с рецепта), войни, изкуствени природни бедствия, война с тероризма, квоти и субсидии, европейски социалистически съюз с много бюрокрация и т.н. Обаче нямат нищо против да спечелят някой лев покрай "спасяването".
 
Последно редактирано:
От: Да запазим България за децата - Чиста от генно модифицирани организми

Мирните протести никога не са давали резултат!
Това, че щели да се съберат Х човека, не означава, че на някой от депутатите му дреме. Язък за хората, които ще идат да мръзнат.
Вижте гърците к'во правят. Не си играят като нас!
 
От: Да запазим България за децата - Чиста от генно модифицирани организми

Тези гърци, които "протестират" са за затвора. Чудя им се на държавата как до сега не са пратили военните да разчистят границите.
 
щото са много чуствителни към тази тема Гърците някаде през 70те мисля са имали военна диктатура и са смазвали студентски протести.... и общественото мнение е много силно настроено срещу това

пп дано изпълнят каквото обещаха да се наложи 5 годишен мораториум върху ГМО със сложна админастративан процедура подобна на тази в ирландия...
 
От: Да запазим България за децата - Чиста от генно модифицирани организми

@Автора на темата и сички дето мислят по подобен начин:
Носете и байраци "Ние сме сбирщина идиоти, бъкел не знаем за какво става дума, ама щом чуждинцити праят тъй, давай и ний..."

@Хепислакър: THUMBS UP!
 
сбирщина не сбирщина гледаи как от другата сбирщина влизат при ББ без покана :)

Децата на майките от форума „Bg-mamma.com“ изпратиха над 2000 картички на премиера с посланието да запази България чиста от ГМО. Майките и малките деца чакаха за среща в студа пред МС над два часа. Много от тях си тръгнаха, преди най-упоритите от тях да стигнат до стаята на началника на кабинета.Там, в очакване на премиера, бебчетата започнаха да лазят по земята около бюрата в кабинета. Малко преди три часа майките и децата са били приети от премиера.
http://www.bnews.bg/article-5521
 

Горе