Да се занимавам ли с програмиране, ако:

От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Начи тоест колкото и да ми харесва нещо, ако не ми харесва как го правя. Няма да стане...
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Хубаво ще е да гледаш нещата които ти харесват да ти харесват. Ако ти харесват и не ти харесват има шанс да почнат да ти харесват, но по-добре не се занимавай :)
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Не искам да те отказвам, но истинските програмисти - тези, които ги търсят хората и които изкарват пари от това, сами си отговарят на въпроса "Как да стана програмист?". Имам предвид, че ако ти е в кръвта, в началото ще ти изглежда крайно трудно и непонятно, но ще те влече и ще се бориш с трудностите, а с течение на времето ще ти става все по-ясно и по-лесно. Сега си спомням как гледах като теле в железница първата книжка за компютри, която прочетох, когато бях дете: "Бейсик - език на персоналните компютри". Не мога да намеря точно нейна снимка, затова слагам снимка на друга книжка от поредицата:

12125.jpg

Не казвам да я прочетеш, само споделям първите си впечатления от компютрите. (Изпитах носталгия, като се сетих за тези книжки). До тогава още не бях виждал компютър пред себе си. Също така гледах и едни кодове на JavaScript в едно списание за компютри през 99-а, които всъщност бяха игра - пъзел с 9 квадратчета :)


За първи път писах програмки в часовете по информатика на Pascal и C през 99-а, но те не бяха нищо особено - смятаха корените на квадратно уравнение :D По-сложно от това не можех да направя, т.е. не бях в състояние да преправя програмата така, че да смята корените на биквадратно уравнение :oops:


От някъде ми попадна информация как се прави страница на HTML. После направих картинките на една страница да се сменят и да се zoom-ват. Това бяха първите ми стъпки като програмист: смесих два JavaScript-a - единия който само сменяше картинки, а другия, който zoom-ваше. Ето от тук се учих: http://todos.zonebg.com/ От тук взех готовите кодове на двете неща. Ще я нарека моят учебник, защото от нея започнах сам да си пиша кодовете.


После започнах да уча PHP от книга - не научих почти нищо :D На пазара има книги за много езици, но те са безполезни, няма да те научат на нищо, особено пък да програмираш! На PHP се научих да програмирам докато работех общо 2 години и половина в 2 фирми. Пак там ми се наложи да напиша една C програма, защото от незнание ми хрумна да направя една глупост (почнах да пиша програма, която да парсне сорс кода на Мозила, защото не бях чувал за cURL :D ) И тогава си купих Библията за програмисти - единствената книга, която може да те научи да програмираш. Казва се "Програмиране =++ Алгоритми;".


Програмирането не е за всеки и не са случайни хора тези, които стават програмисти. Но най-интересното е, че това ще го разбереш когато станеш... или не станеш програмист :) На мен от малък ми е мечта да свиря на синтезатор, но до сега, на 27 още не съм се научил. Не ми е в кръвта :D Не съм гуру като Преслав Наков, Панайот Добриков и други, но мисля, че програмирането ми се отдава. Харесва ми и задълбавам все повече и повече. Мисля, че компютрите са в кръвта ми. Ако и на теб са ти в кръвта, ще станеш програмист! :)


Друг е въпроса дали това е най-доброто нещо, което можеш да направиш със себе си и живота си. Може да има нещо по-добро. Но ти си единствения, който може да си отговори на този въпрос. Може да не намериш скоро призванието си, но ще го намериш и ще правиш това, което най-много обичаш и най-много ти се отдава. Желая ти успех! :)
 
Последно редактирано:
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Разгледах форума и видях, че си на 15. Аз за пръв път се докоснах до компютър на 16 септември 99-а - току-що бях навършил 15. Преди това бях виждал само Правец като дете, но не вдявах абсолюбно нищо и бях виждал и скрийншотове в списания. От тази дата нататък започнах да вися много в Интернет и да чета списания. Вълнуваха ме хардуер и програми. Тогава във Видин можеше да си пуснеш Интернет само по дуплексен телефон :D Купувах си списания с дискове и пробвах програмите в една зала, не знам дали и колко вируси съм им вкарал :D


През 2001-ва започнах да се занимавам с Linux. По онова време любимата ми дистрибуция беше Mandrake, RedHat също ми харесваше. Инсталирах Linux на един компютър в гимназията, защото нямах вкъщи. Още тогава бях пробвал да правя страничка на HTML. Сега се сетих - започнах да я правя първо на Open Office и после преправях HTML кода. Намерих си и ръководство с таговете. През 2002-а ми купиха първия компютър, когато бях в 11-и клас. Тогава ме влечеше много хардуера и системното администриране на Linux, както и да пипна тук-там по Windows-а.


После продължих да пиша програмки като тези в училище. В края на 2003-а направих всички курсови задачи по Информатика на колегите от ВУЗ-а, с които се събирахме и те си ги защитиха, а аз се оспах за изпита :D Те бяха малко по-сложни от задачите за квадратното уравнение. Тогава още нямах Интернет в стаята в общежитието. През есента на 2004-а имах Интернет и тогава започнах да си правя уеб-страница. После JS, след това PHP и след него алгоритмите на C.


През 2007-а за рождения ми ден колегите от 2-та фирма, където работих като уеб програмист, ми подариха AVR микроконтролер - Atmega128. Бях пробвал да пиша фърмуер за него на C, но ми се виждаше бозава работа да пишеш firmware на този език и започнах да пиша на Assembler. Този фърмуер трябваше да регулира тока на светодиод - съвсем елементарна програмка. Обаче до тогава ползвах микроконтролера с вградения тактов генератор. Явно един ден съм променил Fuse bit-овете му, с което съм го превключил на външен тактов генератор и спря да работи, а аз мислех, че съм го изгорил. С друг микроконтролер изгорих паралелния порт на лаптопа (на него закачах програматор тип "5 проводника") и от тогава в продължение на 2 години не се бях занимавал с микроконтролери.


През 2010-а си направих развойни платки с няколко микроконтролера, програматор с буфер, за да не изгоря паралелния порт и един тактов генератор, с който да ги разблокирам, ако ги заключа по Fuse bits. И така в продължение на 2 години учих асемблер, докато се опитвах да проектирам DMX димер. Във ВУЗ-а специалността ми е Комуникационна техника, в която съм учил Цифрова и Микропроцесорна Техника. В дисциплината ЦМТ компютрите се учат почти на ниво транзистори! Това ми е най-любимата дисциплина в цялата специалност и ми се отдава много.


И относно въпроса ти за математиката: завърших математическа гимназия, но никога не съм бил добър по математика. Но стигнах до извода, че учените са открили универсална наука, с която да описват заобикалящите ни неща и нещата в природата, и тя се нарича Математика. А компютрите пресъздават всичко, което могат благодарение на нея. Ако някой ден станеш програмист на моето ниво, сам ще стигнеш до извода, че програмите са алгоритъм, който извършва аритметични и логически операции върху адреси или области от адреси в паметта. Който не ми вярва, да си свали instruction set на някой процесор и в него ще види, че процесорите имат:

- аритметични операции (събиране add, изваждане sub, умножение mul)
- логически операции (И,ИЛИ, изключващо или - XOR...)
- операции за сравнение (cp - compare)
- операции за условен (branch if equal - breq, branch if greater or equal - brge) и безусловен преход (jump, call)
- операции за зареждане и запис в регистри и адреси в паметта (ldi, sdi...)
- други операции (за работа със стек и т.н.)


Та с целия този разказ описах, че и аз започнах на твоята възраст. Ако установиш, че програмирането те влече - дерзай, ако не - ще намериш друга дейност, която те вълнува.


Още веднъж успех от мен и като постигнеш напредък, ще се радвам да споделиш с нас :)
 
Последно редактирано:
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Абе на това келеме не му ли бях писал още в предната тема да пробва наред докато нещо не му хареса ама първо да почне от аналният секс та да не си губи времето
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Недей с лошо де :) Според мен ако наистина е интелигентно, момчето ще се информира от тук от там и в един момент ще се отсее това занимание, което наистина си струва. Както казах, аз на неговата възраст не бях виждал компютър...
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Аз започнах на неговата възраст да се интересувам от програмиране, защото ми харесваше, а не защото някой ми е казал. Спомням си, че началото беше свързано с правенето на елементарна програмка на Visual Basic в училище. Хареса ми и малко след това модифицирах няколко статични уеб шаблона и оттам започнах да се интересувам от HTML и CSS. Малко след това пък реших да си отварям торент тракер. Не знаех PHP, но смятах да го науча чрез бърникане на готовата система на тракера. Научих това-онова. Направих доста промени в тракера, но се отказах. След това щях да си отварям bux сайт (хаха), но на български. Преведох системата, промених някои нейни функции и добавих нови. Но и от това се отказах. След това открих Предприемач. Четох за афилиейт маркетинга. Тогава създадох първия изцяло писан от мен сайт - универсална афилиейт насочена системка с кошница (тоест за множество продукти). Направих няколко хербалки, като само им сменях дизайна и текстовете - базирани на системката. Сега, като видя какви кодове съм писал, се хващам за главата, ама ме мързи да ги променям - нали си бачкат... Проблемът беше (и още е), че не знаех/знам SEO и не ме и интересуваше (но сега ме интересува). На мен ми беше интересно да правя сайтове, а SEO-то ми беше адски безинтересно и нямах мотивация да го уча - на тази възраст не знаех как се изкарват пари по другия начин. Адски съжалявам, че тогава не започнах да уча интернет маркетинг, но не мога да върна времето.

Макар че оттогава минаха цели 5 години, сега не съм много добър по програмиране. Писал съм сайтчета, но за много добър програмист се изисква доста повече от това. Имам немалко книги по програмиране (включително споменатата "Програмиране =++ Алгоритми") и ми е наистина интересно, но не съм чел голяма част от тях. Те бяха купени в момент, когато наистина вярвах, че животът на програмистите е добър. Смятах да се захвана много сериозно с Java. Но се отказах. Просто не исках да имам шеф, а при фрийлансърството присъства ужасният елемент да разбереш какво иска клиентът, като той почти по дефиниция не знае какво иска. Освен това на мен не ми харесва висенето пред монитора по 7+ часа на ден. Сега се опитвам да уча SEO и интернет бизнес като цяло. В университета имам възможност да се консултирам с доценти и професори по маркетинг, бизнес, предприемачество и т.н., както и да ползвам адски богата икономическа библиотека. И няма да пропилея тази възможност! Ще съм предоволен, ако след година изкарвам нетно 700-800 лева - може би не са много за някои от вас, но за мен това са адски много пари и мотивацията ми да уча още ще скочи до небето, ако успея.
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

А защо не кажеш какво точно искаш да знаеш и за коя специалност?
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

А за университети някой може ли да сподели нещо

Не разчитай на университет да те научи на нещо, ако ти сам не искаш да го научиш и не отделяш огромна част от свободното си време за програмиране.
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Не разчитай на университет да те научи на нещо, ако ти сам не искаш да го научиш и не отделяш огромна част от свободното си време за програмиране.
Знам го това нещо, но все пак имате ли някакви отзиви
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Ако става въпрос за програмиране, ФМИ е най-доброто място в България.
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Ако става въпрос за програмиране, ФМИ е най-доброто място в България.

Попринцип да, но там за да избуташ трябва от преди това да си се занимавал с програмиране иначе нямаш шанс. Аз съм във ФМИ и честно си казвам, ако не програмирах от преди това абсурд щеше да е да мина... То така и стана де от 20 човека 13-14 са за Септември, защото не са знаели изобщо какво е това програмиране преди да влязат във ФМИ. Там за 1 месец от булева алгебра стигат до структури в С++, това човек, който за 1-ви път чува думата "програмиране" няма как да го усмисли за толкова кратко време.
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Попринцип да, но там за да избуташ трябва от преди това да си се занимавал с програмиране иначе нямаш шанс. Аз съм във ФМИ и честно си казвам, ако не програмирах от преди това абсурд щеше да е да мина... То така и стана де от 20 човека 13-14 са за Септември, защото не са знаели изобщо какво е това програмиране преди да влязат във ФМИ. Там за 1 месец от булева алгебра стигат до структури в С++, това човек, който за 1-ви път чува думата "програмиране" няма как да го усмисли за толкова кратко време.

Знаех, че е трудно, ама чак пък толкова...

Нещо за пловдивски университет или софийски да кажете ?

Ми да де, ФМИ е факултет на СУ.
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Воисче - погледнете му на келемето всичките теми дето е изсрало до момента и със сигурност на повечето ще ви дойде отръки да го въведете в чудният свят на Дисни

http://www.predpriemach.com/search.php?searchid=1176245
 
От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:

Абе аз не ги разбирам какво толкова учат във ФМИ, особено пък камарата математика. Все се каня да помоля един приятел за учебния план, за да видя какви дисциплини е учил, но така и не го сторих. За това, че програмирането в някои отношения е неблагодарна работа, съм съгласен напълно с аргументите на Attacker.


Че някои хора не знаят какво искат - това е така. Но когато полагаш усилия да им го обясниш най-подробно и по най-елементарния начин, а те не те разбират или се правят на ударени, тогава е кофти... Човек регистриран във форума поиска да му направя едно нещо за уебсайт, което се прави с елементарен код. Няколко пъти му казах да ми прати PSD файла, за да си взема от него необходимите картинки. Дизайна е готов, така че той със сигурност има този файл. Чаках, но като видях, че той чака от мен да му пратя готовото нещо, запретнах ръкави и се помъчих да взема колкото мога от скрийншота, който ми беше пратил... :shock:

Не съм добър с графичните редактори и ми се наложи да сменя фона зад едни картинки, в които имаше сянка и други преливания от цветовете на картинките към фона. Няма такава утрепия, 12 часа се мъчих... и пак не стана добре! Не знам защо този човек не пожела да ми прати PSD файла - аз ли не му казах правилно или той просто реши да се избъзика с мен. Но 2-ри път няма да правя глупостта да режа дизайн от JPG!


Аз упорито избягвам да се хващам на работа като програмист във фирми. Избягвам и фрилансерството, но се хванах временно с това, защото се налага да изкарам пари. Иначе програмирам за себе си. Имам идеи и работя върху тях. Моите идеи са свързани повече с хардуер, отколкото с някакви фантастични програми, тъй че за сега изглежда, че ще мога да мина без да съм учил това, което учат в ФМИ.
 

Горе