Депозит в банка

- няма по-добър учител от реалния свят
Точно така, университети, колежи и другите алабализми само създават социални контакти, но реално на нищо не те учат. Университетът на живота, аз не знам, дали има такса за семестъра...
 
Точно така, университети, колежи и другите алабализми само създават социални контакти, но реално на нищо не те учат. Университетът на живота, аз не знам, дали има такса за семестъра...
Има, има. :) Едни плащат малко, защото четат и проучват повече. Други плащат дебело, защото не си правят труда да правят тия проучвания, планирания. Но хубавата новина е, че и в двата случая научаваш повече с всяко едно поето бизнес начинание. И да, никой университет няма да те научи на това.
 
Бате, обаче не става ясно защо са тия "тъмни прозорци". Може да са по ред причини. Примерно наскоро видях нещо, в което не бих позволил и котката ми да се изпикае, даващо се за сумата от 500 лева на месец. Да не говорим, че беше едва 30 кв. Ако не е и по-малко.
 
Задай си въпроса, поради каква причина брокер на НИ ще си дава зор да информира хората, че видиш ли има ръст на не-използваеми имоти? Защо вместо да говори ръст, ръст, ръст на цените на НИ, казва абе внимавайте с предлагането, завоалирано с "тъмни прозорци" :)
 
Последно редактирано:
Бате, обаче не става ясно защо са тия "тъмни прозорци". Може да са по ред причини. Примерно наскоро видях нещо, в което не бих позволил и котката ми да се изпикае, даващо се за сумата от 500 лева на месец. Да не говорим, че беше едва 30 кв. Ако не е и по-малко.
Банко, търсенето на наеми е огромно. Нямаш си идея какви са цените и какви са условията. Много мои приятели напослидък търсят да наемат и като виждам в какви коптори живеят ми става жал. В момента вноската по кредит ти е по-ниска от наема за същото жилище. При все, че жилището като го придобиеш можеш да правиш много неща с него.

"Тъмните прозорци" са най-вече на емигранти, които са си купили жилища да отседнат като се върнат или да си вкарат парите в нещо, защото лихви по депозитште няма, а не всеки може, а и има желание да ги инвестира някъде си, при неясна доходност.

Празните жилища са на хора които са ги купили за децата си, които ще дойдат да учат в софия. И тъй като жилище не се купува от днес за утре, имат 1-2 години период на изчакване.

Глупости с много наследници. Това да не ти е нивата на прапрапрапрапрадядо ти реституирана на негово име, и чиито наследници не познаваш. Това са имоти най-много с 2 поколения наследници. Единици са тези които не могат да се разберат.
 
Да, може да си прав, че нямам представа. Но да речем, взимаш 1500 лева на месец, как така по дяволите 1/3 от тези пари ще даваш всеки месец, за да живееш в някаква дупка? И при какви условия това се случва, не ми се мисли. Както разказах по-горе, в предишния си пост, продължението е, че живеейки в тази мизерия, хората са ходили по огледи с брокери, които нон стоп са ги мятали на някакви мизерии, обеснявайки им, че в момента това е пазара и да речем, че за нещо що годе читаво е нужно да се бръкнат дълбоко и под 600 лева на месец не могат да разчитат на нещо по техния вкус.

В момента е изгодно, но дали ще остане така, един Бог знае. Според мен и там ще има някакво разместване. Много лош момент беше именно случката с банката тук, и това което последва след нея.
 
Не е ли ясно че тези имоти са собственост на емигранти, които са ги купили с цел да има къде да живеят като се върнат, защото не е ясно дали ще имат доходи да плащат наем или са ги купили, но са загубили работата си иса емигрирали. Нима и в САЩ, където всички живеят под наем няма празни имоти? Ами хилядите обезлюдени села, също влизат в тази статистика, това са “тъмни прозорци”. Ама съгласи се, че никой няма да отиде да живее на село.


Все още чакам банките да си продадат имотите и да спукат балона, това което няколко хора го говорят във форума, ама няма никаква логика да се случи.
 
Много интересна теза, за жалост е далече от реалността.

Емигрант е човек, който напуска и не мисли да се връща - братовчед ми напуска с цялото си семейство и отива в САЩ при роднини на жена му. Всичко се продава, което не може да се вкара в куфар.
В страните отвъд ЕС, трябва да гарантираш активи, за да имаш шанса да те допуснат - не си падат да приемат нови емигранти на цоцални помощи.

Ако се установиш на запад, то там градиш всичко на ново и нямаш много свободен кеш да инвестираш в БГ, но и защо?
Ако не можеш да се реализираш и се прибереш то надали преди това си купил жилище - от къде пари, нали не си се реализирал?

Ако случайно в САЩ 1/3 от всички жилища са празни, то това ще е велика депресия на квадрат.
Да, и на село влизат тези числа, но в София 1/4 са празни - виж колко жилища са празни в западните столици или някои от големите метрополиси по света и у нас?

Да и аз мислих, за банките, но поради факта, че все още няма личен фалит, то те престуктурираха кредити и балансираха през лихвения деференциал и таксите - но да все още има една камара НИ в активи си, сигурно не малка част влизат и в тези тъмни прозорци.
 

Горе