Депозит в банка

те повечето си мислят, че се е спукал балона и са продали, ама после се хапят по гъза от яд...

p2p кредитирането е пълен скам, освен ако ти не си фараона в пирамидата...
По-малко скам е от колкото кредитирането на банките с частичен резерв.
 
Стига сте подлъгвали хората да си бутат парите в биткойни. Може да се спечели много, но може и да се изгуби също толкова много. В подобни схеми вкарвате пари които сте готови да изгубите...а не пари на които искате да разчитате след време.
 
Стига сте подлъгвали хората да си бутат парите в биткойни. Може да се спечели много, но може и да се изгуби също толкова много. В подобни схеми вкарвате пари които сте готови да изгубите...а не пари на които искате да разчитате след време.
Според доста хора по света , тия "схеми" са бъдещето , та е доста вероятно , точно това да са парите на които ще разчитате в бъдещето. Ако ние като предприемачи (все пак сме в такъв форум) не виждаме първи такива иновации и не скачаме там първи , нз кой. Докато си говорим , биткойн за първи път в историята си мина 4600 долара, а втората най-популярна криптовалута етериум 370 долара...

bfi1504069407i.jpg

vij.php
 
Много интересна дискусия. Хората вярват, че пазара на имоти в София е балон, но биткойна не бил. Дрън та пляс. Биткойна е балон, който няколко пъти изпусна въздух през годините и със сигурност ще си спука в някакъв момент. Въпроса е кога ще е.

Биткойна няма никаква стойност, така и не го разбрахте. Това е една спикулативна стока, която ще умре в даден момент. Просто е.

Тука в темата пича скътал някой лев и пита как да ги вложи, защото му е за пръв път. Не иска да ги инвестира. Вие нима нямате нито един лев спестен за черни дни?

Всеки трябва да има накаква малка сума с която да може да се сдобие веднага при нужда. Ама под веднага разбирам - в първия работен ден. И спестовния депозит или сметка е единствения правилен начин.

Ако недай си боже примерно паднете в банята и счупите крака и трябват пари за операция, за да няма проблеми в бъдеще, тия биткойни докато ги продаде ще са се влошили нещата. Най-много датрябвя да тегли бърз кредит ...
 
Ташаци на рояци и суеверие като през 11-ти век.
То какво може да се очаква от игнорамуси.
Да "инвестираш" в койни е като да "инвестираш" в долари през 1996-7 години. Тогава спечелиха големите акули и чейнчаджиите на Магурата.
Вие от кои сте?
Не ви виждам в нито една от двете позиции.
Отдавна зад парите не стои нищо, да не говорим зад койните какво стои.
Нали не си мислите, че долара е в инфлация с трицифрен процент, та затова така се движи курса му спрямо койните? Не виждам международните цени да са се променили.
За разлика от койните, с пари можеш да платиш навсякъде - било за кафе или джунджурия, било в болница - след катастрофа, например.
Попадате днес в катастрофа и се озовавате в болница с потрошени кокаляци. Имате здравна осигуровка? Прекрасно! Тя ви осигурява престоя в болницата - легло, топлина, и нещо като храна; санитар, който да измие пода и смени постелките. Нищо повече. Ако нямате кеш, дори сестрите не ви обръщат внимание, а не говорим за лекарите. Защото лекарите използват материали. За да ви вържат кокаляците са нужни помощни средства. А те струват 4 цифрени суми!
Хайде сега платете със скъпите койни!
Нъцки.
По време на строителния "бум" мой набор си заряза работата, направи "съдружие" с негов познат, който осигури парите, и купиха багер. 3000 лв лизинг всеки месец. Докато влезе в схемата - 6 месеца с всичките му връзки и рушвети, бе достигнал състояние за болница. Влезе в системата и започна да трупа кинти в сметката. Сина му в същото време бе прохождащ арендатор. Способен земеделец.
Заебаха земеделието, продадоха две ниви и купиха и на него багер.
Всичко ток и жица!
Минаха две години и строителството се сгромоляса. От 450 минимална надница, отделно извънредните часове, се стигна до 60 лв. Стига да намериш кой да те наеме.
Синът - с жена и малко дете, десет месеца бе без работа. Имаше резерви, но готови пари лесно хвърчат.
И до днес се псува, че заряза земеделието. Само субсидиите нарастнаха три пъти от тогава.

Народът го е казал отдавна - кътай бели пари за черни дни. Никога не знаеш кога ще ти потрябват сухи пари в ръката - човек предполага, Господ разполага.
На днешно време за изключителни нужди няма по-добър начин от пари с карта към тях. За малки суми в банкова сметка никой не се интересува откъде са и как са спечелени.
Пари в къщи е рискова работа - я ще те оберат, я пожар ще стане, я ще се изкушиш да похарчиш от тях. И в банка има риск, но със сигурност е значително по-малък.
Не всички пари са за печалба. Който е учил икономика, знае, че има оборотен капитал, рисков капитал, резервен капитал...
 
Плащанията с биткойн навлизат вече , тепърва ще се разрастват. Например в момента можеш да си букнеш почивка и да платиш с биткойни. Вече има и карти , които директно взимат от баланса ти в биткойни и може да плащаш в каквато валута си искаш. Не е далеч времето когато картинката по-горе стане реалност.
Банките са просто посредник при плащания и то излишен, Те се хранят от такси при всяка транзакция. Ако аз искам да пратя пари на някой , трябва да мине през банката и тя да вземе парички за транзакцията. При биткойна , мога да пратя пари на всеки , без нужда от посредници. Точно затова банките се чувстват застрашени - защото може да станат излишни.
И естествено не съветвам никой да обътне всичките си спестявания в криптовалути. Но един разумен процент от тях - задължително.
 
Букни си почивка, плати с биткойни, като те измамят с почивката или кажат ти не си платил върви доказвай, че нямаш систра.

Съда дали ще приеме извлечението от портфейла ти зардоказателство че си платил ти дадена услуга в дадени параметри.

То и с банкови разплащания стават измами пък да не казвам какво. Тия биткойни като почнат да ги приемат държавните учреждения масово тогава може да се говори за смисъл от тях. Другото е спекула и балон.
 
При биткойн при разплащане между хората няма такси. Но има такси при купуването им на борсата нали?

П.П. Е то идеята е да имаш от тях преди да почне да ги приема всяка втора държава и човек или поне аз така мисля.
 
При биткойн при разплащане между хората няма такси. Но има такси при купуването им на борсата нали?

П.П. Е то идеята е да имаш от тях преди да почне да ги приема всяка втора държава и човек или поне аз така мисля.
Може да си ги изкопаеш и сам, а не да ги купиш.
 
Не знам дали ми се занимава, а и къде ще ги държа тия компютри да копаят. Чета, че сега е доста трудно да се копае и няма много схема. По-добре директно да купиш. А дали скоро се очаква някакъв спад в цената или по-добре още сега да се купува?
 
или по-добре още сега да се купува
При спекулативните сделки има само две положения:
- ще изчакам още малко;
- дасеебавглавата, че не купих/продадох по-рано!
 
според градинаров докато ало-измамниците, гранична полиция, митничарите, катаджиите и докторите не почнат да искат плащане и в биткойн, последния няма да го бъде...
камене, имаш фактура за плащане, какви измами, какви пет лева?!
в момента няма никакъв законов проблем да създадеш платежна институция, да се лицензираш и да сключиш договори с държавни институции за разплащане с биткойн през (виртуален) ПОС терминал(и), действай!
 
Много си прав, но правиш някои пропуски - таксиметрови шофьори, пикола в хотели (нали ще ходиш по чужбина с койните :p )..., ииии, когато ето тук тръгнат, тогава ще са наистина признато средство за плащане:

main-qimg-fd88cbfdd05302599c4dd187d92c9028-c
 
Burnx,

Именно използваш думата предприемач - човек който се усеща преди другите, да говорим в момента за биткойни - когато телевизиите гърмят постоянно по темата, ако си пуснеш Bulgaria on Air ежедневно се споменава, дори има и доста репортажи, дори когато се разхождах в парка случайно чух двама студенти се нахъсваха на темата Биткойн.... предприемачът усеща нещата доста преди всички....щом темата е тръгнала да се обсъжда дори и от децата някакси... момента май е изпуснат

От предишните мнения, съфорумник изрази съжаление, как не бил инветирал в началото на годината в биткойни.... това ми прилича много на начинаещите форекст търговци (без да изключвам и себе си, защото съм го правил този номер) да сядат пред графиката и да смятат как ако в еди кой си момент били купили USD/EUR за 1 ден колко пари са щели да направят.

Като се гледат в графиките назад е много лесно, но ако си в пазара е съвсем различно.

В репортаж по телевизията за биткойна, ми направи впечатление мнение, че валутата е много волатилна именно защото много голяма част от биткойните се държат от много млако хора и съответно те си правят разни спекулации... да уцелиш какво ще направят те е чист хазарт. И точно както чух това мнение следя нещата и наистина биткойна си ходи нагоре надолу със по 1000 лева както си реши.

И тук идва моя пример ако си вкарал 10-20 бона в биткойни на 15 август на цена от 7309 лв в 7 сутринта, а до 5 часа вечерта цената е 6,6 ти е загуба от 1,8 лева за един ден при инвестиция от 21к в биткойни - и ако това са ти всички пари много голяма чат от хората ще си кажат, че до утре ще изгубят още - хваща ги шубето и вадят на загуба.

Ето го и обратния вариант купуват биткойни за 20 000 лева на 4000 лева на биткойн - в момента в който той стане 4500 пак почти всички ще ги хване страх и ще предпочетат да излязат от сделката докато са на печалба.

Извода е, че в такива бошлав схеми за да спечелиш трябва да да не ти пука ама грам за парите които си вложил - а за да не ти пука те трябва дае малък процент от това което получаваш на месец - което автоматично значи, че ако си вкарал примерно 500 лева, а заплатата ти е 2000 - и да ги утроиш тези 500 лева за няколко месеца с печалбата не може да изкараш и 1 месец (ако си харчиш цялата заплата) Друго ще е да си вкарал 2 заплати и след 3 месеца да са станали от 4к на 12к - тогава ще има значение за стандарта ти на живот, но много малко хора ще вкарат 2 заплати в такова нещо без да направят някоя глупост от горните 2 примера.




Според доста хора по света , тия "схеми" са бъдещето , та е доста вероятно , точно това да са парите на които ще разчитате в бъдещето. Ако ние като предприемачи (все пак сме в такъв форум) не виждаме първи такива иновации и не скачаме там първи , нз кой. Докато си говорим , биткойн за първи път в историята си мина 4600 долара, а втората най-популярна криптовалута етериум 370 долара...

bfi1504069407i.jpg

vij.php
 
И защото е форум за предприемачи, да не излиза, че само хейта ето ви и моя опит с криптовалутите:

Преди 2 месеца бях решил да вкарам 1-2к в биткойни, регистрирах се в coinbase.com (за щастие нови потребители не могат да вкарват повече от 300 евро - та ме ограничиха да не правя глупости)

та купих си 300 евро в лайткойни, взеха ми такса от 11 евро такса (за покупки през дебитна карта)

За да теглиш пари от там трябва да потвърдиш банкова сметка - потвърждението става като преведеш минимална сума към тяхната сметка, таксата за валутен превод в ЕС е 18 евро . - до тук таксите 29 евро на 300 са си почти 10%

Като се регистрирах, беше през някакъв афилиатен линк и човека който ме препоръчва получава 10 долара в биткойни аз също получих толкова. (Ако ще правите глупости цъкайте на моя линк поне и аз да взема 10 долара :) https://www.coinbase.com/join/59351ffa82563900e5f6f6a7 )

Преди 2 месеца теззи 10 долара бяха 17 лева и преди 1 седмица бяха станали около 26 лв - и реших да продам тези биткойни - естествено ПАК ТАКСИЧКА и от 13,12 Евро ми взеха 1,49 евро такса съответно в ЕВРО WALLET имам 11 евро.

И сега предполагам, че ако реша да ми преведат тези пари по сметка още такси ще трябва .... което доста орязва печалбата, ако има такава :)

Сами си правете изводите дали е много предприемчиво...

Специално за тези койн бейз (при останалите съм убеден ще че е същото) за да няма такси трябва да направите превод към тях и съответно да си потвърдите и сметката по този начин което струва 18 евро колкото и да преведете, по този начин ще избегнете 4% такса покупка от кредитна карта - превода се потвърждава за няколко работни дни, когато цената може да е много на горе или много надолу... пак неизвестности - ако го правите с много пари според мен не си струва
 
как така приписваш такси, които са ти ги взели банките, на биткойн не мога да разбера...

към днешна дата:
най-евтиния преход на биткойн към банка е през kraken до сметка в тексим банк - няма такси за входящи СЕПА преводи.
най-евтиния преход от сметка към биткойн е от сметка в д-банк(без 100% сигурност, все пак тези банки през месец ги сменят, инфлация ли има, що ли, или нямат конкуренция от КТБ повече...), пак да кажем в kraken - има такси за изходящ, но са по-малки от тези на другите банки, но пак са неприемливо по-високи, ако гледаме на kraken таксата - стотинки някакви...
 
Не е казано, че трябва дс де изръсваш една торба пари за биткойни. Както спомена колегата BurnX етерумчето и то все нагоре върви, та може да се вземе и от него. Като цяло малка инвестиция в криптовалути е разумна на този етап поне за мен е така.
 
D. Ivanov разумна е ако имаш 100к и нашиеш 5к в крипто валути. Но темата е започната от колега, който иска да си сложи парите за черни дни на сигурно.

А ако имаш 100к е много по-добре да вкараш парите в бизнеса който ти ги е изкарал.

Каквото и да си говорим това е хазарт
 
Много интересна дискусия. Хората вярват, че пазара на имоти в София е балон, но биткойна не бил. Дрън та пляс. Биткойна е балон, който няколко пъти изпусна въздух през годините и със сигурност ще си спука в някакъв момент. Въпроса е кога ще е.

Когато цената върви нагоре и чат-пат прави корекции, това се нарича тренд :)

За съжаление и това при имотите изглежда тренд, а не балон. И ще е тренд докато банките го поддържат, защото най-вече те са отговорни за това. Раздават лесни числа на глупавите хора за да си купуват апартаменти и цените растат ли, растат. От където и да се погледне, да се изплащат 4 малки стени 20-30 години в бъдещето не е оферта, но хората се съгласяват с това. И ако (не)случайно някой закъснее с плащанията за няколко месеца, влиза в една чудесна спирала и в крайна сметка мечтания му апартамент се конфискува в полза на банката. Същата банка от която първоначално е взел едни "пари", които са били напечатани много по-лесно отколкото която и да е криптовалута. Така че не, имотите не са балон, но пък са една голяма измама.

Тия дето говорят за банки и ала-бала... толкова отдавна ли беше, когато КТБ гръмна? Ами гръцките опашки пред банките? Ами това че и тази година разни банки по света гърмяха като крушки?

Ами това че дори при оптимистични дни валутата за 10 години се обезценява около 50%? Вискяр не вижда международните цени да са се променили, но айде да си спомним например колко е била средната заплата през 2007 (~400 лв) или през 1999 (под 200 лв). Даже по-добре да не се връщаме по-назад от това, щото положението е в пъти по-грозно. Някой ще каже "Да, ама това са заплатите, а не цените, значи че хората получават повече и са по-богати". Ами не мога да намеря статистика на цените на всяко нещо, но примерно за интернет сега плащам по-малко отколкото преди :D Все пак щом хората като цяло получават по-голямо количество числа, то може да се обобщи че и харчовете им са нараснали със същия %.

Вече който има доход от хиляди всеки месец и въпреки това не може да тросне от масата да кажем 5 бона, проблема си е най-вече в него. Като знам за какви глупости си харчат парите хората, мога да обобщя че почти всеки е в състояние да заличи няколко месечни разходи без това да наруши кефа му от живота в дългосрочен план. Но хората са си глезени, те всъщност обожават да си чупят парите. Колкото повече пари има някой, толкова повече му става кеф да ги профука. Така че още ли ще критикуваме юнаците дето са решили да си фукат парите в крипто схеми?
 
Тия дето говорят за банки и ала-бала... толкова отдавна ли беше, когато КТБ гръмна? Ами гръцките опашки пред банките? Ами това че и тази година разни банки по света гърмяха като крушки?
Да, според мен и това даде т. нар. тласък към купуването на имоти. Скапаното КТБ повлия значително върху пазара на имотите. Хората масово видяха несигурност в банковите институции и кеша, който имаха стана лесен инструмент да купят недвижимо имущество. И според повечето това е логично, защото паднаха добрите лихви по депозитите, а имотите реално винаги са уж с тенденция да растат. Ако не беше се случило щеше да има минимален ръст на пазара на имотите, да не кажа почти никакъв.
 

Горе