Днес е Световният ден на книгата

razdumka

Active Member
Защо в кофата?

Точно това щях да попитам и аз. Защо наистина темата е в раздел ''кофа''?
Колкото до ''празника'', вероятно е хубаво да има дни, в които да ни се напомня за хубавите неща, изобретени от човека. Да са ни честити книгите във всичките им форми и нека никога повече не виждаме фразите ''книги'' и ''кофа'' на едно и също място.
 
Честит ден на книгата и от мен . Като собственик на книжарница , мога да кажа че книгата ни прави духовно и материално много по - богати.Да не забравяме , че интернет е просто продължение на книгата .
 
Защо в кофата?
Ами в кофата е случайно, не съм кликнал на офтопика. Това няма никакво значение и не е необходимо да се правят асоциации. Никъде не видях дори и във Фейс на големи издателства, въобще да се споменава празника. Аз самият съм автор (е... на малки статии), така че поздрава беше искрен! Айде чао!
 
Защо наистина темата е в раздел ''кофа''?

Според мен е идеално, че е в кофата. Такова е вече отношението на хората към книгите - "в кофата". Тия зомбираните, от телефоните си, сигурно и две книги не са прочели през живота си.
 
Последно редактирано:
Да, книгата си остава книга
 
Има някаква заигравка с това темата да е в кофата.
Може би защото на много хора книгите им са в кофата или пък самите хора без книги са за кофата ....

КА7 коя ти е книжарницата ?
 
Има някаква заигравка с това темата да е в кофата.
Може би защото на много хора книгите им са в кофата или пък самите хора без книги са за кофата ....

КА7 коя ти е книжарницата ?
Не се филмирайте толкова! Студио Х го спряха, сега е модерно Х файлс, ще излизат нови серии от догодина.
 
Според мен е идеално, че е в кофата. Такова е вече отношението на хората към книгите - "в кофата". Тия зомбираните, от телефоните си, сигурно и две книги не са прочели през живота си.
Книгите претърпяха огромна трансформация, за да бъдат максимално достъпни дори за най-мързеливите. Днес имаме е-книги, аудио книги и мултимедийни варианти за тези с най-бедно въображение. Да се лишиш от книга днес, когато четенето е максимално удобно и не коства никакви средства и усилия е равносилно на това да живееш в коптор. Щом ти харесва да си на дъното, кои сме ние да ти разваляме хатъра? :)
 
Според мен е идеално, че е в кофата. Такова е вече отношението на хората към книгите - "в кофата". Тия зомбираните, от телефоните си, сигурно и две книги не са прочели през живота си.
Би ли ми обяснил колко повече ще научиш от хартиената книга, в сравнение с това, ако я четеш през телефона или електронен четец. Знанието ти се запечатва по-добре в мозъка ли? Много ми е странно, като някой пише против електронните устройства и почне да хвали хартията, харесвала му миризмата, шума на страниците и други подобни глупости. Мога да ти кажа, че за мен е 1000 пъти по-добре книгите ми да са на файлове и да си чета когато каквото поискам, отколкото да имам 5 шкафа с потънали в прах хартиени книги. На който му харесва да чете както иска, но ми е много смешно като почнете да пишете против електронните неща, все едно другото ти дава нещо повече.
 
Няма значение какъв е носителя важно е съдържанието. Епоса за Гилгамеш е написан на глинени плочки, честно казано и аз бих предпочел Киндела си пред това. Макар че може да мине и за фитнес, писането на камък ...

Иначе като човек дето е гледал Студио Х си обичам книгите, имам голяма колекция и си я харесвам. Може да е и въпрос на навик ама най обичам да чета хартиена книга.
 
Един от плюсовете на книгата е лесното отбелязване на страници и подчертаването.
Знам, че и с ел. става но по-бавно.

А ултра плюсът на е-боок е че ако се сещаш даден израз или концепция в книгата за нула време го намира със сърча - ако чета неща и след време се сетя за него, знам горе долу в коя част на страницата се пада и в коя глава е, но после поне няколко минути диагонално четене, за да намеря дадено изречение или абзац.

Другото за книгите е че материализира усилията ти - ти го виждаш и лесно сам си напомняш примерно какво си направил/приложил като зърнеш дадена корица. Това като цяло има силна мотивация да продължаваш напред - да може би са по лесни ебооците, ама това няма как се постигне. Все още живеем в материален свят и материята е над нематерията.
 
А ултра плюсът на е-бооk
Егати плюса. Въпрос на гледна точка:)
 
Сега да Ви кажа и аз. Който обича да чете, ще намери начин. Всъщност, четенето е средство за просветление и стремеж към знания. Познавам не зрящ човек, на който ходете му разправяйте за ползите от книгата на хартия. Познавам други, здрави юнаци, на които идете им разправяйте за четене. Четат само етикети и познават знаците на моделите автомобили. Тъй че... технологията за запаметяване на информация, въобще не е важна. Ако трябваше да помним всичко, трябваше да сме с няколко глави, ама да ги ползваме за помнене, а не да пълним устите им :) Хайде чао!
 
Айде тръгна безсмисления спор . Всеки да си чете от какъвто носител намери за добре.През годините съм свидетел как една книга може да преобърне живота на човек. В Перник вече хората които предлагат и четат книги се броят на пръстите на едната ръка. Моят комплекс се казва "Аргус" и хората който работят в него обичат книгите , постоянно четат и могат да погогнат на човек когато има нужда от книга .Няма как да си говорите с компютър и той да ви препоръча книгата , която ви трябва точно в този момент когато сте на кръстопът , или пък да седнете на кафе в книжарницата и да си обсъждате любимата книга .
 
Предимството на книгата е, че може да убиеш муха а с електронен четец или смартфон едва ли ;)
 
Единствената вещ, която съм склонна да открадна е книгата и признавам, че съм го правила. :) Вече имам няколко трофея от библиотеката в селото, в което живея и признавам, че изобщо не се чувствам виновна. Просто все още не съм ги върнала и не смятам да го правя, освен ако не е крайно наложително. Мисля, че библиотекарката е забравила за тях, защото не ме закача, когато ме види.
В своя защита ще кажа, че това са стари издания, които трудно могат да се намерят днес на книжния пазар. Последно се сдобих с ''Всички са смъртни'' на Симон Дьо Бовоар - издание от 1986 г. Не мисля, че ощетявам библиотеката, защото вече почти никой не я посещава и не търси качествени книги, освен учениците. Дори мисля, че ги спасявам, защото наскоро покривът на сградата протече и много ценни реликви бяха фатално повредени.

Твърдо съм ''За'' и по отношение на електронните варианти. Благодарение на интернет открих и прочетох книги, които изобщо не са преведени и не се предлагат у нас.
 

Горе