Добрите практики за вдигането на форум?

Виж го твоя велик jforum, че бетата му не е пипана от 4 години, а стабилната версия от 8. Автора сам си пише в гитхъба, че проекта е мъртъв и няма намеренеи да го поддържа. Събуди се и се огледай в кой век живееш, php форумите са без алтернатива в днешно време.
...
http://toppersworld.com/top-5-open-source-forum-software-written-in-java/
Въпрос на желание. Moже и платени да има. PHP е обидно бавна технология.
Файловия браузър дето го ползвам е писан преди повече от 20 години. Което не пречи да ми е най-удобен.
Най-тъпия и неизползваем телефон дето съм имал е Нокия Лумиа 930. Хипермодерен хардуер, с хипер малоумен Windows phone. Това, че е старо не значи, че е лошо. Дори първите Сименс А55 са 10 пъти по-удобни.
 
http://toppersworld.com/top-5-open-source-forum-software-written-in-java/
Въпрос на желание. Moже и платени да има. PHP е обидно бавна технология.
Файловия браузър дето го ползвам е писан преди повече от 20 години. Което не пречи да ми е най-удобен.
Най-тъпия и неизползваем телефон дето съм имал е Нокия Лумиа 930. Хипермодерен хардуер, с хипер малоумен Windows phone. Това, че е старо не значи, че е лошо. Дори първите Сименс А55 са 10 пъти по-удобни.
Last Updated: September 2, 2014 by Kumar Radhakrishnan Leave a Comment

хаха, колега не си в час честно.

Дай покажи сметката колко излиза с твоя технологичен стак, и после ме интересува колко излиза поддръжката и разработката.

 
хаха, колега не си в час честно.
Дай покажи сметката колко излиза с твоя технологичен стак, и после ме интересува колко излиза поддръжката и разработката.
Eми инсталирам си го за нула лева. Поддържам си го за нула лева. Ток за 15 лева/мес., че и по-малко ако е на лаптоп. Нет за 18 месечно. Дори това Блеки си го има така или иначе, само трябва да не гаси машината на форума. Домейн за 20 лв. годишно. Това на първо време.
Обаче ако случайно проима потенциал за разрастване - няма да купува суперкомпютри, щото Жава е десетки пъти по-бърза от PHP. Т.е. един сървър ще свърши толкова работа, колкото десетина на php, да речем. Айде, базата да е на друго железо, ама и на php ще е отделна.

p.s. Като почнах да цъкам нет за пръв път - една страница се зареждаше за 5-10 секунди при нет 3,6 килобайта в секунда.
Сега нетът ми е 3000 пъти по-бърз (не е преувеличено), хардуерът няколко стотин пъти по-мощен, и една страница се зарежда пак за толкова, че и за повече.
Та, с тая бавнотия май вие сте в миналия век.
 
Последно редактирано:
Поздравления за форума. Точно така се раждат успешните форуми - с желание и мерак. Почнеш ли от началото да правиш сметки за монетизиране, работата е загинала, сам знаеш колко неблагодарна работа е воденето на форум, особено такъв с идеална цел като твоя. Отстрани всеки си мисли, че форумите се водят от егоистични маниаци, които си умират да си избиват комплексите над юзерите, а само който е бил от другата страна на барикадата знае, че в повечето случаи изпитваш удовлетворението на чистач на тоалетна.

Мисля си, че в твоя случай може би премиум членствата биха проработили частично, стига участниците да са привързани към форума. Не е задължително да им сваляш звезди, по-различна иконка във форума ще е достатъчна за много хора да сигнализират привързаността си. Евентуално някакво сътрудничество с популярните научни списания, които излизат в бг - да продаваш абонаменти, да рекламираш новите им броеве. Сигурен съм, че членовете на форума, които са се абонират така и така биха го направили през форума за да подпомогнат. (не говоря за списание 8, ббс май имаха някакви читави за бг пазара :))

За артикулите добре си се ориентирал, но поне моето лично мнение е, че големия избор при теб малко разводнява нещата и не всичко, което предлагаш е директно свързано с тематиката на форума. Ако го направиш по-фокусиран, нещо като магазина на XKCD, според мен би имал по-добър шанс.

Бих сменил темата също, дифолта на инвижън хич не е зле като тема, но е много безлична. Хипер лесно можеш да смениш иконките на форума например с тези. Такива дребни неща помагат за атмосферата и привързването към форума.

П.С. 850лв за годишен хостинг ми се струват адски много, при положение, че в момента има 50-ина човека онлайн. Аз плащам близо три пъти по-малко и регулярно имам около 200 човека онлайн барабар с ботовете, при това не съм на споделен хостинг.
Много сме го мислили с всякакви абонаменти и затворени форуми, но просто не стават по този начин. Хората се кефят да обсъждат и пишат, но не и да плащат за нещо, което го има и безплатно. С дарения в определени случаи може да се вземат някакви пари, но те са конкретни за конкретни плащания. Което е добре, че аз не се набутвам допълнително, но не е печалба.

Не съм намерил друг по-евтин вариант от този, всички предишни опити водят до забиване на сървъра и спиране на форума, така че оставаме на този вариант.

Аз съм изключително доволен от системата на IP.Board - https://invisionpower.com/

Ще помисля за нова тема и за иконките на темите. Благодаря за съветите!
 
О, затворените и платени форуми и според мен са лоша идея, малко са примерите в света където такова нещо е проработило. Под премиум членство имам предвид по-различна иконка за групата, евентуално различен цвят на никнейма и от там нататък вече е въпрос на фантазия. Може например за тези членове да има отстъпка в магазина ти или да направиш някакъв общ RSS фийд, който да събира новини от научния свят и той да е с ограничен достъп само за тях и т.н.

Относно хостинга, при 50 човека едновремнно онлайн за 24 часа можеш дори да минеш на хостнатите планове на инвижън ($45 на месец) и като се приспадне цената на софтуера, сумата ще е подобна. Всякакви административни и сървърни притеснения ще отпаднат при този вариант. Ти си знаеш най-добре, де.

За иконките отиваш в ACP -> Customization -> Themes -> Edit HTML and CSS -> CSS и в custom.css файла добавяш това:

.fa-comments::before {
content: "\f0c3";
}

Това ще смени иконата на колбичката, ако искаш друга иконка просто смени кода и с изписания във font awesome.
 
Няма как да стане, форума ми е близо 50ГБ , като средно е 50 потребителя онлайн, но понякога стига и до 300, така няма как да стане при при инвижън-а ;)
Благодаря за съветите, а дали можеш да ми изпратиш на ЛС твоя форум?

Ще разгледам за теми и със сигурност ще променя иконките на форума.
 

Горе