Добро ИИ / AI инструменти за генериране на изображения / снимки / картинки

С ИИто прайм чудеса. (Чудеса от гледна точка на чУек, който не е прочел ни една книга на тема програмиране)

А какви бекдоор съвети дава.. пестим по едни 200Евра за различни абонаменти 🤐🤐🤐

То па кода на колеги от форума е супер сигурен и с перфектните спазени добри практики. Половината ръгат пароли в plain text в базата или къмитват сикрети в .env. И го казвам от опит с някои хора тук, но няма да споменавам имена.

Що бе? Върши ли работа, върши. Стабилно ли е, стабилно е.

И не си правете илюзии, че в големите корпорации и не знам още какви велики ит гиганти не се маже някъде по кода. :)
Вие не сте ли сте замисляли да пуснете една Cloud услуга например за трениране на ИИ модели и подготовка на dataset-ве? Нешо като Roboflow с безлатна и платена версия.

Вие не сте ли сте замисляли да пуснете една Cloud услуга например за трениране на ИИ модели и подготовка на dataset-ве? Нешо като Roboflow с безлатна и платена версия.
Вижда ни се много комерсиално вече. В смисъл то си реално само хостинг, който може би има агент за предоставяне на такъв тип клауд АИ сървис, като AI-то си е както се вижда с кредити. Ползва сигурно няколко AI-та. Не виждам нищо уникално, само което е, че са го отделили като сървъс да изпълнява предимно това. Нещо, което може би с добър сктипт и API към някое AI също би било полезно на дадения бизнес. Иначе ставйаки дума за AI, имаме доста интеграции вече там. Гледаме на всяко ниво да се случат, като това с чата е малко кофти, което виждаме като обратна връзка. :)

Обучението на ИИ изисква прекалено много пари. Дори за open source трябва да налееш милиони и след това да продаваш inference на загуба 10-15г. надявайки се, че оборота от inference ще избие разходите. Inference е вече обучения модел, който върви на твоя хардуер.

Също на всеки 5г. имаш разход да смениш всички видео карти. Демек минимум първоначалната инвестиция като разход на всеки 5г.

Това е и причината почти всички услуги, които виждате да са wrapper-и на frontier модел, а не да си имат техен. Колкото по-големи стават моделите - толкова по-скъпо ще е да се влезе.

За хостинг можеш да пуснеш някой open source модел, в който да му налееш документацията и кейсовете от съпорта. След това потребителя да има достъп за да пита въпроси вместо да рови сам. Но пак ще ти трябват $50-$100к за риг.

Без да сте го обучили върху вашите данни няма как да получите добри резултати.

По-евтино ще ти е да имплементираш нещо от сорта на Agentsforce (на Salesforce е). В една от фирмите, към която работя се спряхме на тяхната услуга, защото и без това ги използваме за щяло и нещяло. Пълна боза е.

Не знам какво се опитваш да правиш ама с някой от готовите модели не става ли? Примерно аз съм ъплоудвал рентгенова снимка на базовото ЧатГПТ и върна много адекватна диагноза.

Не знам какво се опитваш да правиш ама с някой от готовите модели не става ли? Примерно аз съм ъплоудвал рентгенова снимка на базовото ЧатГПТ и върна много адекватна диагноза.
Обучение на ИИ. Изисква определени функции например за анотиране на изображение за разпознаване на обект. Например за да го научиш да разпознава ваза ти трябват да речем 800 снимки на вази на различен фон, различни размери и цветове. Всяка ваза на подобна снимка трябва да бъде поставена в правоъгълник или очертана по форма ( анотиране ) след това се компилират в дата сет където се дибавят различни ъгли, шум, негатив и т.н. снимките стават да речем 2400. После тоя сет се премества в Kaggel или Colab клауд услуги там вече се извършва обучението на модела за разпознаване. Това е само да речем за ваза а ако искаш да разпознава и ваза от стъкло, ваза от порцелан, вид, период и т.н. сещай се за какво количество данни иде реч. При един от мойте опити за обект със 7 различни класове общия брой на снимките беше 76 000. Отне 11 часа обучението на модела.

Последно редактирано:
То па кода на колеги от форума е супер сигурен и с перфектните спазени добри практики. Половината ръгат пароли в plain text в базата или къмитват сикрети в .env. И го казвам от опит с някои хора тук, но няма да споменавам имена.
Да, виж го това xenforo, екип програмисти, не знам си какво и пак им дупчат шита.

Не се увличайте толкова по това ИИ, първо е човека пред него, после е то, и после пак е човека да провери какво аки е пуснало. ;)
За сега е така, да видим в бъдеще как ще е.

Почвайте да гледате бай Иван как лепи плочки, защото скоро може лека полека да пуснат на пълни обороти Скайнет.

Горе