Доносите - наблюдения и въпроси

strana

Well-Known Member
Напоследък стана практика да пада гугълския PR на сайтове. Тъй като това не влияе пряко върху серпа, а само върху тарифите за директни рекламодатели, то повечето оптимизатори си премълчават. В повечето случаи има и основания - продажба на линкове. Гугъл засилват човешкото начало, така че може да приемем, че това активизиране е именно поради това. Само че някои мои наблюдения показват много страннни тенденции.

Работим на три пазара основно - рускоезичен, англоезичен и български (също така мога да включа като наблюдения немския и италианския). И на трите основният ни трафик идва от Гугъл. Доста от сайтовете ни продават линкове, а Гугъл е категоричен по този повод, съответно PR пада. Не се оплаквам, правилата са си правила.

Обаче каква е разликата.

На англоезичния почти не ни тесларят. На рускоезичния има данни за намеса на човешки фактор, но поне се вижда, че може да е някой стабилен конкурент и много рядко. Най-интересна е картинката на българския - независимо от сравнително по-малкия ни брой сайтове, както и липсата на по-големи и конкурентни проекти, тук ни тесларят постоянно и процентът е много по-висок.

Повечето изтесларени български сайтове са включени в моя личен гугъл-акаунт. Сайтовете, включени в акаунтите на колегите, почти нямат забелязани нарушения при положение, че българските в техните акаунти също ги поддържам предимно аз и са стандартно направени (една и съща cms, едни и същи компоненти, една и съща рекламна политика).

Следователно, правя извода, че има повишено внимание към моя акаунт. Сравнявам санкционираните сайтове с останалите и забелязвам, че повечето са от по-новите и обикновено падат от малък PR (3-1, 2-0 и т.н.). Само че лансирам сайтовете с по-малък PR (0-3) основно по два начина: купуване на текстови линкове и подпис под мнения в оптимизаторски форуми (предприемач и уебмастер-бг предимно) . И оттам идва главното ми наблюдение - теслите са от форумите.

На теория има два начина. Засиленото човешко присъствие в българския Гугъл е естествено да обикаля подобни форуми и да раздава шамари на продаващите линкове. Нормално е, нямам претенции и не мога да имам. Само че напоследък се установяват и проверки, свързани с валидност на кодове и обстойно щудиране на сорсовете на сайтовете. Далеч съм от мисълта, че Гугъл не си знаят различните кодове и начините на партниране с тях, така че тези проверки би трябвало да са предизвикани от хора, които не ги знаят добре, иначе казано от външни доноси.

Няма да навлизам в морални оценки на доносничеството, ще приема, че това е бизнес-похват. Като бизнес-похват това означава, че доносникът трябва да има някаква полза. Та първият ми въпрос е - Каква е ползата на доносника да ви топи?

Ако сте му конкурент, той не успява да ви прецака в серпа, а ви удря в PR. Само че това е нож с две остриета. Така ми намалява потенциалната печалба от директни рекламодатели, тъй като ме кара да намалявам цените, но в същото време тези намалени цени са по-примамливи за потенцалните рекламодатели в съответната ниша. И ако той е конкурент, то този дъмпинг удря и по неговия джоб (конкурентите му са принудени да работят на по-ниски цени и с тях привличат общите клиенти при сравнително равни други характеристики на сайтовете). Да ставаше въпрос да фалираш някого както и да е, но при повечето проекти и присъстващи тук, за преобладаващия брой блогчета, правени по калъп на уърдпрес или ползващи безплатен хостинг, по-става въпрос как да си стъпят на краката, а не как да фалират - разходите са нищожни, както и приходите.

Т.е. стигам до извода, че или доносите се правят от, меко казано, немислещи хора, или по стара българска традиция се опират на "сакам и на вуте да е зле" и дърпат останалите в казана.

Ще се радвам, ако някой ме опровергае.

P.S. ако някой от G-адвайзерите прочете това, не би било лошо да пообмислят как да санкционират и тези, които подават 100%-во фалшиви сигнали - все пак това губи както времето на засегнатите, така и времето на G-съпорта.
 
Последно редактирано:
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Един ден като умрем и идем на оня свят и като разберем всички истини и ако се окаже, че е нямало такива неща като g адвайзъри, нито "Доноси", ще ти е много гадно колега.

Тази параноя за доносничеството и четенето на форуми от наети от Гугъл хора, постепенно се превръща в диагноза.

Ако бях малко по-параноичен, щях пък да си помисля, че ти си нает от Гугъл, за да сплашва собствениците на уеб сайтове, който си търгуват с връзки.
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Първият отговор, доколкото го разбрах, е че няма адвайзери, няма работещ персонал в Гугъл и съкращенията няма да ги засегнат, няма български екип, предупрежденията ги пишат ботове, няма доносници, всички живеем във виртуален свят и единствено радев се възвишава в цялото си великолепие над бренните ни илюзорни останки...

Моля останалите, ако ще взимат отношение по темата или имат лични наблюдения, по-сериозно (желателно е стандартните флудери също да си траят).

P.s. да поясня, ако не съм бил ясен в обширното си изложение, че темата не е да се спори дали има доносници или не в оптимизаторските форуми (това е доказан факт), а да се разбере каква им е ползата да донасят. Респективно, ако разберат най-накрая, че по този начин пречат предимно на себе си, то може би ще спрат (ако не ги гони комплекса на Павлик Морозов, разбира се).
 
Последно редактирано:
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Радев, честно казано, не си ме виждал как мога да се ебавам :)

В случая просто питам "защо доносниците донасят?" (полза ли, черта на характера ли и т.н. ) , а ти почваш да пишеш неща, на които и самият ти не вярваш.
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

@strana не съм доносник, дори не ми е ясно тези как "доносват", но мога да предположа, че това не го правят, за да ти направят гадно на теб, а за да направят гадно на рекламодателя ти(най-вероятно техен конкурент). Ако имаш някакви наблюдения, как се отразява това на рекламодателите ти, моля те сподели ги, защото за мен това е единственото логично обяснение :)
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Радев, честно казано, не си ме виждал как мога да се ебавам

еми давай, без това радев в гадния тип.. отпусни се.

доносниците доносват, защото завиждат. търсят лично отмъщение, чустват се ощетени емоционално.
няма бизнес, няма ползи, няма рекламодатели.
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Ами директно ти казвам как се отразява. Рекламодателят при следващото плащане в най-общи линии казва: "Пич, ама твоя ПР падна, май ще трябва да намалиш малко цената" и аз съответно в повечето случаи я намалявам, тъй като наистина условията са се променили. Преди имаше и случаи на отказване (предимно от тези, които с тектовите линкове гонят pr), но вече основните са тези, които търсят евтин трафик. Като намаля цената ставам по-конкурентноспособен пред конкурента, съответно губим всички.

Проблемът не е толкова в продажбата на линковете. Гугъл си има правила, програми, които да ги засичат, както и хора в краен стадий, които да розглеждат тези засечки. така че който продава и при това го прави публично, си носи риска и последствията. Така че нека Гугъл си го прави, щом има интерес, нямам и не мога да имам претенции към компанията. Въпросът е защо учениците топят, особено с последните глупости по "нарушаване" на гугъл-кодовете, какъв е техният стимул да го правят. Не виждам финансова печалба за тях от това.
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

особено с последните глупости по "нарушаване" на гугъл-кодовете, какъв е техният стимул да го правят. Не виждам финансова печалба за тях от това.

виж 500 пиксела по-нагоре
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Да, Радев, в това ти мнение има голям резон. И аз 99% смятам, че е така, но просто не ми се вярва да е само това, тъй като е глупаво и недостойно. Затова и създадох тази тема - да питам дали може да има и други причини.
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

тъй като е глупаво и недостойно

ако прегледаш историята на човечеството до 10 000 b.c.
ще забележиш, че повечето неща са правени (и то солидни неща, не някакви репортчета във форумчета) поради глупави и недостойни причини.

Сигурно ти се иска да има някакъв по-дълбок маркетинг смисъл.

Е....
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

@strana няма предвид това. Имах предвид, как се отразява това на СЕРПА на сайта на рекламодателите? Защото все пак и за тях трябва да има някакво наказание нали?
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

@Sammy, падането на PR не се отразява пряко на серпа. Доста оптимизатори дори считат, че изобщо не се отразява. Така че, рекламодателите си получават своето, ако търсят серп, само че вече на по-ниска цена. При това рекламодателите на текстови линкове не са основно перо все пак, при мен например повечето са смс-такива. При 1.20 аз получавам към 0.40, така че става въпрос за десетина лева месечно. 10 линка са стотина лева на сайт, по-малко от adsense дори, да не говорим за банерните, които преминават през OpenX и не минават по параграфа "продажба на линкове" . Ако българските сайтове вървяха в мрежи тип tnx, то щях да ги пусна там дори, но просто езикът не е търсен.
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Защо тия диалози и споделяния не ги водите напараво в официалните блогове и дискусионни стаи на Google.
Така със сигурност ще си знаеш, че ще си тряснат със сатърчето и не само с PageRank-a
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Напротив, аз съм пуснал на антирекламата tnx ads, и съм сравнително доволен :) Пробвай, мисля че изкарвам доста повече от 10 лева на месец :) ;)
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

@radev, аз знам със сигурност, че съм тряснат, нe питам за това, нито има какво да обсъждам тази тема с представители на Гугъл, а питам защо се оплакват само определени "оптимизатори" от определени български (само български) форуми. Все пак повече време и мнения давам в чужди форуми, така че по-нармално би било да ме прецакват там, ако някой се е подразнил или е решил, че режа от неговия край на баницата. Да, ама не, доносите са най-много точно от най-неконкуретния и непрофесионален сео-пазар.

@Sammy, ще пробвам, само да питам собственика на oplakvaniaq щом тая ниша вървяла и там ... да не съжаляваш после обаче :p
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Хахаха спокойно, няма да съжалявам... ;) Можеш ли да попиташ дали собственика на оплаквания.ком е съгласен да продаде домейна и по възможност за какви пари? :)
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Отсега ти казвам, че не. Първо, че собственикът е дама, която няма финансови проблеми, за да продава каквото и да е в ценовите рамки на които е саътът сега, второ, знае, че аз ще й предложа най-реалната цена и трето, по-вероятно е просто да ми го подари, ако не й се занимава повече. Все пак, имай предвид, че по този сайт се работи реално само от няколко дни, досега дремеше на припек.
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Искате ли да разпитам относно тези аномалий в Гугъл. Познавам един българин който работи там. Не е много в час във всичко в компанията,но може и да е чул нещо работи само по adwords.
 
От: Доносите - наблюдения и въпроси

Добре, че пак си пишете тези неща на прайват и добре че там има много българи и няма как да се осъмнят точно в този, че разгласява разни неща.

За парите, които получава най-вероятно ще ти каже "А не знам, кво ъ?" Мислиш ли, че ше тръгне да се осира така :)
 

Горе