Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

@GTA-RACER - Момче - айде малко сериозно. На 27 съм. Ако не си на 50 недей ми дръж такъв поучителен тон.


Става въпрос за принципи. Или уважаваш интелектуалната собственост или не я уважаваш и толкова.

В западните страни повечето софтуер е легален. Отделно и там има акции по домовете. Големите сиидъри биват навестявани от полицията доста често. Там обаче хората са свикнали да си плащат, тука сме свикнали все да минаваме тънко.

"Частните лица не ползват софтуера комерсиално, а за лична нужда, и всеки в дома си има пълна лична свобода да си сложи каквото си иска." - ПЪЛНА ГЛУПОСТ.

Няма такова нещо като некомерсиално ползване на софтуер и комерсиално. Има лиценз за софтуера. Или го ползваш лицензирано или си в нарушение.

Това е един обикновен договор между теб и софтуерната компания. Тя ти дава да ползваш нещо при дадени условия. Не те кефи не ползваш. Това е елементарен пример за честна търговия. НЕ те устройва не натискай тикчето, че приемаш лицензионното споразумение и никога няма да имаш проблеми.



Тва, че на теб не ти изнася, не е аргумент. Ако искаш да станем бяла държава трябва да се държим като бели хора.

В много теми съм писал 77 набор съм но явно и това не си видял. Ще ти държа поучителен тон защото сигурно си го заслужил. Чий интереси защитаваш ти - на US-корпорациите ли или на държавата в която живееш ? И колегите ти го писаха това. Опитваш се да се изкараш най изряден от всички нас. Така излиза по думите ти. Значи изчетох ти внимателно всички постове, и чета и на колегите и гледам че се опитват да ти налеят акъл в главата, че тук законите така са направени че ти винаги си виновен колкото и да се опитваш да бъдеш изряден. Не можеш да бъдеш изряден в тази държава. Системата така е направена че просто винаги всеки един от нас да бъде в нарушение. Или го разбираш или не искаш да го разбереш - то си е твоя работа. Дано да не ти се налага да го разбереш по неволя - ако ме разбираш какво искам да ти кажа. Не приемай поста ми като лична нападка към теб, а по скоро аз и колегите се опитваме да ти обясним че системата не е нас а работи против нас, особено правосъдната система там пък е най вмирисаната помия. Разбери го че тук полицията е поръчкова действат предимно по сигнал на конкуренция, никога не ходят ей така произволно където им кефне. Нещата са много навързани. Защо ще е пълна глупост че като частните лица не можели да си сложат каквото искат ? Ти какво ще кажеш че е незаконно всеки да си слага какво си иска на домашния си компютър ли ? А бе човек не си ли даваш сметка че същите тия с качулките бопаджии след работно време като си отидат у дома си, не си отварят замундата и арената и не си свалят филмчета да се разтоварят след тежкия работен ден ? Мислиш че тиквата на тоя под страшната качулка има достатъчно мозък и съвест да си закупи легален софтуер на домашния си PC ? Естествено че ще извика кварталния "хакер" да му инсталира един линдолс ли, виндовс ли там кво беше... :) И така говориш за изрядност - ти самия изряден ли си ? Колко лиценза имаш платени на твоя PC ? Колко питам ? Ето аз имах доблест и съвест и открито си казах че само OS Windows си купувам за да бъда сигурен че не е повреден и няма вратички. А ти нищо не каза по въпроса. И да не ми изнася и няма да ми изнася до като не се направят промени в закона и не станем правова държава като всички останали. И да навънка проверки по домовете има, но пак по сигнал. Ще цитирам един мой пост от друга тема за да видиш как действат в белите правови държави, а не като тука хамали с камионите и товаро-разтоваро дейност:

Един пример от Норвегия - миналата година като се връщах от там, в самолета до мен седеше българин, с който се заговорихме и стигнахме до теми като тази за милиционерските действия на бопаджиите в БГ. Та какво ми каза той: запознал се с някакъв арабин, който от скоро пристигнал в Норвегия, и този нашия сънародник му дал скайпа си за връзка. Но какво става - след 3 месеца кореспонденция по скайпа и GSM, отиват полиция в квартирата на българина, и му взели само единия PC а той имал още един който също ползвал. Но не били с маски, бронежилетки и картечници, а обикновени униформени полицаи, поздравили го най културно, показали му заповедта и го помолили ( не нахлули ) да ги пусне да му вземат PC-то на оглед, защото този арабин с който се запознал и кореспондирал по скайпа и GSM, бил заподозрян за връзки с радикални ислямисти. И просто ходят при всички които са имали контакт с арабина и вземат PC-тата им, но само след 2 седмици ти го връщат. И така - взели му PC-то, дори му казали на флашките и преносимите хардове ако има нещо ценно от което е зависим да си го прехвърли на другия PC, те могат да го изчакат. Той се притеснил че и другия PC ще му вземат, но те му казали по закон взимат единия PC, а след 2 седмици като му го върнат, ще вземат на оглед и другия PC, но през това време ще му направят на място бързо претърсване с някаква флашка. И точно след 2 седмици му върнали единия PC, и след това му взели и другия PC, като пак след 2 седмици му го върнали, и дори му се извинили че така се наложило, но просто всичко е заради арабина който е заподозрян в тероризъм, и имали заповед да претърсят PC-тата на всички хора които са имали контакт с него.

Даже норвежките отдели за кибер-престъпления ще започвали да работят на нов принцип - предвиждало в се новия правилник, да не ти взимат PC-то, а само да ти го отворят и вземат HDD, тъй като за тях е важно в харда какво има, а не цялата кутия да мъкнат или лаптопа, като веднага ти поставят служебен HDD, проблема е че ще трябва да си инсталираш отново OS и другите програми, и не по късно от месец ти връщат твоят хард, и си взимат обратно техния който са ти оставили. Това искали да го правят, за да не лишават хората от интернет до като им правят оглед на информацията, защото са наясно че от там черпиш полезна информация, може да си зависим финансово ( както тук ние онлайн-предприемачите ), може да се наложи да имаш спешен контакт с близки и роднини и т.н. Няма такива демонстрации на мускули както тука да ти блъскат по вратата с кубинките, да те просват на земята и взимат каквото им попадне - забранено им е там по закон, защото се счита за нехуманно отношение и погазване на човешкото право и достойнство. Знам че този форум го четат много хора, дано този пост го прочетат и някои от управляващите за да видят как работят хората навънка в развитите държави, и как работят тука.

http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=38300&p=378999#post378999
 
От: От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интере

Е според теб легално ли му е като има регистрации в арена и замунда? Ако зависело от него щели да тръгнат по домовете на проверки... Абе момче вземи се стегни малко и не се прави на интересен!

По неговата логика всички тук сме в нарушение, но явно и той не осъзнава че след като има регистрации в торените че и той е в нарушение. Братле спирам да споря, виждам че няма смисъл. Ясно ми е кои интереси подкрепя. Когато натрупа нашия опит и се сблъска с това с което много от нас са се сблъскали, тогава по друг начин ще мисли.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Иначе ако зависи от мен ще дам срок 1 година всички фирми и частни лица да минат на лицензиран софтуер и след това почвам с масовите проверки.
Ти си по-зле от сталинист бе момче :-o Представям си как ще създадеш огромен бюрократичен апарат, за да можеш да контролираш тази дейност. Представям си армия от киберполицаи, които извършват масови проверки в домовете на хората и анализират произхода на софтуера. Представям си разплаканите майки, защото 10 годишното им дете е смъкнало кракната версия на CS, за да може да пуца с приятелчетата си от квартала. Въобще идилия. След като в другата тема заяви, че не виждаш смисъл хората да имат собствено жилище, а могат да си живеят под наем, това направо затвори капака на ковчега :clap:

Всъщност подобни разсъждения са по-зле от сталинизъм и от фашизъм, защото при тези двете всичко се прави в името на държавата, която е издигната в култ. А ти издигаш в култ интересите на интернационални корпорации и си готов да съсипваш човешки животи, за да може техните интереси да са спазени.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Така и не каза на кого е тая логика. Май си свикнал като ти зададат неудобен въпрос да се правиш, че не го виждаш. Много лесно ти е да обвиняваш, а после като видиш, че няма такова нещо се правиш, че нищо не е станало.

За това се намеква в заглавието на темата:

Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Намеква се, че е нещо лошо държавата да ликвидира българска фирма, защото извършва организирана престъпна дейност, с която ощетява чужда фирма. Значи се пропагандира, че чуждите фирми трябва да може да се крадат безнаказано и е лошо когато държавата се намесва за да ги защити. По-надолу в текста има намеци за същото. И не само в тази тема, и не само в този форум. И не само в тази държава. Хората са по природа шибани фашисти и крадци, въпреки че повечето не си признават. Когато живеят в привиден мир и нямат проблем с изхранването, това не им личи много. В някои ситуации обаче става очевидно и за тях самите. Пак повтарям, нямам предвид само българите, а Homo Sapiens (и не само те).
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Happy, според мен бъркаш. Идеята на Test e, че не е хубаво да се случва следното, ще се изразя метафорично. Ако хванеш детето ти да върши лоши неща, ще се опиташ да го превъзпиташ и да му обясниш, защо това което прави не е хубаво. Няма да го пребиеш или да го предадеш на полицията. Ще сложиш интересите на здравото семейство на първа линия. Същото трябва да е и с държавата. Не трябва, пак повтарям, не трябва да се толерират престъпленията, но трябва да се действа по такъв начин, че хем вълкът да остане сит, хем агнето да е цяло.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Значи се пропагандира, че чуждите фирми трябва да може да се крадат безнаказано и е лошо когато държавата се намесва за да ги защити. По-надолу в текста има намеци за същото.

Ако това си разбрал от прочетеното значи имаш сериозен проблем при ваденето на изводи от информацията, която получаваш. Явно и другите неща, които пишеш във форума са плод на някакво изкривено тълкуване на реалността и аз лично по никакъв начин вече не бих взел под внимание мненията ти. Май наистина повечето неща, които пишеш са художествена измислица, защото явно не се основават на реално съществуващи мнения на други хора или факти.

Да не говорим, че още в началото на темата съм писал:

Не е справедливо едни да плащат за софтуера, а други да инсталират каквото искат и да вадят пари от това. Мерките обаче са толкова несъразмерни с нарушението, че няма накъде повече.

От това ти вадиш извод, че:

Значи се пропагандира, че чуждите фирми трябва да може да се крадат безнаказано и е лошо когато държавата се намесва за да ги защити. По-надолу в текста има намеци за същото.

Честно казано не виждам здрав разум и логика в тази интерпретация на написаното от мен. По-скоро тенденциозност, измислица и манипулация. Трудно някой от форума ще ти се върже. Трябва да положиш повече усилия ако искаш да излъжеш някого и да го накараш да приеме твоята позиция.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

"Ти какво ще кажеш че е незаконно всеки да си слага какво си иска на домашния си компютър ли ?" - Кое ти дава право да си инсталираш каквото си искаш и да го кракнеш после за да работи ?


Естествено, че е незаконно. Нарушаваш лицензионното споразумение. Има свободен софтуер има и лицензиран.


Това, че си в къщи, не на работа няма никакво значение.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Естествено, че е незаконно. Нарушаваш лицензионното споразумение. Има свободен софтуер има и лицензиран.

Бъркаш много понятията и си вадиш грешни заключения. Законите и лицензните споразумения са коренно различни неща. Първите ги приема парламентът, а вторите ги пишат създателите на софтуерните приложения. Лицензните споразумения на американските програми не е задължително да са валидни в България, тъй като не са съобразени с нашите, а с щатските закони. Нарушаването на лицензни споразумения не е незаконно. Има значение дали си вкъщи или на работа според законите на различните държави. Например в САЩ е законно да използваш всякакъв софтуер свободно, ако го правиш само с образователна цел. Там имат специална доктрина за "fair use", която позволява ползване на защитени с авторски права продукти при определени обстоятелства без разрешението на правоносителите. Материята е изключително сложна и явно изобщо не я разбираш, защото допускаш фундаментални грешки.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

„Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.


Май ти допускаш фундаментална грешка не аз.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Ни съ карайти, майна! Като се има у на предвид нашите закони как и с каква цел са писани ако вземат да се се спазват стриктно ще настане катастрофа! :)

По темата напълно подкрепям колегите можеше просто да им напишат една глоба, не е било необходимо да ходят с картечницата. :)
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Май ти допускаш фундаментална грешка не аз.

Ти изобщо четеш ли каквото ти отговарят хората или си мелиш все едно и също? Освен този член има много други в нашето законодателство по въпроса. В другите членове са уточнени изключения, при които не е нужно съгласието на авторите и куп други работи. Има тълкувание на закона за Авторското право и сродните му права, което е няколко пъти по-дълго от самия закон. С всяко мнение в темата само показваш колко слабо си запознат с материята. Нямаш си ни най-малка идея какво обсъждаме и ако си мислиш, че като копираш разни цитати от законите мненията ти изглеждат по-достоверни си в голяма грешка. Прави си там блогове със статии за дамите, CS сървъри и други работи, които те интересуват и ако ще коментираш въпроси, по които не си компетентен вземи първо да се пообразоваш.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

"Ти какво ще кажеш че е незаконно всеки да си слага какво си иска на домашния си компютър ли ?" - Кое ти дава право да си инсталираш каквото си искаш и да го кракнеш после за да работи ?


Естествено, че е незаконно. Нарушаваш лицензионното споразумение. Има свободен софтуер има и лицензиран.


Това, че си в къщи, не на работа няма никакво значение.

max - подкрепям REDRUM и останалите колеги, ти разсъждаваш точно като фашист, гестаповец, есесовец, даже по скоро като маоист. Значи ако зависи от теб, ще се виждат по цял ден патрулки от микробуси които спират пред блоковете и нахълтват по апартаментите, ама първо при теб трябва да дойдат понеже ти даваш идеята, та да те видим тогава ти "изрядния" колко лицензирани програми имаш на компютъра си. Зададох ти въпрос и не ми отговори - колко програми имаш които си платил лиценз ? В по преден пост ти беше писал че си изпробвал Linux но си се отказал, което значи в момента си на Windows, пак ще те попитам за 3-ти път: закупил ли си го ? Защото аз имам закупени всички версии на Windows писал съм и в друга тема, от 3,11 след това и WIN-95, WIN-98 ( тези версии нямаше как да не ги купя защото нямаше торенти по онези години ) но когато се появиха торентите само веднъж изтеглих WINDOWS-XP SP-1 и PC-то ми се напълни с троянци и вируси, и реших отново да си го закупя. Имам си колекция от оригинални CD-та на Windows от 3,11 до Windows XP SP-3, а миналия месец си купих за 200 лв. и Windows-7 Ultimate Edition даже приятелите ми викат че съм си купувал уиндоуса заради това да се кефя че съм имал оригинални CD-та заради водните знаци в самия диск и сребърните нишки, и нямало смисъл понеже имало торенти, е да ама там са кракнати и орязани и оставени вратички. А ти колко версии на Windows си закупил ? Имаш ли като мен поне един оригинален закупен CD с баркода, сериалния номер, водните знаци в диска, посребрените нишки и т.н. ? Вярно че старите версии на Windows не се използват вече, но аз си ги пазя като колекция дисковете понеже са оригинални. Пропуснах да кажа че и офис-пакета си купих понеже в торента е орязан. И така имам лиценциран Windows и офис-пакет. А ти ? И къде прочете дали си в къщи или на работа няма значение ?

„Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.


Май ти допускаш фундаментална грешка не аз.

Ей това направо ме разби! Колеги вижте кой цитира законите, и кой ни поучава да бъдем изрядни - човек който има регистрация в замунда и арена.

max - мисля че си объркал форума, разсъжденията ти изобщо не са като на интернет-предприемач, ти си объркал професията, по скоро ставаш за бопаджия! С твоите идеи да проверявали частни домове, ти си точно за ГДБОП. Направо отивай подавай документи, той Яворчо точно такива като тебе му трябват. А защо ли започвам да се замислям че май си един от тях, и тука си да бъдеш ухо... :wink: Щял да мобилизира армия от кибер-полицаи и да правят хайки по домовете, извини ме но това не са изказвания за предприемач, а за бопаджия ти си типичен милиционер. Има си полицейски форуми, по добре там с твоите колеги си пишете подобни планове, ще намериш сродни души които мислят като теб. Айде още утре тръгвайте по домовете, разбивайте врати, поваляйте хората на пода, блъскайте ги, бийте ги, взимайте им PC-та и им повтаряйте че са "виновни" до доказване на противното... щом това те прави щастлив действайте с колегите си от бопа.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Въпроса е че има още глупаци, които влизат в търговски обект, за да си презапишат диск със свалена музика от интернет. И като получат отказ викат " Е Квуо толкоз.."
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

@Test - само разправяш, че аз не съм запознат, другия не бил запознат.

Ти ли си запознат ? Ако не си запознат недей налива акъл на другите.

Ако си запознат дай да ги видим тия закони в България дето разрешават да си ползваш пиратски софтуер както те кефи.

Не може само да разправяш колко е сложно и че никой друг не разбира само ти знаеш как е точно ама не ти се занимава да обясняваш.



@GTA-RACER - успокой се малко и бий един нов ред от време на време.

Бягаш от принципния въпрос - може ли да се ползва свободно пиратски софтуер ?

Отговори си на този въпрос и после всичко друго се изяснява. Ако може всички ставаме пирати. Ако не може всички трябва рано или късно да минат на легален софтуер.


Стига с тва истерично поведение - есесовци, гестаповци и незнам си кво си.

Айде спокойно.


Тука за 1 копирана статия хората реват със седмици, но като някой краде счетоводен софтуер примерно проблем няма, понеже се краде от някоя голяма фирма, не от някой кандидат предприемач.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Хайде да Ви видя сега.

http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=16510

Колегата Borisov (с който нямам нищо общо) е направи следната програмка - iSOCBOX.

Продава я по $35 за 1 лиценз.

В правилата за ползване човека е написал:
"Със закупуването на iSOCBOX вие се съгласявате, че нямате право да препродавате, отдавате под наем или споделяте пакета iSOCBOX с трети лица под каквато и да е форма".


Според Вас нормално ли е аз да я сваля от някъде без да му платя и да си я ползвам свободно у къщи за некомерсиална цел.

Ще си бича социалки за личните 5 блога.


Айде да ви видя сега какви предприемачи сте и колко си уважавате колегите.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Хайде да Ви видя сега.

http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=16510

Колегата Borisov (с който нямам нищо общо) е направи следната програмка - iSOCBOX.

Продава я по $35 за 1 лиценз.

В правилата за ползване човека е написал:
"Със закупуването на iSOCBOX вие се съгласявате, че нямате право да препродавате, отдавате под наем или споделяте пакета iSOCBOX с трети лица под каквато и да е форма".


Според Вас нормално ли е аз да я сваля от някъде без да му платя и да си я ползвам свободно у къщи за некомерсиална цел.

Ще си бича социалки за личните 5 блога.


Айде да ви видя сега какви предприемачи сте и колко си уважавате колегите.

Глупак, не сравнявай един уважаван предприемач като Борисов с монополисти. Много добре знаеш, че ако Борисов се оплаче, никой няма да му обърне внимание, тук става въпрос за феодали и монополисти, които печелят МИЛИАРДИ. Тъпанар, прост си като 200 американеца взети заедно. Ще иде Борисов до ГДбоп и ще се оплаче така ли? Кой ще му обърне внимание на него? Никой... такава ни е скапана държавата такива са и законите.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Не се карайте няма оферта, докато нямаме истинска съдебна система ще е така. В момента цари ненаказаността. В момента сме 2/3 държава 1/3 (съдебната система) липсва.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Само на мен ли ми се струва, че тази тема става малко като развален телефон? :mrgreen:
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Ако си запознат дай да ги видим тия закони в България дето разрешават да си ползваш пиратски софтуер както те кефи.

В законите няма такова понятие като "пиратски софтуер". Да не говорим, че във всичките ти писания почти няма причинно-следствени връзки и показват тотална неграмотност по отношение на тази материя. Не мисля, че е възможно да ти се обясни каквото и да е, а целта не темата не е да те убеждаваме в нещо. Не мисля, че на някой му пука какво мислиш, а и с нищо не си доказал, че си струва някой да ти отделя специално време, за да те образова безплатно. Имаш някакви тези с налудничави аргументации, които няма как да приеме никой здравомислещ потребител на форума и това ме навежда на мисълта, че може да сте роднини с Даласа, един друг потребител, който е характерен с подобна "нестандартна" логика. Разсъждаваш като 15-годишен, а едва ли си на такава възраст и по-добре се фокусирай малко върху развитието си, защото то явно е спряло много отдавна. Излез от матрицата и се запознай малко с реалния свят. В Бургас имате и хубави плажове, използвай ги по предназначение, току виж си дръпнал малко напред.

П.П. И вземи направи малко SEO на сайтовете си, че на нищо не приличат.
 
От: Държавата за пореден път ликвидира българска фирма, за да защити чужди интереси

Само на мен ли ми се струва, че тази тема става малко като развален телефон? :mrgreen:

Двама сме!
 

Горе