Държите вирус на компа? 2-10х.лв. глоба + затвор!

От: Държите вирус на компа? 2-10х.лв. глоба + затвор!

Ей какво ли няма да се измисли :) То няма лошо да се ползват платени / безплатни програми, а не кракнати, но чак пък съд за вирус... :)
 
От: От: От: Държите вирус на компа? 2-10х.лв. глоба + затвор!

Тъй де. Вземи копачката за Лайткойн. С отворен код е. Изненада! Binary-to свети за троянци.
Вземаш компилатор, проверяваш 30-те хиляди реда код Лайткойн, на С++ както са на сорс. Проверяваш самия компилатор. Изненада! И той свети.
Как точно проверяваш доколко може да се довериш на създателя на софтуера? В 90% от случаите инсталирам софтуер от фирма, която чувам за пръв път. Това дето написа би имало бегъл смисъл ако си секретарка и не пипаш повече от Word, Excel и пасианс.
Давам само един пример. Сравнително отдавна дори ошетаха една банка, хакнаха сървъра и. С троянец!
Нямам идея за каква точно копачка и за кой точно компилатор говориш (компилатори бол). За компилатор ползвам най-доказалия се - gcc. Ползвам предимно конкретен набор софтуер и нямам навика всеки ден да ми хрумва да си инсталирам нещо ново от напълно непозната за мен фирма. Най-често софтуера си го набавям и обновявам от официален mirror на Linux Gentoo (дистрибуцията, която ползвам).

По темата:
Вече споменах, че по дефиниция (малко след началото на стария и новия НК) за да се счита дадено деяние за престъпление то трябва да е извършено виновно, а не случайно.
 
От: От: От: От: Държите вирус на компа? 2-10х.лв. глоба + затвор!

Нямам идея за каква точно копачка и за кой точно компилатор говориш (компилатори бол). За компилатор ползвам най-доказалия се - gcc. Ползвам предимно конкретен набор софтуер и нямам навика всеки ден да ми хрумва да си инсталирам нещо ново от напълно непозната за мен фирма. Най-често софтуера си го набавям и обновявам от официален mirror на Linux Gentoo (дистрибуцията, която ползвам).

По темата:
Вече споменах, че по дефиниция (малко след началото на стария и новия НК) за да се счита дадено деяние за престъпление то трябва да е извършено виновно, а не случайно.
Поне да беше прочел идеята за НК.
И да, няма как да знаеш имаш ли зловреден софт, ако нямаш антивирусна. Дори самата ОС може да се направи като зловреден софт. Почваме да се въртим в кръг.
 
От: Държите вирус на компа? 2-10х.лв. глоба + затвор!

Мисля, че прекалено много се впечатлявате от един текст. По правило за да се счита дадено деяние за престъпление се изисква да е извършено умишлено.

Това е ясно, обаче текста на проектозакона е така написан, че може да се тълкува и по друг начин.

Чл. 421. (1) Който:

1. създаде, придобие или държи програма, която може да затрудни или наруши функционирането на информационна система и която се разпространява автоматично и без знанието или против волята на потребителя;

2. продаде, придобие или предостави, с цел използване или разпространение, или по друг начин предостави програма по т. 1;

3. въведе в система или приведе в действие програма по т. 1,

се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който създаде, придобие, предостави, държи или приведе в действие програма, която е предназначена за узнаване, заличаване, изтриване, записване, предаване, увреждане, разстройване, блокиране или използване по предназначение на данни от информационна система без съответно разрешение.

(3) Когато деянието по ал. 1 или 2 е:

1. извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на престъпно сдружение;

2. причинило значителни вредни последици,

наказанието е лишаване от свобода до шест години, глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева и лишаване от право по чл. 60, ал. 1 или 2.

Без знанието. Против волята на потребителя. Тоест ако държиш програма (не е уточнено с коя ръка трябва да я държиш - значи е еднакво незаконно да я държиш както с лявата ръка, така и с дясната ръка) и я приведеш в действие - ставаш абсолютен престъпник. Не е необходимо разпространението на програмата да става със знанието на този, който я е привел в действие, защото в закона е изрично написано, че програмата "се разпространява автоматично и без знанието или против волята на потребителя".

Например получаваш файл смешна-картинка.jpg.exe, цъкаш два пъти и ставаш абсолютен престъпник.

Разбира се това тълкуване е спорно, но също така е спорно и обратното.

Ако имате забележки по закона, можете да ги напишете тук и има вероятност законодателите да вземат предвид вашите забележки. За сега коментарите са предимно за раздела с животните (явно са по-важни от хората). Един и същ текст се копира с copy/paste и се подписва от различни хора.
 
От: Държите вирус на компа? 2-10х.лв. глоба + затвор!

happyslacker, законите се прилагат с целия им текст, а не само с хвърчащи откъси от тях. В началото на НК открай време има дефиниции. В случая нас ни касае дефинициите за това какво е и какво не е престъпление. Когато дадено нещо е престъпление и е обявено като такова по-надолу в текста (т.е. това, което цитираш), чак тогава може да се почне някакво разследване. Ако някое нещо е описано като престъпление, но по някаква причина не отговаря на дефиницията за престъпление или попада в някое от изклченията за непрестъпление, тогава не се разследва, тъй като няма извъшено престъпление.
Като се позачетох попаднах на два по-абсурдни варианти.
1. Ако баба ти на село заложи капан за мишки и с него убие мишка, тя убива по особено жесток начин гръбначно.
2. Ако хотелиер/хазяин осигури място семейство да изкара първата си брачна нощ или да живее,може да бъде обвинен, че осигурява терен за секс.
Може да има и още, но на тези попаднах от вчерашния бърз преглед.
 
От: Държите вирус на компа? 2-10х.лв. глоба + затвор!

Ако хотелиер/хазяин осигури място семейство да изкара първата си брачна нощ или да живее,може да бъде обвинен, че осигурява терен за секс.
Има логика :lol:
 
От: Държите вирус на компа? 2-10х.лв. глоба + затвор!

От коментарите в портала за обществени консултации:

john_smithe каза:
Снимам си гаджето на площада, на плажа, на ски, или на Айфеловта кула, а наоколо гъмжи от народ и кадъра ми хваща няколко души, които естествено не знаят, че са влезли в кадъра ми. Какво правим? Престъпник ли ставам?

В същност се наказва само противозаконното фотографиране, филмиране и записване (тоест допуска се, че може да се извършва и законно фотографиране, филмиране и записване без съгласието или въпреки изричното несъгласие на някого*):

Фотографиране, филмиране, записване
Чл. 146. (1) Който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба.
(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода до две години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 1.
(3) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено при публични прояви на лицето, деецът не се наказва.

Обаче има и нещо притеснително: "друго подобно действие". Какво означава "друго подобно действие" може да се тълкува от съда и дава възможност за големи злоупотреби (от страна на съдията). Също така никъде не пише кога това "друго подобно действие" е противозаконно и кога не е противозаконно. Тоест излиза, че във всички случаи това "друго подобно действие" е незаконно?

Но настоящата версия на НК е подобна:

Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

В Закона за авторските права е написано:

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) (1) Авторското право върху произведение на изобразителното изкуство или произведение на фотографията, представляващо портретно изображение на друго лице, принадлежи на автора на произведението. За създаване на такова произведение се изисква съгласието на изобразеното лице.

(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:

1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;

2. изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж;

3. изобразеното лице е получило възнаграждение, за да позира, освен ако между автора и изобразеното лице е било уговорено друго.

(3) За използването на произведение по ал. 1 между автора и изобразеното лице могат да се уговорят условия.

Поради тази причина можете да снимате без съгласието на лицата, които се намират на публични и обществени места.


* Например някой гражданин (примерно журналист, но не е задължително) може да филмира как полицай извършва престъпна дейност въпреки, че полицаят е изявил своето несъгласие за това (ако снимането се прави на публично или обществено място или е направено в хода на обществената дейност на полицая-престъпник; ако изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж - примерно показва пейзаж "група полицаи извършват престъпна дейност"). Разбира се в този случай полицаят-престъпник вероятно ще пребие снимащия гражданин и ще му счупи фотоапарата (и после ще го арестува за неспазване на полицейско разпореждане или за нещо друго и съдът ще го осъди), но на теория е напълно законно гражданинът да снима без разрешение при посочените по-горе условия.

Други коментари четете (и пишете) на портала за обществени консултации.
 
Последно редактирано:

Горе