Един ден с колело

samba

Active Member
Здравейте на всички!
От началото на месец август 2012 година много се повиши цената на горивото в България и за съжеление ние сме потърпевши..
Едно, че се возим със собствените си автомобили и от там на татъка цените на всичко се вдига, защото всички са зависими от мпс-тата си..
НО!
Аз предлагам да направим 1 ден или поне една среща с колела някъде из столицата София ние хората от форума! Може разбира се и други да се включат. Да направим нещо като мини протест за високите цени на горивата :)
Едва ли ще променим нещо, но поне ще се радвижим сами за себе си и ще излезнем малко на въздух. Няма да стоим пред компютрите и да се облъчваме, а ще изгорим по някоя друга калория и ще се запознаем един с друг.

Ако има и други желаещи да се включат или просто да дадът идея нека пишат в темата.
Умишлено не съм сложил дата и час, защото следващата седмица има 3 работни дни и после 4 почивни.. предлагам да е след това тамън ще може повече хора да видят темата.

Поздрави,
 
Абе и аз умирам от кеф да се движа с колело из София, но ме притесняват няколко неща:

1. Смотани и невъзпитани шофьори
2. Гадни и вредни горивни изпарения
3. Никакви обособени места за колелета
4. Застреляни пешеходци

Тези нещо ме спират да се кача и да зарежа колата. И съм ги подредил до точно тази последователност, по която ме дразнят най-много. Едно време адски много карах колело, като един приятел ме запали. Но трафика беше в пъти по-малък, а некадърните шофьори се брояха на пръсти. Това бяха добри времена за каране из столицата. Сега гледам, че из другите не толкова големи градове се практикува, но там и разстоянията да малки.

Супер навит съм за среща с колела. :) Звучи добре.

П.П: Като се прибирах от В.Търново един идиот с регистрация ВТ за 10 км успя да изхвърли 2 фаса през прозореца на колата си в движение с 100 км/ч. Ако това се случи тук в града, а то се случва нерядко, просто не знам какво ще е чувството на някой колоездач да му се лепне на челото.
 
спред книга втора от ръководството на Джон Уайзман (световен безстселър още от края на 80 години в областа на бушкрафта - http://xenos-bushcraft.com/blog/2008/09/ръководство-по-оцеляване-на-sas-преизда/

придвижването с велосипед в градска среда крие доста рискове освен това е по-вредно... това важи за големи градове със сериозно движение на останалите места е ок...

не съм чел точно тази версия но да кажем че съм чел книгите на англииски ;)
 
От: Един ден с колело

Няма да има никакъв смисъл от това..
пък и в софия е по-вредно да караш колело - дишаш от всички заобикалящи те автомобили, автобуси и т.н.

mantaman мисля, че го каза - доходите са ниски, не цените... :wink:
не може да се свалят осезаемо с протест...
 
Да, най-лошото е, че повече от половината коли са на над 5-6 години, а други са без катализатори. Това леко не изглежда добре. А недай си боже да се забиеш зад някой 20 годишен Икарус, който не е минавал на нормален технически преглед откакто е по БГ пътищата.

Бях в Ловеч и там няма такова движение. За там е супер, но за градове като София, Варна, Бургас, Пловдив е пълен абсурд да си с колело.

Така ми се иска, но няма как. Щеше да е супер. И всички ще сме със стегнати дупета, а не разплути каци, които си ги влачиш след себе си. :)
 
От: Един ден с колело

В такъв случай остава да се съберем някъде в някой парк в София и да покараме или да отидем до Витоша, ако има ентуасти разбира се :)
И да.. доходите в цяла България са малки.

Поздрави,
ПП - Или да си вземем скутери хаха :)
 
То това е добра идея. Аз до парка сигурно ще мина покрай сто хиляди коли и задръствания. Иначе най-якия вариант, който обмислям в момента е да си взема един маутин байк и да обикалям с него по паркове и гори, след като се добера до там с кола. Звучи малко смешно, но докато стигна до там сигурно ще се повредя пак. Най-лошото при карането в градски условия е смока и мръсотията. Може и да не сте забелязали, но при интензивни маршрути се усеща - и не говоря за кашляне или храчене на черно. Просто изпаренията изморяват повече, загряват повече организма, не му дават да се напълни добре с кислород, което след време води и го замайване. За това лично аз не препоръчвам колело в градове като София. Ако трафика падне с 70% може и да се помили. Но това е малко вероятно някога да се случи, даже и на 5 лева литър бензин.

Скутерите са идея по-добре, защото:


- Нямаш никакво физическо натоварване, което е добре за организма в такива условия
- Стигаш дадена дестинация пъти по-бързо от която и да е кола в това движение тук
- Не харчи много - даже сравнение с колата, почти нищо
- Убоден е за паркиране навсякъде
- Лесен е за поддръжка и чистене

Има и минуси де, като:

- Не може да пренасяш кой знае какво с него
- Много несигурно е с него на пътя
- Някои бръмчат и привличат злобни погледи
- Не изглеждаш и много Ок в очите на хората (но това е комлексарско виждане, обаче го има този момент)
- Пак им дишаш шита, но няма как (всъщност има маски де)
 
От: Един ден с колело

Най-добре ще бъде да се направят алеи за велосипедисти. Така риска някой да те блъсне ще стане почти нулев. На запад всички държави имат але. Дори в Полша някои градове имат алеи за велосипедисти, защо ние да нямаме? София ще е добро начало за таково начинание.

Отностно заплатите, дори да ги вдигнат, ако вдигнат и цените пак ще си е същата работа. Не е важно колко взимаш, а колко може да купиш с това, което взимаш.
 
От: Един ден с колело

Какви алеи особено в София, като всичките до сега кметове гледат как да застроят и последната зелена площ.
А относно ден за каране с велосипед, на 22 септември (събота) е международният ден за безмоторно каране.
Тогава в почти всички по-големи градове ще се организират велошествия, така че може да се включите и вие.
 
От: Един ден с колело

Какви алеи особено в София, като всичките до сега кметове гледат как да застроят и последната зелена площ.
А относно ден за каране с велосипед, на 22 септември (събота) е международният ден за безмоторно каране.
Тогава в почти всички по-големи градове ще се организират велошествия, така че може да се включите и вие.

А ти няма ли да се включиш ? :)
22 септември се пада събота, ако искате ние от предприемач да се организираме някъде из София. Да направим 1-2 кръга с колелата и после да седнем някъде да изпием по 1 кафе или вода.. :)
 
Аз нямам колело, иначе съм много за идеята. Май ще съм на следващото включване. :) Идеята ми допада много. ;)

А как да нямаме алеи? Имаме от най-добрите в света:

http://www.peter.and.bilyana.net/2009/06/17/velosipednite-alei-v-sofiya-s-vnimanie/ :D :D :D

С което се доказва, че никъде не може да се практикува. :)
 

Горе