Електронна фактура - има ли компетентни?

От: Re: От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Е това го изяснихме още на първа страница :).

На мен ми прозвуча като предположение с висока степен на вероятност, а не като 100% сигура :)
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Знаех си аз едно време по счетоводство / счетоводство и контрол ,че не трябва да ходя да пия кафета а да стоя в час :) . Еми имам някви мътни спомени ама явно алкохолните пари изпит от тогава са размътили мозъка ;)
 
От: От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Лично мнение, с което не ангажирам никого: Въпроса според мен е доста мъгляв от гледна точка на закони (ЗДДС).

Ако успееш да се аргументираш по точки 2 или 3, нямаш проблеми.
Дефакто изискване да са подписани няма, но как точно стават нещата по 2 или 3, хич не е ясно.

Аз бих постъпил по следния начин:
1. Бих си създал една политика за издаването на фактурите (1 страничка на прост български, където е обяснено как системата автоматично ги генерира и колко е сигурна и т.н.).
2. Бих приложил списък с шифри и лицата, които отговарят на всеки един шифър, за да е ясно кой я е издал/одобрил.

Тези двете бих ги одобрил със заповед на управителя. Цялата галимация е за 30 минути кратко и ясно да ги опишеш нещата и да ги подпише управителя.
Откровено казано, мисля, че това би било достатъчно, за пред данъчните. Те честно казано като видят добре описани документи и се отказват да ровят.

Май измислих решение използващо №3, но не с документ подписан от управителя.

Пише се един малък софт, който да генерира уникални ключове по определен алгоритъм и им се дава един WEB tool на сайта, който да проверява автентичността на ключовете. Sounds good?
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Да - супер звучи.
А относно заповедта на управителя и описанието как работи - направете си ги все пак (еднократно е). Ще отнеме малко време, а може да Ви спести много ядове. Не е нужно да са някакви фермани. Два параграфа, за да се знае: "Нещата работят така" и управителя ги е одобрил.
 
На мен ми звучи като че имаш свободно време или ресурси :). Излишно е това, няма никаъв проблем с такива фактури.
 
От: Re: Електронна фактура - има ли компетентни?

На мен ми звучи като че имаш свободно време или ресурси :). Излишно е това, няма никаъв проблем с такива фактури.

Ресурса е тайния ми ник. Скоро ще помоля Блинки да ми го смени :)
 
Няма смисъл от такива онлайн тулове. Просто отдолу на мястото на подпис трябва да сложиш идентификационен шифър. Въпросния шифър е един и същи всеки път и е обвързан с конкретно лице, упълномощено да издава фактури.
Виж си фактурите за ток, вода, телефон и копирай от тях. Това ти е достатъчно.
 
От: Re: Електронна фактура - има ли компетентни?

Няма смисъл от такива онлайн тулове. Просто отдолу на мястото на подпис трябва да сложиш идентификационен шифър. Въпросния шифър е един и същи всеки път и е обвързан с конкретно лице, упълномощено да издава фактури.
Виж си фактурите за ток, вода, телефон и копирай от тях. Това ти е достатъчно.

Да, това е за което говореше Иво
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

(6) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Издадените фактури могат да бъдат изпращани на хартиен носител или по електронен път. Получените по електронен път фактури се приемат, когато получателят е потвърдил получаването им, при условие че са гарантирани автентичността на произхода и ненарушеността на съдържанието по един от следните начини:
1. чрез усъвършенстван електронен подпис по смисъла на Закона за електронния документ и електронния подпис, или
2. чрез електронен обмен на данни, или
3. по друг начин, гарантиращ автентичността на произхода и ненарушеността на съдържанието.

Изпращането по електронна поща удовлетворява точка 2 (това е електронен обмен на данни). Значи друго не би трябвало да ти трябва за да си в съответствие със закона. Обаче за всеки случай е възможно програмата, която изпраща фактурите да ги подписва с електронен подпис по стандартния начин, по който се подписват електронни писма - това е OpenPGP. Може да напишеш, че който иска да провери валидността на подписа може да изтегли публичния ключ от сайта, а който иска да провери валидността на публичния ключ може да дойде в офиса на фирмата за потвърждаване.

Ако правиш подписването с "универсален електронен подпис" ще си спестиш проверките за валидност.

Остава само да се уточни какво значи "се приемат" и "потвърдил получаването им". Задължително ли трябва да се потвърждава получаването на фактурите? За потвърждение ли се смята потвърждението на пощенския сървър, който приема електронното писмо? Или не може да се смята за потвърждение, защото пощенският сървър не е физическо или юридическо лице (не е получател на фактурата)?

Проблемът с потвърждаването може да се реши например, ако се задължи клиента да натисне някакъв бутон (да проследи хипервръзка) когато получи фактурата.

Най-удобно за техническа реализация ми се струва варианта клиентът да избира дали да получи фактура преди получаване на билета и да не може да получи билет без да натисне някакъв бутон, с натискането на който потвърждава, че е получил фактурата. По този начин ще си сигурен, че законът е спазен. За да не се затруднява клиента всичко описано в този абзац до този момент ще става без използване на електронна поща - фактурата ще се показва в прозореца на браузъра и ще има възможност да се отпечата и да се изтегли (но копие от фактурата може да се прати по електронната поща на клиента за удобство).
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: spy
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

То по т.2 и 3. има само един начин да се аргументираш - и то е да се обосновеш какво е оригинал и какво е копие.
Всъщност оригинал на електронен документ (ако приемем тезата, че винаги съществува само един оригинал) е този, който е създаден първи. Всички останали екземпляри, независимо от надписите по тях и начина им на получаване (защото можеш да я пратиш на мейл, на факс, че и като mms може да му я пратиш на човека, но това което той получава е копие на оригинала, а оригинала си стои там където е). То и затова софтуерът на банксервиз например е изграден на следния принцип - всеки си има един контейнер в който получава издадената от контрагента фактура и това е оригиналът. Това, че той после си я печата за да е по-удобно в счетоводството е друг въпрос, но във всеки момент би трябвало да има достъп до електронния екземпляр на документа - това е оригиналът. И след като си го прочел в своя контейнер, в контейнера на издателя се получава съобщение, че документът е получен - това е и доказателството. Всъщност банксервиз със своята ефактура е гарант-посредник между двете страни и гарантира и ненарушимостта и цялостта и информацията дали е получен документът. Всъщност ако ти издаваш ел. фактури трябва да осигуриш на клиентите си достъп до тях, защото реално оригиналът е на твоя сървър. И всеки клиент трябва да си има някакъв акаунт с който да вижда своите си фактури - и ако ги е прочел, значи е потвърдил получаването. Другият вариант е електронен обмен на данни, но пак по някакъв начин трябва да осигуриш идентификацията на отсрещната страна - например с ел. подпис или поне със софтуерен сертификат, защото ти хубаво, че предаваш данни, но отсреща откъде да се знае кой ги получава.
То има и няколко тълкования на НАП по този въпрос.
В главата ми отдавана се върти идеята да направя един софтуер за онлайн фактури и нормативно ми е горе долу ясен проблемът, ама нещо за технологията все още не ми стига акъла.

По мое наблюдение част от предлаганите услуги за електронни фактури в интернет не са съвсем издържани от гледна точка на законите.
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

По мое наблюдение част от предлаганите услуги за електронни фактури в интернет не са съвсем издържани от гледна точка на законите.
По-скоро не са издържани от към гледна точка тълкуванието на НАП на законите...
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Е не е точно така. Най-вече от гледна точка на това, че ти издаваш фактура, пращаш я някъде, а дали някой я получава не е много ясно. А изпадал ли си в състоянието да те разследват за пране на пари, защото си издавал фактури на човек, който не ги е осчетоводявал и твърдеше, че не е получавал никаква стока (става въпрос за около 200 000 лв.). Добре, че освен фактурите имах и пътни листи и приемопредавателни протоколи за стоката, разписани от клиента. А той човекът продавал без фактури и не осчетоводявал нищо. Та за него си остана проблемът, но в друг случай може да остане и за издателя на фактурите.
Затова не е само в НАП проблема, а и в защитата на самия издател на фактурата. Затова е необходима ясн а идентификация на получателя.
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Е не е точно така. Най-вече от гледна точка на това, че ти издаваш фактура, пращаш я някъде, а дали някой я получава не е много ясно.

До сега не съм виждал фирма, която издава и осчетоводява фактура само след доказателства за самоличността на клиента. Когато някой дойде, напазарува за голяма сума (като се представя за някой друг), получи фактура на чуждо име и после я изгори, кой е виновен (според НАП, не в действителност)? Виновен (според НАП) ще се окаже фирмата, която е продала стоката, а не този, който е пазарувал, защото самоличността на последния е неизвестна и това не може да се докаже.

В софтуера, за който разказах по-горе липсва точно това - удостоверяване самоличността на клиента. На теория би могло да се прави като се въвежда номер на дебитна или кредитна карта (според договора с банката картата може да се ползва само от картодържателя). Обаче на практика е напълно възможно картата да е някоя от онези, които могат да се ползват с каквото име напишеш и тогава картата не може да се ползва за удостоверяване самоличността на платеца.

До сега не съм видял нито един магазин в Интернет, който да проверява самоличността на клиента преди да издаде фактура и прати стоката (по друг начин освен с името от дебитната/кредитната карта).

Освен това на теория е възможно и законно (или поне аз така си мисля) получателят на услугата и този, който плаща да са различни лица (напр. дядо Иван помолил внука си да му плати магнитните наколенки, защото за дядо Иван е прекалено сложно да ползва Интернет и дебитна карта). А дали на дядо Иван му трябва фактура е отделен въпрос...
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

До сега не съм виждал фирма, която издава и осчетоводява фактура само след доказателства за самоличността на клиента. Когато някой дойде, напазарува за голяма сума (като се представя за някой друг), получи фактура на чуждо име и после я изгори, кой е виновен (според НАП, не в действителност)? Виновен (според НАП) ще се окаже фирмата, която е продала стоката, а не този, който е пазарувал, защото самоличността на последния е неизвестна и това не може да се докаже.
НАП за продажби не съм чувал да правят проблеми. Тогава дължиш и ДДС и корпоративен данък. Ако си документирал фиктивни продажби, ти си платил повече данък. НАП са щастливи.
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

НАП за продажби не съм чувал да правят проблеми. Тогава дължиш и ДДС и корпоративен данък. Ако си документирал фиктивни продажби, ти си платил повече данък. НАП са щастливи.

Правят, правят проблеми. Аз по-горе писах. За малко да го отнесем, защото някакъв хитрец купуваше стоката от нас и я продавал по селата без документи (ние без да издадем фактура стока не продавахме, защото продавахме на едро и акцизна стока - критичен момент). Така ама един ден цъфнаха от НАП-а и дай сега да видим защо пишете фиктивни фактури - според тях това е пране на пари, после стана укриване на печалба (според тях сме продавали на дребно и с тези фактури сме изписвали по цени едро и така сме криели печалбата от разликата в цена на едро - цена на дребно. Имаше и други импровизации от тяхна страна. За наше добро ние си караме стоката до склада на купувача - има пътни листи. Шофьорът предава стоката само след подпис на приемопредавателен протокол, подписан от човек с лична карта и ЕГН на протокола. Та накрая си дадохме документите, които имаме и тези от НАП мирясаха, ама простотията беше голяма. Е нашият клиент си го отнесе, ама като му е толкова акъла, така ще е.
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Акаунти това че някой данъчен се е направил на строг за да ви плаши и това че вие сте му се вързали си е за ваша сметка. По твоята логика интернет търговията трябва да я забранят със закон.
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Електронната търговия с някои стоки отдавана е забранена със закон (хранителни добавки, лекарства, "други продукти, представяни с лечебно въздействие", хомеопатични продукти) когато участват потребители по смисъла на закона за защита на потребителите (иначе между юридически лица е разрешена).
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Акаунти това че някой данъчен се е направил на строг за да ви плаши и това че вие сте му се вързали си е за ваша сметка. По твоята логика интернет търговията трябва да я забранят със закон.

Виж сега, аз съм на 45 години и толкова отдавна се занимавам с данъчни, че трудно мога да се вържа на каквото и да е. Само, че той не беше един данъчен а цяла групичка от НАП и и кономическа полиция. И въобще не дойдоха да се правят на строги, а си дойдоха подготвени и с документите. Това, че не се вързвам на каквото и да е не значи, че трябва да се противопоставям на институциите. Те хората си вършеха работата и получиха пълното съдействие от наша страна, изясниха проблема и си заминаха.
А всичко това написах само за да изясня защо е важно да имаш категорично потвърждение, че стоката е получена от човека. При интернет търговията обикновено имаш такова потвърждение, защото освен фактура се движат и транспортни документи (товарителници, пощенски разписки или каквото и да е друго), така, че няма причина да бъде съвсем забранена.
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Електронната търговия с някои стоки отдавана е забранена със закон (хранителни добавки, лекарства, "други продукти, представяни с лечебно въздействие", хомеопатични продукти) когато участват потребители по смисъла на закона за защита на потребителите (иначе между юридически лица е разрешена).

Хепи колко толкова отдавна е забранена и къде по точно е забранена в БГ или навскякъде и това като тенденция за бъдещето на електронната търговия ли ни го казваш или какво.
Това твое изказване много ми напомня за баснята за мухата еднодневка която вечерта обяснявала на новоизлюпената мушичка за неща случили се сутринта с думите - някога много много отдавна ........
 
От: Електронна фактура - има ли компетентни?

Тези неща са забранени от българското законодателство. В повечето страни не е така (вкл. и от ЕС). От коя дата е забраната може да разбереш като потърсиш от кога са промените в закона за защита на потребителите.

Официално няма да забранят електронната търговия, но се създават пречки (и забрани за някои видове стоки). Ако си спомняш имаше забрана търговците да взимат от клиента пари преди да е получил стоката (а това е единствения начин, по който електронната търговия работи на практика - клиентът първо плаща стоката, а после я получава). Обяснението им беше, че така защитавали потребителя, но това не е вярно, защото така се повишават цените - търговецът трябва да си покрие разходите от измами (клиент поръчва и после отказва поръчката). Добре че го отмениха това. В бъдеще не знам какво ще измислят - законодателят има богато въображение.
 

Горе