Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Номерата с EU в началото са само за фирми извън EU (много объркващо). За фирмите от EU има други кодове - напр. за България е BG.

Щом си минал на евро би трябвало да си сключил договора с Google Ireland като си щракнал на бутона.

Само поддръжката на Google може да ти помогне, обаче отговаря бавно. Ако веднага зададеш задържане на плащанията има вероятност да успееш да откажеш плащането за февруари, което ще получиш в края на месеца. После ще имаш време да обясниш поддръжката на Google, че не искаш да получаваш парите и искаш да се откажеш без да ги получаваш (предполагам, че ще се съгласят да не ти ги дадат).

Няма пари - няма проблеми :) Обаче все пак питай специалист дали наистина е така...

Според Гугъл щом като си влезеш в акаунта и отидеш в Terms & Conditions (където на практика ти е договора) пише Гугъл Ирландия значи договора си е с Гугъл Ирландия- така е при мен. Значи имам вече договор но регистрация по ЗДДС следва не при договор, а при извършено плащана поне така сочи логиката. Аз го задържах моето пък да видим дали вече не късно, и ще пиша на поддръжката им да ми прекратяват договора и да не ми пращат парите. Сигурно ще бъда първия такъв :) ама искам на всяка цена да не се регистрирам по ЗДДС .
 
От: От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Добре ама никой не каза ако се направиш на ударен и не декларираш, че извършваш дейност онлайн щото изкарваш пари от друго място и вече те гърбят с данъци и осигуровки и нещеш да им даваш още пари как ви са глобите ако те хванат? И въобще имат ли ресурс и капацитет да хванат някой? :)

PS: Примерно да речем, че имаш един сайт който прави по $1000/месец какво ще стане ако те хванат и дали могат изобщо?

Това ще направят 99% от уебмастерите колкото и да се философства тук. Който изкарва по 100 000 да си взима юристи, експерт-счетоводители и да си попълва данъчни декларации на воля.
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Хора какво стана сега последно с адсенса? плаща ли се ддс не се ли плаща? кое как?
все различни неща чета дайте най-накрая едно твърдо а се знае?
примерно
изкарвам по 50 евра на ден с адсенс накрая на месеца 1500 евра
илиайде да е 1000 евра за да се смята по лесно?
на 1000 евра месечно какво да плащам?
един акаунт на частно лице? по 1000 на месец ?
и ако е юридическо пак ?
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Варианта - най-гъзарския е да имате сайт на автопилот /Амун знае за какво говоря/...и да дължите само 10 проц. данък върху печалбата + здравни.
По-долу съм извадил за този случай синтезирано от тук и уебмастера инфото...а доколкото ми е ясно от httpool например само в началото на годината си декларираш сумите и си плащаш процента на държавата.

Регистрация по чл.97а от ЗДДС

процедурата е за физическо лице, което получава приходи от ЕС – дейност - Отдаване под наем на карета от сайтове на Гугъл Ирландия. ......... Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.

Документи:

1. Заявление за регистрация.
2. Копие от договора с Гугъл
3. Декларация по чл.74 ал.2 т.3 от ППЗДДС – дават я на место.
4. Декларация за получените доходи за предходните 12 месеца
5. Справка за реализираните обороти за последните месеци.
6. Писмени обяснения за дейността. Свободен текст, в който в общи линии преразказвате т.4 и 5 и някъде се вмъква текста, че предоставяте електронни услуги.
След като представите документите, получавате входящ номер и чакате да се сдобиете с ДДС номер.
Регистрацията по чл. 97а ал. 2 от ЗДДС не води до задължение за плащане на ДДС, а само до задължение за подаване на нулева ДДС декларация + VIES декларация, където трябва да въведеш сумата и контрагента, в случая Гугъл Ирландия. Декларацията по ЗДДС се подава до 14-то число на месеца следващ месеца за който се отнася. При закъснение следва глоба.

Осигуровки здравни се плащат при всички случаи (отдаване на площи под наем, получени средства от чужбина)

Декларирате ги като други доходи и дължите само 10% данък върху доходите на физически лица. Не дължите социални осигуровки. Тогава обаче при евентуална данъчна проверка, трябва да докажете, че не извършвате трудова дейност по самия сайт.

Излъчването на реклами на гугъл не предполага, извършване на трудова дейност и не поражда задължение за регистрация в БУЛСТАТ. Въпросът е къде се излъчват? И там където се излъчват, извършвате ли трудова дейност.


Въпреки че можете да получавате плащанията си в своята местна валута, всички плащания се извършват от Google Ireland, дружество, регистрирано съгласно законите на Ирландия, в съответствие с условията на споразумението Ви с Google. Предоставяните услуги са обект на механизма за самоначисляване и следователно ДДС се дължи от получателя - Google Ireland, съгласно член 196 от Директива 2006/112/EО на Съвета.

ДИРЕКТИВА 2006/112/ЕО НА СЪВЕТА
Член 196
ДДС се дължи от всяко данъчнозадължено лице, на което се доставят услугите, посочени в член 56, или от всяко лице, идентифицирано за целите на ДДС в държавата-членка, в която се дължи
данъкът и на което се доставят услугите, посочени в членове 44, 47, 50, 53, 54 и 55, ако услугите са оставени от данъчнозадължено лице, което не е установено в тази държава-членка.
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Здравейте,
Имам питане относно точен казус. Много четох по темата, но и толкова се обърках.
Имам акаунт в Адсенс от 2004. От тогава насам няма нито едно плащане(задържани са). Преминал съм на Гугъл Ирландия. Имам насъбрана сумичка 500 евро и искам еднократно да си я дръпна и нищо повече. Как мога най-безболезнено да си я дръпна и да нямам проблеми. Осигурен съм на нормален трудов договор.
Какви са ми вариантите? Минава ли номера да ги дръпна извън БГ?
Благодаря предварително.
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Регистрацията по ЗДДС трябва да стане преди взимането на парите (виж тук). Ако ги вземеш без да имаш регистрация дължиш глоби (ако те хванат).
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Тука прочетох какви ли не неща и искам да питам напълно сериозно!!!!???

Преди имах фирма. Не плащах осигуровки защото от компанията, в която работя ме
осигуряват на максималния праг. Писна ми да си задържам плащанията, та някой
ако може да ми каже, освен данъчна декларация нещо друго трябва ли да попълвам???

Би трябвало след като се ме осигуряват на сума над максималния осигурителен праг,
да не трябва да се самоосигурявам и т.н.????
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Има опасност да те глобят за това, че не си регистриран по ЗДДС 7 дена преди датата на плащане.

Вероятността да те глобят за това, че не си регистриран по БУЛСТАТ в срок 7 дена след започване на дейността е малка. Задължението за регистрация възниква в момента когато започваш да полагаш труд на свой риск и за своя сметка. Тълкуването е спорно, може да се твърди че дейността не отговаря на дефиницията за "професионална дейност". Може да се твърди и обратното. От НАП тълкуват винаги в тяхна полза. Виж например какво писаха за блогърите и осигуровките.

Мисля си, че трябва да се регистрираш само по ЗДДС и може да си спестиш регистрацията по БУЛСТАТ.

Как да работим с Гугъл Адсенс Ирландия и да нямаме проблеми с НАП

Издателите на Гугъл Адсенс попадат в хипотезата на ал. 2 от този член и са длъжни да се регистрират по ЗДДС в седем дневен срок преди данъкът по тази доставка да стане изискуем.

Данъкът става изискуем на датата на данъчното събитие, а за такъв вид услуга (услуга с постоянно изпъленение) датата на данъчното събитие е последният ден от всеки период, за който е уговорено плащане. Ако не сте задържали плащанията си това е последният ден от месеца, в който балансът по сметката ви е достигнал 70 евро. Ако сте задържали плащанията си, датата на данъчното събитие е последният ден от месеца, в който премахнете задържането на плащането. Ако не премахнете задъжането на плащанията до края на годината, датата на данъчното събитие е последният ден от годината (заради разпоредбата, че за целите на ЗДДС ако е уговорен период за плащане по дълъг от една календарна година, последният ден от всяка година се счита за дата на настъпване на данъчното събитие). Това значи че регистрацията по ЗДДС не може да се отлага до безкрай.

Има вероятност да си изтървал срока за регистрация, ако е настъпило данъчно събитие в края на миналата година.
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Искам да попитам тези неща с регистрацията по ЗДДС само за Adsense ли става въпрос или за всички афлейт програми регистрирани в еврозоната ?
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Има вероятност да си изтървал срока за регистрация, ако е настъпило данъчно събитие в края на миналата година.

И ако съм го изтървал имаш ли идея до колко е възможно да ме санкционират?
Не знам просто тотално се обърках. Май ще е най-лесно да емигрирам!!!!
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Искам да попитам тези неща с регистрацията по ЗДДС само за Adsense ли става въпрос или за всички афлейт програми регистрирани в еврозоната ?

За подобни доходи от всички фирми, регистрирани в ЕС се отнася.

Кога подлежим на задължителна регистрация по ЗДДС при електронна търговия и реклама?

И ако съм го изтървал имаш ли идея до колко е възможно да ме санкционират?
Не знам просто тотално се обърках. Май ще е най-лесно да емигрирам!!!!

Чл. 178. Данъчно задължено по този закон лице, което е длъжно, но не подаде заявление за регистрация или заявление за прекратяване на регистрация в установените по този закон срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 5000 лв.

Ще емигрираш за да не те глобят? Ако те хванат ще те глобят независимо в коя държава се намираш. Обаче дали ще могат да съберат глобата, ако не си в България не ми е известно. Трябва да питаш адвокат. Обаче си мисля, че заради глоба от 5000 лв не си струва да емигрираш.
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Абе хора! Как ще плащате 100 лева данъци за 50 лева доход?! Боли ги мура данъчните за 1000-2000 лева на месец. Има дискотеки, които буквално правят по 200 000 лева на вечер, мислите ли, че данъчните ще се занимават с някой юноша, дето изкарва по 10 евро на месец... това е лудост. По моите наблюдения, за 50 лева на месец е невъзможно да те хванат, за 500 важи същото, за 5000 лева на месец има някаква вероятност да се занимават с теб, но тя е много малка. Вече за 50-100 хиляди задължително трябва да си изряден.
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

As Inevitable as Death and Taxes :D Peace.....
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Абе хора! Как ще плащате 100 лева данъци за 50 лева доход?! Боли ги мура данъчните за 1000-2000 лева на месец. Има дискотеки, които буквално правят по 200 000 лева на вечер, мислите ли, че данъчните ще се занимават с някой юноша, дето изкарва по 10 евро на месец... това е лудост. По моите наблюдения, за 50 лева на месец е невъзможно да те хванат, за 500 важи същото, за 5000 лева на месец има някаква вероятност да се занимават с теб, но тя е много малка. Вече за 50-100 хиляди задължително трябва да си изряден.


WTF? LOL! :lol::lol::lol:
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Размерът няма значение. Данъчните глобяват за неподадена декларация в срок (при платени данъци) ти си фантазираш, че нямало да те глобят за неплатени данъци (ако те хванат)...
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Незнам за вас, но аз си взимам за последно тая година квот съм събрал и спирам договора с гоогле. Намерих много по-добри, които плащат през paypal.
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Незнам за вас, но аз си взимам за последно тая година квот съм събрал и спирам договора с гоогле. Намерих много по-добри, които плащат през paypal.


Кои са те, ако не е тайна?
 
От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

Абе хора! Как ще плащате 100 лева данъци за 50 лева доход?! Боли ги мура данъчните за 1000-2000 лева на месец. Има дискотеки, които буквално правят по 200 000 лева на вечер, мислите ли, че данъчните ще се занимават с някой юноша, дето изкарва по 10 евро на месец... това е лудост. По моите наблюдения, за 50 лева на месец е невъзможно да те хванат, за 500 важи същото, за 5000 лева на месец има някаква вероятност да се занимават с теб, но тя е много малка. Вече за 50-100 хиляди задължително трябва да си изряден.

Не е баш така. Аз ако имам 50-100 к на месец, такъв банкет ще им дръпна на данъчните, че въобще ще забравят, че имам да плащам данъци. И всички ще са доволни. Виж с 500 лв. банкета просто няма да се получи и ще трябва да плащам глобите.
 
От: От: Ето общия финансово данъчен модел около Adsense Ирландия

За подобни доходи от всички фирми, регистрирани в ЕС се отнася.

Кога подлежим на задължителна регистрация по ЗДДС при електронна търговия и реклама?





Ще емигрираш за да не те глобят? Ако те хванат ще те глобят независимо в коя държава се намираш. Обаче дали ще могат да съберат глобата, ако не си в България не ми е известно. Трябва да питаш адвокат. Обаче си мисля, че заради глоба от 5000 лв не си струва да емигрираш.

Това значи важи и за пари, получени от moneybookers, тъй като те са компания в Англия и ако примерно съм получил пари от САЩ през moneybookers и от там ги вкарам в банковия ми акаунт пак ще трябва да имам регистрация по зддс ?
 

Горе