Жалба срещу БГ Пощи?

ExTended

Active Member
Здравейте,

Тъй като се занимавам с print-on demand, т.е. правя дизайни и ги качвам върху различни продукти, най-вече тениски, които съответно могат а бъдат закупени от хора от цял свят, както и съм се занимавал с дропшипинг достатъчно много, имам следният проблем и чудене за това как да го разреша.

Наскоро направих 5 поръчки от собствените ми магазини, от различни print-on-demand доставчици( печатари) по света, които ползвам или смятам да ползвам, за да видя къде какво е качеството и особеностите на принтерите им. Поръчах по 2 тениски от всеки, общо съм дал към 250лв. за 5-те поръчки, от които средно по 7-8 долара за shipping на всяка поръчка. Най-високия шипинг е 12$ някъде на едната от поръчките.

Пратките идват от Обединеното Кралство, Латвия и Щатите. Обаче пристигат до локалния пощенски офис и греда - никой не те пита колко си платил за шипинг, с голяма борба първите две пратки накарах локалния кит който работи там да ги домъкне дотук, бяхме се разбрали да бъде добър кит и да донесе и останалите, но вчера ми е сложила листчета в пощата, че останалите пратки са в офиса на пощата, да си ги прибера когато ми е удобно. Дали ми е удобно и имам желание никой не ме пита. Това че съм със 100% инвалидност също не се брои, явно, нищо че съм си платил за доставка до адрес.

Сега от дропшипинг кариера ми знам две неща: български пощи се правят на много незаинтересовани при пратки от Китай, което е донякъде разбираемо, тъй като китаеца плаща 1-2 долара макс за пратката да дойде до България до адреса ти. Мога да симпатизирам как тези пратки трябва да отидеш да си ги вземеш от място.

Но пак от дропшипинг кариерата ми знам и друго интересно нещо - веднъж на 4 години се прави световна среща на всички пощенски институции опо света, които имат желание да внасят/изнасят неща, ние сме част от това покрай ЕУ така или иначе. И там се определеят условията, сроковете и цените за доставка на пратка от всяка точка А до Я до всяка точка А до Я. Тези условия влизат в сила през идния 4-годишен период и искаш/неискаш, на печалба на загуба, доставяш спрямо условията. Които условия включват доставка до адрес на колети и тем подобни пратки, обаждане по телефон да попиташ дали човека си е на адреса и да му кажеш че си долу и има пратка, и само ако го няма или откаже да слезе, можеш да занесеш пакета в офиса и да му оставиш бележка пред вратата, че си бил там, но е нямало никой, и за това колета трябва да се вземе от пощенския клон. Дори пратката да е от Китай и катаеца да е платил 1 долар за доставка, БГ пощи са длъжни да я домъкнат тая пратка до пред вас, независимо дали е 5 грама или 100 килограма. За това ги плащаме тези данъци - за да е достъпна и удобна тази услуга за всички граждани, не за да печелят БГ пощите като плащат минимални заплати на мързеливи лелки и нямат една кола за разнос.

Хората които са по чужбина могат да разкажат как се доставят там пратките от Китай и особено от белите страни.

Та въпроса ми е - сигурно не съм само аз ядосан от това нарушаване на правата ни, когато работата на тази институция трябва да е точно обратната - да ни върши работа. Тези хора до кога ще получават заплати за нищо и до кога управляващите безнаказано ще пренебрегват договорите, които са подписали с цял свят лично или чрез ЕС? Искат да са в ЕС, искаш да са в Шенген, искат да са навсякъде и да има магистрали, а като стане време ние да спечелим от магистралите - няма никой насреща.

Аз с каква наглост трябва да чарджа някой българин 11 долара за доставка от САЩ на една тениска, и после човека да ходи да си взима тениската от керпичения офис на български пощи? Кой ги прибира тези 11 долара? Не е дебелата мързелана, която не си върши работата и ни оставя листчета че колетите ни чакат на топло на другия край на града.

Предлагам да се стегнем всички заинтересовани и да залеем комисията за защита на потребителите с жалби, докато не започнат да ни третират като не-малоумни хора, каквито предполагам повечето сме. На мен ми писна да плащам по 12лв. доставка на Български Пощи и да ме третират все едно съм им изял обедния сандвич като трябва да си свършат не толкова сложната работа, а в същото време Тръмп да мрънка против същите тези пощенски правила, но да ги спазва до точка и хората живеещи в САЩ, Англия, Венецуела и тем подобни да могат да си получават стоката поръчана от магазина ми с усмивка и у дома, както си му е реда в 2019 година. До кога ще сме 50 години назад за всички, ние ли сме най-тъпите да плащаме и насреща да ни се подиграват хората, на които реално ние им плащаме заплатите?

Дал съм над 60лв. за доставка на 5 кирливи пратки от по 300 грама до адрес всяка и ще ме карат 100 пъти да ходвя до пощата, за да си ги взимам, защото не им е достатъчна печалбата да изхабят за 3лв. бензин за доставка...? До кога така?
 
Просто им звъни по телефона да ти ги донесат на адреса.
 
Няма да ги донесат, те са трагични...само при нас е такова покъртително нивото на пощите. Да видим сега като само те останаха освободени от ДДС и им олекотиха малко положението законово, дали ще мръднат поне малко в положителна посока. Иначе автора е прав, участваме във Всемирната пощенска конвенция, отделно като страна членка на ЕС определени Регламенти важат и за нас, съответно ни се полага ползването на универсална пощенска услуга с определени изисквания за качество, цени и достъпност най-вече за всички потребители.
 
Голяма надежда се таи зад "жалба срещу бг пощи" :) дай направо да пуснем и жалби срещу Виваком, e-on и подобни. Или направо на протести пред парламента.. държавата ни няма спасение :)
 
Е то от няколко години пощите са вързани с тази конвенция... и ?!
Ми ако не му ги доставят , може да опита и да прати някой познат, приятел, да ги вземе от негово име.
Това е според мен преди жалбата в подобен случай.
 
Последно редактирано:
Какво и - докато им минава номера ще продължават да не си изпълняват задълженията, които по закон трябва да изпълняват. На тези международни спогодби точно това им е целта - да подсигурят добра услуга за физическите и юридическите лица, които изпращат/получават пратки от/към чужбина. Не е концерт по желание - като подпишш договор към Виваком плащаш месечната такса, като подпишеш международен договор го спазваш, още повече когато неспазването му засяга пряко гражданите на собствената ти държава.

Явно е вече, че сами няма да се сетят какви са им задълженията докато всеки незапочнат да валят опалквания и глоби.
 
Тия още ли ги има. Най-продънените Евър. Спомням си как не ми идваха пратките, а тия които ми идваха, ходех да си ги взимам от пощата и бяха на хармоника. Ако някой иска да си прецака онлайн бизнеса, точно това е начина - да ги избере за доставките си. За жалости това е нивото и няма оправия. Пусни си жалба, но често казано, ще я сложат в многоетажната си купчина с другите. :)
 
И донесаха ли ти пратката?
То като има известие , ще се получи и пратката , но напоследък и известия няма.
 
Последно редактирано:
... А и от днес са с нови цени на услугите. Нагоре, разбира се. А иначе са пълни палячовци и вирят нос.

В Монтана, на едно гише се дават пенсии, плащат ток, вода, телефони, сметки и пр. И всичко това става на гишето за международни и други писма и пратки. За да изпратиш писмо или пратка, ти трябва по час чакане, пък и накрая трябва да хвърлят по едно око на пратката, преди да запечатиш, да не би да изпращаш гранатомет или шмайзер. :D
 
Не съм влизал от години, дори май ще станат едно 10, в Български пощи. И не съжалявам. Имам само лоши спомени. Едни пълни гишета, пишещи баби в едни тетратки, чакащи пенсионери, набити в ъгъла кашони с пратки. Каквото съм взимал от там винаги е било в лош вид. Пълна мизерия, лошо обслужване, некадърен персонал. Не вярвах, че след появяването на ЕКОНТ и СПИДИ тези ще ги бъде още. Но уви, има ги. Явно тук пазарния принцип нещо липсва и то много ясно липсва.
 
Вожда каза вчера, че ще дотират пощите, така че скоро очаквайте да задминат Еконт и Спиди взети заедно, след броени дни ще стане! Не се притеснявай, от този месец всичко ще е наред, а ей тоя човек ще отговаря за дистрибуцията в България, най-опитния пощенец!
news4c2e5c1898777.jpg
 
Вожда каза вчера, че ще дотират пощите, така че скоро очаквайте да задминат Еконт и Спиди взети заедно, след броени дни ще стане! Не се притеснявай, от този месец всичко ще е наред, а ей тоя човек ще отговаря за дистрибуцията в България, най-опитния пощенец!
news4c2e5c1898777.jpg
Хахаха, така ли каза. Доста евро пари ще отидат натам, за да заприлича на нещо това нещо. :) Камо ли от нивото на ЕКОНТ, СПИДИ, а дори и не говоря за големците DHL, Fedex, UPS - аз бих се целил там. Така и така ще изсипят милиони, поне да го направят като хората.
 

Горе