Жилище в София

TheVengefulOne

Active Member
Здравейте,

Имам нужда от помощ, съвет, мнение по казус, който ме тормози от седмица.
От известно време и аз съм на родна земя, в красивата ни и приветлива столица. Като годините станаха малко повече от както съм си вкъщи се замислям да си купя някакво жилище. Не ми се живее вече в чуждо място, въпреки, че е на 5 минути пеша от Ал. Невски и наем не плащам. Все пак искам нещо мое, да мога да си го пригодя според разбиранията. Но...
- Бях до банката, предложиха ми 2,5% лихва по ипотечен кредит, и ми я предложиха с една такава реч, все едно ми правят услуга. Наясно съм също, че процент над 0.8%-1% за ипотечен кредит на човек със сходно финансово състояение е живо дране, но да кажем, че това го преглъщам.
- Бях на среща с брокери - обясних по най-простия възможен начин - ОК съм със всичко на юго-изток от метростанция Сердика. 30%+ от София ми е в "таргета". Цена - максимум 125 000 лева, като искам 1 кухня+хол и 1 спалня и 1 баня+тоалентна. Общо-взето 60-68 квадрата изчерпват нуждите ми за "база". И без това жилището го използвам за спалня и хоум-офис т.е. легло, бюро, 5 монитора и 1 телевизор са всичко от което имам нужда.
От тази точка - натам, следваха едни тиради как "съм можел да си позволя повече", "125 000 лева не са били достатъчно за жилище в този район (което е половин София)" и т.н. и т.н.
Факт - за жилище мога да си позволя повече от 125 000 лева, банкерката дори говореше за по-изгодни лихвени проценти (2.3% вместо 2.5%) при сума на кредита над 350 000 лева. Обаче чисто психологически - не става. Говорим за кофти блокове, където съседа пържи риба на терасата на долния етаж, няма никаква инфраструктура, малко или липсващи зелени площи, градски транспорт освен метро - няма. и още много други.
Просто не мога да си позволя пред себе си да изкарам от джоба 200 000 лева, за да живея в кооперация с гинка продавачката в лафка на 1200 лева щат, безработния комшия дето точи НОИ, пенсионерката от долния етаж, дето няма пари да си пусне парното, апартамента с дивите чалгари, и другия с тариката, който краде крушката от асансиора (и това са само 5 апартамента от 20-те във входа). В тоя ред на мисли - не виждам 200 000 лева например като "скъпо" в абсолютна стойност и не се чувствам като "гроздето е горчиво", а по-скоро, че не си заслужава стоката срещу сумата. Като да пиеш кафе за 9 лева в кварталното кафе в обеля 6- предполагам 9 лева няма да банкрутират никого, но просто не си струва за чаша с нес и мляко.
Искам да следвам съвета на Буров и да си плащам за това, което получавам достойно. Просто не виждам как 200 000 лева рефлектират върху жилище в квартал, където масово доходите са под 1000€ месечно.
Въпроса и питането ми са буквално - адекватен или неадекватен съм? Разсъжденията ми имат ли смисъл, възможно ли е при така поставения лимит 120-130к лева да намеря нещо сносно, или за привилегията да живея в кооперация с кофти популация трябва да се бръкна с поне двеста бинки?
Благодаря за вниманието и хубав ден.
 
За тия пари и в Стара Загора не може да се купи нищо свястно...
 
Ако намериш за 125 000 60 квадрата, аз ще ти стисна ръката. Трудна работа, най-евтино е в Обеля 2, но там са панелки...ще има пържена рибка редовно...
 
От една страна те разбирам и аз по същият начин мисля, че цените са твърде високи и е истина, че за някои нереални направо суми, които искат за определен тип жилища в София може да си закупиш къща на брега на морето в доста екзотични дестинации по света. Има имоти в София за милиони, които аз лично не бих купил, защото пак са си в София сред цялата тая гняс, обачеее същевременно е нормално цените да не са супер ниски. Все пак говорим за столица и то столица в ЕС, по тази линия все още може да се каже, че са горе-долу достъпни, сравнени с цените на запад. Не знам, къде си бил до сега, но поинтересува ли се как са там цените? Навярно са доста по-високи, а и щом имаш по-големи финансови възможности е логично да се насочиш към нещо по-нормално с по-отбрани съседи да речем, доколкото това е възможно...Какво да кажат нормалните хора с нормални доходи?

Не забравяй, че има и много други варианти за живеене в България, там за тези пари може да намериш наистина много добри имоти, а съсъдети да ти кажа може и да са много по-добри и точни хора, да не говорим за по-чистият въздух и по-спокойния живот. Не говоря за села, а за градове, разликата в цените на имотите между София и останалата част на страната е стряскаща. Изключение може би прави само Варна, където държат цени подобни на София. В Сливен примерно 3 апартамента струват колкото 1 в София - 3 към 1. Там може да си вземеш не лош апартамент за 60 000 лв., за тези пари в София може да си купиш гараж, гледам че вървят между 20-30К евро. Може би заради това чувстваш, че нещо не е баш ок и си е така де, горе-долу едни и същи материали, едно и също качество на строителството, ако не и по-лошо тук, а накрая цената...

Това е пазар като всеки друг, а ако не ти е спешно моят съвет е да изчакаш още поне година, сигурно ще има корекция в цените, говорим краткосрочно за определен период от време. После пак ще възвърнат нива, градът тепърва става отворен към света, все повече туристи идват и все повече остават тук - купуват и вдигат цените, за тях още е евтино.
 
Да пробваш да купиш на зелено? Това отбива от цената, но трябва внимателно да провериш строителя, че да не стане инцидент. И да си склонен да почакаш, разбира се.
 
Първи съвет - никога не говори с брокери и не се доверявай на такива. Всичките са олигофрени, които ще ти продадат и задника си, само за да вземат комисионната. Избягвай ги. Няма да ти помогнат, а ще гледат да ти пробутат това които искат да продадат.

Втори съвет - за 200к можеш да си купиш и ново строителство, не е невъзможно. Тогава съседите определено няма да са такива.

Трети съвет - цените в София няма да паднат. 120 000 лева за 60 квадрата са 1000 евро на квадрат. Аз купих на тези цени преди 4 години. И не изпълнявам условието ти за локация спрямо МС Сердика. Сега са доста повишени цените. А кредит с 1 процент лихва няма как да стане. Тая банка нали трябва да спечели. Това е по-ниско от инфлацията. Ти би ли инвестирал при доходност от 1%, дори и да ти е 100% сигурна инвестицията?

не си ненормален, просто вижданията ти са се разминали леко от пазара.
 
То 2.5% лихва пак добре. Аз през лятото говорих с няколко банки и никъде не паднах под 3%.
 
Съвета ми е да се разходиш в Обеля-1 и Обеля-2 покрай метрото сега дигат нови блокове (тухла), даже един срещу мен дигат сега и има телефони за директна продажба по самите сгради. Знам, че ги дават яко под наем. В Обеля-1 баш до метрото на 20-25 метра има точно два строежа. В Обеля-2 има пак 2-3 на около 30-50метра от метрото а и има едни точно срещу метрото.
 
Не държиш ли на точно определени квартали. Сигурно имаш лист. Някои квартали са с едни предимства и минуси, други с други. Все се е едно щом си в София, но определено има разлика. Колкото до брокерите - сменихме 3ма докато накрая един приятел не си отвори устата, че продава апартамента на техните. Единият ни водеше в дупки, другия ни караше някакви :hankey: да подписваме, за да не му вземем това "откритие", други гениални мозъци пък успяха да изпуснат сигурно сделка. С две думи, търси си, разпитвай, гледай, интересувай се и си отвори една вратичка и някой що годе кадърен и разбран да те води на огледи, пак е по добре от нищо де.

За парите. Ще се учудиш но в много от кооперациите, малките блокове, що не е големи, живеят различни обществени класи. Ще дам пример при мен - голямо ЕПК. Етаж над мен е луда старица, хранеща гълъбите и обикаляща отшелнически улиците по цял ден, докато няколко етажа под мен - лекар. Свиквай бате, така е почти навсякъде, освен в кв. Христо Ботев и Факултета, там са си все едни. Ама не мисля, че се целиш там. ;)

Вече не мисля, че има кофти квартали, но определено имам предпочитани пред други. ;)
 
Аз живея в Дружба 2 и тук в момента се вдигат нови блокове, комплексът се казва “Нова Дружба”, на метри от метростанцията. Може да провериш в интернет, строителят май отдавна е на пазара и може да се купи на зелено. Мястото е що-годе добро и спокойно, до “Цариградски комплекс”, близо до метростанция, за три минути се качваш на Цариградско :)
 
И при нас правят един затворен комплекс - Банишора. Не е лошо местенцето. Вдигат го бързо и от табелките гледам нещо от рода на 800 евро на квадрат. Което за 60 евра, какъвто бюджет си си определил, това е около 75 кв. м. апартамент. Разбира се на шпакловка и замазка. :) Метрото ти е на 10 мин. пеш - метростанция Мария Луиза. :)

Учил съм като ученик в Дружба 2, 68-мо, цели 6 години. Сега като мина от там ми се вижда доста променена. Доста неща са супер развити и вдигнаха адски много нови сгради. Почти я познах като минах от там преди 4 месеца. :) А не бях стъпвал от има няма 2001 година.
 
Ако имаш кинти, си вземи в Хладилника. Въздухът става, 'щото парка обира Co2-то, само да не е на Черни Връх, пък, и е ново (донякъде) и недепресиращо. Или най-добре в някоя нова сграда зад мола, обаче да има улици :D
 
Съвета ми е да се разходиш в Обеля-1 и Обеля-2 покрай метрото сега дигат нови блокове (тухла), даже един срещу мен дигат сега и има телефони за директна продажба по самите сгради. Знам, че ги дават яко под наем. В Обеля-1 баш до метрото на 20-25 метра има точно два строежа. В Обеля-2 има пак 2-3 на около 30-50метра от метрото а и има едни точно срещу метрото.

Трябва да си пълен идиот, за да се забиеш там - в царевицата. Обеля :D aka. комуналки
Не си купувайте жилище, ако не може да си позволите на добро място - няма смисъл. По-добре живей под наем и бачкай здраво, за да събереш кинтите и да си доволен.
 
Трябва да си пълен идиот, за да се забиеш там - в царевицата. Обеля :D aka. комуналки
Не си купувайте жилище, ако не може да си позволите на добро място - няма смисъл. По-добре живей под наем и бачкай здраво, за да събереш кинтите и да си доволен.

Вероятно си "пълен идиот" щом смяташ, че в Обеля - 1, 2 се сади и отглежда царевица. Това може да го правят в селото Обеля, ама ти от къде ще знаеш като си "пълен идиот" a.k.a. тъпак.
 
Айде да не се обиждаме на квартална основа. :) Всеки квартал си им някакви бенефити за живущите в него. Дори няма да взема мнение, ако някой ми каже, че е някоя циганска. Даже имам един приятел, който е точно в началото на Факултета, последна къща на Красна поляна. Кофти, не кофти - така си е преценил човека, не му се мърда, има си неговите аргументи и така. Аз дори мисля, че във всеки един квартал може да се намери нещо положително. А минусите, според самия човек, живеещ там, се пренебрегват. :)

Сега по въпроса на автора. @TheVengefulOne , на каква фаза го искаш готов апартамента? В смисъл: обзаведен, на тухла, в някакво обзаведено но занемарено състояние. Защото към новичкото пак се слагат едни пари отгоре. :) А към другото, в зависимост как си го взел.
 
Втори съвет - за 200к можеш да си купиш и ново строителство, не е невъзможно. Тогава съседите определено няма да са такива.
За 200к (BGN) имаш +∞ избор от ново строителство, навсякъде, за 60 кв.м. ++++++∞
 
За 200к (BGN) имаш +∞ избор от ново строителство, навсякъде, за 60 кв.м. ++++++∞
@kamentk , съседите навсякъде са едни. Може би е по-човечно в затворените комплекси. Но просто материала е един и същ на всякъде. Дори има и селендури с пари, ако някой мисли, че ако ти е 3000 евро на квадрат няма да имаш кофти съседи. :) И едно съм забелязал - % е винаги еднакъв, независимо дали живееш в 5-етажна кооперация или в 17-етажно ЕПК-а. :) Казвам %, не бройката. :)
 
@kamentk , съседите навсякъде са едни. Може би е по-човечно в затворените комплекси. Но просто материала е един и същ на всякъде. Дори има и селендури с пари, ако някой мисли, че ако ти е 3000 евро на квадрат няма да имаш кофти съседи. :) И едно съм забелязал - % е винаги еднакъв, независимо дали живееш в 5-етажна кооперация или в 17-етажно ЕПК-а. :) Казвам %, не бройката. :)

Като цяло си прав, ама в новите кооперации изключваш някои фактори, макар и базови - да се заселиш някъде и да има наследник клошар който трупа боклуци в апртамента и някой ден да пречатка и да подпали всичко, вечно вкиснати пенсионери които не са готови да дадат и 1 лев за входа за крушки да речем, дори и да нямат финансови затруднения(живях в един блок в идеалния център на София под наем няколко месеца, точно такова беше положението, нямаше крушки, защото не можеха да съберат по 2-3 лева от никой. Нищо че всичките бяха с по 2 апартамента в сградата - единия под наем), някой изкукал самотник мразещ всичко около него, алкохолици, общински жилища и т.н.

От селеняията е факт, че няма как да избягаш.
 
Хахах, така е. Но нали се сещаш, че точно тия умници са имали там имот и са им дали 2-3 апартамента за него. Та тия същите не са ли именно от хората, които описваш. И това по-ок ли е от лъскав тип, който през ден-два бичи купони, някакво куче тропа над главата ти, или колата му е винаги пред входа и минаваш с вазелин от входната врата? Това са реални житейски ситуации. Леле, получих дежа вю, това не сме ли си го писали вече. :)

В кооперацията пък, в която живях преди (ново строителство) имаше други интересни неща. Не бяхме опрели до крушките, но пък още не могат да съберат за стабилна сходна врата, като сегашната е някаква паянтова алуминиева, която веднъж се облегнах на нея и я откъртих. Асансьорът се чупеше и се чакаше по седмици, а най-страшното беше, че хората влизаха с колите си във вътрешен паркинг и освен, че вдигаха сажди от стари дизеляци, чупеха прочките пред входа. Абе идилия. А да, и ринехме само аз и един съсед сняг всяка година. Сега живея в къде къде по-старо строителство с много повече хора и някак не виждам толкова нещо. Да, всеки е мизерник и може да обиколиш общите части на всеки етаж, за да се убедиш в това. Аз лично си направих моите със съседите, като само един не плати от 4 апартамента. Което беше селения и е потвърждение на теорията ми за %-та.

@Sky , така е, ама и ти не си прав. :) Лятото почиваме на една къща във вилна зона, което някак уж се води далечен квартал и се плащат същите данъци като все едно си в областния град, и там реално не е чак тава тишина - ако някой не чука по двора, то някое псе все лае, че тича като изтървано. А отделно забравяш за събота и неделя, ако не си наемеш някой да ти поддържа къщата. :)
 
Последно редактирано:

Горе