Закони за продажба на козметика онлайн

luvcraft

New Member
Здравейте!

Цяла вечер се занимавам да търся какво трябва да направя, за да продавам домашна козметика по ибей, чета някакви закони, но право не съм учил и така и не се ориентирах - някакви алинеи, букви, първо до трето изречение и така.
Та, въпроса ми е - може ли някой да ми обясни какви са процедурите за продажба на козметика онлайн. Веществата използвани няма да са някакви сложни химии, петроли, а пчелен восък и някакви там подхранващи масла. Говорих с ибей, от тяхна страна всичко е окей, няма проблеми да продаваш козметика стига да не е втора ръка. Има ли някакъв начин всичко тва да се заобиколи, имайки предвид че няма да използвам консерванти, аромати, бои и тем подобни. Благодаря :3
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

До колкото съм на ясно, когато за пръв път пускаш на пазара някакви козметични продукти, най-напред трябва да ги занесеш в независима лаборатория, където да ги изследват дали не съдържат някакви вредни вещества. Освен това, задължително трябва да има етикет със съдържание, срок на годност име и адрес на производителя и т.н.
Ето я наредбата за козметични продукти.
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

Окей, а факта че ще продавам тази козметика извън България (ebay.com) значи ли че трябва да се съобразявам с други закони (ЕС, САЩ, etc.) защото е възможно да имам клиенти и от там, тъй като продукта ще е с етикет на английски в ebay.

Благодаря за отговора :3
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

Нямам идея как седят нещата. Предполагам че не, но не съм сигурна. Все пак клиентите ще знаят, че продукта е произведен в България и са спазени българските закони, така че мисля, че не е нужно да се съобразяваш с законодателството на други страни.
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

продавам домашна козметика по ибей

Това да не ти е Дивия запад (или България през 1990 година). Да продаваш разни неща без регистрация на фирма и преборване с още една камара разрешителни и лицензионни режими. Администрацията нали трябва да "работи". Ако ги няма тези купища закони ще трябва да ги уволнят и да работят нещо полезно.

Говорих с ибей, от тяхна страна всичко е окей, няма проблеми да продаваш козметика стига да не е втора ръка.

Ти като български гражданин трябва да спазваш българското законодателство.

Ако не ти харесва - отиваш в САЩ и продаваш.
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

Още по темата:

Jay Gould @ investor.bg каза:
И нещо по тая тема. В началото на 90 те години, когато общо взето бе време като в Дивия Запад, компанията в която бях съдружник (производствена) и управител правеше по 1000% растеж годишно! Много от малките производствени фирми тогава, макар и с не такъв резултат правиха по 200-500% растеж. Само, че тогава бе - счетоводство - лесно сам си го правиш (чак втората година наехме счетоводител и то защото обема на работата и заплатите стана страшно много от 4 на 32 човека персонал и минахме на ДДС), почти никакви регулации, искаш да произвеждаш, само си намери помещение, запрятай ръкави и почвай. Бизнес се стартираше за 1 седмица. От решението "Да го направим" до първата произведена продукция. Без връзки, без ходатайства, без наши хора горе. Никой не те тормози, почти няма проверки а и да има с повечето се работеше лесно, най-много да цъфне някоя мутра ти да го черпиш по едно кафе и да му кажеш - "Брат, твоята няма стане, ами кажи как да изкараме заедно някой лев" Тогава ходих в Прага - че те братята чехи бяха светлинни години зад нас и още си живееха в соца със скапаните магазини, бедността, ниските заплати и неефективните държавни предприятия! Ти го питаш, защо не произвеждаш бе, а той те гледа умно и примигва - Амиии не знам... А сега? Само да отвориш цех са ти нужни 1 година тичане насам натам и стотици условия и документи. Само инспекция по труда иска 42 документа и условия за които са ти нужни поне няколко месеца тичане и нерви .. Какво развитие, какъв бизнес, какви печалби?!

Мнението е от тази тема (внимание: там темите са наобратно - най-старите мнения са най-отдолу - Тема: Кой форум е "обратен"? Този или на Investor.bg?).
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

Здравейте, темата за продажба на козметика онлайн също представлява голям интерес за мен. До колкото аз успях да се осведомя от лятото тази година има промяна в процедурата за пускане на пазар на подобни проекти. В България вече ще се прилага Регламент № 1223/2009 (ЕО) и ще се изисква нотификация на продукта при първо пускане на пазара в ЕС. Ще се радвам ,ако някой тук има опит с новата процедура за нотифициране на козметика и го сподели!
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

А също м ие интересно, по новите закони, ако пише кой е дистрибутора, трябва л ида се пише и кой е производителя, защото на много продукти не може да се види кой е производител, а пише само произведено еди къде си за еди коя си фирма?
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

Ами според посоченият Регламент в чл.19 са описани задължителните елементи в етикирането :
"Без да се засягат останалите разпоредби на настоящия член, козметичните продукти се предоставят на пазара само ако върху първичната и вторичната опаковка на козметичния продукт е нанесена следната информация с незаличими, лесни за четене и ясни букви:
а)
име или търговска фирма и адрес на отговорното лице. Тази информация може да бъде изписана със съкращения или чрез инициали, ако от тях е възможно да се установи въпросното лице, както и неговият адрес. Ако са посочени няколко адреса, следва да се открои адресът, на който отговорното лице предоставя на разположение досието с информация за продукта. Държавата на произход се уточнява за внесените козметични продукти;
б)
нетно съдържание при пакетирането, изразено в единици за маса или обем, с изключение на случаите на пакетирани продукти, съдържащи количество по-малко от 5 g или 5 ml, безплатни мостри и опаковки за еднократна употреба; за продукти, продавани в обща опаковка, за които масата и обемът не са от значение, не е необходимо да се посочва нетното съдържание, ако техният брой е посочен върху опаковката. Тази информация няма нужда да бъде предоставяна за случаите, когато броят на продуктите се вижда лесно отвън или продуктът обикновено се продава индивидуално;
в)
датата, до която козметичният продукт, съхраняван при подходящи условия, ще продължи да изпълнява първоначално предвидените си функции и по-специално ще запази съответствието си с член 3 („минимален срок на трайност“);
Самата дата или информация относно това къде тя е отбелязана върху опаковката се предхождат от символа, показан в точка 3 от приложение VII, или от думите: „най-добър за употреба преди края на“.
Датата на минималния срок на трайност се посочва ясно и се състои или от месеца и годината, или от деня, месеца и годината, в тази последователност. Ако е необходимо, тази информация се допълва от посочване на условията, които трябва да бъдат спазени, за да се гарантира посоченият срок на трайност.
Посочването на минималния срок на трайност на продукта не е задължително за козметични продукти с минимален срок на трайност по-дълъг от 30 месеца. За такива продукти се посочва периодът след отварянето, през който продуктът е безопасен и може да бъде използван без каквато и да е вреда за потребителя. Освен в случаите, в които понятието за трайност след отваряне на опаковката не е приложимо, тази информация се посочва със символа, показан в точка 2 от приложение VII, последван от периода (в месеци и/или години);
г) конкретн и предпазни мерки, които трябва да се спазват по време на употребата, и най-малко мерките, посочени в приложения III -VI, както и всякаква друга специална информация за предпазни мерки при козметичните продукти за професионална употреба;
д) номер на производствената партида или указание за идентифициране на козметичния продукт. Когато това не е възможно поради практически съображения, тъй като козметичният продукт е много малък, то тази информация се посочва само върху вторичната опаковка на козметичния продукт;
е) функцията на козметичния продукт, освен ако това е ясно от неговото представяне;
ж) списък на съставките. Тази информация може да бъде обозначена и само върху вторичната опаковка. Този списък се предшества от термина „съставки“.
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

На страницата на столичната РЗИ има и линк към ръководствата за нотифициране.
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

Доколкото виждам няма вече изискване да се покаже производителя, а само отговорното /юридическо/ лице. Което се явява и дистрибутора.
 
От: Закони за продажба на козметика онлайн

Все още и аз се опитвам да разуча новата процедура , но ми е малко неясно. За съжаление в България все още няма нова Наредба спрямо Регламента. Доколкото ми стана ясно на всеки продукт ще се нотифицира само веднъж в този Централизиран регистър (CPNP). т.е не би трябвало да се минава през някаква процедура в България, щом веднъж продукта е нотифиран в ЕС в предвид предлагането му в някоя друга ЕС държава. И наистина производителят определя едно 'отговорно лице' за европейския пазар,което фигурира като инфо на опаковката
 
Здравейте, и аз се интересувам от това да вкарам козметични продукт от Китай в България. Може ли някой по запознат да ме ориентира къде да търся по детайлна информация за това какво се изисква преди да бъде пуснат продукта в експоатация ? До колкото се запознах трябва козметиката да спазва изискванията на ЕС 1223/2009, но може би има и други тънкости. Благодаря!
 
Здравейте, и аз се интересувам от това да вкарам козметични продукт от Китай в България. Може ли някой по запознат да ме ориентира къде да търся по детайлна информация за това какво се изисква преди да бъде пуснат продукта в експоатация ? До колкото се запознах трябва козметиката да спазва изискванията на ЕС 1223/2009, но може би има и други тънкости. Благодаря!
Откажи се от тая работа.
 
Откажи се от тая работа.
Няма ли възможност да се случат нещата ? До колкото успях да прочета из форума. Производителя има Досие на продукта, регистрация в CPNP, за отговорно лице не съм сигурен, а останалите точки като коректен лейбълинг и съхранение не мисля, че са проблем. Или пропускам нещо и има още неща които трябва да се направят преди пускането на козметика в експоатация?
 
Последно редактирано:
Няма ли възможност да се случат нещата ? До колкото успях да прочета из форума. Производителя има Досие на продукта, регистрация в CPNP, за отговорно лице не съм сигурен, а останалите точки като коректен лейбълинг и съхранение не мисля, че са проблем. Или пропускам нещо и има още неща които трябва да се направят преди пускането на козметика в експоатация?
Какво ще продава този производител и къде смята да го продава, ако не е тайна?
 
Здравейте! Нямам много опит с форумите, но времето за реакция ме притиска и мисля, че тук ще намеря спасение за тревогите си.
Трудно общувам в местното РЗИ и ако има компетентен в нотифицирането на продукти в Нотификационния портал на CPNP ще съм благодарна да ми помогне.
Казусът е следния: Закупих козметични и перилни препарати от Италия. Перилните препарати не е нужно да се нотифицират,но козметиката трябва. Регистрирах се в портала като Отговорно лице доставчик и до тук. Има ли начин да видя как са го направили колегите, които от години внасят продукти от същата страна. И има ли някакъв портал, където по баркод или някак си да намеря етикетите на съответните продукти.
Надявам се на отговор
 
Няма ли възможност да се случат нещата ? До колкото успях да прочета из форума. Производителя има Досие на продукта, регистрация в CPNP, за отговорно лице не съм сигурен, а останалите точки като коректен лейбълинг и съхранение не мисля, че са проблем. Или пропускам нещо и има още неща които трябва да се направят преди пускането на козметика в експоатация?
"Ако даден продукт е произведен в ЕС (и след това не е изнесен и отново внесен в ЕС) и се предлага на пазара на ЕС, но производителят е установен извън ЕС, трябва да бъде посочено отговорно лице, установено в ЕС."
 
Няма ли възможност да се случат нещата ? До колкото успях да прочета из форума. Производителя има Досие на продукта, регистрация в CPNP, за отговорно лице не съм сигурен, а останалите точки като коректен лейбълинг и съхранение не мисля, че са проблем. Или пропускам нещо и има още неща които трябва да се направят преди пускането на козметика в експоатация?
"Ако даден продукт е произведен в ЕС (и след това не е изнесен и отново внесен в ЕС) и се предлага на пазара на ЕС, но производителят е установен извън ЕС, трябва да бъде посочено отговорно лице, установено в ЕС."
 

Горе