Заплата QA

mnedelchev

Active Member
Ниска ми се вижда заплатата ти, но е много индивидуално това. Много зависи какво ти е нивото, има хора, които и 5 години стаж имат, но самия процес на работа, а и личното им желание да се усъвършенстват е нулево и тези 5 години са реално 1. Ако се чустваш подготвена да се откъснеш от тази среда директно разгледай обявите в jobs-a и тръгвай да се продаваш.
 

Noke

Well-Known Member
Какво по-точно представляват тия тест кейсове? Нещо автоматизирано като програмистките тестове или списък с процедури за ръчно изпълнение? Имам предвид, доколко технически сложна е дейността?
 

Svetliooo

Well-Known Member
ще се постараем, но не очаквай повече от 100лв., понеже сме в затруднение
Да, и на мен ми го играха този филм. Казах им че напускам и изведнъж компанията излезе от криза и се намериха пари за увеличение.

Manual testing е шит. Не мога да коментирам дали е твърде ниска, но предполагам че може да бъде с около 100-200 по-висока, но тавана на заплатите е нисък (по-долу съм обяснил защо).
Парите се правят при automation testing - имам приятел, който прави 5000, но е наистина добър.

При manual testing научаваш всичко в рамките на месец-два и това ти е тавана на развитие. Това е работа, която всеки, който наемат, дори без ИТ знания, може да започне и да бъде продуктивен след ~6 месеца. Така че не очаквай кой знае колко високо заплащане. Реално не предлагаш нещо кой знае какво насреща.
Запиши курс за automation testing и тогава ще видиш сериозно увеличение на заплатата (по-вероятно обаче в нова фирма). Курсовете са по няколко месеца след работно време. Факта, че имаш умения като QA ще ти е сериозно предимство, както и факта, че си минавала някакви курсове за програмиране. При автоматизираното тестване има сериозен потенциал за кариерно израстване.

пс: Не гледай колко били плащали италианците. Това си е тяхна работа. Гледай си в твоята паничка. Ей така като ги кажете тези суми и все едно работодателите се къпят в пари - не е така. Върху тези пари се плащат данъци, поема се риска и т.н. и т.н. Така че не ги мисли кой колко бил плащал, а си гледай твоите умения и какво предлагаш.
 

Noke

Well-Known Member
Както Светльо написа - изходът е да си разшириш знанията + да се специализираш. В или извън работно време. Настоящата ти работа може на практика да е ценна но трудно може да се "продаде" за добри пари. Забрави колко ти е обидно и т.н. На никого не му пука. Мисли за себе си.
 

Svetliooo

Well-Known Member
Вики звучиш като жертва на обстоятелствата. С този начин на мислене ще си останеш на тази заплата за винаги.
Вместо да обвиняваш този и онзи, вземи и направи някаква промяна. Но не да смениш работата и да продължаваш със същия attitude, а научи нещо ново.
Реално уменията ти в момента не звучат, като да струват повече от 1200лв. Реално не правиш кой знае колко повече от една секретарка ( звучи гадно, но е така).
Смяна на работата ще оправи положението в краткосрочен план. Но на manual testing много бързо ще удариш тавана на заплатите, който е около 1500.

Ако искаш да постигнеш нещо повече - погледни към себе си и направи първата крачка към промяната.
 

rutera

Active Member
След като си там с идеята да научиш език за програмиране не мисля, че заплата от 1000-1200 е малко (за начало). НО! Все пак си там от 2 години, за това време е трябвало да научиш доста и най-малкото заплатата да е скочила поне със 2х300 или 2х350 или иначе казано първо увеличение на 6-тия месец да стане 1500 след това пак след 6-тия 1800 и след това след година около 1900-2100 за две години толкова. Потърси си друга работа, сега поне имаш някакъв опит, ще си намериш бързо. Не се занимавай със мишоци, не бъди жертва на тези "тарикати"
 

Magellan

Member
Хора в провинциалните градове вземат повече пари. Тъпо е да живееш в София, да ходиш на работа в лудницата и накрая да вземеш тези пари. Хората ти казаха по-горе какъв е пътя: вдигаш си нивото с курсове и сменяш работата. Вярно е, некомфортно ще е в началото, все пак излизаш от зоната си на комфорт. Но ще ти се получат неща лека полека.
 

Станимир И

Well-Known Member
Здравей, смени фирмата и качи нивото на знания.
Колегите @Svetliooo и @Noke , са написали правилно, има варианти много за QA.

Поздрави,
Станимир
 

rutera

Active Member
Така е, благодаря на всички, ще си направя план и ще действам, за да подобря нещата :)
Сетих се, ако ти се занимава чекни softuni в крайна сметка има и фрее неща а за платените ... ако стигнещ до там драсни имам решение.
 

ivantenchev

New Member
Сетих се, ако ти се занимава чекни softuni в крайна сметка има и фрее неща а за платените ... ако стигнещ до там драсни имам решение.
Здравей, в момента съм по пътеката на SoftUni C# и се вълнувам от потенциала в QA. До колкото съм запознат няма да започна работа веднага като някои Junior C# developer. След 3 седмици започвам DB частта и накрая ми остава Manual/Automation QA.

За момента съм харесал 2 компании, които обучават начинаещи с потенциал за кариерно развитие: Mentor Mate и Isobar -https://www.linkedin.com/company/isobar-commerce-center-of-excellence/

Желая да се образовам и в последствие да завърша пътеката за C# developer. Мерси за вниманието, приятен уикенд.
 

Blinky

Owner
QA взима и средно и много. Имам познат, който вече си пиша сам тестовете и докарва 4К. Но имам и около мен такива, които си са изцяло менюал тестинг и са около 1,5-2К някъде. Както и още по-добър пример - Синиър QA, който е шеф на няколко QA-та, разпределени в екипите по проектите, мисля, че там беше около 5+К, но не мога да кажа със сигурност. :)

Колкото до работата. Имам наблюдения, като човек работещ с тях в екип. Малко ми се вижда системна, но няма как - правиш почти едно и също: Четеш тикети, гледаш тестваш, възпроизвеждаш сценария и пишеш в тикета или го затваряш. Също така, ако нещо откриеш, а ти като QA направо ринеш, вдигаш тикет, слагаш му приоритет и го асайнваш към PM-а. Горе долу това е работата им.
 

Горе