Заплата QA

Ниска ми се вижда заплатата ти, но е много индивидуално това. Много зависи какво ти е нивото, има хора, които и 5 години стаж имат, но самия процес на работа, а и личното им желание да се усъвършенстват е нулево и тези 5 години са реално 1. Ако се чустваш подготвена да се откъснеш от тази среда директно разгледай обявите в jobs-a и тръгвай да се продаваш.
 
Какво по-точно представляват тия тест кейсове? Нещо автоматизирано като програмистките тестове или списък с процедури за ръчно изпълнение? Имам предвид, доколко технически сложна е дейността?
 
ще се постараем, но не очаквай повече от 100лв., понеже сме в затруднение
Да, и на мен ми го играха този филм. Казах им че напускам и изведнъж компанията излезе от криза и се намериха пари за увеличение.

Manual testing е шит. Не мога да коментирам дали е твърде ниска, но предполагам че може да бъде с около 100-200 по-висока, но тавана на заплатите е нисък (по-долу съм обяснил защо).
Парите се правят при automation testing - имам приятел, който прави 5000, но е наистина добър.

При manual testing научаваш всичко в рамките на месец-два и това ти е тавана на развитие. Това е работа, която всеки, който наемат, дори без ИТ знания, може да започне и да бъде продуктивен след ~6 месеца. Така че не очаквай кой знае колко високо заплащане. Реално не предлагаш нещо кой знае какво насреща.
Запиши курс за automation testing и тогава ще видиш сериозно увеличение на заплатата (по-вероятно обаче в нова фирма). Курсовете са по няколко месеца след работно време. Факта, че имаш умения като QA ще ти е сериозно предимство, както и факта, че си минавала някакви курсове за програмиране. При автоматизираното тестване има сериозен потенциал за кариерно израстване.

пс: Не гледай колко били плащали италианците. Това си е тяхна работа. Гледай си в твоята паничка. Ей така като ги кажете тези суми и все едно работодателите се къпят в пари - не е така. Върху тези пари се плащат данъци, поема се риска и т.н. и т.н. Така че не ги мисли кой колко бил плащал, а си гледай твоите умения и какво предлагаш.
 
Както Светльо написа - изходът е да си разшириш знанията + да се специализираш. В или извън работно време. Настоящата ти работа може на практика да е ценна но трудно може да се "продаде" за добри пари. Забрави колко ти е обидно и т.н. На никого не му пука. Мисли за себе си.
 
Вики звучиш като жертва на обстоятелствата. С този начин на мислене ще си останеш на тази заплата за винаги.
Вместо да обвиняваш този и онзи, вземи и направи някаква промяна. Но не да смениш работата и да продължаваш със същия attitude, а научи нещо ново.
Реално уменията ти в момента не звучат, като да струват повече от 1200лв. Реално не правиш кой знае колко повече от една секретарка ( звучи гадно, но е така).
Смяна на работата ще оправи положението в краткосрочен план. Но на manual testing много бързо ще удариш тавана на заплатите, който е около 1500.

Ако искаш да постигнеш нещо повече - погледни към себе си и направи първата крачка към промяната.
 
След като си там с идеята да научиш език за програмиране не мисля, че заплата от 1000-1200 е малко (за начало). НО! Все пак си там от 2 години, за това време е трябвало да научиш доста и най-малкото заплатата да е скочила поне със 2х300 или 2х350 или иначе казано първо увеличение на 6-тия месец да стане 1500 след това пак след 6-тия 1800 и след това след година около 1900-2100 за две години толкова. Потърси си друга работа, сега поне имаш някакъв опит, ще си намериш бързо. Не се занимавай със мишоци, не бъди жертва на тези "тарикати"
 
Хора в провинциалните градове вземат повече пари. Тъпо е да живееш в София, да ходиш на работа в лудницата и накрая да вземеш тези пари. Хората ти казаха по-горе какъв е пътя: вдигаш си нивото с курсове и сменяш работата. Вярно е, некомфортно ще е в началото, все пак излизаш от зоната си на комфорт. Но ще ти се получат неща лека полека.
 
Здравей, смени фирмата и качи нивото на знания.
Колегите @Svetliooo и @Noke , са написали правилно, има варианти много за QA.

Поздрави,
Станимир
 
Така е, благодаря на всички, ще си направя план и ще действам, за да подобря нещата :)
Сетих се, ако ти се занимава чекни softuni в крайна сметка има и фрее неща а за платените ... ако стигнещ до там драсни имам решение.
 
Сетих се, ако ти се занимава чекни softuni в крайна сметка има и фрее неща а за платените ... ако стигнещ до там драсни имам решение.
Здравей, в момента съм по пътеката на SoftUni C# и се вълнувам от потенциала в QA. До колкото съм запознат няма да започна работа веднага като някои Junior C# developer. След 3 седмици започвам DB частта и накрая ми остава Manual/Automation QA.

За момента съм харесал 2 компании, които обучават начинаещи с потенциал за кариерно развитие: Mentor Mate и Isobar -https://www.linkedin.com/company/isobar-commerce-center-of-excellence/

Желая да се образовам и в последствие да завърша пътеката за C# developer. Мерси за вниманието, приятен уикенд.
 
QA взима и средно и много. Имам познат, който вече си пиша сам тестовете и докарва 4К. Но имам и около мен такива, които си са изцяло менюал тестинг и са около 1,5-2К някъде. Както и още по-добър пример - Синиър QA, който е шеф на няколко QA-та, разпределени в екипите по проектите, мисля, че там беше около 5+К, но не мога да кажа със сигурност. :)

Колкото до работата. Имам наблюдения, като човек работещ с тях в екип. Малко ми се вижда системна, но няма как - правиш почти едно и също: Четеш тикети, гледаш тестваш, възпроизвеждаш сценария и пишеш в тикета или го затваряш. Също така, ако нещо откриеш, а ти като QA направо ринеш, вдигаш тикет, слагаш му приоритет и го асайнваш към PM-а. Горе долу това е работата им.
 

Горе