Защо златото не е добър защитник от инфлация?

Емоция. Искаш "да тече" по български.
Не, мисля че не ме разбра. Нищо общо няма с емоция. Визирах неочакваните събития близо до нас (Украйна) и как си купиха пътя навън някои от хората там. Това обаче е много далеч от тази тема, затова спирам дотук. Благодаря за книгите, които си споделил - ще ги добавя към queue-то, че нещо амбиции много, а свободно време което да не е постоянно накъсано от нещо почти нямам.
 
Като човек с тясни взаимоотношения с тази страна мога да кажа, че тънко си я взел, явно е преди доста време. :)
Малка само две спални и от тези гадно слепените, градче в централна Англия. Но да пази некви парички става. Сега е към 160 - 180 ако тръгна да я продавам. Когато се нанесох беше 78к :cry:
 
А какво мислите за златните кюлчета на Tavex? По-специално промоцията им купи 12 мес. по 5 кюлчета от 1 гр и получаваш 13-то безплатно. Има хора които са си го получили :)
 
Съгласен съм с хората, които вярват, че физическото злато и сребро е добре да ги имаш. Войни е имало и ще има и тогава единствената стойност има физически притежаваните ценностти. Къщите и сградите ги събарят самолетите, акциите на корпорациите изчезват за еден ден, парите ги унищожава инфлацията за дни. Да не говоря за виртуалните активи, като крипто и подобни.

Златото може и от днешна гледна точка да не е най-добрата инвестиция сравнено със 75 година, но бъдещето никой не може да го предвиди. Златото е статукво и, хората (държавите), които имат физически златни резерви са богати. Аз имам физическо сребро, защото вярвам, че е подценено спрямо златото, но това е друга тема. Имам и разни акции, които от 2 години само се обезценяват и непрекъснато поевтинявант.
 
А какво мислите за златните кюлчета на Tavex? По-специално промоцията им купи 12 мес. по 5 кюлчета от 1 гр и получаваш 13-то безплатно. Има хора които са си го получили :)
Аз започнах да ги купувам с цел някой ден да ги ползвам за старини и не мисля да спирам до тогава. Ако идеята е само 12 месеца да се купува, според мен няма смисъл. Даже очаквам цената на златото да тръгне надолу като поотмине сегашната икономическа ситуация.
 
И аз правя едногодишен цикъл с тези кюлчета, с визия 5-7 години. Докато сина следва. Зарибих се миналата година, когато исках да му купя златен пръстен за абитуриентския бал и останах разочарован от бижутерите. Така реших да му подаря златен абонамент и при завършване ако може да му послужи за старт.. нещо такова :)
 
Там ме притесняват няколко неща: каква е гаранцията че това е 24 карата злато? Издават ли сертификат? Тъй като се записват лични данни като адрес, имена и ЕГН и информацията отива в НАП - човек като купува трябва да си прави сметката дали ще може да докаже произхода на тези средства /макар че схемата с кюлчетата всеки може да си я позволи и да докаже произхода на парите ако получава една средна заплата за страната/. Но ако се купуват някои от монетите ...
Next, а какво ви дават при покупката на кюлчетата като документ?
 
За златните монети не се издават сертификати или поне за повечето. Сертификати има за кюлчетата и то по-големите. До колкото съм запознат в България има основно двама по-едри търговци. Като единия се е доказал с годините (по-големия и с малко по-високи цени).
 
Еднограмовите кюлчета са като вградени в пластика /карта/ или нещо такова, с холограмен стикер, а на самата карта е сертификата, като всичкото това е защитено в прозрачна торбичка. Като документи дават касова бележка, взимаме и фактура всеки път /въпреки че се мръщят/ и в профила в сайта им се създава портфейл, в кайто точно излиза кога, колко и на каква цена е купено, както и моментното състояние на портфейла.
Знам, че за брандиран продукт не се намира друг пазар, но търговеца няма повод за съмнения относно обратното изкупуване. За съжаление втория такъв търговец не предлага тази абонаментна програма, от там монетите са добър вариант :)
 
Килчетата на Тавекс могат да се продадат на много места и извън БГ. Само дето е по-сложно и по-скъпо. Вече кой как и защо крие приходи и как да си ги изсветлява не мога да кажа. На мен ми е по-лесно да си плащам за спокойния сън и никой да не ми закача семейството. Сертификат Тавекс не издават, но със серийния номер можеш да извадиш такъв от турския производител на килчетата.
 
Следя професионалното мнение на Крум Атанасов в блог статиите му. Ето един доста ценен негов материал, който отговаря на доста въпроси относно инвестиционното злато: https://igold.bg/blog/20-greshki-pri-investitziya-v-zlato/

Преди известно време писах за инвестиционното сребро (по материали на Seeking Alpha): https://www.inter-reklama.com/blog/investitsiya-v-srebro/
Цената на среброто остава силно подценена. Има голяма вероятност да падне още в краткосрочен план. Времето обаче е най-добрият приятел на инвеститора. Среброто ще се оползотворява в полза на производството на слънчеви батерии и тенденцията за зелена енергия като цяло. Това е метод за манипулиране на девалвацията на валутата, но и доста по-нестабилен и рискован от инвестирането в злато. Затова среброто дава възможност на инвеститорите да реализират по-добри печалби от инвестицията в злато.

И аз като @stoineff го предпочитам. В Словакия е без ДДС.
 
@petya77 , и двете статии са много добри.

В статията на Крум прочетох много мои грешки (колекционер съм). Понякога купувам монети , които са с нумизматчна стойност. Това е страст, която пречи на разумното инвестиране, но пък кефа няма цена.
В края на твоята статия пък точно може да се прочете защо избрах сребро. Естествено като дългосрочна инвестиция (Мисля да го оставя на децата ми някой ден.)
 
Дългосрочните инвестиции имат стойност. Ако всеки месец младите купуват по 1-2 сребърни монети Филхармония, например, ще си подсигурят по-висока пенсия към държавната такава. :)
 
Дългосрочните инвестиции имат стойност. Ако всеки месец младите купуват по 1-2 сребърни монети Филхармония, например, ще си подсигурят по-висока пенсия към държавната такава. :)

Исторически погледнато среброто е най-лошата дългосрочна инвестиция спрямо алтернативите.

Screenshot 2023-05-02 at 13.47.06.png

Ако някой държи на диверсификация може да разгледа варианти с инвестиране в изкуство (олд скул биткойн ;)). Например картини. Богатите обичат да купуват картини по време на кризи.

Там обаче е доста сложно, защото трябва да разбираш какво правиш и без да си в подходяща среда според мен няма как да се получи.


Artprice100_Infographic.jpg
 

Горе