Защо нямаме хот дог в България?

Victor R

Well-Known Member
Темата е продиктувана от многобройните неуспешни опити на знайни и незнайни марки да стартират бизнес с хот дог, както и от моята любов към тази храна. От Българския производител КЕН, през брандираната като Американска (но всъщност чисто Българска) верига Boopa's чиито заторени колички до днес стоят на места из София, та до всички самостоятелни собственици на подвижни колички по паркове, градини и пазари. През годините общото винаги е било един преварен кренвирш сложен в суха разрязана/набучена на кол франзела, залята с разредени неща излизащи от пластамсови бутилки по литър-два. По-смелите минават кренвирша на ролер след преваряването, което не води до нищо, но поне видът му става по-приличен. Някои дори добавят набързо изпържени бланширани картофи от които тече мазно като комплимент.

В един момент в страната ни идва Шведска верига за мебели, чиито соственик някога си дал сметка, че хората не може да обикалят на гладен стомах. Или, по-точно, че след обиколката сигурно ще бъдат гладни. Днес, в Икея София опашките на щанда за хот дог са толкова, колкото и на касите на магазина. В този хот дог няма кренвирш, а наденичка със специален (и доста по-ненатрапчив) вкус. Няма франзела, а истинско хлебче за хот дог - пухкаво, меко, доста "въздушно" и леко. Няма 10 вариянта на продукта, а 2 (от скоро май има и трети, вегански). Няма и претенции - просто вкусен дог, който се топи в устата. Цената е под 1лв., което на практика означава, че е глупаво да не си вземеш един дог на излизане, пък дори и да не си чак толкова гладен. Той и без това е достатъчно малък, вероятно точно с тази цел, пък и като ти замирише...

В България нямаме и никога не сме имали верига за истински хот дог. Такъв, който да не бъде свързван с гаден кренвирш и всичките джънк неща около него. Всъщност не е чудно, че опитите досега нямат голям успех. Спрете 10 произволни човека и ги питайте колко точно обичат кренвирши и колко често ги ядат. Колко предпочитат кренвирш пред (каквато и да било) наденичка? Имаме гурме места в които се приготвя много готин хот дог, но те са единични, а не вериги, а и цените са съвсем други.

Въпросът ми е: Защо предвид безбройните дюнери, бургери и палачинки, нямаме хот дог в България?
 

NovaPS

Well-Known Member
Само да вметна и Кауфландите. Там също има опашки за хотдоче с кренвиш или кебапче. Иначе предполагам проблема иде от славата не кренвиша.
 

partytime

Well-Known Member
Въпросът ми е: Защо предвид безбройните дюнери, бургери и палачинки, нямаме хот дог в България?
Мисля, че ти отговори на въпроса си. В момента разработвам бизнес план на подобен бизнес и ще дам пример лично с мен и какво мисля. Хот дог съм ял почти на всякъде в европа и той се приготвя по сходен начин(същото е и в америка), който няма нищо общо с българския начин. Пак казвам споделям моите мисли. Та, кое не ми харесва в българкия хотдог, приготвянето му. Набучена франзела на шиш, след това се слага кренвирш вътре. Следователно първото дразнещо нещо е че няма как да си сложиш да речем горчица или друг сос и след това се бориш с нещото как да го захапеш и в доста от врмето гризеш сух хляб. А поставено в по малка срязана питка ти дава свободата да го овкусиш, както искаш и удоволствието да отхапваш равномерно от питката кренвирша(наденичката) в комбинация от соса, който си сложил. Гледам много се продават колички за хот дог, включитено и франчайз но според мен ако се изхвърлят шишовете, и се промени начина на приготвяне нещата ще потръгнат.
 

NovaPS

Well-Known Member
българския начин..
тва всъщност е чешкия начин, който пък е сходен на немския начин за тяхното ketwurst. Аз лично го предпочитам, слагат се първо сосовете, после кренвиша, така сосовете се разливат нагоре по хлебчето, после допълваш :D
С тия оригиналните, като в ИКЕА например се улепвам до уши. Ма я ям кат свиня у кочина, може само при мен да е проблема. :D
 

Victor R

Well-Known Member
С тия оригиналните, като в ИКЕА например се улепвам до уши. Ма я ям кат свиня у кочина, може само при мен да е проблема. :D
До колкото знам, това всъщност произлиза от Франция, но не съм сигурен дали не ме лъже паметта.
За набучената на кол франзела имах предвид.
Аз също ставам на прасе, но мисля, че тая храна не трябва да се дава с една салфетка, а в нещо като картонена продълговата чинийка с размера на догчето. Така и при drive through ще може да се яде, дори и с една ръка.

ПП. Вайнершницел в щатите правят нещо подобно:
bbq-bacon-angus-hot-dog-wienerschnitzel.jpg
 
Последно редактирано:

NovaPS

Well-Known Member
До колкото знам, това всъщност произлиза от Франция, но не съм сигурен дали не ме лъже паметта.
За набучената на кол франзела имах предвид.
Аз също ставам на прасе, но мисля, че тая храна не трябва да се дава с една салфетка, а в нещо като картонена продълговата чинийка с размера на догчето. Така и при drive through ще може да се яде, дори и с една ръка.
Немам идея за първопроизхода, исках да наблегна, че не е нещо побългарено.

Като спомена драйв тру, аз не мога да си се представя да карам и да ям нещо от тарелка, което отгоре е полято със сосове, даже виждам как слагам тарелката на пътническата седалка и лекинко се плъзга нодле, където достига облегалката, която обира всичкоя сос :D

Паaa как ми се прияде един набучен БГ хоттог, тряя търся сега къде около мене има БГ магазин за едно кило БГ кренвиши с Емека.
 

Victor R

Well-Known Member
Немам идея за първопроизхода, исках да наблегна, че не е нещо побългарено.

Като спомена драйв тру, аз не мога да си се представя да карам и да ям нещо от тарелка, което отгоре е полято със сосове, даже виждам как слагам тарелката на пътническата седалка и лекинко се плъзга нодле, където достига облегалката, която обира всичкоя сос :D

Паaa как ми се прияде един набучен БГ хоттог, тряя търся сега къде около мене има БГ магазин за едно кило БГ кренвиши с Емека.
И на мен ми се дояде, но тоя вкус на кренвирш ми стои после два дни в устата и това е отвратително.
За тарелката, получава се. Държиш с една ръка, буташ с показалеца отзад и дърпаш с уста отпред, където няма такава преградка. Изтеклите сосове остават в картонената кутийка. Друг е въпроса, че ако шофираш едва ли ще си много концентриран в пътя докато се храниш, та може би винаги е по-добре да си спрял.
 

partytime

Well-Known Member
До колкото знам, това всъщност произлиза от Франция, но не съм сигурен дали не ме лъже паметта.
За набучената на кол франзела имах предвид
По принцип оригиналния тръгва от Германия, казват му frankfurter и се прави в цепната питка с наденичка и сос. Но това с франзелата на шиш до колкото знам тръгва от франция за това някои му казват French Hot Dog понеже са известни с тегните багети от време оно, но и там се предлагат от двата вида.Истината е някъде там. Но ско си турист в Париш би изял всякакъв хотдог но ако го взимаш по редовно да речем за обяд ще се замислиш. Множеството от клиентите предпочитат мека цепната питка с кренвирш или наденичка за по редовна консумация :)
 

partytime

Well-Known Member
За тарелката, получава се. Държиш с една ръка, буташ с показалеца отзад и дърпаш с уста отпред, където няма такава преградка. Изтеклите сосове остават в картонената кутийка.
Това съм го пробвал с дюнер! Извода беше, най добре си спри наяж се иначе ще переш седалки и дрехи :D:D
 

Blinky

Owner
Въпросът ми е: Защо предвид безбройните дюнери, бургери и палачинки, нямаме хот дог в България?
Чат пат тези будки за дюнери и бургери предлагат хотдог. Честно казано на пазарът на Красна поляна преди време дори си имаше и обособена количка само за хотдог. Бяха традиционни за нашите ширини - кренвирш в една една отрязана франзела, кетчуп, майонеза и горчица.
 

slavchev

Well-Known Member
Първото е защото нямаме истински питки вече, второто са скапаните кренвирши. На фона на житото и пшеницата, които се произвеждат тук, трябва да сме топа в хляба, ама не, даже сме трагични. Кренвиршите според мен само на Бони са хубави, другото е леш. Как да има хотдог?
 

petrov321

Well-Known Member
На фона на житото и пшеницата, които се произвеждат тук, трябва да сме топа в хляба, ама не
1. Жито и пшеница е едно и също.
2. В какъв смисъл да сме топа при положение, че 50-80% (варира през годините) от количеството пшеницата става само за фураж :D
 

alexkuzmov

Well-Known Member
Темата е продиктувана от многобройните неуспешни опити на знайни и незнайни марки да стартират бизнес с хот дог, както и от моята любов към тази храна. От Българския производител КЕН, през брандираната като Американска (но всъщност чисто Българска) верига Boopa's чиито заторени колички до днес стоят на места из София, та до всички самостоятелни собственици на подвижни колички по паркове, градини и пазари. През годините общото винаги е било един преварен кренвирш сложен в суха разрязана/набучена на кол франзела, залята с разредени неща излизащи от пластамсови бутилки по литър-два. По-смелите минават кренвирша на ролер след преваряването, което не води до нищо, но поне видът му става по-приличен. Някои дори добавят набързо изпържени бланширани картофи от които тече мазно като комплимент.

В един момент в страната ни идва Шведска верига за мебели, чиито соственик някога си дал сметка, че хората не може да обикалят на гладен стомах. Или, по-точно, че след обиколката сигурно ще бъдат гладни. Днес, в Икея София опашките на щанда за хот дог са толкова, колкото и на касите на магазина. В този хот дог няма кренвирш, а наденичка със специален (и доста по-ненатрапчив) вкус. Няма франзела, а истинско хлебче за хот дог - пухкаво, меко, доста "въздушно" и леко. Няма 10 вариянта на продукта, а 2 (от скоро май има и трети, вегански). Няма и претенции - просто вкусен дог, който се топи в устата. Цената е под 1лв., което на практика означава, че е глупаво да не си вземеш един дог на излизане, пък дори и да не си чак толкова гладен. Той и без това е достатъчно малък, вероятно точно с тази цел, пък и като ти замирише...

В България нямаме и никога не сме имали верига за истински хот дог. Такъв, който да не бъде свързван с гаден кренвирш и всичките джънк неща около него. Всъщност не е чудно, че опитите досега нямат голям успех. Спрете 10 произволни човека и ги питайте колко точно обичат кренвирши и колко често ги ядат. Колко предпочитат кренвирш пред (каквато и да било) наденичка? Имаме гурме места в които се приготвя много готин хот дог, но те са единични, а не вериги, а и цените са съвсем други.

Въпросът ми е: Защо предвид безбройните дюнери, бургери и палачинки, нямаме хот дог в България?
Има едни hotway будки https://hotway.bg/меню/ дето доста хора ядат на тях.
Правят такива подобни хот дози дето не са лоши.
Слагат карамелизиран лук, краставички и други.
Имат и палачинки и бургери. Мисля че са франчайз.
 

partytime

Well-Known Member
Има едни hotway будки. Мисля че са франчайз.

Това им е офертата за франчайз:

Първоначална такса:10 000 лв.
Месечна такса:10% от оборота, но не по-малко от 500 лв. месец**
Срок на договора:5 години
Бранш:Храна и напитки

* В Първоначалната такса е включено: Предоставянето на ноу-хау; Оперативен наръчник; Система за самоконтрол (БАБХ); Доставяне на количката в избраната от вас локация; Работа под бранда – hotway; Брандирана и оборудвана до ключ Количка hotway с професионални уреди и ПОС система; Система за Видео Наблюдение с HD качество и висока резолюция. Eксклузивни права за район или локации. Патентован дизайн на количката.

** В Месечната такса е включено: Наем на количката; Амортизация и ползването на бранда(hotway); Качествени продукти на достъпни цени; Ежемесечно и ежеседмично зареждане; фонд реклама.
 
Има едни hotway будки https://hotway.bg/меню/ дето доста хора ядат на тях.
Правят такива подобни хот дози дето не са лоши.
Слагат карамелизиран лук, краставички и други.
Имат и палачинки и бургери. Мисля че са франчайз.
Прав си, аз също съм ял няколко пъти от там и ,,катми", и бургери и хот дог. Наистина беше добро на вкус, имаше неща, които в моят град не се предлагат никъде, а именно халапеньо, карамелизиран лук, краставички и боб. Градът е Русе и работеше около година и нещо. Смятам, че е странно, понеже беше нон-стоп и беше на пъпа на центъра, дето се вика. Точно до него имаше 3 бара и една дискотека, но уви. В този град всичко умира. :D
 

$INeed$

Well-Known Member
А къде е най-доброто място за дюнери в София? Така и така сме на тема клюпачка. За момента получавам добри отзиви за тия дето вият някакви опашки на Красно село дюнера. Точно зад спирката. За ходдози, нямам никаква идея. Дори скоро не съм виждал да се продават. Последно ядох нещо подобно от червена количка до мола на бул. Ал. Стамболийски.
 

waldes

Well-Known Member
И от какви продукти ще го направиш този истински хотдог, като всичко е менте вече.
 

Горе