Защо толкова малко успяваме

nortrant

Well-Known Member
eдна хубава статия (мисля, че е от книга)

Древните българи са били патриарси на човечеството и носители на древни сили и велик дух, без който Европа нямаше да е това кое e. Да, имали сме велика история, а днес?
Ако в ЕС великото се измерва с дрънченето на парите, то България е държава на великия дух. Както казва Бай Ганьо „Европейци сме, но не чак до там”. Историята е традиция, ние живеем в настоящето, а възможността да забогатеем е в бъдещето. Дали ще успеем ?
Ами втори сме по интелигентност в света, а е доказано, че тя корелира с брутния вътрешен продукт. Поне това е така в западните държави. Джефри Сакс казва за нас „Никъде другаде не съм виждал толкова много интелект и толкова много бедност на едно място”. А като сме толкова умни защо не сме богати?
Вероятно заради Великите сили?! Известно е, че един инвеститор при равни икономически условия ще гледа съвместимостта на социалните ценности на дадения човешки фактор, а нашите хич не съвпадат с англосаксонските. Ако перифразираме Хофстеде, че хората са хардуер, а културата и възпитанието - софтуер следва, че на нас българите софтуера ни е обременен с мъдрости от миналото. Бъгнал се е някъде по пътя на 13 вековната ни история.

Българите дълго са били селска нация, през 5 вековното робство техния кръгозор е стигал само до края на семейството или нивата. Малкия свят ражда и малки идеи. Селякът яде и пие с широко безгрижно сърце, защото е близо до земята и си има всичко от което се нуждае. През възраждането кръгозорът се е увеличавал и започнали да искат свободата, но някак тъй, без да стане зян сламата или добитъкът и без кръв ако може. И така вместо да предизвикаме уважението на света като борци, ние предизвикахме съжалението му като жертви. След освобождението се е наложило да се борим не само с освободителя, а и с нашата си буржоазия. По-силния граби земята на другия защото мисли, че света ще продължи да живее, както са живели и техните отци. България става страна на дребния шмекер, а безличието национален стил. През комунизма една от фундаменталните черти на икономическата ни култура е натуралното самозадоволяване. Това е културата на буркана, период на парадоксални успехи: първи парадокс - всички са заети, но никой не работи; втори парадокс - никой не работи, но плановете се изпълняват; трети парадокс - плановете са изпълнени, а магазините празни; четвърти парадокс - магазините празни, а хладилниците пълни; пети парадокс - хората живеят добре, а говорят против властта; шести парадокс - уж са против, а на избори гласуват - 99% ЗА.

Ние, Българите сме уникален прецедент в историята на света. Успяхме да направим буржоазна революция без буржоазия, пролетарска революция без пролетариат и пазарна икономика без средна класа. Смяната на политическата система не оправи нещата, както си мислихме, понеже обичаме сигурността се опитахме да направим социална държава по немски модел, а не си дадохме сметка, че за това са необходими години еволюционно развитие. Не създадохме нова култура, а модифицирахме старата - на оцеляване в робство. Ние сме свободни, но не и освободени. Не е страшна липсата на свобода, страшно е умирането на волята за свобода!!!

Ние, българите, непрекъснато се люшкаме между две крайности. От една страна подценяваме себе си, а от друга компенсираме ниската си самооценка с приписване на свръх качества, велики открития и история. Сами си разказваме за българите в казана на ада.
Един Българин струва повече от трима японци, но трима Българи и колкото един японец не струват. Един французин е само един французин, един немец също си е само един немец, но един Българин е индивид, сила, цяла вселена. Трима французи – нация, трима немци –армия, трима българи най-много да направят 4 партии.

Ние, българите, имаме външна локализация на контролакато възглед за света. Вярваме, че причина за сегашното ни състояние е късмета и висшите сили, които не са под наш контрол за разлика от англосаксонците, който са с вътрешна локализация и вярват, че всичко зависи от тях и те променят света.

Ние, българите, мислим, че сме индивидуалисти, а сме простоселски хитреци. Ако има индивидуалисти защо нямаме личности и лидери? Защото всеки иска да се скрие в обществото и да не носи отговорност, защото ни е страх от провал и не обичаме риска. Още от робството поради ограничените ресурси обществото ни е налагало конформизъм, лоялност в зависимост от възрастта и йерархията. Ние гледаме с подозрение и вярваме, че материалните блага са ограничени, слушаме възрастните, опитваме се да надхитрим системата. Не вярваме в принципите, а вярваме в надлъгването с тях. Българинът се възприема като човек, който не се управлява от ценности, обратно той управлява ценностите. Дори има нетърпимост към хора, който са дръзнали да се отличат с нещо.” Преклонена главица сабя не я сече”.

Ние, българите, имаме една основната цел – да оцелеем. Затова не обичаме самоизразяването и имаме краткосрочна ориентация за разлика от източните култури. Мислим, че единствения начин да спечелим е ако другия загуби. Предпочитаме да вземем от другите най-често чрез държавата и затова всички искаме държавна работа. Нямаме пазарно мислене и не обичаме да рискуваме. Основна ценност ни е сигурността.

Ние, българите, имаме потребност от „силна рака”, защото в България има голямо властово разстояние за което се изисква послушание и подчинение. Българинът изпитва респект от човек намиращ се по-високо в йерархията и с лекота прехвърля отговорността максимално нагоре, но в душата симразим хората с власт. Робуваме на авторитета, а тайничко се мислим за по-горе от тях. Обичаме да даваме акъл и да командваме, особено на маса. Подчиняваме се външно и се съобразяваме със силния, а вътрешно имаме своя преценка за властта, свой бунт, дори ненавист. Едно говорим, друго мислим и трето вършим.

Ние, българите, се страхуваме от бъдещето, а предпочитаме да поддържаме статуквото или да избягаме в миналото. Поради това сме с високо равнище на тревожност, затова избягваме конфликтите. Не владеем културата на състезанието и диалога, а ни е присъща културата на противопоставянето. Когато не постижението, а старанието е ценност- за да сме по сигурни са необходими много закони и правила - за всичко. Да ни защитават от по-силния, но ако може ние да не ги спазваме. Няма друг народ, който да кове толкова много закони и толкова малко да ги спазва.

Ние, българите, сме състрадателни, но не обичаме различните. Затова имаме ниска толерантност към успеха на съседа. „Не сакъм да съм добре, а на Вуте да му е зле”. Ако имаме нещо ценно го крием, за да не ни го вземат. Не говорим за успехите си, за да не си навлечем завистта на другия.

Ние, българите, трудно създаваме организации защото нямаме доверие на никой. Всички длъжностни лица взимат подкупи. Но дали вземат или не, обществото счита, че те го правят. Ако някой иска да е лидер ние мислим, че има материален интерес, ако съвпада с нашия краткосрочен интерес гласуваме за него. Не осъзнаваме, че в дългосрочен план може да не е добре. Оценяваме благата на обществото до колкото и ние бихме получили от тях. Не вярваме на обещания, а използваме победилата партия за услуги. Всяко ново правителство дава служби и уволнява противници. След изборите заключаваме, че те забогатяват за наша сметка и нямат намерение да спазят обещанията си и гласуваме наказателно. Въпреки желанието ни да продадем гласовете си, партийните функционери се продават на този който предложи най-много.

Ние, българите, сме трудолюбиви до толкова до колкото да задоволяваме елементарните си потребности. „От работа богат не се става , а гърбат”. Работим без да изпитваме удоволствие от работата. Не проявяваме самоинициатива, затова най-добри резултати постигаме с авторитарен лидер. Предпочитаме с еднократен удар да забогатеем, защото нямаме абстрактно мислене, а всичко ни е опредметено.” По добре врабче в ръката отколкото орел в небето”.

Ние, българите, сме шампиони по недоволство и песимизъм, негативни и носталгични. „При Тато беше по-добре”. Често сме мудни и пасивни „Гледай си рахатлъка”, комплексирани и мнителни. Имаме ниско самочувствие и затова се оправдаваме с бедността.” Сиромах човек жив дявол”.

Ние, българите, се давим на края на Дунава защото не вярваме, че можем да успеем и се задоволяваме с малко. Вършим нещата как да е, колкото да отбием номера защото не се уважаваме сами. „Като се знам какъв съм инженер как да отида на доктор?”

Ние, българите, най-много от всичко мразим богатите. Ние не можем да селекционираме елит защото предпочитаме някой по -посредствен от нас да се издигне за да го одумваме. Казват, че девет от десет германчета се раждат тъпи и правят умния началник, при нас от десет българчета девет са умни и избираме тъпото за началник. На повърхността на обществото ни е изплувала мръсната пяна.

Ние, българите, обичаме образованието, където имаме за цел взимане на диплома, а не на знания. Реформираме всяка година какво да учим в училище, а не как да го учим.

Ние, българите, обичаме да казваме на някой „Не се приемай на сериозно!”. - А има ли смисъл несериозното живеене? Претупания живот не е ли най-голямата обида за човека?

Аз вярвам, че успехът на България минава през всеки един от нас. Всеки сам трябва да отстрани бъговете в софтуера си. Всички трябва да помним историята си, но да гледаме уверено в бъдещето. Да, нека събудим нов дух на патриотизъм и нека да се гордеем с историята си, но да си признаем, че не сме идеални. Да не оставяме другите да вземат решения вместо нас и живота да се случва без наше участие. Когато вярваме в успеха, в свободата, в себе си, в ближния си, тогава има надежда, че България може да се променя към по-добро!!!
Източник: Генов Ю. Защо толкова малко успяваме, ИК, С.; 2004

вижте болднатия текст:
"Мислим, че единствения начин да спечелим е ако другия загуби."

това съм го казвал относно Станишев
единствения начин те (БСП) да спечелят, е другите да загубят
сега те управялват, но не спечелиха :)shock:)
т.е. отново не успяха (съвсем)
 
От: Защо толкова малко успяваме

Автора добре е усетил негативните черти на българина, но за жалост се е концентрирал само върху тях. Затова и не ми харесва статията..
 
От: Защо толкова малко успяваме

Виж във форума колко много са хората, мислещи по принципа "Не е важно, че къщата ми ще изгори, важното е на съседа плевника да изгори!".
 
От: Защо толкова малко успяваме

Виж във форума колко много са хората, мислещи по принципа "Не е важно, че къщата ми ще изгори, важното е на съседа плевника да изгори!".


А колко са креативните, способни, умни, коректни и с какви ли не още положителни качества хора? Много са! Това че има една част неориентирани селяци не прави всички такива.
 
От: Защо толкова малко успяваме

Мисля, че автора се фокусира върху проблемите които ни пречат да успяваме (говоря като цяло - не за всеки по отделно!). Те са доста сериозни и колкото да ни се иска - не може да ги решим за няколко години.
 
От: Защо толкова малко успяваме

Вярно е, че завистта е главната действаща сила за мнозина, но във форума има много качествени хора и надежда за подобрение все пак има :)
 
От: Защо толкова малко успяваме

А колко са креативните, способни, умни, коректни и с какви ли не още положителни качества хора? Много са! Това че има една част неориентирани селяци не прави всички такива.
Много съм съгласен с теб!Ние сме единствената нация,която само си намира негативи.Ако Стоичков беше футболист на Англия щеше да има поне 2 статуи,и щеше да има прозвище сър,а тук му викат кюмюр...Трябва да се научим да виждам положителното и в себе си и в околните,така ще се оправим :)
 
От: Защо толкова малко успяваме

Вярно е, че завистта е главната действаща сила за мнозина, но във форума има много качествени хора и надежда за подобрение все пак има :)

Нямах предвид завистта в това, което написах по-горе.
 
От: Защо толкова малко успяваме

Виж във форума колко много са хората, мислещи по принципа "Не е важно, че къщата ми ще изгори, важното е на съседа плевника да изгори!".
Вискяре, това че не откриваш личности тук, които да не са на принципа да изгори плевнята на съседа, то това си е твой проблем. Пробваш да се отървеш от соц. мисленето и пробваш пак тук? АМАН от закостеняли идиоти, които сакат нещо, което не са имали през неговия си строй.
 
От: Защо толкова малко успяваме

Моя пък анализ за форума е, че тук хората са точно обратното на "Не е важно, че къщата ми ще изгори, важното е на съседа плевника да изгори!".
Точно ние които знаем, че успехът няма крака и няма да сам да дойде при нас без ние да сме направили нещо и си помагаме взаимно за да постигнем този успех
няма как да оставим "плевника на съседа да изгори" ние му помагаме да си я построи и след време когато е натрупал опит в строежа той пък ще ни каже тънкостите които е научил и накрая заедно ще пием бира в новият му плевник. Забелязал съм дори и конкуренти да си помагат взаимно за всеобщ успех. Тук личности като егоист, мързелив, самовлюбен... няма. Има работохолици, патриоти, хора които обичат риска в новото и тъпчат тревата за по-лесно преминаване на младите и новите в тази сфера.
Вискяре с грешно мнение си. По принцип какъвто си с такъв се събираш. Аз до сега само с приятни хора съм общувал в този форум. :wink:
 
От: Защо толкова малко успяваме

Статията не е за хората от този форум,
незнам защо го обърнахте на това - какви са хората тук :mrgreen:
 
От: Защо толкова малко успяваме

Много съм съгласен с теб!Ние сме единствената нация,която само си намира негативи.Ако Стоичков беше футболист на Англия щеше да има поне 2 статуи,и щеше да има прозвище сър,а тук му викат кюмюр...Трябва да се научим да виждам положителното и в себе си и в околните,така ще се оправим :)

Е, хайде сега. Малко ли му е, че стана доктор, караше със синя лампа и т.н. Това в Англия нямаше да му го позволят :)
 
От: Защо толкова малко успяваме

Статията не е за хората от този форум,
незнам защо го обърнахте на това - какви са хората тук :mrgreen:


Виж във форума колко много са хората, мислещи по принципа "Не е важно, че къщата ми ще изгори, важното е на съседа плевника да изгори!".



Чичката обърна посоката:)
 
От: Защо толкова малко успяваме

България винаги е била лидер на Балканите, заедно с Византия .Направете кратък преглед на историята и ще се убедите, че единствено Сърбия ни отнема лидерската позиция за около 50 години.Иначе винаги сме били по-богати и по-силни поне от съседните страни.След Освобождението отново се превръщаме в лидер.Така ще стане и скоро, последните 100 години са най-черните в българската история, но това е период, който ще държавата ще преживее.Жалко, че през това време цели поколения хора си отиват.
 
От: Защо толкова малко успяваме

България винаги е била лидер на Балканите, заедно с Византия .Направете кратък преглед на историята и ще се убедите, че единствено Сърбия ни отнема лидерската позиция за около 50 години.Иначе винаги сме били по-богати и по-силни поне от съседните страни.След Освобождението отново се превръщаме в лидер.Така ще стане и скоро, последните 100 години са най-черните в българската история, но това е период, който ще държавата ще преживее.Жалко, че през това време цели поколения хора си отиват.

Дано се окажеш прав, но в момента нещата са от черни по черни :)
 
От: Защо толкова малко успяваме

България винаги е била лидер на Балканите, заедно с Византия .Направете кратък преглед на историята и ще се убедите, че единствено Сърбия ни отнема лидерската позиция за около 50 години.Иначе винаги сме били по-богати и по-силни поне от съседните страни.След Освобождението отново се превръщаме в лидер.Така ще стане и скоро, последните 100 години са най-черните в българската история, но това е период, който ще държавата ще преживее.Жалко, че през това време цели поколения хора си отиват.

Забравяш 2 периода от по 200 и после 500 години, когато сме били под византийско и османско владичество. Което както и да го гледаш прави точно половината от историята на България.
 
От: Защо толкова малко успяваме

Забравяш 2 периода от по 200 и после 500 години, когато сме били под византийско и османско владичество. Което както и да го гледаш прави точно половината от историята на България.


Което също показва, че българския дух не може да бъде убит нито за 200, нито за 500 години. Щом най-дивите получовеци обитавали Европа не можаха да заличат името българин, значи никой не може. Така че един период от 70-80 години на упадък и деградация не можа да ни събори по никой начин. Сигурен съм че Българя ще се възроди и ще заеме полагащото и се място в света един ден, но за съжаление ние може и да не сме свидетели на това. Може пък и да сме... кой знае:)
 
От: Защо толкова малко успяваме

Може и нещата да се оправят по-рано от очакваното :) Баба Ванга е казала, че България ще се оправи, когато трите Българии(БГ,Македония,Сърбия) се обединят.Това ще стане, когато те влязат в ЕС, което рано или късно ще стане.
 
От: Защо толкова малко успяваме

Забравяш 2 периода от по 200 и после 500 години, когато сме били под византийско и османско владичество. Което както и да го гледаш прави точно половината от историята на България.

Това е заради географското положение на българите.И не си мислите, че сме били скапани изроди, които са били послушни и заспали.Този мит е разпространен от народните будители преди 2 века и е останал в литературата под тяхно влияние.За съжаление днес този мит се е превърнал в комплекс за нас.През този период гърците са лидери, защото тяхна е църквата и имат възможност да пращат децата си на училище по море.Но ние сме на второ място.Последни се освобождаваме, защото тук е била почти цялата османска армия и общо взето центъра на империята.Една Сърбия, която въпреки съседството си с Австро-Унгария не е нещо повече.Напротив, техните жители се преханват само със свиневъдство и нямат развито земеделие до към началото на 20век.Земеделието им е примитивно като на древните славяни.Докато нашето не е.
 

Горе