За клошарите и кофите за боклук

От: За клошарите и кофите за боклук

Като чели всичко си опира до манталитета на конкретният човек имам пряко набюдение върху два съвсем отделни но много идентични случая на хора около 50 години които в младите си години са били нормални хора със семейства работа и тн. И двамата обаче са ходили да работят в Съюза навремето където се пропиват по стар руски обичай - в това време в БГ идва демокрацията и когато се връщат не могат да се адаптират към новите условия - удрят го само на алкохол и семействата им ги изхвърлят на улицата - Единият започва да обикаля да рови по кофите и така преживява в продължение на години докато един познат не го прибра да му помага като общ работник срещу храна и спане и джобни пари - разказвал ми е какви ли не истории как на ден е минавал по 20-30км за да обиколи всички контейнери от Овча Купел до Илиенци - Сега хем си е намерил работа и подслон за спане и пак от време на време щом види пари се усмъртява от пиене без да му пука че може да го изгонят и да спи пак на улицата.
Вторият случай след като го изхвърлиха седеше по цял ден на пейката пред блока и без една стотинка без ядене без нищо, но никога не досаждаше на никой и никога не е просил пари - Беше стигнал до там че беше само кожа и кости и почти не можеше да говори - но никога не отиде да бръкне в контейнерите които бяха на 20 метра от него - Прибрах го на вилата преди няколко години да живее там и за една година се оправи отново на човек - Ракията седи в хладилника и ако не му кажа че е за него не я пипа.

Така че всичко си е до манталитет на всеки може да му се случи да изпадне в такава ситуация и да го смачка живота но има такива които дори и тогава няма да бръкнат в кофата или да просят.
 
Re: От: Re: За клошарите и кофите за боклук

Ей това е истината. Бих помогнал на възрастен човек който проси, но не с пари а с храна или някоя дреха и т.н.. Пари никога.
Парите отиват я за пиячка, я за цигари, а за някой негов "покровител". За това fuck it, вече никакви такива. Поне от мен. Писна ми да има тарикати и на такова ниво.

Манта, прав си и се добър човек. Ще ти кажа, че си попаднал на изключение от общото правило. Но предполага си го знаеш. Това са хора с лоша съдба, другите са меко казани мързеливи, нахални или по някакъв начин отритнати от живота. Да, живота е труден, но никой, който е имал поне малко желание за живот, не е стигнал до там.

Познавам хора с много ниски доходи, които едвам едвам кретат, но имат мотивацията да живеят и то така, че да не стигат това ниво. Все си мисля, че това е може би дъното. По дяволите, всеки може да отскочи от него, някой пак ще тръгнат надолу, но има и голям шанс и да изплуват. Разбирайте го преносно и буквално.

Около мен нямам такива истории, но знам за някой който е почти там и пак не ми изглежда да се е предал.

В такъв момент, не може ли да се опреш на вярата и да потърсиш там не само смисъл, но и подкрепа. На запад съм го виждал. И като стана дума, всеки е чувал за американския просяк станал звезда за няколко дни, благодарения на невероятни си глас и случайните минувачи:

[video=youtube;4nBTsuHvJYE]http://www.youtube.com/watch?v=4nBTsuHvJYE[/video]

И човека и с много кофти съдба, но ето - нещата са тръгнали на горе. :)
 
От: За клошарите и кофите за боклук

@Blinky, хвала на този човек. Преди време видях първият клип с него, после излезе и този в който се показваше кой му е помогнал и какво прави в момента. За жалост това е толкова рядко, че просто няма смисъл да се коментира за нашата държава.

Тук тези хора никой не ги гледа, не ги брои за живи. Жал ми става когато ги виждам и когато съм могъл съм им помагал - давам им пари, когато ми мият прозорците на колата, ако разбира се е българин, а не някой циганин, защото знам че след като свърши 'работната смяна' ще отиде някъде да легне по кашоните.

Уважавам тези, които си търсят работа, било то като общ работник, било то като нещо подобно. Въпроса е човек да не пада духом, защото това стане ли - нищо няма значение.

И разбира се тук идва ролята на държавата, която по абсолютно никакъв начин не ги подкрепя и не им дава възможност да подобрят живота си.
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Точно преди десетина дена бях се паркирал в синя зона на пъпа на София /Графа/ и за половин час минаха може би над 20 човека, които старателно претърсиха трите контейнера. Идваха буквално един след друг, но за зла тяхна участ мина камиона и ги разтовари. А че ги мързи е отделен въпрос - предлагал съм в началото на есента на двама малцинствени българи да се качат до четвърти етаж и да съберат остатъците от смяната на старата дограма, като даже си мислех, че им правя услуга. Все пак отоплителния сезон тропа на вратата. Но не би. Освиркаха ме като слаб футболист.
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Уважаеми колеги ще ви кажа нещо от личен опит,моят бизнес е скрапта.Имам бази за вторични суровини-предимно пластмаса,найлон и хартия.Защото с железата според мен 40% са крадени и не ми е приятно да дойде някой човек и да каже това е мое,нищо,че аз имам даните на лицето което ми го е донесло но аз си губя парите.С тези неща който се занимавам мога да кажа,че 30% от клиентите са ми от тези за който вие говорите а останалата част са магазини и складове.Тези 30% мога да заявя,че го правят от немотия,няма работа почети никаде за тях или ако има то не се знае накрая дали ще си вземат заработеното.Аз си мисля,че част от тези хора допринасят за екологията в страната ни(а тя е на много лошо равнище).Така че мога да ви кажа,че понякога ми става жал за някой от тях за тези който го правят за да се прехранват,а не за тези който след мене отиват да си купят вино,ракия или бира.Знаете ли,че по малките градове безработицата е супер голяма-особенно за тези над 40 години.
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Не мога да се съглася...има много работа в селското стопанство където гладни няма да останат.
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Не мога да се съглася...има много работа в селското стопанство където гладни няма да останат.

Колега незнам от каде си,но аз съм от София а имам бази в Силистра,Дулово,Тутракан,Добрич и Варна.Нещо си в голяма грешка,че в селското стопанство има работа.Имаш ли идея че земите в тези райони се обработват от голями земеделци който имат супер луксозна техника и са ограничили работниците до минимум.Ако искаш ще те поканя на гости и ще те разведе из тези райони за да видиме тогава на какво мнение ще си.И аз ендо време мислех като теб но щом дойдох тук си промених коренно мнението.
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Аз съм от Варна и знам, че пари може да се вадят от всичко ако имаш акъл.
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Не мога да се съглася...има много работа в селското стопанство където гладни няма да останат.

Иаз не мога да се съглася... мръсни долни мангусти...
мързеливи боклуци... така им е по-лесно.

Нямало работа... мамицата им скотска.

Ела опразни помещението - не ще...
ама като занеса боклуците докофите и ще се избият...
лайнари
аз съм го натокал в чували, да ти е кеф да го изхвърлиш, тия боклуци късат чувалите и мятат всичко...

МИзерници... айде предложи им мотика и20 лева надник на ден да копат,да видим колко ще се навият...
а от тия които се навият колко ще издържат поне месец а?

Не мога да ги съжалявам такива...

Аз ако нямам пари и съмя закъсал,пак ще ме е срам да ровя в кофите...
ще ме е срам да прося, тях щом не ги е срам да просят, значи са нагли копелета и не заслужават нищо!
 
Re: От: За клошарите и кофите за боклук

Не мога да се съглася...има много работа в селското стопанство където гладни няма да останат.
Днес си купи мляко, сирене и кашкавал точно от едно такова момче, което не мисля, че е по-можещо от всеки средностатистически човек, който е решил да го дава през просото.

@Mad Neno, много съм съгласен и с теб. Даже знам, че ти може да си най-обективен след като ти се налага да са ти ежедневие подобни ситуации. И на мен ми е така, и ми се къса сърцето като видя някой в такова положение и как човек 50 кила тика количка с натоварени суровини от 60 килограма. Днес ми се случи да мина покрай клошар, който не само ровеше, но и оглеждаше дали скоро някой ще изхвърля нещо. Излишно е да споменавам, че с него си имаше количка за сортиране на точно такива неща - хартия, стъкло, пластмаса.
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Blinky кво ти става бе човек , звучиш като баба ми... ( да се чете, като в оная реклама на Сникърс )
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Ами хайде като си от Варна да те разходя до Силистра и от там из оклоните градчета за да видиме какво ще е мнениетоти.Ако искаш съм готов да ти покрия разходите.Имаш ли идея,че доста заводи ги нарязаха за скрап и тези хора пред пенсионна възраст останаха без работа и какво да правят?Мога да ти дам пример мой познар работи в стомана Силистра и ги съкратиха почети всички и хората имат деца който са ученици и се чудят какво да работят,имаш ли идея колко хора идват на базата ми за да питат за работа???
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Сред тези хора за които говорите има и образовани ,интелигентни хора на които живота се е стекъл по този начин. В Това напрежение в което живеем и тази несигурност, ... просто Пази Боже ! Да не говорим за имотната мафия която е оставила не малко самотни възрастни хора без дом. Имаше подобни случаи в Бургас.

pari.jpg
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Няма проблем да се разходим, но каква е целта. Каква позиция точно защитаваш?
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Ето какво се получава от предаването на хартия от тези така наречени (клошари) за мен не всички са клошари.

Хартия

Индустриалното производство на хартия има голям ефект върху околната среда, първо чрез изсичането на дървета за получавенето на хартия и второ - изхвърлените хартиени отпадъци замърсяват околната среда. Рециклирането на хартия намалява това вредно влияние върху природата. Рециклирането на 1 тон вестникарска хартия спестява около 1 тон дървесен пулп, а рециклирането на 1 тон принтер и факс хартия спасява малко повече от 2 тона. Рециклирането на хартия води до намаляване с 35% замърсяването на водите и 74% замърсяването на въздуха. Според изследвания, ако се рециклира половината от призведеното в света количество хартия ще се пощадят близо 20 милиона акра гори. От хартия се произвеждат около 3000 различни продукти, произвеждани по най-различен начин, но основният принцип е един и същ - от дървесина, различни растителни влакна и вода. Има различни видове опаковки от хартия: от вълнообразен картон (велпапе), който се състои от няколко слепени пласта нагъната хартия, от картон - те са много устойчиви и здрави, биват три вида - картон за кутии, хомогенен картон и бял облицовъчен картон. Успешното рециклиране изисква чиста възстановена хартия, без никакви замърсители, като например храна, пласмаса и метали. Нашата обща цел е да се намали негативния ефект върху околната среда при процеса на производство, конвентиране, събиране, сортиране и рециклиране на хартията и да осигури оптимално и екологосъобразно рециклиране на хартия.
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Колега имам точно такъв клиент който е завършил математическа гимназия и поради гадни обстоятелства е останал без работа и семейство.Този човек смята по бързо от калкулатора.През лятото ходи като стройтелен работник,но през зимата като няма работа ми става клиент.
 
Re: От: За клошарите и кофите за боклук

Blinky кво ти става бе човек , звучиш като баба ми... ( да се чете, като в оная реклама на Сникърс )
Еми така де, преди всичко сме хора, после сме некви които съдят другите. :) Не съм имал среща с този вид от много време и честно да ти кажа не знам какво точно да си мисля. Но от една страна са хора, които страдат явно, а от друга клошари, които го мързи явно. Но и някои са попаднали в тази дупка с течение на обстоятелствата. Не е като да си мечтаеш за това. :)

Мизерията е пълна, защо трябва да се учудвам, че някои са на улицата, защото не са работливи. Някои са, други не, трети им е все тази. И докато има различни хора в това съсловие, не мога да бъда краен. Виж ако беше куче-пумияр от сега да съм го наредил. ;)
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Никаква позиция не защитавам просто искам да ми покажеш каде би намерил работа на тези хора,който ти наричаш клошари и със заобиколки тъпанари(щом неможели да си намерят работа).Ето ти телефона ми 0876221222 звънни и ще те разведа да видиш на какво се вика безработица и немотия.
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Аз съм свидетел как на една такава клошарка, която рови по кофите и търси разни шишета, хартии и т.н. и ги предава на вторични суровини и предлагаха работа. Само като чу и каза - аа не не, въобще не поиска даже да и обяснят за какво става въпрос. Така и е по-лесно - обикаля по цял ден и си купува нещо за пиене.

Имаше и един репортаж на Карбовски пак за такива. Та там беше станало ясно, че повечето от тях, някакви цигани бяха, имат земи по разни села. Той ги питаше защо не си седят там и да си обработват земята, а те му бяха отговорили, че тук било по-добре в София и боклука бил по-хубав.

Въобще не са за съжаление тия, мързеливи са много, поне по-голямата част.
 
От: За клошарите и кофите за боклук

Ако темата е за клошарите не виждам защо изобщо се намесват и просяците. Между двете категории хора няма нищо общо. Едните работят гадна и тежка работа, а другите паразитират. Не знам каква е цената на хартията, но за да изкарат 20 лв. за деня клошарите сигурно трябва да съберат огромни количества. А просяците едно, че не са бедни и друго, че са част от една цяла мафия, но то е така по целия свят. Във всички демократични държави ги има и двете категории хора. Няма как да се избегнат.
 

Горе